KÜLTÜR SANAT - 03 Kasım 2018 Cumartesi 14:36

Mardin çocuk ve gençlik tiyatro festivali başlıyor

A
A
A
Mardin çocuk ve gençlik tiyatro festivali başlıyor

Mardin’de, Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği (DRASED) tarafından düzenlenen Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın desteği ile 3-8 Kasım tarihleri arasında 7.

Mardin’de, Dramatik Sanatlar Eğitim ve Araştırma Derneği (DRASED) tarafından düzenlenen Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı’nın desteği ile 3-8 Kasım tarihleri arasında 7. Uluslararası Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali gerçekleşecek.


Festival süresince Mardin’de yaşayan engelli, engelsiz, mülteci, cezaevinde yaşayan tüm çocuk ve gençler, Mardinli tiyatroseverler, profesyonel tiyatro grupları tarafından sergilenecek olan nitelikli çocuk ve gençlik oyunlarını izleyebilecek. Festival, 3 Kasım günü saat 18.00’de İstanbul’dan Fiziksel Tiyatro Araştırmaları Ekibi’nin “Şatonun Altında” adlı oyunuyla başlayacak. Shakespeare’nin “Machbeth” oyunundan yola çıkılarak uyarlanıp yeni bir yazımla sahneye taşınan “Şatonun Altında”nın temel yapısını Lecoq pedagojisinin en özgün stillerinden biri olan Bufonlar oluşturuyor. Festivalin diğer oyunları, İzmir Tarla Faresi Tiyatrosu “Kırmızı Erik Çekirdeği” (4+ yaş) ve İran/Tebriz Mica Art Grup “Vezvezi ve Girmizi” olup 7. Uluslararası Mardin Çocuk ve Gençlik Tiyatro Festivali´nde, 2 ayrı ülkeden 3 farklı tiyatro oyunuyla Mardin, Savur ve Kızıltepe’de olmak üzere toplam 12 performans gerçekleşecek.


Mardin’in Savur ilçesinde yaşayan 15-18 yaş aralığında 10 gençle Munzur Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölüm Başkanlığı’nın yönetiminde, müzik bölümü öğretim üyelerinin de katkılarıyla 4 Uzman Eğitimci “Doğaçlama Tiyatro Atölyesi / Tiyatro Sporu” eğitimi verecek. Atölye çalışması sonucunda verilen eğitimi pekiştirmek amacıyla seyirciye açık interaktif kısa doğaçlama oyun sergilenecek ve tiyatro severlerin beğenisine sunulacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne gastronomi ödülü Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehrin sahip olduğu zengin mutfak kültürünü turizme kazandırmak amacıyla yaptığı çalışmalar dolayısıyla Gastro Bursa Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. Osmanlı saray mutfağının doğduğu şehir olan ve günümüz gastronomi lezzetlerinin önemli duraklarından olan Bursa’nın tescilli lezzetlerini dünyaya duyurmak amacıyla önemli çalışmalara imza atan Bursa Büyükşehir Belediyesi, sektörün bileşenlerine desteklerini de sürdürüyor. Gastro Bursa Dergisi tarafından düzenlenen ‘Dergiye Değer Katanlar’ töreninde, Bursa Büyükşehir Belediyesi de ödüle layık görüldü. Şehir yöneticileri, kamu kurumlarının yöneticileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, gastronomi turizmi bileşenleri ve sosyal medya fenomenlerinin katıldığı geceye, Büyükşehir Belediyesi adına Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Yıldız katıldı. Genel Sekreter Yardımcısı Yıldız, ödülünü Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni İhsan Önder Uçar’ın elinden aldı. “Marmara’da ilk sıradayız” Bursa’nın, Türkiye’nin köklü tarihini ve kültürel zenginliğini en iyi şekilde temsil eden şehirlerden biri olduğunu söyleyen Mehmet Yıldız, “Şehrimizin lezzetli yemekleri, tarih boyunca yaşanan göçler ve kültürel etkileşimlerle birleşerek benzersiz bir çeşitliliğe dönüşmüştür. Bursa kebabı, İnegöl köfte, Mustafakemalpaşa tatlısı, pideli köfte, cevizli lokum, tahinli pide, cendere baklavası, Bağdat hurma tatlısı ve kestane şekeri Bursa ile anılan lezzetlerden bazıları. Şehrimizde coğrafi işaretle tescil edilmiş 30 farklı kategoride ürün ve yemek bulunması, Bursa’mızın tarım ve gıda alanındaki zenginliğini ve kalitesini de gözler önüne sermektedir. Bir lokmanın içinde binlerce yılın hikâyesi gizlidir. Sahip olduğumuz coğrafi işaret sayısıyla Marmara Bölgesi’nde ilk sırada yer alıyoruz. Şehrin marka değerini yukarılara taşıyan çalışmalarımızı Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak devam ettireceğiz. Bursa’yı dünyanın önemli gastronomi merkezlerinden birisi hâline getirmek istiyoruz” dedi. Gastro Bursa Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Araştırmacı-Yazar İhsan Önder Uçar ise, gastronomi turizmiyle ilgili bütün birleşenleri bir araya getirmek ve Bursa’daki gastronomi turizminin sıkıntılarının konuşulması amacıyla dergiyi kaleme aldıklarını ifade etti. Bursa mutfağının çok zengin olduğunu dile getiren Uçar, dergiyle Bursa gastronomisine ve gastronomi turizmine değer katmak istediklerini belirtti.