ASAYİŞ - 06 Ekim 2025 Pazartesi 11:34

Dicle Elektrik’ten Mardin’de kaçak trafo operasyonu

A
A
A
Dicle Elektrik’ten Mardin’de kaçak trafo operasyonu

Dicle Elektrik, Tarım ve Orman Bakanlığının mısır ekimi yasağını delerek kaçak sulama yapan çiftçilerin kullandığı 8 kaçak trafoyu dronlar aracılığıyla tespit etti. Toplam bin 600 KVA gücündeki trafoların, bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduğu belirlendi. Dicle Elektrik yetkilileri, savcılığa suç duyurusunda bulundu.


Kaliteli, kayıpsız ve kesintisiz enerji dağıtımı hedefiyle görev yaptığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kaçak elektrikle mücadelesini kararlılıkla sürdüren Dicle Elektrik, Mardin’de bir kaçak trafo kullanımını daha ortaya çıkardı. Tarım ve Orman Bakanlığının su kıtlığı nedeniyle mısır ekimini yasakladığı 11 il arasında yer alan Mardin’de, yasağa rağmen mısır eken bazı çiftçilerin, bu ürünleri yüzlerce metre derinlikten su çekerek sulamak için 8 kaçak trafo kullandığı belirlendi. Dicle Elektrik’in dronlarla gerçekleştirdiği kontrollerde ortaya çıkarılan bu trafoların toplam gücünün bin 600 KVA olduğu ve bunun yaklaşık bin hanenin elektrik ihtiyacına denk geldiği açıklandı.


Dicle Elektrik ekiplerinin yaptığı tespitlere göre, kaçak elektrikle çalışan trafolar Mardin’in Kızıltepe ilçesine bağlı Şenyurt Mahallesinde yer alıyor. Tarımsal sulama amaçlı kullanılan trafoların, Tarım ve Orman Bakanlığının ‘Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik’ kapsamında yasakladığı mısır ekili tarlalarda bulunduğu belirlendi. Kaçak kullanıcıların yalnızca yasağa uymamakla kalmayıp, Dicle Elektrik ekiplerinin bölgeye girişini engellemek için tarlaları aşırı sulayarak çevreyi bataklığa çevirdiği, trafoları da traktör römorkları veya kulübelerle gizlemeye çalıştığı ortaya çıktı.


Dicle Elektrik dronlarının çektiği görüntüler hem kaçak kullanımın boyutunu hem de oluşturduğu çevresel zararı gözler önüne serdi. Kontrolsüz biçimde yeraltından çekilen suyun tarlalara salınması sonucu yalnızca ekili alanlarda değil, çevredeki yollarda dahi küçük gölcüklerin oluştuğu tespit edildi. Enerji israfının yanı sıra bu durumun, yeraltı su kaynaklarının hızla tükenmesine ve bölge ekonomisine ciddi zararlar vermesine neden olduğu bildirildi.


Bin 600 KVA gücündeki kaçak trafoların tespit edilmesinin ardından Dicle Elektrik, konuyla ilgili hukuki süreci başlattı. Dağıtım şirketi, yasağa rağmen kayıt dışı trafo ile kaçak elektrik kullanımı yapan kişiler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Başkan Güler: "Heyelan bölgesinin üstesinden geleceğiz" Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Fatsa ilçesine bağlı İslamdağ Mahallesi’nde aşırı yağışlar sonucu yaklaşık 100 dönüm arazide oluşan heyelanı yerinde inceledi. Başkan Güler, alınan tüm tedbirlere ek olarak daha köklü tedbirler alacaklarını belirtti. Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, Fatsa ilçesi İslamdağ Mahallesi’nde dün gece saatlerinde meydana gelen ve 2 evin ile 1 halı sahanın yıkılmasına ve mahalleye ulaşımı sağlayan yolun çökmesine sebep olan heyelan bölgesini ziyaret etti. Güler, bölgede yetkililerden bilgi aldı. "İnşallah üstesinden geleceğiz" Burada açıklamalarda bulunan Başkan Güler, "3-4 gündür hiç durmadan devam eden yağmur ve kar nedeniyle heyelanlar meydana geldi. Burası bentonit yataklarının da olduğu killi bir arazi yapısına sahip. 30 metre kayma meydana geldi. Bütün halkımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bütün tedbirleri aldık ama daha köklü tedbirler için de çalışmalar yapacağız. Durumu AFAD’a da bildirdik. Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz. Burası tamamen araç ve yaya trafiğine kapatıldı. İnşallah üstesinden geleceğiz. Yağmur yağışının durmasıyla alanı tekrar etüt edeceğiz. Tekrar geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" dedi. Aynı yerde 2019 yılında da heyelan meydana gelmişti Öte yandan 2019 yılında küçük çaplı heyelanların meydana geldiği alanda Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde gerçekleştirilen zemin etüt çalışmalarında yaklaşık 20 metre derinliğe kadar killi zemin yapısı tespit edilmiş, yapılan teknik değerlendirmelerde zemindeki hareketliliğin zaman içerisinde büyüyebileceği yönünde tespitler yapılmıştı. Mevcut durumda geçmişte tahliye edilen 4 konut ile birlikte son gelişmeler doğrultusunda tahliye edilen 2 konut olmak üzere toplam 6 konut boşaltıldı. Bölgede 3 konutun daha risk alanı içerisinde bulunduğunu belirlendi. Öte yandan heyelan nedeniyle bölgeye elektrik ve içme suyu sağlayan hatlarda meydana gelen kopmaların giderileceği ifade edildi.
Kocaeli Gökhan Değirmenci: "Penaltı gibi gözüküyor, maalesef verilmedi" Kocaelispor Kaptanı Gökhan Değirmenci, Beşiktaş maçının ardından yaptığı açıklamada, mağlubiyetten dolayı üzgün olduklarını belirterek, penaltı pozisyonuyla ilgili de, "Penaltı gibi gözüküyor, maalesef verilmedi" dedi. Trendyol Süper Lig’in 24. haftasında Kocaelispor, evinde Beşiktaş’a 1-0 mağlup oldu. Maçın ardından Kocaelispor Kaptanı Gökhan Değirmenci, basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. "Dengeli ve yüksek mücadeleli bir maçtı" Maçın genelinde iki takımın da yüksek efor sarf ettiğini dile getiren Değirmenci, "Mağlup olduğumuz için üzgünüz, içeride taraftarımızın önünde galip gelmek istiyorduk. Bu yönde hazırlıklarımızı sürdürmüştük hafta içinde. Dengeli bir oyun olduğunu düşünüyorum, iki tarafın da mücadele gücünün yüksek olduğu bir müsabaka oldu, ortada geçen bir maçtı" dedi. "Bir pozisyon penaltı gibi gözüküyor" Karşılaşma içindeki tartışmalı pozisyonlara da değinen deneyimli Değirmenci, hakem kararlarını eleştirerek, "Kornerden yediğimiz golle 1-0 mağlup olduk. Bir kaç tane penaltı pozisyonu vardı. Maalesef oradan lehimize bir sonuç alamadık oradan. Ben de içeride izlediğimde bir tanesi penaltı gibi gözüküyor, maalesef verilmedi. Biz mücadeleye devam edeceğiz. Tek mücadele edeceğimiz yer sahanın içerisi. Biz orada kalacağız, sonuna kadar mücadeleye devam edeceğiz. İnşallah sezon sonunda Kocaelispor camiasını güzel bir yerde bulundurmak istiyoruz" diye konuştu.