GENEL - 02 Ağustos 2019 Cuma 15:46

Mazıdağı’nda karpuz hasadı başladı

A
A
A
Mazıdağı’nda karpuz hasadı başladı

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde çiftçiler tarafından yaklaşık 6 ay önce ekilen karpuzların hasadına başlandı.

Mardin’in Mazıdağı ilçesinde çiftçiler tarafından yaklaşık 6 ay önce ekilen karpuzların hasadına başlandı.


Mazıdağı ilçesinde çiftçilik yapan Ali Ildız, 50 dönümlük tarlasına ektiği karpuzların hasadına başladı. Karpuz hasadının ardından ürününü satan Ildız, fiyattan memnun olmadığını söyledi. Ildız, “Karpuz hasadına başladık. Her sene olduğu gibi bu sene de fiyatlar çok düşük, emeğimizin karşılığını alamıyoruz. Karpuzları yetiştirmek için 6 ay emek veriyoruz. Yaz sıcaklıkları altında gece gündüz demeden çalışıyoruz, maalesef ürünümüzü istediğimiz fiyata satmıyoruz. Sattığımız karpuzlar işçi ve elektrik parasını karşılamıyor, zararına emek veriyoruz. Yetkililerin bir an önce çiftçiler için adımlar atması gerek” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Operasyon takvimi belirlendi, sahillerde işgal ve kaçağa müsaade edilmeyecek Denizler Halkındır Projesi Toplantısı Antalya Valisi Hulusi Şahin başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda konuşan Vali Şahin, “Uygulamaya koyacağımız haftalık planlar ile bu işgalleri bertaraf edeceğiz” dedi. Antalya’da kıyı işgallerinin kaldırılması ve önlenmesini amacıyla İçişleri Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının koordinesinde kıyı şeridindeki 28 il için geçtiğimiz hafta başlatılan Denizler Halkındır Projesi kapsamında toplantı gerçekleştirildi. Antalya Valiliği Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Hulusi Şahin, Vali Yardımcısı Aydın Abak, sahil şeridinde bulunan ilçelerin kaymakamları, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdür Vekili Ceyhan Öğren ve Beydağları Sahil Milli Park Müdürlüğü personelleri katıldı. Operasyon takvimi belirlendi Plaj, sahil ve denizlerdeki kaçak ve işgalci yapıların kaldırılmasını ve vatandaşların denizlere daha rahat ulaşmasını hedefleyen toplantıda Vali Şahin, “31 Mayıs’ta İçişleri Bakanımız Sayın Ali Yerlikaya ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Sayın Mehmet Özhaseki’nin başkanlığında denize kıyısı olan 28 ilin valisi ve il müdürlerinin canlı bağlantıyla katıldığı bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantı kapsamında plaj, sahil ve denizlerdeki kaçak ve işgalci yapıların kaldırılmasına yönelik bir operasyon takvimi belirleme kararı aldık” dedi. ‘Vatandaşlarımız kaçak yapıları ihbar etsin’ Antalya Valisi Hulusi Şahin yakın zamanda uygulamaya konulacak tedbirlerle işgallerin kaldırılmasına yönelik çalışmalar yapılacağını belirterek, “Uygulamaya koyacağımız haftalık planlar ile bu işgalleri bertaraf edeceğiz. Herkes plaj ve sahillerde vatandaşı rahatsız eden kaçak yapıları tespit etsin ve bize bildirsin.” ifadelerini kullandı. Denizlerin halkın olduğuna vurgu yapan Vali Şahin, öncelik olarak sahil ve denizlerimizde kaçak olarak faaliyet gösteren çardak, karavan, konteyner, beach park gibi yapıları ortadan kaldıracaklarını ifade etti.
İstanbul Beyoğlu’nda bir geri dönüşüm hikayesi Beyoğlu Belediyesi’nin desteği ile kurulan Geri Dönüşüm Atölyesinde atık malzemeleri yeniden işleyerek yeni ürünlere dönüştüren El Sanatları Eğitmeni Nurten Mamo, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde “Bir Atık Hikayesi’ sergisini sanatseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Geri dönüşüm çalışmaları kapsamında yeniden işlenerek çeşitli ürünlere dönüştürülen atık malzemeler ekonomiye katkısı açısından da büyük önem taşıyor. Beyoğlu’nda El Sanatları eğitmenliği yapan Nurten Mamo da bu işe gönül vermiş isimlerden birisi. Beyoğlu Belediyesi’nin desteği ile kurduğu Geri Dönüşüm Atölyesinde, çöpe atılan malzemeleri ince ince işleyen Nurten Mamo saat, ayna, abajur hatta keman yapıyor. Mamo’nun atık malzemelerden dönüştürdüğü 61 ürün, Beyoğlu Belediyesi tarafından, 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında düzenlenecek olan Bir Atık Hikayesi’nde sergilenecek. Sergi, 05-14 Haziran 2024 tarihleri arasında ziyaret edilebilecek. “Sınırsız bir hayal gücüyle çok şey yapılabilir" Bir atık hikayesini anlatan El Sanatları Eğitmeni Nurten Mamo, sınırsız bir hayal gücüyle çok şey yapılabileceğini söylüyor. İşini sevdiğini belirten Mamo, “Üç yaşında yastıklara resim çizerek başlamıştım. Sonra altı yaşında bebekler tasarladım. 15 yaşında da El Sanatları kursuna başladım. Atılan tavaları gördüm yerde ve ilk ilhamımı bir tava verdi. O noktada başladı geri dönüşüm. Bunun ekolojiye, psikolojiye ve ekonomiye iyi geldiğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu işi yaptıktan sonra hayattaki problemlerimi çözme kabiliyetimin geliştiğini de fark ettim. Bir gazete kağıdı, bir keman resmi ve gazoz kapaklar ile ilk kemanımı yaptım. Yaptığım işin estetik olması, kullanışlı olması, ömürlük olmasını amaçlıyorum, yani çöpten üretiyorum ama tekrar çöp olmasın, uzun zaman kullanabilelim istiyorum. Böylece dünyaya biraz daha şans vermiş oluruz. Hem çevreye duyarlılığı, hem emeğe saygısı ve bu sergiyi açmama vesile olduğu için İnan Güney’e çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Antalya Manavgat’ta doğa tutkunları sahili temizledi Antalya’da Manavgat Belediyesi’nin destekleriyle, Manavgat Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü tarafından 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kapsamında anlamlı bir etkinlik düzenlendi. Bisiklet severler ve doğa tutkunları, Manavgat Atatürk Kültür Merkezi’nden başlayarak DEKAFOK Bilgi Gözlem Merkezi’ne kadar pedal çevirdiler. Etkinliğe, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Süleyman Karakaya, belediye başkan yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Niyazi Nefi Kara, etkinlik kapsamında DEKAFOK Bilgi Gözlem Merkezi’nde bisikletlilerle bir araya geldi. 5 Haziran Dünya Çevre Günü öncesinde düzenlenen bu etkinlikte, deniz kıyısındaki atıklar toplandı ve bölgedeki Caretta-Caretta kaplumbağalarının doğal yaşam alanlarının korunmasına katkı sağlandı. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen kıyı temizliği, katılımcılar tarafından büyük bir özenle yapıldı. Toplanan atıklar, geri dönüşüm için ayrıştırıldı ve ilgili birimlere teslim edildi. Caretta-Caretta kaplumbağalarının yaşam alanlarının korunmasına yönelik bu tür etkinliklerin devam edeceği belirtildi. Çevreyle, doğayla barışık olmak zorundayız Etkinlik sonrasında açıklamalarda bulunan Manavgat Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara, insanın doğa ile uyum içerisinde olması gerektiğini söyledi. Başkan Kara, “Doğaya sahip çıkmamız gerekiyor. Çocuklarımızın yaşayabileceği bir doğa bırakmalıyız. Çocuklarımız bisikletleriyle buraya kadar geldiler. Burada da atıkları temizledik, beraber bir etkinlik yaptık. Caretta-Caretta’ların bu yıl yumurta sayısı artmış, çok mutlu olduk. Bu noktada elimizden gelen tüm destekleri sağlamaya çalışıyoruz. Hepimiz biriz diyoruz, birlikte yaşayacağız. Çevreyle, doğayla barışık olmak zorundayız” dedi. Manavgat Belediyesi ve Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü’nün iş birliği ile gerçekleştirilen bu anlamlı etkinlik, bisiklet kullanımının teşvik edilmesi ve çevre bilincinin artırılması adına önemli bir adım olarak kaydedildi. Etkinliğe katılanlar hem spor yapmanın hem de çevreyi korumanın mutluluğunu yaşadı.