YEREL HABERLER - 20 Nisan 2017 Perşembe 15:53

Mersinli sanayici, kümelenme ile büyük projelerden pay kapma hedefinde

A
A
A
Mersinli sanayici, kümelenme ile büyük projelerden pay kapma hedefinde

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kentte faaliyet gösteren sanayicilerin başta enerji sektörü olmak üzere dünya genelindeki yüksek montanlı işlerden daha büyük pay alabilmesi amacıyla URGE Kümelenme Projesi başlatmaya hazırlanıyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kentte faaliyet gösteren sanayicilerin başta enerji sektörü olmak üzere dünya genelindeki yüksek montanlı işlerden daha büyük pay alabilmesi amacıyla URGE Kümelenme Projesi başlatmaya hazırlanıyor.


MTSO Projeler Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘URGE Kümelenme Projesi’ çerçevesinde kentteki üreticilerin üretim standartlarının yükseltilmesinden dünya standartlarının yakalanması adına gereken eksik kalite belgelerinin tamamlanmasına, kalifiye eleman sorununun çözümünden farklı pazarlara ulaşıma kadar birçok sorununun giderilip dünya çapındaki önemli projelerde Mersinli firmaların payının artırılması hedefleniyor.


Proje kapsamında MTSO’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi. URGE Kümelenme Projesinin


Mersinli sanayicilere anlatıldığı ve kümelenmenin sektöre sağlayacağı avantajlar hakkında bilgi verilen toplantıya MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da katıldı. Aşut, toplantıda yaptığı konuşmada, “Bu kümelenme ile ekmeğimizi paylaşmayacağız, birlikte hareket ederek pazarımızı genişletip ekmeğimizi büyüteceğiz. Toplu hareket edip güçlerimizi birleştirirsek rekabet gücümüzü artırırız” dedi.


“Nükleer santralin yaratacağı yeni iş olanaklarından maksimum seviyede faydalanmalıyız”


Konuşmasında Akkuyu Nükleer Santrali’ne de değinen Aşut, “Benimseyelim ya da benimsemeyelim, ülkemizin yıllardır gündeminde yer alan nükleer güç santrali kurma ideali, Rusya Federasyonu ile imzalanan Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali kurulum anlaşması ile başladı. Sınırlarımızda yer alan bu santralin yaratacağı ekonomik ve sosyo-ekonomik gelişmeleri iş dünyası olarak yakından takip ederek yaratacağı yeni iş olanaklarından da maksimum seviyede faydalanmalıyız. Hatta Akkuyu’da kurulacak nükleer güç santralinin inşasında Mersinli firmalarımızın yer alması, Mersinli mühendislerimizin istihdam edilmesi ve Mersin iş camiası tarafından gerekli olan ekipmanların temini sağlanmalı. Bunun için de firmalarımızın uluslararası nükleer endüstri pazarında rekabet yetkinliğine ulaşması gerekir. Çevreci enerjinin üretimi hepimizin ortak tercihi, yalnız unutmayalım ki, bu bir devlet politikası olup yakın zamanda bu proje hayata geçecektir. İşte bu nokta da Mersin iş camiası olarak bu günden yarına bölgemizde gelişecek olan nükleer endüstriye firmalarımızı hazırlamalıyız” diye konuştu.


“Dünyadaki önemli projelerde Mersin payını artırabilir”


Mersinli firmaların hedefine kısa sürede ulaşabilmelerinin kümelenme ile mümkün olabileceğini kaydeden Aşut, bu sayede orta ve büyük ölçekli firmaların güç birliğine gidip orta ölçekli firmaların büyümesine de zemin hazırlanabileceğini söyledi. Böylece kalitede ortak bir standart yakalanıp yalnızca Nükleer Güç Santrali’nde değil, dünyanın birçok noktasındaki önemli projelerden ortak pay alarak Mersin’in pazarının geliştirilebileceğini vurguladı. Bu kümelenme ile kentteki üreticilerin gücünün artacağına dikkat çeken Aşut, “Bunu Yaş Meyve Sebze Kümesi başarıyla gerçekleştirdi. Küme olarak hammadde teminine gidip rekabetçi fiyatlarla hammadde sağladı, sorunlarına karşı birlikte hareket edip çözümlerini kolaylaştırdı. Bunu biz de yapabiliriz” ifadelerini kullandı.


Aşut’un bu konuda Ekonomi Bakanlığı’nın da ciddi destekler verdiğini hatırlatması sonrasında MTSO Projeler Müdürlüğü’nden Fevzi Filik katılımcıları destekler hakkında bilgilendirdi. Mersin’de kısa süre sonra bir nükleer endüstri oluşacağını dile getiren Filik, bu endüstriden pay alınabilmesi için Mersinli sanayicilerin altyapısının geliştirilmesi, kalite sisteminin oluşması gerektiğini belirtti. Bu gelişimin de URGE Kümelenme Projesi ile daha kısa sürede gerçekleşebileceğini ifade eden Filik, şöyle devam etti: “Bu, aynı coğrafi yerlerde farklı sektörlerde yer alsa da aynı odağa hizmet eden firmaların bir araya gelip aynı yolda ilerlemesi, üretici firmalar, yan sanayi firmaları, hizmet tedarikçileri ve kurumların bir araya geldiği bir çalışma modeli.”


Kümelenmenin bir ekonomik kalkınma modeli olduğuna işaret eden Filik, bu modeli tercih eden firmalar ihtiyaç analizi, eğitim ve danışmanlık, yurtdışı pazarlama programı, alım heyeti, istihdam ve bireysel danışmanlık gibi alanlarda Ekonomi Bakanlığı tarafından yüzde 75’e kadar mali destek verildiğini bildirdi. Projenin 3 yılda tamamlanabileceğini kaydeden Filik, “Belki projenin çıkış noktası NGS ama tek yönümüz de burası olmayacak. Mersin’de böyle bir kümeye ihtiyaç var. Çünkü ciddi bir firma sayımız ve ciddi de bir potansiyelimiz var” dedi.


Toplantıya katılan sanayiciler de birlikte hareket edilmesi halinde yurtdışından gelecek çok daha fazla projeye olumlu yanıt verilebileceği görüşünde birleşti. Akkuyu NGS Projesi’nden de gerek Mersin gerekse Adana firmalarının mutlaka pay alması gerektiğini, ekonomik zenginliğin farklı illere dağıtılmaması gerektiğini kaydeden sanayiciler, bu nedenle bir araya gelerek talep edilen standartların hızla yerine getirilmesi gerektiğini ifade ettiler. Yalnızca üretici firmaların değil, oluşacak yan sanayide de aynı kalitenin yakalanması gerektiğine dikkat çekilen toplantıda, vakit kaybedilmeden adım atılması gerektiği kararlaştırıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’un enflasyonu Nisan ayında yıllık yüzde 78,81 oldu İTO’nun açıkladığı verilere göre, İstanbul’da Nisan ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 4,89, yıllık bazda yüzde 78,81 arttı. İstanbul’un Nisan ayı enflasyonu belli oldu. 2024 Nisan ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 4,89, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları indeksi ise yüzde 4,87 oranında arttı. 2023 Nisan ayına göre 2024 Nisan ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 78,81, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 65,94 olarak gerçekleşti. Nisan 2024’te Perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; Giyim Harcamaları grubunda yüzde 23,85, Ev Eşyası Harcamalarında yüzde 5,30, Kültür Eğitim ve Eğlence Harcamalarında yüzde 4,88, Gıda Harcamalarında yüzde 4,84, Ulaştırma ve Haberleşme Harcamalarında yüzde 2,22, Konut Harcamalarında yüzde 1,45, Sağlık ve Kişisel Bakım Harcamalarında yüzde 0,88, Diğer Harcamalarda yüzde 0,03 artış izlendi. Nisan 2024’te Toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; Mensucat grubunda yüzde 17,93, İnşaat Malzemeleri grubunda yüzde 13,36, Madenler grubunda yüzde 7,27, Kimyevi Maddeler grubunda yüzde 5,40, Gıda Maddeleri grubunda yüzde 3,03, İşlenmemiş Maddeler grubunda yüzde 1,73 ve Yakacak ve Enerji Maddeleri grubunda ise yüzde 0,27 artış izlendi.
Diyarbakır Kulp’ta doğalgaz altyapı çalışmaları sürüyor Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde doğalgaz hattı projesine Şubat ayında vurulan kazmanın ardından çalışmalar hız kesmeden devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla ihale edilen proje, ilçe merkezinde yoğun bir tempoda sürdürülüyor. Yaklaşık üç aydır devam eden çalışmalar, Turgut Özal Mahallesinde yoğunlaştı. Başlangıçta 2026 yılına kadar doğalgaz arzı planlanan Kulp’a, Diyarbakır’dan AK Parti milletvekillerinin girişimleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile altyapı çalışmalarının başlaması için 2024 yılı hedefi belirlendi. Bu hızlandırılmış takvimle, Kulp ilçe merkezi ve çevresindeki mahallelerin modern ve temiz enerji kaynağına kavuşması sağlanacak. Turgut Özal Mahalle Muhtarı Ramazan Azbay, mahallesine getirilen doğalgazdan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Her eve doğalgazın gelmesi bizi memnun ediyor. Bende mahalle muhtarı olarak elimden geleni yapıp, altyapı çalışmalarına yardımcı oluyorum" dedi. İlçe halkından Mahmut Yıldız ise ,”Kulp’ta sürdürülen doğalgaz altyapı çalışmaları, biz ilçe halkının yaşam kalitesini artıracak ve ekonomik açıdan önemli bir katkı bize sağlayacak. Daha önceleri ısınma ihtiyaçlarımızı kömür ve odun olarak kullanıyorduk. Özelikle kaloriferlerin çalıştığı dönemlerden ilçe merkezini kapkara bir duman sarıyordu ve dışarı çıkamaz duruma geldiğimiz gibi pencerelerimizi de açamıyorduk. Bu sebeple ilçe halkı olarak projenin tamamlanmasını sabırsızlıkla bekliyoruz” diye konuştu.
Ankara Yılda 15 gün görülen ‘dağ lalesi’ görsel şölen oluşturuyor Türkiye’nin endemik bitki türleri listesinde yer alan ve yılda 15 gün görülen Kızılcahamam dağ lalesi, görenleri hayran bırakıyor. Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde bulunan Soğuksu Milli Parkı’nda açan dağ lalesi bölgenin güzelliğine güzellik katıyor. Kızılcahamam’da eğimli dik andezit kayaçların olduğu yerlerde yetişen dağ lalesi Türkiye’nin endemik bitki Türleri Listesi’nde yer alıyor. Kendine has rengi ile hayranlık uyandıran dağ lalesi her yıl genellikle Nisan ayında ortaya çıkarken fotoğraf tutkunları tarafından da 15 günlük süre içerisinde kayıt altına alınıyor. Başka iklim ve şartlarda yetiştirilemeyen dağ lalesi, bilinçsiz kişiler tarafından koparılıp soğanları taşındığı için her yıl daha da az bir alanda yetişiyor. Dağ lalesinin ortaya çıktığı Samrı Tepesi ise havadan drone ile görüntülendi. Taşların arasındaki görüntüsüyle hayran bırakan laleler, mayıs ayının sonlarına doğru çiçeklerini dökmeye başlıyor. “Misafirlerimizin dağ lalesini görmek için son iki haftası kaldı” Kızılcahamam Belediye Başkanı Süleyman Acar, ilçenin birçok güzelliği bulunduğunu bu güzelliklerden birisinin de senede 2 hafta kendisini gösteren Dağ Lalesi olduğunu söyleyerek, “Misafirlerimiz bu dağ lalesini görmek için son iki haftası kaldı. Bu sene de bir çıktığı için ilçemizi bu sebeple ziyaret eden bir sürü hemşehrilerimiz var. Yine Ankara’dan gelen, Türkiye’nin değişik yerlerinden gelen misafirlerimiz de var. İlçemizin bir sürü güzelliğiyle beraber bu dağ lalesi ilçemize bir endemik olduğu için bir güzellik katıyor. Bütün misafirlerimizi, Kızılcahamam Milli Parkı içerisinde bu bölgeye bekleriz” ifadelerini kullandı. “Bu bitki endemik bir bitki, sadece bulunduğu yerde yetişebiliyor” Kızılcahamam Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mecit Bal ise Soğuksu Milli Parkı’nda birçok doğal güzellik olduğunu ancak bunlardan birinin de dağ lalesi olduğunu kaydetti. Bal, Dağ Lalesinin endemik bitki olduğunu dile getirerek, “Laleyi binlerce kişi, görmeye geliyor. Biz de elimizden geldiği kadar tanıtmaya çalışıyoruz. Burası milli parkımızın içinde Samrı Tepe’de daha çok yürüyerek gelebilecekleri bir yer. Milli Parkımızın girişinden Soğuksu çevre yoluna yürüyerek geldikleri zaman rahatlıkla Samrı Tepe’de görebilecekleri endemik bir bitki dağ lalesi. Kızılcahamam’ın önemli bir değeri. Çünkü doğaseverler, botanikseverler endemik bitkimiz dağ lalesini bir ay boyunca görebiliyorlar maalesef. Belli bir süre sonra soluyor. Yüzlerce Türkiye’nin değişik yerlerinden hatta dünyanın değişik yerlerinden bilip gelip fotoğraflıyorlar. O görsel şölene eşlik ediyorlar biz de memnun oluyoruz. Yalnız bazı isteklerimiz olacak. Bu bitki endemik bir bitki. Sadece bulunduğu yerde yetişebiliyor. Koparılıp bir saksı ya da daha başka bir yerde yetişmiyor. Buraya özgü bir bitkidir, kesinlikle koparılarak soğanı götürülerek başka bir yerde yetişmiyor” şeklinde konuştu.