EKONOMİ - 22 Ekim 2025 Çarşamba 17:14

Mardin’de çiftçilere 96 ton hibe destekli nohut ve mercimek tohumu dağıtıldı

A
A
A
Mardin’de çiftçilere 96 ton hibe destekli nohut ve mercimek tohumu dağıtıldı

Mardin’de, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında çiftçilere 96 ton sertifikalı tohum desteği sağlandı.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesinde, Mardin Büyükşehir Belediyesi ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile işbirliğiyle gerçekleştirilen "Sertifikalı Kırmızı Mercimek ve Nohut Tohumu Temini Programı" çerçevesinde 371 üreticiye yaklaşık 96 ton tohum, düzenlenen törenle dağıtıldı.


İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen programda konuşan Müdür Ender Muhammed Gümüş, projenin bölge çiftçisine önemli katkılar sağlayacağını belirterek üreticilere hayırlı olmasını diledi. Gümüş, "Tarımın, üretimin ve bereketin dünyaya yayıldığı bu topraklar, bugün de aynı misyonu sürdürmektedir. 5 milyon 732 bin 172 lira bütçeyle 371 üreticiye yüzde 75 hibeli mercimek ve nohut tohumu desteğinde bulunuyoruz" dedi.


Gümüş, dağıtılan mercimek tohumunun 5 bin 169, nohudun ise 2 bin 68 dekarda ekileceğini aktararak, "Bugünkü piyasa değeriyle kilogram başına 41 lira üzerinden, bu üretimin ilimize katkısı 12 milyon 718 bin lira olacaktır. Böylece ülkemizin, bölgemizin ve şehrimizin ekonomisine toplamda 51 milyon 485 bin liralık bir tarımsal katma değer kazandırılması hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.


Projenin Mardin’in tarımsal gücünü daha ileriye taşıyacak bir kalkınma adımı olduğuna dikkat çeken Gümüş, "Devletimiz her zaman üreticimizin yanında olmuştur ve olmaya devam etmektedir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tarımsal üretimin artırılması, kırsal kalkınmanın güçlendirilmesi ve üreticimizin emeğinin hak ettiği değeri bulması yönünde çok önemli destekler hayata geçirilmektedir. Bizler de yerelde, bu vizyon doğrultusunda, tarımın her alanında üreticimizin elini güçlendirecek projeleri kararlılıkla sürdürmekteyiz. Amacımız; üreten, kazanan ve toprağıyla geleceğe umutla bakan bir Mardin inşa etmektir" diye komnuştu.


Tören sonunda protokol üyeleri, üreticilere sertifikalı tohumlarını teslim ederek bereketli bir üretim dileğinde bulundu.



Mardin’de çiftçilere 96 ton hibe destekli nohut ve mercimek tohumu dağıtıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Türkiye onu yoldan geçenlere bahçesinden ikram ettiği meyvelerle tanıdı, bugün acı haber geldi Isparta’nın Sav beldesinde "Hayır Bahçesi" ile tanınan ve yetiştirdiği ürünleri ücretsiz dağıtan 85 yaşındaki hayırsever İbrahim Çakmakçı, evinin bahçe girişine beton döktüğü sırada aniden fenalaşarak hayatını kaybetti. Olay, akşam saatlerinde Isparta’nın Sav beldesinde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre, "Hayır Bahçesi" olarak bilinen alanda yetiştirdiği ürünleri vatandaşlara ücretsiz olarak ikram eden 85 yaşındaki İbrahim Çakmakçı, ziyaretçiler rahat girip çıksın diye bahçesinin girişine beton döktüğü sırada aniden fenalaşarak yere yığıldı. Olayı gören çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine bölgeye sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen sağlık ekiplerinin yaptığı kontrolde Çakmakçı’nın hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Çakmakçı’nın cansız bedeni hastaneye kaldırıldı. İlk belirlemelere göre ölümün doğal nedenlerden kaynaklandığı değerlendirilirken, kesin ölüm nedeni yapılacak otopsinin ardından netlik kazanacak. 30 yıl boyunca yoldan geçen herkes onun bahçesinde payını aldı Öte yandan Çakmakçı, 15 yıl önce trafik kazasında hayatını kaybeden eşiyle birlikte kurduğu ‘Hayır Bahçesi’nde, yaklaşık 30 yıldır yetiştirdiği meyve ve sebzeleri yoldan geçenler ile ziyaretçilerle ücretsiz olarak paylaşıyordu. Kısa sürede sosyal medyada büyük ilgi gören İbrahim dedenin bu yılki tek hedefi ise bahçesinin yıllık 5 bin ziyaretçiye ulaşmasıydı. Acı haberi alan İbrahim Çakmakçı’nın sevenleri ise bölgede büyük üzüntü oluşturdu.