GENEL - 09 Nisan 2019 Salı 11:04

Kızıltepeli çiftçiler yoğun yağışlardan tedirgin

A
A
A
Kızıltepeli çiftçiler yoğun yağışlardan tedirgin

MARDİN (İHA) – Mardin’de geçtiğimiz sene yaşanan kuraklık bu sene yerini aşırı yağışlara bıraktı.

MARDİN (İHA) – Mardin’de geçtiğimiz sene yaşanan kuraklık bu sene yerini aşırı yağışlara bıraktı. Kentte çiftçilik yapan vatandaşlar, son dönemlerde devam eden yoğun yağışlara bağlı olarak ektikleri buğdayların çürüme ihtimali nedeniyle tedirginlik yaşıyor.


Mardin ve çevresinde geçtiğimiz yıl yaşanan kuraklık bu sene yerini yoğun yağışa bıraktı. Son dönemlerde aralıksız devam eden yağışlar çiftçileri önce sevindirdi ardından da tedirginlik yaşamalarına neden oldu. Ektikleri tahılların su kadar güneşe de ihtiyaç duyduğunu belirten çiftçiler, yoğun yağışların devam etmesi durumunda ürünlerin çürüme ihtimaline karşı arayış içerisine girdi.


Konuyla ilgili açıklama yapan Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Kızıltepe Ovası’nın risk altında olduğunu söyledi. Bu durumun sadece Kızıltepe’ye has bir konu olmadığını kaydeden Öter, Mardin Ovası için de aynı durumun söz konusu olduğun ifade etti. Bu durumun bölgesel bir riske dönüştüğünü aktaran Öter, “İnşallah temennimiz önümüzdeki hafta havaların açılmasıdır. Havaların ısınması ile birlikte hububatın gördüğü zarar asgariye düşürmek için gübre ve ilaçlama yapılacak. Çiftçi çamurdan dolayı tarlaya girip gübreleme yapamıyor. Bu sene sonbaharda yağmur ful yağdı, kışın da aynı şekilde yağdı. Normalde bu tarihte bölgede yaza yakın bir sıcaklık geçiyordu. Ama çok yoğun bir şekilde yağmur yağıyor. Bu yağmurda buğdayın üremesine olumsuz bir şekilde etki yapıyor. Pas tutması ve mantar hastalığından korumak için çiftçiler ilaç atamıyor. Bu şekilde de giderse buğdayda genel bir kayıp söz konusudur” dedi.


Çiftçi İbrahim Koçhan ise aşırı yağışlardan dolayı ekinlerin zarar gördüğünü vurgulayarak yağmurun bu şekilde devam etmesi halinde zararlarının artacağını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Burdur Play-out maçını Oğuzhan Spor kazandı, saha karıştı Burdur Bölgesel Amatör Lig Play-out maçında MAKÜ Spor ile karşılaşan Bucak Belediye Oğuzhan Spor maçtan 2-1’lik galibiyetle ayrılarak seneye Burdur’u Bölgesel Amatör Lig’de temsil etme hakkını kazandı. Maç sonu sevinç gösterisi yapan Oğuzhansporlu futbolcular ile MAKÜ Spor futbolcuları ve yönetimi birbirine girdi. 2024-2025 sezonunda Burdur’u Bölgesel Amatör Lig’de temsil edecek takımı belirleyecek olan maçta Burdur MAKÜ Spor ile Bucak Belediyesi Oğuzhanspor MAKÜ Spor Toto Stadyumu’nda karşı karşıya geldi. Burdur Valisi Türker Öksüz ve protokol üyelerinin de izlediği maça Burdur’dan ve Bucak’tan gelen taraftarların ilgisi büyüktü. Maçın ilk düdüğü ile birlikte seyircilerin yoğun desteğiyle başlayan maçta Bucak Belediye Oğuzhan Spor 2. dakikada Oğuzhan Şahan’ın attığı golle 1-0 öne geçti. MAKÜ Spor ise 34. dakikada Fatih Özaydın’ın attığı golle maçı 1-1’e getirirken ilk yarı bu skor ile tamamlandı. İkinci yarıda da her iki kalede yaşanan pozisyonlar sonuçsuz kalınca maç uzun süre 1-1 devam etti. Maçta 75. dakikada yaşanan bir karambol anında kafasına darbe alan MAKÜ Spor kalecisi ayağa kalkamayınca sahaya giren ambulans ile hastaneye kaldırıldı. Maçın 83. dakikasında ise İsmail Odabaşı’nın attığı golle Bucak Belediye Oğuzhan Spor maçta 2-1’lik üstünlüğü sağladı. Maçta başka gol olmayınca Bucak Belediye Oğuzhanspor 2024-2025 sezonunda Bölgesel Amatör Lig’de Burdur’u temsil edecek takım oldu. Maç bitti saha karıştı Maçın bitiş düdüğüyle birlikte sevinen Bucak Belediye Oğuzhan Sporlu futbolcular ile MAKÜ Spor futbolcuları arasında arbede yaşandı. Spor Toto Stadyumu’na flama dikmek isteyen Oğuzhan Sporlu futbolculara ise MAKÜ Spor yöneticileri koşarak tepki gösterdi. Emniyet güçlerinin araya girmesiyle olaylar yatışınca Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş’de sahaya inerek Oğuzhan Spor futbolcuları ve taraftarlarıyla kutlama yaptı. Gerginlik stat dışında da devam etti. Saha içinde yaşanan olaylar nedeniyle gerilen MAKÜ Spor taraftarları saha dışından Oğuzhan Sporlu taraftarların olduğu bölüme geçmek isteyince polis ekipleri ile gerginlik yaşadı. Yaşanan gerginliğin ardından MAKÜ Spor taraftarları bölgeden uzaklaştırıldı.