SAĞLIK - 12 Ekim 2018 Cuma 18:04

Mardin’de 5’inci Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu başladı

A
A
A
Mardin’de 5’inci Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu başladı

Mardin’de düzenlenen “5’inci Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu” başladı.

Mardin’de düzenlenen “5’inci Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu” başladı. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Şenol, aşının tartışmaya hiç gerek olmayacak bir biçimde insanın ortalama ömrü 25 yıl kadar uzatmış bir uygulama olduğunu belirterek, 1 yılda 25 milyon hayat kurtardığına dikkat çekti.


Mardin’de, Sağlık Bakanlığı ile Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) iş birliği ile düzenlenen “5’inci Ulusal Erişkin Bağışıklaması Sempozyumu” başladı. Sempozyumun açılışına, İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz, KLİMİK Derneği Başkanı Prof. Dr. Alpay Azap, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve KLİMİK Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Esin Şenol ile doktorlar katıldı.


“Aşı, 50 yılda 1 milyarın üzerinde yaşam kurtarıyor”


Sempozyumda, "Aşının İnsan Yolculuğundaki Önemini" başlığı altında sunum yapan Prof. Dr. Şenol, insanın yaşamının yalnızca hikayelerden ibaret olduğunu ve gerçek olan her şeyin hikaye olduğunu belirterek, hekimler öncelikle gerçekleri anlatmakla yükümlü olduğunu ifade etti. Aşı tartışmaya hiç gerek olmayacak bir biçimde insanın ortalama ömrünü 25 yıl kadar uzatmış bir uygulama olduğuna dikkat çeken Şenol, “Bu yüzden de en önemli ilk 10 halk sağlığı başarısı içindedir. Hiç abartılı değil aşı 1 yılda 25 milyon hayat kurtarıyor, 50 yılda 1 milyarın üzerinde yaşam kurtarıyor” dedi.


“Aşılama çukur olaylarında bile devam etti”


Mardin İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Saffet Yavuz ise, Mardin’de aşılamanın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu belirtti. Mardin’de çocuk ve bebek sayısının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin diğer illerinde olduğu gibi Türkiye ortalamasının üstünde olduğunu anlatan Yavuz, “Bebek ve çocuk aşılama oranlarımız yüzde 97 oranlarında. Okul aşılama oranlarımızda yüzde 98’lerde. Aile hekimlerimiz bütün güçleri ile özverileri ile çalışıyorlar. Çok kısa bir süre önce, umarım bir daha yaşamayacağımız hendek olayları sırasında dahi Nusaybin, Derik ve Dargeçit ilçelerinde sokağa çıkma yasağının olduğu günlerde bile bir tane çocuğun aşısını kaçırmamak için geçe gündüz bütün özverileriyle o zamanki Halk Sağlığı Müdürlüğümüzde hep birlikte çalıştık” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Karabük KBÜ Hyperloop takımı Türkiye birincisi Karabük Üniversitesi(KBÜ) PARTECH takımı, yerli mühendislik çözümleriyle Teknofest’te zrivede yer aldı ve Avrupa’da Türkiye’yi temsil etmeye hak kazandı. Karabük Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan PARTECH Hyperloop Takımı, TEKNOFEST 2025 Hyperloop Geliştirme Yarışması’nın Ön Değerlendirme Raporu sonuçlarına göre Türkiye birincisi oldu. Takım, Temmuz ayında Hollanda’da düzenlenecek olan European Hyperloop Week 2025’te finallerde yarışacak. Bu gelişmeyle birlikte Karabük Üniversitesi öğrencileri, Türkiye’yi heyperloopalanında uluslararası arenada temsil etme fırsatını yakaladı. PARTECH Hyperloop Takımı Kaptanı İsmail Akbaş, yaptığı açıklamada projelerinin arkasındaki motivasyonu, "Hyperloop, beşinci nesil ulaşım teknolojisi olarak görülüyor. Elon Musk tarafından Amerika’da temelleri atılan bu sistem, henüz tam anlamıyla hayata geçirilmemiş bir teknoloji. Biz de bu alanda çalışarak, gelecekteki nesillere bu bilgi ve birikimi aktarmak istiyoruz. Henüz yapılmamış bir şeyi yapmaya çalışıyoruz ve bu bizim için çok değerli" cümleleri ile açıkladı. Akbaş, bu başarının arkasında Karabük Üniversitesi’nin güçlü akademik altyapısı ve uygulamalı mühendislik eğitiminin yer aldığını vurgulayarak, "Karabük Üniversitesi mühendislik alanında gerçekten güçlü bir eğitime sahip. Bu sayede biz de projelerimizi temelden sağlam bir şekilde oluşturduk. Üniversitemizin bize sağladığı en büyük katkı, kaliteli mühendislik eğitimi oldu" şeklinde konuştu.
Karabük Yemen’in Ankara Büyükelçisi, Rektör Kırışık ile bir araya geldi Yemen’in Ankara Büyükelçisi Turiq ile Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık bir araya geldi. Görüşmede iki ülke arasındaki akademik iş birlikleri masaya yatırıldı ve Karabük Üniversitesinde öğrenim gören Yemenli öğrencilerin durumu ele alındı. Ziyarette, BüyükelçiMohamed Saleh Ahmed Turiq’e büyükelçilik yetkilileri eşlik ederkenRektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni ve Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş ile Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Terzi de hazır bulundu. Görüşmede, iki ülke arasında akademik ilişkilerin güçlendirilmesi, öğrenci hareketliliği ve uluslararası iş birliği imkânları hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Ayrıca,Karabük Üniversitesinde öğrenim gören Yemenli öğrencilerin durumu da ele alındı. RektörProf. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesinin uluslararası öğrencilere sunduğu imkânlara değinerek, "Karabük bir öğrenci şehridir. Kampüsümüzde, farklı ülkelerden gelen öğrencilerin eğitim süreçlerini kolaylaştıracak birçok imkân sunuyoruz. Yemenli öğrencilerimiz de üniversitenin kültürel çeşitliliğine değer katıyor. Onların hem akademik hem de sosyal uyum süreçlerine destek oluyoruz.Öğrencilerimizin aldığı eğitim ne kadar iyi olursa Yemen’e hizmetleri de o kadar yüksek olacaktır."dedi. Yemen’in AnkaraBüyükelçisi Mohamed Saleh Ahmed Turiq ise Karabük Üniversitesinin akademik yapısından ve başarılarından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Yemenli öğrencilere sunulan eğitim ve yaşam imkânları dolayısıyla teşekkür etti. Türkiye ile Yemen arasındaki dostane ilişkilerin yükseköğretim alanında daha da pekiştirileceğini belirtti.