ÇEVRE - 01 Mart 2026 Pazar 13:07

Manisa’da ‘atık yağını getir, suyunu kurtar’ kampanyası

A
A
A
Manisa’da ‘atık yağını getir, suyunu kurtar’ kampanyası

Yunusemre Belediyesi bünyesinde, Manisa Büyükşehir Belediyesi koordinesinde hayata geçirilen "Atık Yağını Getir, Suyunu Kurtar" kampanyası ile şehirde önemli bir çevre hareketi başlıyor.


Gelecek nesillere daha temiz bir doğa bırakmayı hedefleyen Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Yunusemre Belediyesi anlamlı bir proje ile evsel bitkisel atık yağlar çevre kirliliği olmaktan çıkarılarak ekonomiye geri kazandırmayı amaçlıyor. ‘Sıfır Atık’ vizyonu doğrultusunda hazırlanan kampanya çerçevesinde, atık yağını getiren vatandaşlar hem doğayı korumuş olacak hem de yeni bitkisel yağ ve canlı çiçek hediyeleriyle ödüllendirilecek. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu ve Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban’ın öncülüğünde gerçekleştirilen bu iş birliği, su kaynaklarımızı tehdit eden atık yağ kirliliğine karşı güçlü bir set çekmeyi hedefliyor. Kampanya kapsamında 3 litre atık yağ getiren vatandaşlara 1 litre yeni bitkisel yağ ve canlı çiçek, 10 litre getirenlere 2 litre yeni yağ ve çiçek, 20 litre ve üzeri atık yağ getirenlere ise 3 litre yeni yağ ve çiçek hediye edilecek. Kontenjanla sınırlı olan bu teşvik edici uygulamada, bir kişi en fazla 3 litre yeni yağ teslim alabilecek. Doğa dostu bu etkinlik, 31 Mart 2026 Salı günü Ferdi Zeyrek Millet Çarşısı’nda kurulacak toplama noktasında gerçekleştirilecek. Sabah saat 09.00’da başlayacak olan atık yağ toplama süreci, akşam 17.00’ye kadar devam edecek. Manisa halkının çevre bilincini pekiştirmeyi hedefleyen Büyükşehir ve Yunusemre belediye yetkilileri, sadece 1 litre atık yağın 1 milyon litre temiz suyu kirletebileceğine dikkat çekerek, tüm Manisalıları bu anlamlı günde Ferdi Zeyrek Millet Çarşısı’na davet ediyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bafra’da atık kağıtlar sanata dönüşüyor Samsun’un Bafra ilçesinde kursiyerler, atık kağıtlar ve eskimiş eşyaları yeniden değerlendirerek sanata dönüştürüyor. Bafra Mehmet Yıldız Halk Eğitim Merkezi’nde eski eşyaları atık kağıtlarla kaplayan kursiyerlerin ortaya çıkardığı objeler adeta birer sanat eserini andırıyor. Özel tekniklerle hazırlanan bu ürünler, suya dayanıklı olmaları sayesinde yıkandığında da bozulmuyor. Merkezin usta öğreticisi ve somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı Gülten Efe, sıfır atık temalı kurslarında 60 kursiyere eğitim veriyor. Kadın kursiyerlerin hem aile ekonomisine katkı sağlamaları, hem de verimli vakit geçirmeleri için çalıştıklarını belirten Efe, "Ürettiğimiz ürünler günlük yaşantımızın bir parçası olarak bize geri dönüyor. Kursiyerlerim ürünlerini satarak aile bütçesine katkı sağlıyorlar. Geri dönüşüme özen gösteriyorum. ’Eski ürünlerimizi gündeme nasıl taşırız? Hikayelerini nasıl uzatabiliriz? Hayatımızda nasıl yeni köşeler açabiliriz’ düşüncesiyle çalışıyoruz. Sıfır atık ve geri dönüşüme dikkat ediyoruz. Atıl haldeki bir ürünü günümüze nasıl uyarlayabiliriz diye düşünüp, bu ürünleri elde ediyoruz. Gelen kursiyerlerimiz bu yönde çok mutlu. Eskilerden kalma ürünleri günümüze çok güzel uyarlıyorlar. Bu ürünler uzun yıllar kullanılabilir. Hepsi kağıttan tasarladığımız ürünler" dedi. Merkez Müdürü Hacı Avcı ise usta öğreticiler ve kursiyerlerin çalışma ortamları için gerekli desteği sağladıklarını ifade ederek, "Usta öğreticilerimiz ve kursiyerlerimizin çalışma ortamları için elimizden ne gelirse yapıyoruz. Bafra Halk Eğitim ailesi olarak her zaman, her yerde, herkes için eğitimlerimizle varız" şeklinde konuştu. Kursa katılan Fatma Özkolay, kursa katılmak için uzun süre beklediğini belirterek, "Bu kursa gelmek için çok heves ettim. O kadar çok talep var ki daha öncesinde sıra bulamadık. İsteyerek katıldım ve bana çok şey kattı. Kağıdın nasıl sanata dönüştüğünü gördüm. Atık bir kağıttan evimizde işimize yarayacak çok güzel tepsileri kendimiz dekore ediyoruz. İstediğimiz yorumu katabiliyoruz. Aklınıza gelmeyecek şeyler örüyoruz; tepsiler, piknik sepetleri ve çok güzel hediyelikler yapıyoruz. Bir arkadaşıma hediye götürmek istediğimde kendi ürünümü örüyorum. Kalıcı bir hediye oluyor. Arkadaşım kullandıkça beni hatırladığını söylüyor, bu da beni çok mutlu ediyor. Ev bütçesine de çok güzel bir katkı sağlıyor" ifadelerine yer verdi.