YEREL HABERLER - 30 Kasım 2016 Çarşamba 16:08

Serttaş: "Endüstri 4.0 için bilişim eğitimi şart"

A
A
A
Serttaş: "Endüstri 4.0 için bilişim eğitimi şart"

Türkiye Genç İş Adamları Derneği (TÜGİAD) Çukurova Şubesi Başkan Yardımcısı Soner Serttaş, Türkiye’nin 4. sanayi devriminde geri kalmamak adına bilişim eğitimine hız kazandırması gerektiğini söyledi.
Serttaş, Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alabilmesi için yılda ortalama yüzde 8.5 oranında bir büyüme gerçekleştirmesi gerektiğini savundu. Bu büyümenin ancak teknolojilerin etkin ve verimli kullanımı ile mümkün olduğunu kaydeden Serttaş, "’Endüstri 4.0’ ya da 4. sanayi devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişlerini ve üretim teknolojilerini içeren kollektif bir terimdir. Bu devrim nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütünüdür. 5 yıl önce ilk kez Almanya’da Hannover Fuarı’nda telaffuz edilen Endüstri 4.0 kavramı, öncü Alman firmaları tarafından hayat buldu ve daha sonra tüm dünyaya yayıldı. Bu hareketin temelinde, gelişen yazılım ve donanım teknolojilerinin üretim süreçlerine daha az maliyet, daha az enerji tüketimi, daha az yer kaplama, daha az ısı üretimi ve daha yüksek verimlilik olarak katkı sunması fikri yatıyor" dedi.
“Bilişim eğitimine yönelmeliyiz”
Türkiye’de şu anda birkaç sektörde kullanılmaya başlanan Endüstri 4.0 kavramının, ürünlerin pazara çıkış sürelerini ciddi anlamda düşürdüğünü ifade eden Serttaş, "Uzmanlar ülkemizin 4. sanayi devrimine geçiş sürecini büyük bir hızla tamamlayacağını düşünüyor. Türkiye’nin yıllık 8.5’lik büyüme hızını yakalayabilmesinin tek yolu, teknolojilerin etkin ve verimli kullanılmasıdır. Bu anlamda da bilişim eğitimine daha çok önem verilmeli, uzman yazılımcı ve programcılarımızın sayısı arttırılmalı. İşte o zaman ülkemiz Endüstri 4.0 akımına daha hızlı ayak uyduracaktır. Endüstri 4.0 ile ilgili en önemli endişe, istihdam sayılarının azalacağı yönündedir. Fakat dünya çapında yapılan araştırmalarda Endüstri 4.0 ile birlikte istihdam oranları artıyor, fakat insan kaynağı ihtiyacının yönü değişiyor" diye konuştu.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ordu Kadın kasap Ordu’da 8 yıl önce kanser hastalığı nedeniyle eşini kaybeden Saniye Bayburt, kocasından miras kalan kasap dükkanını kızları ile birlikte işletiyor. Bayburt, eşinin mirasını en güzel şekilde yaşatmak için ailecek çalıştıklarını belirtiyor. Fatsa ilçesi Yalıköy Mahallesi’nde yaşayan Saniye Bayburt, evlendiklerinde kasap olan eşinin yanına yardıma giderek, bu işi öğrendi. Sonrasında kendilerini ait işyerini açan çift, bir süre bu şekilde çalıştı. Ancak Saniye Bayburt’un eşi 8 yıl önce kanser hastalığı nedeniyle hayatını kaybetti. Eşinin yıllardır işlettiği kasap dükkanını kapatmak yerine kızları ile birlikte devam ettirmeyi düşünen Saniye Bayburt, kocasının mirasını kızlarını ile birlikte başarılı bir şekilde yürütmenin haklı gururunu yaşıyor. Kızları ile birlikte işyerinde müşterilere hizmet veren Bayburt etleri parçalıyor, pişiriyor ve servis ediyor. Çocuklarının da baba mirası bu işte çalışmasının kendisini mutlu ettiğini söyleyen Bayburt, dışarıdan işçi almadıklarını, kimi zaman torunlarının da iş yerinde vakit geçirdiklerini belirtiyor. “Burası eşimden bize emanet” Eşinin vefatından sonra iş yerini çalıştırmayı sürdürdüklerini ve dışarıdan işçi almadıklarını söyleyen Saniye Bayburt, “Evlendiğimizde eşim kasaptı, onunla beraber yardım için çalışarak bu işi öğrendim. Bu iş yerini açtığımız yıl eşim rahatsızlandı, 4 sene 2 ay yaşadı, sonrasında vefat etti. Ben de bırakmaktansa kızlarımla birlikte devam etmeye karar verdim. Eşim vefat edeli 8 yıl oldu ve o günden bu yana kızlarımla birlikte işyerimizi çalıştırıyoruz. Dışarıdan işçi almadık, kimi zaman torunlarım da yardımcı oluyor, hep birlikte çalışıyoruz. Burası eşimden bize bir emanet, o nedenle devam ettirmek istiyorum” diye konuştu. “İnsanlar kasap reyonunda bizleri görünce şaşırsa da olumlu tepkiler alıyoruz” Saniye Bayburt’un kızı Betül Ünlü ise çocukluğundan itibaren babalarının yanında olduklarını ve bu işi yaptıklarını söyledi. Babasının vefatının ardından annesi ile birlikte baba mirası işyerini çalıştırmayı sürdürdüklerini ifade eden Ünlü, “Güzel ilerliyor, bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Babamın emanetini güzel bir şekilde sürdürdüğümüzü düşünüyoruz. Bazı müşterilerimiz kasap olarak kadınları görünce şaşırıyor ama güzel de yorumlar alıyoruz, o nedenle mutlu oluyoruz” şeklinde konuştu.