GÜNDEM - 06 Şubat 2026 Cuma 13:17

Manisa Valisi Özkan: "Afetlere hazırlıklı olmak bir tercih değil, hayati bir zorunluluktur"

A
A
A
Manisa Valisi Özkan: "Afetlere hazırlıklı olmak bir tercih değil, hayati bir zorunluluktur"

MANİSA (İHA) – Manisa Valisi Vahdettin Özkan, 6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıl dönümü dolayısıyla yayımladığı mesajda, afet risklerini azaltmanın ve güvenli yapılaşmanın ertelenemez bir sorumluluk olduğunu vurguladı.


Manisa Valisi Vahdettin Özkan, 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen ve birçok ili etkileyen depremlerin yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle anarak, ailelerine ve yakınlarına bir kez daha başsağlığı diledi.


Depremlerin milletin hafızasında silinmeyecek izler bıraktığını vurgulayan Özkan, "Milletçe yaşadığımız bu büyük felaket, afetlere karşı hazırlıklı olmanın bir tercih değil, hayati bir zorunluluk olduğunu bizlere acı bir tecrübeyle göstermiştir" dedi.


Güvenli yapılaşmanın önemine dikkat çeken Vali Özkan, "6 Şubat depremleri, güvenli yapılaşmanın sağlanması ve mevcut yapı stokunun ivedilikle iyileştirilmesinin ertelenemez bir sorumluluk olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Afetleri tamamen engellemek mümkün olmasa da bilimsel temelli planlama, etkin denetim mekanizmaları ve doğru uygulamalarla can ve mal kayıplarını asgariye indirmek mümkündür" açıklamasında bulundu.


Manisa’da yürütülen çalışmalara da değinen Özkan, "Bu bilinçle ilimizde İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında afet risklerinin belirlenmesi ve azaltılmasına yönelik çalışmalar kararlılıkla sürdürülmektedir. Risk analizleri bilimsel veriler, akademik çalışmalar ve teknolojik altyapı esas alınarak yapılmakta, her ilçemizin kendine özgü risk profiline göre önceliklendirilmiş eylem planları hazırlanmakta ve uygulanmaktadır" ifadelerini kullandı.


Kurumlar arası iş birliğinin önemine işaret eden Özkan, "Kamu kurumlarımız, yerel yönetimlerimiz ve üniversitelerimizle güçlü bir koordinasyon anlayışı içinde hareket ediyor, önleyici tedbirleri merkeze alan bir yaklaşımı benimsiyoruz. Yürütülen risk azaltma çalışmalarının sahadaki somut ve olumlu sonuçları görülmektedir" dedi.


Afetlerle mücadelede toplumsal bilincin önemine dikkat çeken Vali Özkan, "Başarı yalnızca yapısal önlemlerle değil; kurumlar arası güçlü iş birliği, ortak akıl, toplumsal farkındalık ve vatandaşlarımızın sürece aktif katılımıyla mümkündür. Afet bilincinin günlük yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi, dirençli bir toplumun temelini oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.


Açıklamasının sonunda Özkan, "Devletimiz tüm imkanlarıyla daha güvenli ve daha güçlü bir gelecek inşa etme kararlılığını sürdürmektedir. Bu vesileyle 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet diliyor, milletimizin bir daha böyle acılar yaşamamasını temenni ediyorum" ifadelerine yer verdi.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Kan donduran ’okul saldırısı’ şakasını polis affetmedi: 17 yaşındaki lise öğrencisi gözaltına alındı Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde ve Kahramanmaraş’ta meydana gelen okul saldırılarının ardından Zonguldak’ta da WhatsApp grubuna tehdit içerikli fotoğraf paylaşan 17 yaşındaki lise öğrencisi, polis ekiplerince gözaltına alındı. Şüphelinin evinde yapılan aramada kuru sıkı tabanca mermileri ele geçirildi. Okul saldırılarının ardından tüm Türkiye’de okullardaki güvenlik hassasiyeti artarken, Zonguldak’ta emniyeti alarma geçiren bir olay yaşandı. Lise öğrencisi 17 yaşındaki B.T.A., WhatsApp grubunda diğer illerdeki saldırıları kastederek fotoğraf paylaştı. Evinden 6 adet mermi çıktı İhbar ve paylaşımların ardından Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla harekete geçen Zonguldak Emniyet Müdürlüğü Çocuk Şube Müdürlüğü ekipleri, B.T.A.’yı gözaltına aldı. Şüphelinin evinde yapılan aramada, odasındaki dolabın içerisinde 6 adet kuru sıkı tabanca mermisi bulundu. B.T.A.’nın olayda kullandığı değerlendirilen cep telefonuna da adli bilişim incelemesi yapılmak üzere el konuldu. "Şaka yapmak istedim, mermiler hatıra" savunması yaptı Gözaltına alınan B.T.A.’nın emniyetteki ön görüşmesinde kendini "şaka yaptım" diyerek savunduğu öğrenildi. WhatsApp grubundaki paylaşımı arkadaşlarına şaka yapmak amacıyla attığını iddia eden B.T.A., odasında bulunan mermileri ise köyünden ’hatıra’ maksadıyla getirdiğini öne sürdü. Sınıfta torpil patlatınca disipline sevk edilmiş Öte yandan, şüphelinin vukuatlı disiplin geçmişi de dikkat çekti. B.T.A.’nın daha önce başka lisede eğitim gördüğü, ancak sınıf içerisinde torpil patlatması nedeniyle disiplin kuruluna sevk edilerek şu an eğitim gördüğü liseye gönderildiği ortaya çıktı. Çocuk Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri devam eden şüpheli B.T.A.’nın adliyeye sevk edilmesi bekleniyor.
Ankara İçişleri Bakanlığı: "Okullarımızdaki güvenlik tedbirleri artırılmıştır" İçişleri Başkanlığı tarafından okullardaki güvenlik tedbirlerinin artırıldığı açıklandı. İçişleri Bakanlığı tarafından, Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta yaşanan silahlı saldırı olaylarının ardından açıklama yapıldı. İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş’ta bir okulumuzda meydana gelen silahlı saldırı, hepimizin yüreğini dağlamıştır. Bu elim hadisede hayatını kaybeden evlatlarımıza ve öğretmenimize Allah’tan rahmet; ailelerine, eğitim camiamıza ve aziz milletimize başsağlığı diliyoruz. Yaralı vatandaşlarımıza acil şifalar temenni ediyoruz. Olayın ilk anından itibaren devletimiz tüm kurumlarıyla birlikte sahadadır. Süreç; güvenlik, adli, idari ve eğitim boyutlarıyla çok yönlü ve titizlikle yürütülmektedir. İçişleri Bakanlığı olarak mülkiye ve polis başmüfettişlerimiz görevlendirilmiştir. Adli süreç, Adalet Bakanlığımızın koordinasyonunda hassasiyetle sürdürülmektedir. Millî Eğitim Bakanlığımız da dört başmüfettişle idari inceleme sürecini başlatmıştır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız, saldırıdan etkilenen yavrularımızın ve ailelerinin rehabilitasyon süreçlerini titizlikle yürütecektir" denildi. Sabah saat 09.00’da valiler, il emniyet müdürleri, il jandarma komutanları ve il milli eğitim müdürleri ile çevrimiçi toplantı yapılacağı söylenen açıklamada, "Sabah saat 09.00’da, valilerimiz, il emniyet müdürlerimiz, il jandarma komutanlarımız ve il millî eğitim müdürlerimizle bir araya gelerek geniş kapsamlı bir değerlendirme toplantısı gerçekleştireceğiz. Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin’in katılımıyla gerçekleştireceğimiz bu toplantıda, okullarımızın ve çevresinin güvenliğine yönelik tedbirleri bütün boyutlarıyla ele alacak, gerekli adımları süratle hayata geçireceğiz. Evlatlarımızın huzur ve güven içinde eğitim alması en temel önceliğimizdir. Bu doğrultuda ilgili tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımızla güçlü bir koordinasyon içerisinde çalışmaktayız" ifadelerine yer verildi. Okullarda güvenlik önlemlerinin artırıldığı söylenen açıklamada, "Bu acı hadise üzerinden provokasyon üretmeye, milletimizin acısını istismar etmeye, suçu ve suçluyu övmeye, dezenformasyon yaymaya çalışanlar hakkında da gerekli işlemler kararlılıkla yürütülmektedir. Siber Suçlar, İstihbarat, Güvenlik ve Asayiş Daire Başkanlıklarımız tüm birimleriyle azami gayret göstermektedir. Okullarımızdaki güvenlik tedbirleri artırılmıştır. Sosyal medyada siber devriye çalışmalarımız kesintisiz bir şekilde büyük bir titizlikle yürütülmektedir. Devletimiz güçlüdür. Kurumlarımız eş güdüm içindedir" denildi.