EĞİTİM - 26 Aralık 2018 Çarşamba 10:41

DİKA’dan Kültürel Miras Eğitimi

A
A
A
DİKA’dan Kültürel Miras Eğitimi

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Tarih Vakfı ve Mardin Müzesi ortaklığıyla yürütülen “Yukarı Dicle Vadisi Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma ve Farkındalık Yaratma Projesi” faaliyetleri kapsamında öğretmenlere yönelik verilen “Kültürel Miras Eğitimlerinin” ilki Mardin’de gerçekleştirildi.

Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA), Tarih Vakfı ve Mardin Müzesi ortaklığıyla yürütülen “Yukarı Dicle Vadisi Somut Olmayan Kültürel Mirasını Koruma ve Farkındalık Yaratma Projesi” faaliyetleri kapsamında öğretmenlere yönelik verilen “Kültürel Miras Eğitimlerinin” ilki Mardin’de gerçekleştirildi.


Mardin’de orta öğretim düzeyinde Türkçe, sosyal bilgiler, güzel sanatlar, beden eğitimi, müzik ve rehberlik branşları başta olmak üzere kültürel miras konusuyla ilgili öğrencileriyle etkinlik yapmak isteyen yirmi öğretmene yönelik olarak DİKA ev sahipliğinde “Kültürel Miras Eğitici Eğitimi” düzenlendi. DİKA’nın eğitim salonunda gerçekleştirilen programın açılış konuşmalarını yapan Mardin Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı ile Ajans Genel Sekreteri Yılmaz Altındağ, bölgenin zengin kültürel mirasına dikkat çekerek kamu, özel sektör kurum ve kuruluşlarının kültürel miras çalışmalarında aktif görev alarak yeni projeler geliştirmeye davet etti.


Proje ekibi adına proje tanıtımını yapan DİKA Dış İlişkiler ve Fonlar Birimi Başkanı Murat Erçin, Aralık 2018’de başlayan projenin gerçekleşen ve devam eden faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Toplantıda ICOMOS Türkiye’den katılan Doç. Dr. Ebru Omay Polat, “Kültürel Mirasın Temel Kavramları, Türkiye´deki Gelişimi ve Uluslararası Çalışmalar” adlı sunumuyla kültürel miras alanındaki gelişmeler hakkında öğretmenleri bilgilendirdi. Aynı kuruluştan Doç. Dr. Aynur Çiftçi ise “Güncel Örneklerle Kültürel Mirasın Eğitimdeki Yeri ve Önemi” başlıklı sunumuyla, eğitimcilerin kültürel miras konusunda çocuklarla nasıl çalışmalar yapabileceğini ve nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda bir sunum yaptı.


Programın ikinci oturumunda Tarih Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Proje Koordinatörü Esra Balcı, “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Belgelenmesi ve Proje Deneyimleri” adlı sunumuyla kültürel mirasın belgelenmesi çalışmaları, çocuklarla kültürel miras eğitimi deneyimleri, alternatif yöntemleri ve tartışmalarını değerlendirdi. Mardin Müzesi Proje Saha Koordinatörü Abdullah Bilen, “Yukarı Dicle Vadisi´nin Kültürel Coğrafyası ve Saha Deneyimleri” başlıklı sunumuyla, Dicle Vadisi’nin kültürel peyzajı ve halk topluluklarına dikkat çekerek, altı ay süren saha çalışmalarında karşılaşılan miras öğelerini sundu.


Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, “Mardin’de Kültürel Miras Potansiyeli, Yapılanlar ve Yapılabilecekler” adlı sunumuyla müzenin kültürel miras çalışmalarını ve on yılı bulan müze çocuk eğitimleri deneyimlerini öğretmenlerle paylaştı. Mardin’in farklı ilçelerinden gelerek eğitime katılan öğretmenler ilk günkü sunumların ardından çocuklarla yapacakları atölye çalışmaları için proje ekibiyle birlikte Mardin’deki kültürel miras öğeleri üzerine çalışmalar gerçekleştirdi. İki gün süren çalışmalar kapsamında öğretmenler belirledikleri miras öğeleri ve atölye çalışmalarının planı ve detaylarının sunumlarını gerçekleştirirken projenin sona ereceği mart ayının ilk haftasında öğretmenler öğrencileriyle birlikte açacakları bir sergiyle çalışmalarını sergileme fırsatı bulacak. Projede aynı zamanda 27 Mart 2006’da Türkiye tarafından imzalanmış olan “Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi” kapsamında öğretmenlerin kapasitelerini geliştirmek, ilgili derslerde kullanmaları üzere yöntemler göstermek ve özellikle orta öğretim düzeyinde “Halk Kültürü” seçmeli dersine katkı sağlayarak yeni kuşaklarda farkındalık ve ilgi oluşturmayı hedeflemekte. “Kültürel Miras Eğitici Eğitimi” yeni yılda da Batman, Şırnak ve Siirt´te görev yapan öğretmenlere yönelik olarak verilmeye devam edecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Okan Buruk son iki haftanın 11’ini bozmadı Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Sivasspor müsabakasına son oynadıkları Pendikspor ve Adana Demirspor maçlarının 11’i ile başladı. Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Galatasaray evinde Sivasspor ile karşılaşıyor. Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk son oynadıkları, Pendikspor ve Adana Demirspor maçlarının 11’ini bozmadı ve Sivas karşısına da aynı 11 ile başladı. Sarı-kırmızılılar mücadeleye; Fernando Muslera, Kaan Ayhan, Victor Nelsson, Abdülkerim Bardakcı, Derrick Köhn, Lucas Torreira, Kerem Demirbay, Hakim Ziyech, Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz ve Mauro Icardi 11’i ile başladı. Yedeklerde ise Günay Güvenç, Eyüp Aydın, Davinson Sanchez, Kerem Aktürkoğlu, Wilfried Zaha, Berkan Kutlu, Tete, Tanguy Ndombele, Serge Aurier, Carlos Vinicius bekledi. Erkek sutopu takımı taraftarları selamladı Galatasaray’da erkek sutopu takımı oyuncuları ve teknik ekibi, Sivasspor karşılaşması öncesinde taraftarları selamladı. Oyuncular ve teknik ekip burada kazandıkları kupalarla Galatasaray Başkanı Dursun Özbek ile birlikte fotoğraf çekildi. Oyuncular daha sonra sahada bir tur attı ve taraftarlara 3’lü çektirdi. Erkek sutopu takımı Spor Toto Süper Lig ve LEN Challenger Kupası’nda şampiyon olmuştu. Taraftarlar tribünleri doldurdu Bu sezon iç saha maçlarında takımlarını yalnız bırakmayan Galatasaray taraftarları, Sivasspor karşısında da tribündeki yerini aldı. RAMS Park’ta oynanan karşılaşmada tribünleri dolduran sarı-kırmızılı taraftarlar, maç öncesinde tezahüratlarla takımlarını destekleyerek müsabakaya hazırladı.
Muğla Yeniden görevine başlayan Saylak, gazetecileri ağırladı Bodrum Gazeteciler Cemiyeti (BGC), Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine yeniden başlayan Barış Saylak’ı makamında ziyaret etti. BGC heyeti Saylak’ı makamında ziyaret ederek hayırlı olsun dileklerinde bulundu. Keyifli bir sohbet havasında geçen ziyarette Saylak, Bodrum’da görev yapan gazetecilerin bir arada olmasından oldukça mutluluk duyduğunu dile getirdi. Saylak, yeniden göreve geldiği için mutlu olduğunu ve daha iyi projelere imza atmak için var güçleriyle çalışacaklarını ifade etti. Muğla’yı çok sevdiğinği ve bölgeye hizmete devam edeceğini belirten Saylak; "Muğlamızın her bir köşesi bizim için ayrı bir öneme sahip. Biz bu güzelliklerin farkındayız. Muğla’da biliyorsunuz su sorunumuz var. Barajlarımızdaki su seviyemiz oldukça düşük. Bu nedenle daha az su kullanarak tarım yapma çalışmamız var. Bu kapsamda projeler geliştirerek daha az su kullanmayı planlıyoruz" dedi. BGC Başkanı Eren Ayhan da dernek üyeleri ile birlikte hayırlı olsun ziyaretinde bulunduklarını belirterek, "Yeniden görevinizde başarılar diliyorum. Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevinizde çok aktif çalışmalar yürütüyorsunuz. Bizde bu projelerin özellikle Bodrum kısımlarını sık sık takip ediyoruz. Hem şahsım hem de BGC üyeleri adına Bodrum ve Muğla’da çalışmalarınızın devamını diliyorum. Ben birçok ziyarette şunu söylüyorum. Muğla’da gazetecilik yapmak zor bir görevdir. Özellikle kıyı kesimlerde basın mensubu olmak daha da zordur. Bu zorlukları yerel yönetimlerle yeneceğimizi düşünüyorum" şeklinde konuştu. Ziyaretin ardından Ayhan, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü anı defterini imzaladı. Ziyaret çekilen hatıra fotoğrafının ardından sona erdi. Ziyarete, BGC Başkanı Eren Ayhan, Başkan Yardımcısı Ali Ballı, Yönetim Kurulu Üyeleri Selim Turan, Fırat Akay, Baran Akcan ile dernek üyeleri Fikret Hıdır ve Hamdi Yörür katıldı.