ÇEVRE - 08 Ağustos 2025 Cuma 12:22

Köylüye ve doğaya hayat veren göletler kuruyor

A
A
A
Köylüye ve doğaya hayat veren göletler kuruyor

Manisa Yuntdağlılar Derneği (Yunt-Der) Başkanı Halil Uyumaz, Yuntdağı bölgesindeki göletlerin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, bu alanların acilen bakım ve onarımdan geçirilmesi gerektiğini söyledi.


Yuntdağı’nda çıkan yangınlarda göletlerin helikopterler tarafından aktif şekilde kullanıldığını hatırlatan Uyumaz, birçok gölette artık su kalmadığını ve bu durumun hem hayvancılığı hem de yangınla mücadeleyi olumsuz etkilediğini dile getirdi.


Başkan Uyumaz, Davutlar ile Kale Mahallesi arasında yer alan gölette su seviyesinin ciddi oranda düştüğüne dikkat çekerek, "Gölet, bölgedeki köylerde bulunan büyükbaş hayvanların da su ihtiyacını karşılamaktadır. Su seviyesi iyice azalmış durumda iken, Orman Genel Müdürlüğü, Orman İşletme Müdürlükleri ve belediyelerimiz tarafından el birliğiyle bu göletlerin su havzaları genişletilip derinleştirilerek daha kullanışlı hale getirilmelidir. Sayılarının da Yuntdağı bölgemizde artırılmasıyla, orman yangınlarında helikopterlerin kısa sürede müdahalesi sağlanabilir. Şu an helikopterin alabileceği kadar su maalesef yok. Göletlerin dibinde kalan su adeta çamurlaşmış durumda. Daha derin ve genişletilmiş olursa, yangınlar veya beklenmeyen afetler sırasında buradan helikopter ve tankerlerle su alınarak kısa sürede müdahale edilebilir." diye konuştu.


Kale Göleti kurudu


Yuntdağı bölgesindeki Kale Mahallesi yakınlarında bulunan göletin tamamen kuruduğunu belirten Uyumaz, sözlerine şöyle devam etti: "Kale köyümüzün yol virajında bulunan gölet kurumuş durumda. Hazır bu gölette bir damla su yokken, genişletme ve derinleştirme çalışmaları yapılarak yağacak yağmurlarda daha fazla su birikmesi sağlanabilir."


"Yağmur sularını göletlerde toplayalım"


Su sıkıntısının artık hayatın her alanında hissedildiğini vurgulayan Uyumaz, yer altı sularının da çekildiğini belirtti. Göletlerin bu noktada büyük bir görev üstlenebileceğini dile getiren Uyumaz, "Bir damla suya bile ihtiyacımız olabileceği için bu göletlerin yağmur sularını tasarruf etmek için genişletilmesi ve derinleştirilerek olabilecek yangınlarda kullanılmak üzere hazır tutulması gerekmektedir. Hem bölgemizdeki köylerdeki hayvancılık için hem de afetlere karşı bu göletler büyük önem taşıyor. Göletlerin su seviyeleri düşükken acilen gerekli bakım ve onarım çalışmalarının tamamlanması gerekiyor." dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Uşak Uşak Valiliği firari hükümlünün ölümüyle ilgili açıklama yaptı Uşak’ta hakkında 19 yıl 15 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası ve 11 ayrı suç kaydı bulunan bir hükümlü, yakalanmasına yönelik operasyon sırasında çıkan arbede sonrası kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Olayın ardından adli ve idari soruşturma başlatıldığı, sürecin tüm yönleriyle titizlikle sürdürüldüğü bildirildi. Uşak Valiliği’nden sosyal medya üzerinden yapılan açıklamada, "silahlı yağma" ile "cebir, tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından aranan C.G. (24)’nin Dikilitaş Mahallesi’nde saklandığının tespit edildiği belirtildi. İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin, Uşak İl Emniyet Müdürlüğü ile koordineli olarak adrese düzenlediği operasyonda, şahsın güvenlik güçlerine teslim olmaması üzerine arbede yaşandığı, arbede sırasında yaralanan şahsın hastaneye kaldırıldığı ancak tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı ifade edildi. Olayın ardından adli ve idari soruşturma başlatıldığı, sürecin tüm yönleriyle titizlikle sürdürüldüğü bildirildi. Valiliğin konuya ilişkin yaptığı açıklamada ise; "Silahlı Yağma ile Cebir Tehdit veya Hile Kullanarak Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma" suçlarından hakkında 19 yıl 15 ay 10 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan ve 11 ayrı suç kaydı olan C.G. (24) isimli şahsın Uşak il merkezi Dikilitaş Mahallesi’nde bulunan bir adreste saklandığı tespit edilmiştir. Uşak İl Emniyet Müdürlüğü ile koordine edilerek, Cumhuriyet Başsavcılığından gecikmesinde sakınca bulunan hal kapsamında alınan arama kararına istinaden, ikamet adresine girilmesi esnasında, aranan şahsın tüm uyarılara rağmen teslim olmaması üzerine yakalanması sırasında yaşanan arbede sonucu şahıs yaralanmış ve sevk edildiği hastanede hayatını kaybetmiştir. Olayla ilgili olarak adli ve idari soruşturma başlatılmış olup süreç, ilgili birimler tarafından titizlikle yürütülmektedir. Konunun tüm yönleriyle incelenmesi için İçişleri Bakanımız Sayın Mustafa Çiftçi’nin talimatıyla Mülkiye Başmüfettişi ve Jandarma Genel Komutanlığı Müfettişi görevlendirilmiştir" ifadelerine yer verildi.