ÇEVRE - 08 Nisan 2025 Salı 14:50

İZSU’nun Manisa’daki sondajları hakkında görüştüler

A
A
A
İZSU’nun Manisa’daki sondajları hakkında görüştüler

Ege Belediyeler Birliği ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) Genel Müdürü Gürkan Erdoğan ile Sarıkız ve Göksu bölgelerindeki sondajlar hakkında görüştü.


Görüşmede, 1980 yılından bu yana Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından İzmir’e yapılan su tahsisi çerçevesinde, Sarıkız ve Göksu Bölgesi’nde İZSU’ya verilen sondaj açma yetkisi değerlendirildi. Başkan Zeyrek, yeraltı su kaynakları ile ilgili yetkinin DSİ ve Su Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde olduğunu belirterek, çözüm önerileri üzerinde çalıştıklarını vurguladı.


İZSU’nun Sarıkız ve Göksu bölgelerindeki sondajları ile ilgili konuları görüşmek, yaşanan iklim krizi ve kuraklıkla ilgili çözüm yolları oluşturmak için Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Talat Postacı ile İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan, Manisa’da bir araya geldi. MASKİ Genel Müdürlüğü’nde yapılan görüşmelerde, mevcut durum değerlendirildi ve görüş alışverişinde bulunuldu. Buradaki temasların ardından iki kurum yetkilileri Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek’i makamında ziyaret ederek görüşmede bulundu. Görüşmede, MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı, Genel Müdür Yardımcıları Bircan Kaynak ile Doç. Dr. Özgür Avşar da yer aldı.



Su tahsis yetkisi DSİ’nin


Sarıkız ve Göksu bölgelerinde İZSU tarafından kullanılan sondajlar ile ilgili iznin 1980 yılında DSİ tarafından verildiği belirtildi. Başkan Zeyrek, "1980 yılında, yani 45 yıl önce Sarıkız ve Göksu Bölgesi’nde sondaj açma ve bu suyu İZSU’nun İzmir’e taşıması için DSİ tarafından planlama yapılmış. Bu bölgelerdeki sondajlar ile ilgili yetki ve sorumluluk DSİ ve İZSU’dadır. Aynı şekilde Gördes Barajı’ndan da geçmiş yıllarda su tahsisi yapılmış ve buradan da İzmir’e su gitmektedir" dedi.



Manisa ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri birlikte yol alacak


Başkan Zeyrek, "Küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle tüm dünyada temiz su kaynakları giderek azalıyor. Bir tarım kenti olan Manisa’mızda da su kaynaklarının etkin bir şekilde kullanılması büyük önem arz ediyor. İZSU Genel Müdürümüz Gürkan Erdoğan’ı da Manisa’ya davet ederek, çözüm önerileri üzerine görüştük. DSİ’nin İZSU’ya vermiş olduğu izne göre bölgelerden yılda 40 milyon metreküp suyu çıkarıp, İzmir’e götürme hakkı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl 30 milyon metreküp suyu İzmir’e taşıyan İZSU, 2025 yılında da 32 milyon metreküp suyu taşımayı planlıyor. Önümüzdeki günlerde çözüm için planladığımız çalışmaları kamuoyu ile paylaşacağız" diye konuştu.



"Bulduğumuz çözüm yolları üzerine çalışacağız"


İZSU Genel Müdürü Gürkan Erdoğan da "MASKİ Genel Müdürlüğü’nün ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ferdi Zeyrek’in daveti üzerine Manisa’daki sondajlarımız ve yaşanan kuraklıkla ilgili görüşmek üzere bir araya geldik. Devlet Su İşleri, ulusal ölçekte şehirlere su temin etmek ve bunu planlamakla görevli ve sorumlu kurumdur. DSİ tarafından yapılan planlama gereği 1980 yılından beri İzmir’e Sarıkız ve Göksu Bölgesi’nden su taşınmakta. Geçmiş yıllarda açılan 11 adet sondajın veriminin düşmesi nedeniyle yeni sondajlar açıyoruz. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek ile alternatif yollar üzerine fikir alışverişinde bulunduk. Gediz Havzası’nın korunması için de birlikte hareket edeceğiz. Bulduğumuz çözüm yolları üzerine çalıştıktan sonra yeniden bir araya gelip kamuoyunu bilgilendireceğiz" ifadelerini kullandı.


MASKİ Genel Müdürü Talat Postacı ise "Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek öncülüğünde kısa bir süre içerisinde bölgedeki sulama kooperatifleri ve çiftçileri de kapsayacak şekilde çözüm için bir araya geleceğiz. Oluşturacağımız yeni yol haritası ile hem İzmir ve Manisa’ya hem de çiftçilerin avantajına olacak şekilde bir takım düzenlemeler önermeyi planlıyoruz" dedi.



İZSU’nun Manisa’daki sondajları hakkında görüştüler

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Denizli Denizli’de minikler sanayinin dümenine geçti 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında, Denizli OSB’de faaliyet gösteren Denizli OSB Özel Minik Hayaller Anaokulu öğrencileri, Denizli Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğünü ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaymanoğlu ile bir araya geldi. Neşeleri ve enerjileriyle programa renk katan minikler, ziyaret sırasında Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaymanoğlu’nun koltuğuna temsili olarak oturarak 23 Nisan’ın coşkusunu ve anlamını doyasıya yaşadı. Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Denizli OSB Yönetim Kurulu Başkanı Selim Yaymanoğlu, tüm dünya çocuklarının 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutlayarak şu ifadeleri kullandı: "Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği bu anlamlı bayram, geleceğe duyduğumuz inancın en güçlü simgesidir. Bu özel günde Ulu Önderimizi saygı, minnet ve özlemle anıyoruz. Bugünün çocukları; yarının bilim insanları, sanayicileri ve yöneticileri olacaktır. Ülkemizin ve sanayimizin geleceği, çocuklarımızın hayalleri, azmi ve çalışkanlığıyla şekillenecektir. Her çocuk, geleceğe atılan en değerli imzadır. Bu bilinçle, sizlere daha güçlü ve daha müreffeh bir Türkiye bırakmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Tüm çocuklarımızın bayramını en içten dileklerimle kutluyorum." Program, günün anısına çekilen hatıra fotoğraflarıyla sona erdi.
Denizli Her bir resimde umut, neşe ve bayram var DENİZLİ (İHA) – Denizli’nin Buldan ilçesinde öğrencilerin eserlerinden oluşan 23 Nisan temalı resim sergisinde görücüye çıkan umut, neşe ve bayram coşkusunu ifade eden eserler beğeni topladı. Denizli’nin Buldan ilçesinde tüm okullardan katılımının olduğu "23 Nisan" temalı resim sergisi, Babadağ Belediyesi hizmet binasında ziyarete açıldı. Serginin açılışına İlçe Kaymakamı İlhan Kayaş, Belediye Başkanı Murat Kumral, İlçe Milli Eğitim Müdürü Nedim Solak, İlçe Gençlik ve Spor Müdürü Hatice Dolaşık, Vergi Dairesi Müdürü Mustafa Ekinci, AK Parti İlçe Başkanı Fatih Karakurt, davetliler, öğrenciler, öğretmenler ve veliler katıldı. Sergide yer alan umut, neşe ve bayram coşkusunu ifade eden eserler beğeni topladı. Babadağ protokolü, öğrencilere hediyeler takdim edilerek, başarılarından ötürü kutladı. Cuma gününe kadar açık olacak sergi, belediye hizmet binasında ziyaret edilebilecek. Sergiye eserleriyle renk katan tüm öğrencileri ve öğretmenlerini tebrik eden Belediye Başkanı Murat Kumral, "Minik sanatçılarımızın ellerinden çıkan resimlerle hazırladığımız sergimizin açılışını İlçe Kaymakamımız İlhan Kayaş, ilçe protokolümüz, meclis üyelerimiz, öğretmenlerimiz ve kıymetli öğrencilerimiz katılımlarıyla gerçekleştirdik. Öğrencilerimizin ellerinden hayat bulan her bir resimde umut, neşe ve bayram var. Geleceğe umutla bakmamıza vesile olan tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu olsun" dedi.