SAĞLIK - 24 Nisan 2024 Çarşamba 14:16

Hasta ve sağlık çalışanları arasında iletişim kuvvetlenecek

A
A
A
Hasta ve sağlık çalışanları arasında iletişim kuvvetlenecek

Manisa Celal Bayar Üniversitesi ile Manisa İl Sağlık Müdürlüğü işbirliğiyle “Sağlık Hizmetlerinde İletişim Hasta ile Sağlık Çalışanı Arasında Köprü Kurmak” konulu çalıştay düzenlendi.


Manisa Şehir Hastanesi Konferans Salonunda “İletişim bazen görmek, iletişim bazen duymak, iletişim bazen de dokunmaktır” sloganıyla gerçekleşen çalıştaya Manisa Valisi Enver Ünlü’nün eşi Sema Ünlü, Manisa Vali Yardımcısı Nihat Kaynar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyhun Kürşat, Manisa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mustafa Kılıç katıldı.



"Amacımız iletişimin karşılıklı bir dengede, saygı çerçevesinde olmasını sağlamak"


Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, “İletişim gerçekten çok geniş bir konu ve önemli bir alan. İletişimin şekilleri var, tarafları var, iletişimin yapıldığı ortam var, iletişimi etkileyen diğer faktörler var. Sağlıkta iletişim konusu tabii ki daha da fazla hassasiyet içeriyor. Sağlık profesyonellerinin gerek hasta gerekse hasta yakınlarıyla iletişimi çok daha özel unsurlar barındırıyor. Bir hasta yakınına, trafik kazasına bağlı ameliyata aldığınız hastayı kaybettiğinizi söylemek hiç kolay değil. Çok büyük dramlar içeriyor. Hayatlar birden değişiyor. Yine Acil Servisin telaşlı ortamında ayak parmağında 1 aydır süren kaşıntı olan hastaya cevap vermekte gerekiyor. Ve bunlar her gün her an yaşanılıyor. Her şeyden önce altını çizmek istediğim konu, bu iletişimde profesyonel olan taraf biz sağlıkçılarız. Bu husus tüm sorumluluğun hekime, sağlık personellerine ya da çalışanlara düştüğü anlamına gelmiyor. Ancak iletişimi yönetecek tarafın sağlık personelleri, çalışanlar olmasını ifade ediyor. Yıllar önce, bundan 40-50 yıl önce benim çocukluğumda, tıp fakültesi yıllarımda hekim hasta, hemşire hasta iletişiminde dominant taraf sağlık personeliydi. Bu çok belirgindi. Hekim, hemşire omnipotent bir konumdaydı. Mutlak kudret sahibi hekimdi, hemşireydi. Hasta tarafı çekinik ve pasifti. Hastanın kendisini ifade etmesi zordu. Bu bir denge gerektiriyordu. Hasta haklarıyla bu durum son 20-25 yılda belirgin değişti. Sağlıkta erişim kolaylaştı. Hastaların ve hasta yakınlarının kendilerini ifade etmesinin yolu açıldı. Bu olumlu gelişmelerle beraber iletişim ağırlıklı olarak hasta hakları üzerinden yorumlanmaya başladı. Oysa iletişim tarafları olan, karşılıklı sorumluluk ve ödevler içeren bir kavram. Amacımız bu ilişkinin, iletişimin karşılıklı bir dengede, saygı çerçevesinde olmasını sağlamak. Sağlıkta şiddet vakalarını ancak bu şekilde azaltabiliriz. Bu konuda çalıştay yapmak cesaret işi. CBÜ’den hocalarımızı ve Sağlık Müdürlüğümüzden arkadaşlarımı bu cesaretlerinden ötürü kutluyorum. İl dışından gelen katılımcılara teşekkür ediyorum. Çalıştayımızın başarılı olacağına, verimli çıktılar sağlayacağına inanıyorum. Tüm katılımcıları şimdiden tebrik ediyor, kolaylıklar diliyorum” dedi.



"Hasta ilgi bekliyor"


Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seyhun Kürşat, “Manisa Sağlık İl Müdürlüğümüzle oluşturulan protokoller kapsamında farklı çalışmalar yapıyoruz. Bu çalıştay farklı toplumsal katmanları için hassas bir konu. Sağlıkta iletişimin önemini yeni yeni kavranmaya başlandı. Çok çok iyi tedavi uygulayabilirsiniz ama hastayı hastalığı konusunda bilgilendirmezseniz ya ada ona gerekli empatiyi göstermezseniz maalesef alacağınız sonuç sınırlı olacaktır. Hasta sizden mükemmel hekimlik ve sağlık çalışanı hizmeti beklemiyor ilgi bekliyor. Hasta sizin onunla haşır neşir olduğunuzdan itibaren size ilgi gösteriyor. Bizim işimiz hasta ve hasta yakınlarının işlerini kolaylaştırmak, aynı zamanda kendi işimi de kolaylaştırmaktır. İşte bu çalıştay bilimsel verilerle bu konuyu ele alıyor. Aynı zamanda hastalarımızın, hasta yakınlarımızın, sağlık çalışanlarımızın sağlık okuryazarlığını da artırmalıyız” diye konuştu.



"İletişim hayatın her konusunda önemlidir"


Çalıştay için seçilen konu başlığının çok özel olduğunu vurgulayan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, “Sağlık alanında iletişim ilk anda aklımıza gelen hekim ile hasta ve hasta yakını arasındaki ilişki gibi görülebilir ama önemli olan bu hizmet içinde yer alan tüm paydaşların birbirleriyle iletişimi söz konusudur. Dolaysıyla insanlar için en önemli konulardan bir tanesidir sağlık. Paydaşlar arasında sağlanacak olan iletişim her alanda kalitesini artıracaktır. Hasta ile sağlık çalışanı arasında köprü kurmak ise bu hizmetin en önemli yanıdır. İletişim hayatın her konusunda önemlidir. Bir yerde bir sorun varsa bu sorun çözülemiyorsa burada bir iletişimsizlik vardır. Bir hekim konusunda çok uzmandır, çok bilgilidir ama hastaya bakışı, bir teşebbüsü varsa yazdığı reçete kadar, rapor kadar önemlidir. İnanıyorum bu çalıştaydan çok önemli veriler elde edilecektir” dedi.


Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından katılımcılara belge takdim edildi.



Hasta ve sağlık çalışanları arasında iletişim kuvvetlenecek

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Erbaa Alparslan Türkeş Bulvarı’nda büyük dönüşüm Erbaa Belediyesi tarafından yapımına başlanan Alparslan Türkeş Bulvarı yenileme çalışmalarında sona yaklaşıldı. Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl iklim değişikliğinden kaynaklı aşırı sıcaklarla mücadele için yeniledikleri bulvarda yoğun ağaçlandırma çalışması yapacaklarını söyledi. Erbaa Belediyesi tarafından yenileme çalışmalarına başlanan Alparslan Türkeş Bulvarı’nda sona yaklaşıldı. Altyapı çalışmaları tamamlanıp üstyapıda da sona gelinen bulvarda yeşil bant çalışması yapıldı. İklim değişikliğinden kaynaklı aşırı sıcaklarla mücadele için yenilenen caddede yoğun bir ağaçlandırma çalışması yapılacağı belirtildi. Caddede yeşil bant çalışması yaptıklarını ifade eden Erbaa Belediye Başkanı Ertuğrul Karagöl, “Alparslan Türkeş Bulvarında artık sona yaklaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta asfaltını atarak tamamlayacağız. Burada yeni bir mantıkta hareket ederek artık olması gerekenleri burada hayata geçirmeye başladık. Şunu yaptık burada. Kaldırım, otopark ve yoldan ziyade bu caddemizde yeşil banda önem vermeye çalıştık. Yeşil bandı bu cadde üzerinde yoğun olarak kullanıp iklim değişikliği, hava sıcaklığını engellemeye yönelik bu caddemizde yoğun bir ağaçlandırma çalışması da yapacağız. Bununla beraber caddemiz uzun ve ara caddelere çok fazla yol bölünmekte bu kavşaklarda da hem araçlarımızın kontrollü şekilde döneceği hem de birbirlerini engellemeden trafik akışını kontrollü şekilde sağlayacak bir sistem de geliştirdik. Proje bitiminde hemşehrilerimiz bu caddede yapmaya çalıştığımız projeyi tamamlandığında daha iyi görecekler. Erbaa’mıza, Mevlâna, Yunus Emre ve bir kısım Yavuz Sultan Selim Mahallemize hayırlı olmasını diliyorum. Asfaltı attıktan sonra daha güzel bir görünüme kavuşarak mahallemizde yaklaşık 20-30 yıldır beklenen bu hasreti inşallah bitirmiş olacağız” dedi.
Konya Bakan Memişoğlu: "Puf veya elektronik sigaralar konusunda lütfen dikkatli olalım" Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, "Tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı maalesef özellikle genç nüfusumuza bir saldırı olarak düşünüyoruz. Puf veya elektronik sigaralar konusunda lütfen dikkatli olalım" dedi. Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, bir dizi ziyaret için Konya’ya geldi. İlk olarak Konya Valiliğini ziyaret eden Bakan Memişoğlu, burada Vali Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, milletvekilleri ve protokol mensupları tarafından karşılandı. Bakan Memişoğlu şeref defterini imzaladı. Bakan Memişoğlu, Valilik ziyaretinin ardından AK Parti Konya İl Başkanlığında partililer ile buluştu. Daha sonra Karatay Şehit Uzman Doktor Ekrem Karakaya Sağlık Merkezini ziyaret eden Bakan Memişoğlu, burada basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Bakan Memişoğlu, "Konya hem üretimiyle hem tarımıyla hem sağlığıyla hem eğitimiyle örnek şehrimiz. Gerçekten hem şehircilik anlamında hem de diğer alanlarda örnek şehrimiz. Sağlıkta da çok iyi yerlerde var ve biz bunun daha iyi olması için ne yapabiliriz onun için geldik. İstişare ettik. Gördüğünüz gibi sağlıklı hayat merkezinin olduğu, aile sağlığı merkezinin olduğu, aynı zamanda olduğu ve yerel yönetimlerin milletin ve devletin bir araya gelip böyle güzel yapılarda basın toplantısı yapıyoruz. Burayı yapan, hizmete sunan Karatay Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Örnek arkadaşlarımıza burada her bir hekim arkadaşımıza, çalışan arkadaşımıza teşekkür ediyoruz. Şehir hastanesiyle, üniversite hastaneleriyle, 225 sağlık ocağıyla, aile sağlığı merkezi gerçekten Konya sağlıkta da çok iyi yerlerde. İnşallah bizlerin de katkısı olacak. Bugün yeni hastanelerle ilgili, yeni ağız diş sağlığı, Meram Eğitim Araştırma Hastanesiyle ilgili çalışmalarımız da sürüyor. İnşallah milletimize daha iyi şekilde onları da hizmete sunmak için planlamalar yapacağız. Biz insanlarımıza hizmet etmek istediğimiz için buradayız" şeklinde konuştu. "Puf veya elektronik sigaralar konusunda lütfen dikkatli olalım" Toplumun sağlığını tehdit eden 3 husus olduğunu ifade eden Bakan Memişoğlu, "Özellikle topluma birkaç mesaj vermek istiyorum. Toplum için her zaman en büyük üç tane riski olduğunu söylüyoruz. Birincisi kilo, düzgün beslenme, sağlıklı beslenme. İkincisi bağımlılık. Özellikle tütün bağımlılığı, alkol bağımlılığı ve maalesef özellikle genç nüfusumuza bir saldırı olarak düşünüyoruz. Puf veya elektronik sigaralar konusunda lütfen dikkatli olalım. Çünkü sağlığımızı kaybedecek en önemli risklerdir bunlar. Bir üçüncüsü de hareketsizlik. Burası sağlıklı hayat merkezleri, aile sağlığı merkezlerimiz hem diyetisyeni, hem fizyoterapistiyle, hem kanser taramalarıyla hem de sağlıklı kalabilmemiz için her türlü danışacağımız, bilgi alacağımız yerler. Hastaneye gitmeden bazı hastalıkların tedavi edilebileceği en önemli yerlerdir. Toplumumuza öncelikli olarak, aile hekimleriyle tanışmalarını, sağlıklı hayat merkezlerine gidip danışmanlık almalarını, psikoloğuna kadar fizyoterapistinden diş hekimine kadar, kanser taramasına kadar, ücretsiz bu hizmetlerin buralarda veriliyor” diye konuştu.
Sakarya MEDEK saha ziyaretlerine hazır MYO programlarını değerlendirerek nitelikli iş gücünün şekillenmesine katkı sağlamayı hedefleyen Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK), saha ziyaretleri öncesinde takım başkanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) katkıları ile Türkiye’de bulunan meslek yüksekokulu programlarının belirlenmiş standartlara, kalite kriterlerine ve performans ölçütlerine uygun olduğunu tescil ederek geleceğin nitelikli iş gücünün şekillenmesine katkı sunma hedefiyle kurulan Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (MEDEK), takım başkanlarına yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Sakarya’da bulunan bir otelde gerçekleştirilen toplantıda birçok üniversiteden takım başkanı olarak belirlenen 70 akademisyen yer aldı. Toplantının açılış konuşmasını MEDEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık yaparken, MEDEK Mesleki Eğitim ve Akreditasyon Kurulu (MEK) Başkanı Prof. Dr. Remzi Gören genel bir sunum gerçekleştirdi. Daha sonra ise SUBÜ Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsa Vural ‘Saha Değerlendirme Süreci’ ve MEDEK MEK Genel Sekreteri Öğretim Görevlisi Dr. Furkan Korkmaz ise ‘Program Değerlendirme Sistemi’ başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Sunumların ardından takım başkanlarının soruları cevaplandırıldı. MEDEK 23 Eylül’den itibaren saha değerlendirmesine başlayacak. İlk etapta 43 üniversiteden değerlendirme şartlarını taşıyan 110 meslek yüksekokulu ve 230 program için değerlendirme süreci yürütülecek. MEDEK’in yapacağı akreditasyon çalışmaları ile Türkiye’de mesleki eğitimin seviyesinin yükselmesine katkı sağlayacağını vurgulayan MEDEK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Özellikle günümüzde MYO’larda yetişen öğrencilerin nitelik kazanması ve sahanın istediği yetkinliklere sahip olarak mezun olması büyük önem arz ediyor. Uzun yıllardır bu anlamda ulaşılabilecek standartları belirleyen bir akreditasyon kuruluşunun olmaması istenilen düzeye ulaşılmasının önüne geçmişti. MYO alanındaki tecrübemizi akreditasyon için de kullanmak adına bir adım atılarak MEDEK kuruldu. Kısa sürede derneğin ilgili kurulları oluşturuldu. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) nezdinde akreditasyon için gerekli izinler ve belgeler edinildi. Eğitimler tamamlanarak ilk başvurular alındı. Akreditasyon değerlendirmeleri için gerekli olan 4 kişilik takımlar oluşturuldu. Bu bilgilendirme toplantısı ile birlikte sahaya çıkmaya hazır hale geliniyor. Tüm takımlarımıza başarılar diliyorum” diye konuştu.