GENEL - 10 Ocak 2012 Salı 10:13

(ÖZEL HABER) SÜRYANİLER, ANAVATANLARINA DÖNMEK İSTİYOR

A
A
A
(ÖZEL HABER) SÜRYANİLER, ANAVATANLARINA DÖNMEK İSTİYOR

Yıllar önce yaşadıkları köyleri ve şehirleri çeşitli nedenlerle terk ederek, göç eden Süryani asıllı Türk vatandaşları tekrar anavatanlarına dönmeye başladı.
Süryani asıllı vatandaşlar, son yıllarda yaşanan terör olayları dolayısıyla başta İsveç, İsviçre, Almanya, Belçika ve Hollanda gibi Avrupa ülkelerine göç etmişlerdi. Yıllar önce terk ettikleri köy ve topraklarının özlemi ile yaşadıklarını belirten Süryani asıllı Türk vatandaşları, huzurun hakim olmasıyla birlikte artık geri dönüp köylerine yerleşmek istediklerini belirtti. Bazılarının dönüş planları kapsamında evlerini onardığını ifade eden Süryaniler, bunun yeterli olmadığını ve devletin kendilerine
kucak açması gerektiğini söyledi. Dönecekleri bölgelerdeki güvenliğin sağlanmasının kendileri için çok önemli olduğunu belirten Süryaniler, yaşadıkları köylerdeki kadastro ihtilafları ve tapuların düzenlenmesi istediklerini kaydetti. Köy yollarının da yapılmasını istediklerini belirten Süryaniler, elektrik, su ve eğitim sorunlarının çözülmesi ile birlikte geri dönüşün hızlanacağını söyledi.
Süryani asıllı Türk vatandaşı olan 57 yaşındaki Yakup Demir 35 yıl önce İsviçre’ye yerleştiğini söyledi. Uzun yıllar İsviçre’de çalışan Demir, bölgedeki olayların azalmasının ardından dönerek köyüne yerleşti. Köye dönüş yapan 13 aile, yıkılan köyü modern bir şekilde yeniden inşa etti. Mardin’in Midyat ilçesi Elbeğendi köyünde eşi Atiye Demir ile birlikte yaşamını sürdüren Yakup Demir, İsviçre’de bulunan 4 çocuğunun da yaz aylarında gelerek kendileriyle birlikte kaldığını söyledi. İsviçre’den dönüş
sebebinin Türkiye’de değişen demokrasi olduğunu belirten Demir, bundan dolayı geri dönüşe karar verdiklerini belirtti. Demir, "Şu an köyümüzde 13 aile var, yalnız 19 ev inşa ettik. Köyümüz daha da büyüyor., Dönmek için hazırlık yapanlar var. Turabdin bölgesinde aşağı yukarı 2 bin 500-3 bin civarında Süryani var. İstanbul’da 10-15 bin küsur var. Türkiye genelinde 20 bin civarında Süryani vatandaşı olduğunu söyleniyor. Elbeğindi köyünde yaşayanlar olarak biz kendi aramızda derneğimizi kurduk. Kendi çabamızla
dönüş başlattık. Anavatanımıza, köyümüze, toprağımıza döndük ve yaşıyoruz" dedi.
İşviçre’de 29 yıl yaşadıktan sonra Şırnak’ın İdil ilçesine bağlı Öğündük köyüne dönen 5 çocuk babası Davut Ürek ise gittikleri günden itibaren her zaman dönmeyi planladıklarını söyledi. Ürek, "Kendi vatanımızı, kendi doğduğumuz yeri her zaman seviyoruz ve seveceğiz de. Çünkü sadece bugün değil, 5 bin seneden beri bu toprakların üzerinde yaşıyoruz. Biz Süryani’yiz bu toprağı seviyoruz" şeklinde konuştu.
Öğündük Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Yuhanna Ürek, 32 yıl İsviçre’de yaşadıktan sonra topraklarına geri döndüğünü söyledi. Ürek, "Biz buraları çok seviyoruz. Biz de Türk vatandaşıyız. Bir milletin parçalarıyız. Vatanımızı seviyoruz ve kalkındırmak istiyoruz. Ama biraz daha güzelleşmesi ve demokratik adımların atılması lazım" ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin bazı bölgelerinde yaşayan Süryaniler’in 5 bin yıldır yaşadıkları kendi topraklarını terk etmek istemedikleri belirtildi. Süryanilerin başta terör olmak üzere çeşitli nedenlerden dolayı topraklarını bırakıp Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç ettikleri biliniyor.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Simav Gölcük Yaylasında ilk kez Yörük Şenliği düzenlendi Anadolu’nun kültürel zenginliğini gelecek nesillere yaşayarak ulaştırmak isteyen Simav Gölcük Yaylası Yörükleri Derneği, kuruluşlarının birinci yıl dönümlerini düzenledikleri ‘Yörük Şenliğiyle kutladılar. Türk Halk Müziği Sanatçısı Mehmet Yiğit’in sahne aldığı şölende Simav yöresine ait türküler, Yörük kültürünü yaşatan geleneksel oyunlar ve yöresel lezzetlerin yer aldığı şölen bin 450 rakımlı Gölcük Yaylası’nda Simavlılara unutulmaz bir gün yaşattı. “Yörük kültürünü köy köy dolaşarak yaşatıyor” Yörük kültürünü köy köy dolaşarak yaşatmak için büyük bir mücadele veren Simavlı sanatçısı Mehmet Yiğit, “ Bin 450 rakımlı Gölcük Yaylası’nda düzenlediğimiz Yörük Şenliğinde Simavlı hemşerilerimizle unutulmaz bir gün yaşadık. Daha önce birçok medya kanalı başta olmak üzere köy köy sahne aldığım her düğünde Yörük kültürüne verilmesi gereken değeri anlatmaya çalıştım. Yörük kültürü, yüzyıllar önce Anadolu’nun bağrında şehir şehir gezilse de çadırların kurulduğu her yer bize emanet edilen bir kültürün parçası ve bunların gelecek kuşaklara aktarılması özellikle bu dönemlerde daha da fazla önemli hale geliyor. Ben, tüm Simavlıları böyle güzel bir etkinlikte tek bir çatı altında toplayan dernek başkanımız Ahmet Baştimur, başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum’’ dedi. Yörük kültürünün ve Yörük obasının geleneksel değerlerinin büyük bir birliktelikle gerçekleştiği 1. Gölcük Yaylası Yörük Şenlikleri, kazanlarda pişen keşkekler, kavrulan helvalar, Yörük beylerinin İslamoğlu zeybeği, Yörük kadınlarının kaşık oyunlarıyla sona erdi.
Samsun Sağlık çalışanları ’sağlıklı bir dünya’ için pedal çevirdi Samsun’da Dünya Bisiklet Günü ve Dünya Çevre Günü dolayısıyla sağlık çalışanları pedal çevirdi. Etkinlik, VM Medical Park Samsun Hastanesi, Liv Hospital Samsun ve Toplum Gönüllüleri Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirildi. Atakum ilçesi Çobanlı İskelesi’nde başlayan bisiklet sürüşü, Körfez Yat Limanı’nda sona erdi. Sağlıkçılar çevre bilincini artırmak amacıyla bisiklet sürerek farkındalık oluşturmayı hedefledi. Medical Park Samsun Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Ayşegül Başar, “Bisiklet sürmek yaşam sağlığı açısından çok önemli bir spor aktivitesidir. Bence bisiklet sürmenin en önemli yanı 1 yaşından itibaren başlanabilir ve ömür boyu bu spor devam ettirilebilir. Benim için spor aktivitesinde en önemli şey, severek yapabileceğiniz bir spor olmasıdır. Bisiklet hem günlük yaşam aktivitesinde kullanabileceğimiz hem spor olarak yapabileceğiniz hem de kaslarımızı kuvvetlendiren, kardiyovasküler performansınızı arttıran keyifle yapabileceğimiz bir spor aktivitesidir. O yüzden kesinlikle hastalarıma tavsiye ediyorum” dedi. Medical Park Samsun Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzm. Prof. Dr. Mehmet Hulusi Atmaca ise "Bisiklet sürmek çok önemli sporlarından biridir. Sporun kendisi zaten hem bedensel hem ruhsal hem de sosyal bir aktivite olarak çok önemli bir aktivitedir. Herkese tavsiye ediyorum” diye konuştu.