- 24 Kasım 2020 Salı 10:05

Mardin’in son semer ustaları, mesleklerini yaşatmaya çalışıyor

A
A
A
Mardin’in son semer ustaları, mesleklerini yaşatmaya çalışıyor

Mardin’de son 2 semer ustasından biri olan Aydın İldoğan, gelişen teknolojiye rağmen mesleğini yaşatmaya devam ediyor.

Mardin’de son 2 semer ustasından biri olan Aydın İldoğan, gelişen teknolojiye rağmen mesleğini yaşatmaya devam ediyor.


Mardin’in Artuklu ilçesi tarihi çarşıda semercilik mesleğini yapan Aydın İldoğan, babadan kalma mesleğini bugüne dek Mardin’de yaşatan son 2 ustadan biri olduğuna dikkat çekti. 6 yaşından beri bu mesleği yaptığını kaydeden İldoğan, "Baba mesleğim, babamdan öğrendim. Hala devam ettiriyoruz. Eskiden 20-25 tane semerci bulunuyordu. Şimdi sadece 2 kişi kaldı, ölmeye yüz tutmuş bir meslektir. Bizden sonra çırak falan da yetişmiyor. Kimse çalışmak istemiyor ağır iş olduğu için. Satışlarımız şükürler olsun iyi, çalışıyoruz. Bir semerin yapılışı bin 500 lirayı bulur. Şimdi bu meslekte kilimi de el dokuması, içine koyduğumuz keçesi el dokuması, kamışı da yine bataklıktan çıkıyor. Nereden baksan hepsi el dokuması el işi, göz nuru. Çoluk çocuğumuzu okutuyoruz o kadar. 4 çocuğum var. 3 tanesi üniversite mezunu. Pandemi sürecinde de çalıştık biz. Zaten tek çalışıyoruz. Yanımızda da kimse olmadığı için tek başımıza işimizi devam ettiriyoruz. Babam vefat ettikten sonra ha bugün bırakayım, yarın bırakayım derken yaklaşık 48 yılımızı aldı bu meslekte. Bir türlü yani bırakamadık. Çok ağır iş olduğu için de çok bırakmak istedim ama bir türlü de olmadı" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Okul çevresinde yapılan denetimlerde 29 bin 100 adet gümrük kaçağı sigara ele geçirildi Antalya Emniyet Müdürlüğü’nün okul çevrelerindeki iş yerlerinde kaçakçılık faaliyetlerine yönelik yaptığı denetimde 30 bin 750 adet boş makaron/sigara sarma kağıdı, 29 bin 100 adet gümrük kaçağı/doldurulmuş sigara 135 adet puro ele geçirildi. İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı arasında imzalanan “Çocukların Eğitim Süreçlerinin Güvenliğine İlişkin Koruyucu ve Önleyici Hizmet ve Tedbirlerin Artırılmasına Yönelik İş Birliği Protokolü” kapsamında çalışmalar devam ediyor. Bu çerçevede Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü koordinesinde, Çocuk Şube Müdürlüğü katılımıyla Muratpaşa ilçesindeki okul çevrelerinde bulunan tekel bayi, market, tütüncü gibi faaliyet gösteren işyerlerinde; elektronik sigara, sarmalık kıyılmış tütün, sarma sigara, pipo, nargile tütünü, ısıtılarak ya da yakılarak tüketilen tütün mamulünü taklit eder tarzda kullanılan her türlü elektronik mamulün ele geçirilebilmesi amacıyla denetim yapıldı. Yapılan denetimlerde; 30 bin 750 adet boş makaron/sigara sarma kağıdı, 29 bin 100 adet gümrük kaçağı/doldurulmuş sigara 135 adet puro, 65 adet elektronik sigara/likiti, 7 kilogram nargile tütünü, 1 adet tabanca, 2 adet şarjör, 60 adet fişek ele geçirildi. Yapılan aramalar neticesinde suç unsuru tespit edilen işyerlerinin sahipleri/işletmecileri hakkında “5607 Sayılı Kanun’a Muhalefet Etmek”, “6136 Sayılı Kanun’a Muhalefet Etmek” ve “Sağlık İçin Tehlikeli Madde Temini (TCK md.194)” suçlarından adli işlem yapıldı.
Eskişehir Üreticilere ilaçlama uyarısı Tepebaşı Belediyesi’nin üreticiler için hayata geçirdiği Tarımsal Üretimde Tahmin ve Erken Uyarı Sistemleri Projesi, Eskişehirli üreticileri zirai hastalık ve zararlılara karşı uyarıyor. Eskişehir’de ilk defa uygulanan ve 5 farklı noktaya kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları oluşan herhangi bir hastalık ya da meteorolojik olaylara karşı üreticiye önceden uyarı vererek önlem almalarını sağlıyor. Bu kapsamda 29 Nisan Pazartesi günü istasyonlardan alınan verilere göre bölge genelinde elma karaleke hastalığı enfeksiyonunun oluştuğunun tespit edilmesi üzerine üreticilere bilgi verildi. Üreticilere, en kısa zamanda elma, armut ve ayvada ilaçlı mücadele yapılması yönünde öneride bulunan yetkililer, “Elma küllemesinin de sorun olduğu bahçelerde her iki hastalığa da etkili olan bitki koruma ürünleri tercih edilmelidir” şeklinde uyarıda bulundu. Tepebaşı’nda tarımsal faaliyet gösterilen 477 bin 769 dekar alanı kapsayacak şekilde 5 mahallede istasyonlar kuruldu. Ayrı iklimsel özelliklere sahip Beyazaltın, Cumhuriyet, Kavacık, Yusuflar ve Takmak mahallelerinde kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları, tüm Tepebaşı kırsalına hizmet veriyor. Kurulan Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonları ve enfeksiyonla ilgili detaylı bilgi almak isteyenler 0 (222) 211 40 00/3214/3219 numaralı telefondan ve Tepebaşı Belediyesi’nin https://www.tepebasi.bel.tr/ adresinden yetkililere ulaşabiliyor.