ASAYİŞ - 04 Şubat 2025 Salı 11:52

"Kamuda işe aldıracağız" vaadiyle 212 kişiyi dolandırdılar

A
A
A
"Kamuda işe aldıracağız" vaadiyle 212 kişiyi dolandırdılar

Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile Manisa İl Jandarma Komutanlığı tarafından Manisa merkezli 10 ilde eş zamanlı düzenlenen operasyonda 212 kişiyi milyonlarca lira dolandıran "Sönmezler" suç örgütü çökertildi. 17 şüphelinin adliyeye sevk edildiği 11’inin tutuklandığı operasyonda örgüt elebaşı olan şüphelinin "Korgeneral" lakaplı olduğu ve üst düzey örgüt yöneticilerinin de "Albay" lakaplı olduğu öğrenilirken çok sayıda askeri kamuflaj ve sahte rozet ile kimlik ele geçirildi.


Manisa İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler ile Jandarma Genel Komutanlığı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına bağlı ekipler, "Sönmezler" adlı suç örgütünü 8 aylık takibe aldı. Elebaşılığını "Korgeneral" lakaplı M.S.’nin yaptığı örgütün kendilerini korgeneral ve albay rütbelerinde askeri personel gibi tanıtarak, aralarında doktor, avukat, engelli, milli sporcu, şehit yakını ve gazilerin de bulunduğu 212 mağdur vatandaşı, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu yapmak, kamu kurumlarında görev vermek ya da görevde yükselmesini sağlamak vaadiyle dolandırdığı tespit edildi. 155 milyon liralık geliri akladığı belirlenen şüphelilere eş zamanlı operasyon düzenlendi.


Manisa merkezli, İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Mersin, Muğla, Bursa, Kütahya, Uşak olmak üzere 10 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında "Korgeneral" lakaplı örgüt elebaşı M.S. ile "Albay" lakaplı örgüt gelirinin toplandığı yöneticiler M.A. ve A.U.’nun da bulunduğu 17 şüpheli gözaltına alındı.



MİT adına düzenlenmiş sahte evraklar ele geçirildi


Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramalarda, örgüt mağdurlarına ait 114 adli sicil kaydı, 117 diploma fotokopisi, 136 kimlik fotokopisi, 244 iş başvuru belgesi, bin 121 vesikalık, 3 güvenlik soruşturması, 55 sağlık raporunun yanı sıra 10 askeri kamuflaj, aralarında Cumhurbaşkanlığı, MİT, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın da bulunduğu kurumlar adına düzenlenmiş 362 sahte evrak, 2 sahte kimlik, 2 jandarma armalı cüzdan, 2 sahte askeri takdir belgesi, kelepçe, rozet, kaşe, 3 ruhsatsız tabanca, 548 mermi, 14 harici bellek, 18 cep telefonu, 7 dizüstü bilgisayar, 38 tarihi sikke ile 9 hafıza kartı ele geçirildi.


Öte yandan örgüt tarafından, "Suçtan Kaynaklanan Mal Varlığı Değerlerinin Aklanması" suçu kapsamında kullandığı tespit edilen 150 banka hesabına, 6 araç ve 5 taşınmaza da el konuldu.


Manisa İl Jandarma Komutanlığı’nda işlemleri tamamlanan 17 şüpheli, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra adliyeye sevk edildi.


Şüphelilerden 2’si savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Zanlılardan 11’i çıkarıldığı hakimlikçe tutuklandı, 4’ü ise adli kontrol şartıyla salıverildi.



"Kamuda işe aldıracağız" vaadiyle 212 kişiyi dolandırdılar

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Trendyol Süper Lig: Gaziantep FK: 0 - Beşiktaş: 2 (İlk yarı) Gaziantep Futbol Kulübü, Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Beşiktaş’ı konuk ediyor. Karşılaşmanın ilk yarısı siyah-beyazlı ekibin 2-0 üstünlüğüyle sona erdi. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 4. dakikada kaptığı topla rakip ceza yayına kadar ilerleyen Camara’nın sert şutunda meşin yuvarlak savunmaya çarparak kornere çıktı. 7. dakikada Asllani’nin sol kanattan kullandığı köşe atışında altıpas gerisinde Djalo’nun kafa vuruşunda top sol köşeden ağlarla buluştu. 0-1 15. dakikada ceza sahası dışı sağ çaprazında topla buluşan Camara’nın şutunda meşin yuvarlak yandan dışarı çıktı. 21. dakikada Cengiz’in ara pasıyla savunma arkasında sarkan Jota Silva’nın Zafer’in müdahalesiyle yerde kalmasının ardından hakem penaltı noktasını gösterdi. 22. dakikada penaltı atışını kullanan Kristjan Asllani, kaleci ve topu ayrı köşelere gönderdi. 0-2 27. dakikada Rodrigues’in ceza sahası soluna attığı topla buluşan Kozlowski’nin yerden şutunda meşin yuvarlak kaleci Ersin’de kaldı. 34. dakikada savunma arkasına atılan uzun topla buluşan Jota Silva’nın şutunda kaleci Zafer meşin yuvarlağı güçlükle kurtardı. 40. dakikada Maxim’in araya girerek rakipten kaptıktan sonra verdiği tek pasla buluşan Bayo’nun kaleciyle karşı karşıya vuruşunda top yandan az farkla dışarı çıktı. Stat: Gaziantep Büyükşehir Hakemler: Abdullah Buğra Taşkınsoy, Murat Tuğberk Curbay, Mustafa Savranlar Gaziantep FK: Zafer Görgen, Nazım Sangare, Myenty Abena, Nihad Mujakic, Kevin Rodrigues, Victor Gidado, Kacper Kozlowski, Drissa Camara, Maxim, Deian Sorescu, Mohamed Bayo Yedekler: Cemilhan Aslan, Luis Perez, Arda Kızıldağ, Melih Kabasakal, Christopher Lungoyi, Karamba Gassama, Tayyip Talha Sanuç, Ali Osman Kalın, Ogün Özçiçek, Denis Draguş Teknik Direktör: Mirel Radoi Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Taylan Bulut, Tiago Djalo, Felix Uduokhai, Yasin Özcan, Salih Uçan, Kristjan Asllani, Junior Olaitan, Cengiz Ünder, Jota Silva, Mustafa Erhan Hekimoğlu Yedekler: Devis Vasquez, Wilfred Ndidi, Hyeon-Gyu Oh, Orkun Kökçü, Emmanuel Agbadou, Vaclav Cerny, El Bilal Toure, Emirhan Topçu, Amir Murillo Teknik Direktör: Sergen Yalçın Goller: Tiago Djalo (dk. 7) Asllani (dk. 22 pen.) (Beşiktaş) Sarı kart: Camara (Gaziantep FK)
Rize Recep Uçar: "İyi bir takıma karşı güzel bir galibiyet aldık" Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, Konyaspor maçının ardından "İyi bir takıma karşı, oyun disiplininden kopmadan mücadele ederek güzel bir galibiyet aldık" dedi Trendyol Süper Lig’in 32. haftasında Çaykur Rizespor sahasında Konyaspor’u 3-2 mağlup etti. Karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Çaykur Rizespor Teknik Direktörü Recep Uçar, "Maçın geneline baktığımızda aslında bizim için çok anlamlı, çok değerli ve çok önemli bir takıma karşı oynadık bugün. Maçın genelinde aslında ilk 30-35 dakikalık sürede belki çok fazla üretemedik ama kendi kalemizde de çok fazla pozisyon vermedik, bizim kalecimize de çok top gelmedi. Ancak oyunun kontrolünü elimizde tutmaya çalıştığımız bir bölümdü. Geriye düştüğümüz anlarda bile vazgeçmeyen, sahada karakter koyan bir oyuncu grubu vardı. İyi bir takıma karşı, oyun disiplininden kopmadan mücadele ederek güzel bir galibiyet aldık. Tabii ki eksiklerimiz var, hatalarımız var ama kazanırken bunları düzeltmek çok daha kolay. Bugün sahada doğruları yapan taraf bizdik. Ortaya koyduğumuz bu mücadele ve özellikle kazanma isteği, gelecek adına gerçekten çok iyi sinyaller veriyor. Bunu daha fazla geliştireceğiz ve kendimizi daha üst sıralara atacağız. Bunun için daha fazla antrenman yapmamız, daha çok çalışmamız gerekiyor. Öncelikli hedefimiz bu alt gruptan kendimizi tamamen sıyırıp üste atmak. Sonrasında ise çok daha farklı hedefler koymak istiyoruz; çünkü bunu yapabilecek bir oyuncu kalitemizin olduğunu net bir şekilde düşünüyoruz. Bugün bu inancı sahada gördüm" diye konuştu.