EKONOMİ - 30 Ekim 2018 Salı 15:33

DİKA, 4 şehirle Antalya’da boy gösterdi

A
A
A
DİKA, 4 şehirle Antalya’da boy gösterdi

Antalya’da 9’uncusu düzenlenen YÖREX Fuarı’na, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Dicle Bölgesi’ndeki dört il ile birlikte katılım sağladı.

Antalya’da 9’uncusu düzenlenen YÖREX Fuarı’na, Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) Dicle Bölgesi’ndeki dört il ile birlikte katılım sağladı.


Geleneksel olarak her yıl düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı’nın (YÖREX) 9’uncusu bu yıl da geniş bir katılımla gerçekleştirildi. ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi’nde düzenlenen YÖREX Fuarı’nda, DİKA faaliyet gösterdiği TRC3 Bölgesi’ndeki Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illeri ile birlikte yerini aldı. Ajans koordinasyonunda Dicle Bölgesi olarak katılım sağlanan YÖREX Fuarı’nda, bölge illerinin stantları ziyaretçiler tarafından büyük ilgi gördü. Fuara DİKA öncülüğünde, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak valilikleri, kaymakamlıklar, belediyeler, ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları, ziraat odaları, sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileri katıldı. DİKA Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, fuarların bölgeyi hem ülke geneline hem de uluslararası platformlara taşımada önemli rol oynadığını belirtti. Altındağ, şunları kaydetti:


“Fuara katılma amacımız, yerel pazarlarda sıkışıp kalmış yöresel ürünlerimizin daha geniş pazarlarda değer bulmasına yardımcı olmak, bölgemiz ile özdeşleşmiş, tescillenmiş ürünlerin ulusal ve küresel pazarlardaki değerini artırmaktır. Dört stantta ziyaretçilerin beğenisine sunduğumuz özellikle ‘Coğrafi İşaret’ çalışması yaptığımız ürünleri ön plana çıkararak farkındalık oluşmasını sağladık. Şehirlerin ürünlerini öne çıkarmada ve marka değeri oluşturmada büyük öneme sahip olan Coğrafi İşaret damgası alması için çok sayıda ürüne standımızda yer verdik. Ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği ürünlerimiz, illerimizin kültürlerinin tanınmasında da önemli rol oynamaktadır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Giresun Pembe kimlikle 38 yıl yaşayan Kumral Bodur’un hayatı film oluyor Giresun’da nüfus memurunun yaptığı hatadan dolayı pembe kimlik verilen ve 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalışan 52 yaşındaki Kumral Bodur’un hayatı beyaz perdeye ilham kaynağı oldu. Yazar Aziz Nesin’in filmlere de konu olan “Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz” romanının ardından, nüfus müdürünün hatası nedeniyle nüfusa kadın olarak kaydedilen Kumral Bodur’un 38 yıl boyunca erkek olduğunu ispatlamaya çalıştığı hayat hikayesi de filme konu oluyor. Filim yapımcılarının kendisini aradığını anlatan Kumral Bodur, “Trajikomik bir film hikayesi için hayatımın bir film senaryosuna ilham kaynağı olmuş. Bununla ilgili filmin yönetmenliğini yapacak olan Abbas Karatekin ve Yapımcısı Ulaş Karadeniz beni aradılar ve projelerinden bahsettiler. Ben de olumlu yaklaştım. Önümüzdeki günlerde Giresun’a gelip senaryo yazımı için detaylı görüşmeler yapacağız” dedi. 15 hakim, 19 savcı değişmiş, kimliği değişmemişti Giresun’un Bulancak ilçesinde yaşayan 52 yaşındaki Kumral Bodur nüfus memurunun yaptığı hatadan dolayı nüfusa kadın olarak yazılmış ve pembe kimlik verilmişti. Ancak yapılan hatanın düzeltilmesi ise tam 38 yıl sürmüş bu süre içerisinde evlenip çocuk sahibi olmasına rağmen ne resmi evlilik yapabilmiş ne de çocuklarını nüfusuna yazdırabilmişti. Çocuklarını kardeşlerinin nüfusuna yazdıran Kumral Bodur, sigortalı bir işe girip çalışamamış ve askerlik görevini de yapamamıştı. 15 hakim, 19 savcının değiştiği hukuk mücadelesi ise tam 38 yıl sürmüştü. Kumral, mahkeme sürecinde yaşadığı psikoloji sorunlar nedeniyle aldığı hapis cezasını da, kadın kimliğiyle, erkek cezaevine girdiğinde ise yanlışlığın fark edilmesi sonucu cezaevinden dışarı çıkartılmıştı.
Amasya Amasyalı öğrenciler okulda ata tohumu ekip fide yetiştirdi Amasya’nın Taşova ilçesinde Emine Bursalı İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri okulda ektikleri ata tohumlarından fide yetiştirdi. Çileklerin ve diğer sebzelerin hasadı yapılırken ata tohumu domates fideleri de okul bahçesinde oluşturulan seraya dikildi. "Ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz" Fen ve teknoloji laboratuvarında yetiştirilen ata tohumları, ‘Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli (ERDEM) Destek 2022 Programı’ çerçevesinde sağlanan 25 bin liralık destekle okul bahçesinde oluşturulan 25 metrekarelik seraya taşınarak öğrencilerin elinde toprakla buluştu. Çok heyecanlandıklarını belirten 7. sınıf öğrencisi Abdullah Ensar Sarıbaş, “Getirdiğimiz ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz. Burada çilek, marul, maydanoz gibi bir sürü çeşit bitki bulunuyor” dedi. Arkadaşı Tuğçe Naz Aşık da, “Köyümüz uzak olduğu için git, gel yapamıyoruz. Okulumuzda bunun gibi sera olduğu için tarımdan da yararlanabiliyoruz. Laboratuvarda üretiyoruz. Sonra gelip buraya dikiyoruz” diye konuştu. "Amacımız akademik başarının yanı sıra evlatlarımızı hayata da hazırlamak" Çalışmanın öğrencilerinin gelişimi için fırsat olduğuna işaret eden Fen Bilimleri Öğretmeni Bayram Atalay, “3 sene önce kurulan serada çilek, domates, salatalık, karnabahar, roka yetiştiriyoruz. Çocuklara eğitim, öğretim faaliyetinin haricinde yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi de öğretiyoruz” şeklinde konuştu. Amaçlarının akademik başarının yanı sıra evlatlarını hayata da hazırlamak olduğunu vurgulayan Okul Müdürü Ali Buğalı ise, “Son yıllarda küresel ısınmayla beraber gıdaya erişim konusundaki sıkıntıları göz önüne aldığımızda toplumumuzun üreten, kendi kendine yeten bir toplum olması açısından tarım faaliyetlerine yönelip her türlü sebze ve meyveyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Onlara da örnek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.