EKONOMİ - 26 Temmuz 2017 Çarşamba 12:23

Göç ettikleri illerde öğrendiler, ilçelerinin umudu oldular

A
A
A
Göç ettikleri illerde öğrendiler, ilçelerinin umudu oldular

Mardin’in Midyat ilçesinde geçmiş yıllarda yaşanan terör olayları nedeniyle batı illerine göç edip, burada tekstil sektöründe çalışan vatandaşlar, huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte döndükleri ilçelerinin umudu oldu.

Mardin’in Midyat ilçesinde geçmiş yıllarda yaşanan terör olayları nedeniyle batı illerine göç edip, burada tekstil sektöründe çalışan vatandaşlar, huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte döndükleri ilçelerinin umudu oldu. Midyat’ta son 3-5 yıl içerisinde memleketlerine dönenlerin açtığı 35 tekstil atölyesi bir taraftan 4 bin kişi ve ailelerine iş imkanı sağlarken, diğer taraftan da göçün önünü kesiyor.


Midyat’tan, bölgede yaşanan terör olayları yüzünden, batı illerine göç eden vatandaşların büyük bir çoğunluğu, burada tekstil sektörüne girdi. Zaman içerisinde sektörde kendilerini geliştiren vatandaşlar, huzur ortamının sağlanmasıyla birlikte ilçelerine döndü. Vatandaşlar, tekstil atölyeleri açtıkları ilçelerinin umudu haline geldi. İlçede, son 3-5 yıl içerisinde açılan 35 tekstil atölyesi, istihdam edilen 4 bin vatandaş ve ailelerinin ekmek kapısı oldu.



“Tekstil bölgenin umudu olmuş durumda”


Mardin Tekstil ve Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Halil El, sektörlerinin son yıllarda Mardin genelinde büyük bir aşama kaydettiğini belirterek, “Mardin Organize Sanayi Bölgesinde, Nusaybin ve özellikle Midyat bu konuda adeta cazibe merkezi olmuş durumda. Sadece Midyat’ta 35’e yakın işletmemiz var. Bu işletmelerde 4 bine yakın istihdam sağlamaktayız. Tekstil, Midyatımız başta olmak üzere bölgenin adeta ekmeği ve umudu olmuş durumda” dedi.



“Huzurun gelmesiyle göç tersine döndü”


Bölgenin uzun yıllar boyunca batıya göç verdiğini anımsatan El, “Batıya giden çok çocuklu aileler, bu sektörde ekmeğini kazanabilme ve sektörü öğrenebilme imkanı bulabilmişler. Huzurun gelmesiyle birlikte bu sektörde yatırım yaparak bölgemizde istihdam imkanı ve göçü tersine döndürme imkanını ortaya koymuş bulunuyoruz. Hükümetimizden acil isteğimiz sektördeki bu firmalarımıza sermaye desteği anlamında makul kredileri acil şekilde sağlaması. Malumunuz Cazibe Merkezleri Programı çerçevesinde 30 kişilik bir istihdama karşı çok ciddi imkanlar sağlanacağı söyleniyor. Şuanda elini taşın altına koyan işletmelere acil destekte bulunması lazım diye düşünüyorum” diye konuştu.



“Batı illerinde çalışıyorduk”


Kendi memleketinde çalışmanın mutluluğu içerisinde olduğunu vurgulayan ustabaşı Nurullah Altunışık, “Ben yaklaşık olarak burada 2 yıldır ustabaşı olarak çalışıyorum. Midyat’ ta atölyelerin açılması bizim için büyük bir avantaj. Eskiden buradan kısa süreliğine çalışmak için İstanbul’a gidiyorduk. Ailemizden, akrabalarımızdan uzak oluyorduk. Midyatımızda atölyelerin açılması bizim için mükemmel bir şey” ifadelerinde bulundu.



“2012’ye kadar İstanbul’da çalıştık”


İstanbul’a 90’lı yıllarda göç ettiklerini kaydeden atölye sahibi Hasan Akipa ise, şunları kaydetti:


“Biz 90’larda İstanbul’a göç ettik. İstanbul’da başka sektör olmadığı için tekstil sektörünü seçtik. Yaklaşık 2012’ye kadar tekstille uğraştık. Biz de kendi memleketimize faydamızın olması ve iş imkanı sağlamak için Midyat’a geldik.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Göztepe taraftarları ile iş yeri çalışanları arasındaki kavgada 6 gözaltı İzmir’de, Göztepe taraftarlarından kaçarak iş yerlerine sığınan kişiyi kalabalık taraftar grubuna vermeyen iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında çıkan kavgada 6 şüpheli gözaltına alındı. Cep telefonu kamerasıyla da görüntülenen kavgada olaya karışan diğer şüphelileri yakalama çalışması başlatıldı. 1 Lig’in 32. haftasında Göztepe evinde karşılaştığı Gençlerbirliği’ni 2-0’lık skorla mağlup ederek, Eyüpspor’un ardındın Süper Lig’e çıkan ikinci takım olmuştu. Maçın bitiminden itibaren binlerce taraftar takımlarının bir üst lige çıkışını doyasıya kutlarken, akşam saatlerinde Konak Güzelyalı Mahallesi’nde kavgalar yaşandı. İddiaya göre, dün, kalabalık Göztepe taraftarının kovaladığı kimliği öğrenilemeyen bir genç, Mithatpaşa Caddesi’nde bulunan bir iş yerine sığındı. Bunun üzerine iş yeri çalışanları da içeri girerek genci darp etmek isteyen taraftarlara engel oldu. Bir süre aralarında sözlü tartışma yaşanan taraftarlar ile iş yeri çalışanları arasından bir anda kavga çıktı. Kavga anı cep telefonu kamerasına yansımıştı İş yeri çalışanları ile kalabalık Göztepe taraftarları arasında çıkan kavga, anbean cep telefonu ile görüntülendi. Görüntülerde; iş yeri çalışanları ile taraftarlar arasında sözlü tartışmanın ardından kavga çıktığı ve taraftarlar ile iş yeri çalışanlarının birbirlerine sandalye fırlattıkları, bu esnada kavganın arasına motosikletiyle dalıp bir kişiye çarpan iş yeri sahibinin ise kaskıyla çarptığı kişiye vurduğu anlar ile o esnada iş yerini önündeki masada bulunan müşterilerden küçük bir kızla yanındaki kadının kavganın ortasında kaldığı yer almıştı. Yine aynı caddede, taraftarların kendi aralarında yaptıkları bir başka kavga ve kavga esnasında kabalalık bir grubun yere düşürdükleri şahsa tekmeler attığı anlar cep telefonu kamerasıyla görüntülenmişti. 6 kişi gözaltına alındı Öte yandan, motosikletiyle gelerek kavgaya dahil olan iş yeri sahibinin başından yaralandığı olayla ilgili 6 şüphelinin gözaltına alındığı ve kavgaya karışan diğer şahısları tespit etme ve yakalama çalışmalarının sürdüğü öğrenildi.