SAĞLIK - 15 Haziran 2023 Perşembe 11:29

Manisa’da görülen KKKA vakalarında sadece bir ölüm gerçekleşti

A
A
A
Manisa’da görülen KKKA vakalarında sadece bir ölüm gerçekleşti

Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanmaya başladı.

Havaların ısınmasıyla Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakalarında artış yaşanmaya başladı. Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca Kırım Kongo Kanamalı Ateşi ile ilgili açıklamalarda bulundu. İlk müdahale esnasında dikkat edilmesi gerekenleri ile Türkiye’deki ve Manisa’daki KKKA istatistiklerini paylaşan Karaca, 2002-2018 yılları arasında ülke genelinde 528 kişinin hayatını kaybettiğini Manisa’da ise görülen 14 vakadan birinin ölümle sonuçlandığını söyledi.


Hastalığın ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgularla seyrettiğini belirten Manisa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Erol Karaca, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), keneler tarafından taşınan bir virüsle oluşan ölümlere neden olabilen hayvanlardan insanlara bulaşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha çok vücudumuza kene tutunması ile bulaşmakla birlikte; kenelerin çıplak elle çıkarılması ya da ezilmesi ile hasta insanların kan gibi vücut sıvılarına temas etmekle, mikrobu taşıyan hayvanların kanları, vücut sıvıları ve dokularına korunmasız temasla da bulaşabilir. Kenelerin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı; orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otlakların bulunduğu yerlerdir.” dedi.


Kene tutunmasından sonra genellikle 1-3 gün, en fazla 9 gün; enfekte kan, vücut sıvısı ve diğer dokularla temas sonrasında 5-6 gün; en fazla ise 13 gün içerisinde belirtilerin ortaya çıktığını ifade eden Karaca, “Hastalığın ülkemizde ilk kez dikkat çektiği 2002 yılı ile 2018 yılı arasında 11 binden fazla vaka görülmüş ve 528 kişinin ölümü ile sonuçlanmıştır. İlimizde ilk vaka görülme yılı olan 2005’ten bugüne kadar toplam 14 pozitif vaka görülmüş ve biri ölüm ile sonuçlanmıştır. Kırım Kongo Kanamalı Ateşine yakalanan kişilerin bu hastalık sebebiyle ölüm oranı yüzde 4-5’dir. Bu oran, hastalıktan korunmaya yönelik etkinliği kanıtlanmış bir aşı veya etkene özel bir ilaç bulunmadığı ve tedavinin esasını destek tedavisi seçeneklerinin oluşturduğu göz önüne alınarak düşünüldüğünde, çok ciddi bir orandır. Hastalıkla mücadelede en etkili silah alınan tedbirlerdir. Tarla, bahçe ve piknik alanları gibi alanlara gidilirken, mümkün olduğu kadar vücudu örten giysiler giyilmeli, pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı ve ayrıca kenelerin elbise üzerinde rahat görülebilmesi için açık renkli kıyafetler tercih edilmelidir. Buralardan dönüldüğünde kişiler kendinin ve çocuklarının vücudunu kontrol etmelidir.” diye konuştu.


Kenenin vücuda tutunduğunun görülmesi halinde yapılması gerekenleri de anlatan Karaca açıklamasını şöyle tamamladı: “Kene tutunmuş ise hiç vakit kaybetmeden çıplak el ile dokunmamak şartıyla vücuda tutunduğu en yakın yerden tutarak uygun bir malzeme ile (bez, naylon poşet, eldiven gibi) çıkarmalıdır. Kene ne kadar erken çıkarılırsa hastalığın bulaşma riskinin de o kadar azalacağı unutulmamalıdır. Üzerine sigara basmak, kolonya, gaz yağı gibi maddeler dökmek kenenin kasılmasına sebep olarak vücut içeriğini kan emdiği kişiye aktarmasına sebep olacağı için kesinlikle yapılmamalıdır. Kene tutunan kişiler, kendilerini 10 gün süreyle izlemeli ve belirtilerden bir veya birkaçının ortaya çıkması halinde derhal en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmelidirler. Hastalığa yakalanan kişilerin kan, vücut sıvıları ve çıkartıları ile hastalık bulaşabildiğinden, hasta ile temas eden kişiler gerekli korunma önlemlerini (eldiven, önlük, maske vb.) almalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Bafra’da uçurtma şenliği Samsun’un Bafra ilçesinde bulunan organik köyde "Kömür Üzer" kampanyası kapsamında "Uçurtma Şenliği" düzenlendi. TEMA Vakfı ve Sürmeli Köyü Derneği iş birliği ile Sürmeli Organik köyünde 7.’si düzenlenen uçurtma etkinliği için sabah erken saatlerde Sürmeli Mahallesi’ne gelen vatandaşlar, çocuklarıyla birlikte uçurtma uçurdular. Yaşlısı genci yüzlerce vatandaş Sürmeli Tepesi’ne çıkarak yaptırdıkları uçurtmaları ile çocuklarıyla birlikte uçurtma uçurmanın heyecanını yaşadı. TEMA İl Temsilcisi Leman Gürses Özay, "Atatürk’ün şehrinde biz de bu yıl hem gönüllü sayımızla, hem etkinliklerimizle Türkiye’de en ön sıralarda bulunmaktayız" dedi. Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, "Bafra ilçemizin Sürmeli köyündeyiz. Bu köyümüzün iki tane özelliği var. Bir tanesi mübadil köyü olması, bu vesile ile geçen hafta mübadil yemekleri şenliği düzenlemiştik. Çok kıymetli insanlar. Onlarla beraber olduk. Sağ olsunlar bizi misafir ettiler. Aynı zamanda bu köyümüz organik bir köy. Her pazar organik pazarımız açılıyor. Samsun’dan ve birçok ilden misafirlerimizi ağırlıyoruz. Yine her sene geleneksel olarak da burada uçurtma şenliği düzenliyoruz. Hem bizlerin, hem çocukların, gençlerin köyü tanıması açısından çok iyi bir etkinlik olduğunu düşünüyorum. Bence Bafra Türkiye’nin en güzel coğrafi güzellikleri olan ilçelerinden bir tanesi. Herkese hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu. TEMA Bafra İlçe Temsilcisi Süleyman Özata, "Sürmeli köyünde bu sene uçurtma şenliğinin 7’ncisini düzenliyoruz. Aynı zamanda 5 Haziran Dünya Çevre Günü münasebetiyle gerekli hazırlıklarımızla beraber uçurtma şenliği düzenledik. Bu sürdürülebilir bir duruma geldi, sürdüreceğiz de. Hedefimiz, amacımız toprağımızı, suyumuzu, havamızı korumak. Çevreyi korumak. Bunun için elimizden gelen gayreti TEMA olarak gösteriyoruz. Bu topraklar, bu ülke, bu hava hepimizin. Hepimizin koruması lazım" şeklinde konuştu. Çocuklarıyla birlikte uçurtma uçuran Ümran Karahan, "Çok mutlu olduk. Biz çocuklardan daha fazla eğlendik büyükleri olarak. Çocuklarımızla birlikte ilk defa geliyoruz. Çok eğlendik. Her sene oluyorsa bundan sonra da gelmeyi istiyoruz" dedi.