ÇEVRE - 22 Ocak 2023 Pazar 10:00

Mardinlilerden 8 milyon liraya restore edilen tarihi camideki avlunun ve tuvaletin pis haline tepki

A
A
A
Mardinlilerden 8 milyon liraya restore edilen tarihi camideki avlunun ve tuvaletin pis haline tepki

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2019 yılında Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yaklaşık 8 milyon liraya restore edilerek ibadete açılan tarihi Ulu Camii’nin tuvaletlerinin ve avlusunun bakımsız ve kir içinde olması cemaatin tepkisini çekiyor.

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 2019 yılında Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yaklaşık 8 milyon liraya restore edilerek ibadete açılan tarihi Ulu Camii’nin tuvaletlerinin ve avlusunun bakımsız ve kir içinde olması cemaatin tepkisini çekiyor.


Artukoğullarından Yavlak Arslan tarafından 1184’te yapımına başlanan ve kardeşi Artuk Arslan tarafından 1204’te tamamlanan Kızıltepe Ulu Camii’nde 2015 yılında restorasyon çalışması başlatılmıştı. Restorasyon 2019 yılında tamamlanmış ve cami yeniden ibadete açılmıştı. Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğünce yaklaşık 8 milyon liraya restore edilen tarihi caminin tuvaletlerinin ve lavabolarının kir içinde olması, namaza gelen vatandaşların tepkisine neden oldu. Cemaatin verdiği bilgiye göre, tarihi caminin kadrolu imam hatibi de bulunmuyor.



"Bu camiye daha çok önem vermemiz gerekmektedir"


Murat Uğurlu isimli vatandaş, şadırvan da muslukların da olmadığını ifade ederek, “Camimiz için son 3 yıldır sürekli müftülüğe talepte bulunuyoruz kadrolu imamı, müezzini ve herhangi bir temizlik görevlisi bulunmamakta. Dile getirdiğimizde müftülük sürekli ‘CİMER’e bildirin, şikayette bulunun’ diyorlar. Her cuma buraya geliyoruz abdest almak için, kullanılmadığı için abdest alamıyoruz orada. Buraya ivedilikle temizlik görevlisi hem kadrolu imam, hem müezzin yönlendirilmesi, hem bu cami için ve hem tarih için önem arz edecektir. Çünkü burası tarihi camidir ve Artuklulardan kalan camidir. Bu camiye daha çok önem vermemiz gerekmektedir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Güneş yüzünü gösterdi, sanayi yolları yenilendi Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula Ayakkabıcılar Sitesi’nde yağışlar nedeniyle ara verilen asfalt çalışmalarını güneşli havayla birlikte yeniden başlattı. Sanayi bölgesinde yaklaşık 2 bin ton sıcak asfalt serildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi, Kula ilçesinde ulaşım konforunu artırmak amacıyla yürüttüğü yol yenileme çalışmalarına devam ediyor. Yağışlar nedeniyle ara verilen asfalt çalışmaları, güneşli havanın etkisiyle yeniden başlatılırken Ayakkabıcılar Sitesi’nde yaklaşık 2 bin ton sıcak asfalt serimi gerçekleştirildi. Manisa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı Yol Yapım Şube Müdürlüğü ekipleri, D300 karayolu yan yolundaki düzenlemelerin tamamlanmasının ardından Kula’nın önemli sanayi alanlarından biri olan Ayakkabıcılar Sitesi’nde çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bölgede daha önce bozulan yolların yenilenmesi amacıyla zemin kazıma ve PMT (Plent Miks Temel) serimi işlemlerini tamamlayan ekipler, yoğun yağışlar nedeniyle asfalt serim aşamasına geçememişti. Güneşli havanın etkisiyle çalışmalara yeniden başlayan ekipler, iki günlük elverişli hava şartlarını değerlendirerek alana yaklaşık 2 bin ton sıcak asfalt serimi gerçekleştirdi. "Çalışmalarımız devam edecek" Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Besim Dutlulu, Kula Ayakkabıcılar Sitesi’nde yürütülen asfalt çalışmalarının hız kazandığını belirterek, "Kula ilçemizde Ayakkabıcılar Sitesi sanayi bölgemizde asfalt serim çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tozdan ve çamurdan arındırılmış modern yolları esnafımız ve vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. Hava şartları elverişli olduğu sürece 17 ilçemizin tamamında Manisa’mızı modern ve konforlu yollarla donatmak için çalışmalarımız devam edecek" dedi. "Güneşli havayı fırsata çevirdik" Manisa Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yol Yapım Şube Müdürü Mehmet Oral ise çalışmalara ilişkin yaptığı açıklamada, "Kula Ayakkabıcılar Sitesi’nde yolların bozulması üzerine gelen talepleri hızla değerlendirdik. Zemin iyileştirme ve PMT çalışmalarımızı tamamlamıştık ancak yoğun yağışlar nedeniyle asfalt serimine geçememiştik. İki günlük güneşli havayı fırsata çevirerek 2 bin tonluk sıcak asfalt serimini gerçekleştirdik. Modern ve konforlu ulaşım hedefiyle çalışmalarımız Manisa genelinde planlı şekilde devam edecek" ifadelerini kullandı. Manisa Büyükşehir Belediyesi, kent genelinde ulaşım kalitesini artırmak amacıyla yol yapım, bakım ve onarım çalışmalarını program dahilinde sürdürmeye devam ediyor.
Kastamonu KUZKA’dan İstanbul’daki iş insanlarına yerel kalkınma hamlesi bilgilendirmesi Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından İstanbul’daki iş insanlarını Kastamonu’da yatırım yapmaya teşvik etmek amacıyla bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında İstanbul’a çıkarma yapan Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA), iş insanlarını Kastamonu’da yatırıma teşvik etmek amacıyla Kastamonulu Sanayici İşadamları Derneği (KASİAD) üyelerine yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. KASİAD Başkanı Ayhan Aslan başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda, KUZKA tarafından TR82 Bölgesi’nde uygulanan Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ile Kastamonu’ya yönelik sunulan yatırım fırsatları ve destek unsurları ele alındı. Kastamonulu iş insanlarına yatırım daveti Yönetim kurulu üyeleri ve dernek başkan yardımcılarının katıldığı toplantıda, KUZKA Genel Sekreteri Mehmet Akif Eraslan ve Kastamonu Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Özgür Yücel Yakar tarafından KASİAD üyesi iş insanlarına yönelik bilgilendirme sunumu gerçekleştirildi. KUZKA Genel Sekreteri Eraslan, ajansın yürüttüğü faaliyetler hakkında bilgi vererek, Kastamonu başta olmak üzere bölgeye yapılacak yatırımlar konusunda iş dünyasıyla sürekli iletişim halinde olduklarını ve yatırım yapmak isteyen iş insanlarına yönelik gereken her türlü desteğin sağlanacağını ifade etti. Toplantıda, Özgür Yücel Yakar da Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında Kastamonu için belirlenen öncelikli yatırım alanları, faydalanılabilecek destek unsurları ve başvuru süreçleri hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi. Sunumda, Kastamonu ili özelinde, doğa temelli turizm yatırımları, entegre mermer işleme ve mermerden katma değerli ürünler üretimi, tarımsal ürünlerden katma değerli ürün üretimi ve ağaç ve orman ürünlerinden katma değerli ürün üretimi konularında yatırım yapmak isteyen yatırımcılara sunulacak desteklere ilişkin bilgiler paylaşıldı. Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı ile girişimcilere, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, 8 yıl süreyle sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi sağlanacağı belirtildi. Söz konusu destek unsurlarına ek olarak girişimcilere yatırım tutarının yüzde 15’i ve 301 milyon TL’ye kadar nakdi destek ya da yatırım tutarının yüzde 20’si ve 301 milyon TL’ye kadar faiz/kar payı desteği verileceği ifadele edildi. Toplantı, programa ilişkin KASİAD üyelerinin sorularının yanıtlanması, görüş ve değerlendirmelerle sona erdi.