YEREL HABERLER - 02 Mayıs 2017 Salı 09:02

Yatırım Fırsatları Zirvesi’ne yoğun katılım

A
A
A
Yatırım Fırsatları Zirvesi’ne yoğun katılım

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TISİAD) ortaklaşa Duhok’da düzenlediği “Birinci Irak Yatırım Fırsatları Zirvesi”ne işadamları yoğun ilgi gösterdi.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) ile Türkiye Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TISİAD) ortaklaşa Duhok’da düzenlediği “Birinci Irak Yatırım Fırsatları Zirvesi”ne işadamları yoğun ilgi gösterdi.


DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç ile birlikte Duhok’ta kentinde düzenlenen “Birinci Irak Yatırım Fırsatları Zirvesi”ne katıldı. TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç, program öncesi yaptığı açıklamada düzenlenen etkinliğine her iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi ve yatırım fırsatları konusunda işadamlarının bilgilendirilmesine katkıda bulunma amacı içerisinde olduklarını söyledi.


Ajansın yaptığı çalışmaları anlatan DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ ise, faaliyet alanlarıyla ilgili bilgiler paylaştı ve merak edilen sorularla ilgili işadamlarına bilgiler verdi. Altındağ, “DİKA, sorumluluk alanı içerisinde bulunan Batman, Şırnak, Siirt ve Mardin’de özellikle yatırımlar ve yatırımcılar için önemli çalışmalar yapmaktadır. DİKA olarak, riskleri bertaraf etmeyi varsa eğer fırsatları değerlendirmeyi kendimize hedef olarak belirlemiş bir kurumuz. Bölgemizin sahip olduğu bütün sosyal ve ekonomik değerleri, zenginlikleri kalkınmaya yönelik birer potansiyel artı olarak görüyor, kurumsal olarak yatırımcılarımıza hem danışmanlık hem de ön açıcı katkılarda bulunma noktasında yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Dolayısıyla DİKA olarak yatırımcılara büyük önem veriyoruz. Bu vesileyle yararlı geçtiğine inandığımız bu etkinlikte emeği geçen TISİAD Başkanı Nevaf Kılıç’a teşekkür ediyoruz” dedi.


Altındağ, Duhok’ta bulunmalarının asıl sebebinin bölgedeki mevcut yatırımcıların ve Cazibe Merkezleri Programı sonrası yeni kurulacak sanayi alanlarının ihracat potansiyelini artırmak ve Duhok bölgesiyle olan ikili ilişkileri geliştirmek olduğunu söyledi.


Karşılıklı soru cevapların olduğu zirvede Duhok Valisi Atroushi, Türk yatırımcıların vilayetindeki büyük yatırımlarına değindi. Zirveye katılarak beklentilerini dile getiren işadamları da etkinlikler sonrası yapılan karşılıklı görüşmelerin ve değerlendirmelerin oldukça faydalı geçtiğini belirtti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Söke’de yöresel lezzetler yarışacak Söke, zengin gastronomi mirası yeni bir heyecan yaşayacak. Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği’nin projesi Söke Belediyesi ile diğer ilgili kurumların iş birliğiyle hayata geçiyor. İlk kez düzenlenecek olan gastronomi yarışmasında; Söke’nin eşsiz lezzetlerinden olan Kulak Çorbası, Şevketi Bostan, Kulak Tatlısı ve Çalkama yemekleri mücadele edecek. 3 Mayıs tarihine kadar yarışmaya katılmak isteyenler, Kaymakamlık binası karşısında bulunan Makro Bilgi İşlem Bürosu’na şahsen gelerek ve form doldurarak başvurularını yapabilecek. Açılış töreni, Söke Belediyesi’ne ait restoranın bulunduğu Latmos Çarşı içinde gerçekleşecek. 11 Mayıs 2024 Cumartesi günü gerçekleşecek olan açılış ve yarışma etkinliğinde, Söke’nin yerel markalarının katılacağı mini bir gıda fuarı da düzenlenecek. Yarışmada dereceye giren toplam 12 kişiye yarım, çeyrek ve gram altın hediye edilecek. Yarışma ile ilgili detaylı bilgilere ‘Söke Yemekleri’ adlı sosyal medya sayfasından ulaşabiliyor. Söke’nin yöresel lezzetleri ile birlikte yemek kültürünün de tanıtımına katkı sağlayacak olan yarışmanın jürisinde önemli isimler yer alacak. Uluslararası Gurme ve Şef Haldun Tüzel, Araştırmacı Şef Ahmet Güzelyağdöken, Kuşadası Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Aydın Sürer gibi Gastronomi dünyasının önde gelen isimlerinin de yer alacağı etkinliğe tüm vatandaşlar davet edildi. Söke Tarih Araştırmaları ve Kültür Değerlerini Koruma Derneği’nin projesi Kaymakamlık, Milli Eğitim, Söke Belediyesi, Söke Ticaret Borsası, Söke Ticaret Odası, Söke Lokantacılar Odası gibi kurumları paydaş olarak buluşturuyor.
Aydın İran karpuzu kilosu 50 liradan tezgahta İran’dan ithal edilen karpuzların kilogram fiyatı 50 lira olması nedeniyle dilimler halinde pazar tezgahlarında yerini aldı. Pazarcı esnafı Ümit Geriş ise yerli karpuzların yarından itibaren tezgahlara ineceğinin müjdesini verdi. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuz, Aydın’daki pazar tezgahlarında yerini aldı. Kilogramı 50 TL’den satılan İran karpuzları, genelde yarım ya da çeyrek dilimler halinde satılıyor. Boyutlarına göre fiyatı değişen ancak ortalama bir karpuzun 250 TL civarını bulması nedeniyle vatandaşlar genellikle yarım ya da çeyrek dilim olarak satın alıyor. Şu anda ortalama bir karpuzun 7 ve 8 kilo geldiğini ifade eden pazarcı esnafı Ümit Geriş, çeyrek dilimin ortalama 80-90 liraya denk geldiğini belirtti. Mevsim itibariyle satış fiyatının normal olduğunu ve yerli karpuzun çıkmasıyla birlikte fiyatın daha uygun olacağını söyleyen Geriş, yarından itibaren Adana’dan yerli karpuzların geleceğini ve pazar tezgahlarına ineceğinin müjdesini verdi. Yaklaşık 2 aydır İran karpuzunun satışını yaptıklarını ancak yerli Adana karpuzunun artık tezgahlara ineceğini ifade eden Geriş; “Yaklaşık 2 aydır karpuz satışı yapıyoruz. Karpuzlar, İran’dan geldiği için şu an için biraz pahalı. Kilosu 50 liradan tezgahlarda satıyoruz. Ortalama çeyrek dilim 80 liraya, yarım ise 140 liraya denk geliyor. Genelde vatandaşlarımız tadımlık olarak yarım ya da çeyrek dilimler şeklinde alıyor. Ancak yerli karpuzumuz çıktığında fiyatlar düşecektir. Yarından itibaren de Adana’dan gelecek olan yerli karpuzlarımız tezgahlara inecek" diyerek vatandaşların karpuza olan ilgisinin güzel olduğunu söyledi.