YEREL HABERLER - 22 Ağustos 2017 Salı 14:40

Toroslar’da ’Göçer Yörük Şenliği’

A
A
A
Toroslar’da ’Göçer Yörük Şenliği’

Mersin’de 2 bin 336 rakımdaki konargöçer Yörüklerin kültürünün ve yaşamlarının tanıtılması amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ’Göçer Yörük Şenliği’ renkli görüntülere sahne oldu.

Mersin’de 2 bin 336 rakımdaki konargöçer Yörüklerin kültürünün ve yaşamlarının tanıtılması amacıyla bu yıl ilk kez düzenlenen ’Göçer Yörük Şenliği’ renkli görüntülere sahne oldu.


Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın, 2014-2019 projeleri arasında yer alan ’Göçer Yörük Şenlikleri’nin ilki, atalarından kendilerine miras kalan kültürlerini yaşatmak isteyen Yörüklerin yaz mevsimini geçirdiği 2 bin 336 rakımdaki kır alanı olan Akkuyu Yaylasında gerçekleştirildi. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, konargöçer Yörüklerin kültürleri ve yaşamları tanıtıldı.


Mersin Motosiklet Spor Kulübü, Mersin Dağcılık Spor Kulübü ve Mersin Enduro Kulüp üyeleri de gerçekleştirdikleri gösterilerle şenliğe renk kattı. İki gün süren etkinlik kapsamında, kıl çadırda Yörüklerle birlikte konaklayan Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Yörük obasında çobanların kullandığı kepenek adı verilen kıyafeti omuzlarına alarak koyun otlattı.


Sohbetlerin edildiği, ateşlerin yakılarak halayların çekildiği etkinlikte, Yörüklerin yemek kültürü olan sıkma, börek, yayık ayranı, yüksük çorbası ve dövme pilavı ikram edildi.


Mersin Enduro Kulübü üyeleriyle 2 bin 336 rakımdaki kır alanında deneme sürüşü de yapan Başkan Tuna, bu yıl ilkini düzenlediklerini ’Göçer Yörük Şenliği’ni gelecek yıl daha kapsamlı bir şekilde organize edeceklerini söyledi.


"Gelenek ve göreneklerimize sahip çıkıyoruz"


Yörüklerin çok önemli bir kültürün parçası olduğunu söyleyen Başkan Tuna, "Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, ’Gidip, Toros dağlarına bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez’ sözünü hiçbir zaman unutmayacağız ve unutturmayacağız. Ulu Önderimiz bu veciz sözüyle Yörüklerimize ne kadar güvendiğini göstermiştir. Toroslar Belediyesi olarak biz de her zaman gelenek ve göreneklerimize sahip çıkacağız. Onların yaşamlarını daha da kolaylaştırmak amacıyla imkanlarımız ölçüsünde gerekli destek ve yardımlarımızı yapıyoruz. Göreve geldiğimiz günden beri her zaman onların yanında ve yakınındayız. Gelecek yıl daha geniş kapsamlı organize edeceğimiz ’Göçer Yörük Şenliği’ ile teknolojik gelişmişliklerden ve yoğun şehir hayatından uzaklaşmak isteyen vatandaşlarımızı bu ortamda dağ havasında, kıl çadırlarda konuşlandırarak Yörüklerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Yörüklerimizin yaşamlarını ve kültürlerini yerinde izlemelerine vesile olacağız" dedi.


Bölgede yaşayan Yörüklerden Çeto Osman’ lakaplı Osman Koçan ise Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’yı her zaman yanlarında görmekten büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Başkanımızın, yazın göç ettiğimiz bu kır alanımızda düzenlediği etkinlik bizleri oldukça memnun etti. Buraya gelerek çadırlar kurdular ve bizimle birlikte kalarak yaşamlarımızı izlediler. Yörük, yörüğün halinden anlar ve derdini bilir. Kendisi de Yörük olan Başkanımız Hamit Tuna’ya bizlere sunduğu her türlü destek ve katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. Bu yıl birincisi yapılan şenliğin gelecek yıllarda daha geniş katılımla yapılmasını bekliyoruz” diye konuştu.


Yaşam koşullarıyla ve kültürel özellikleriyle ilgili bilgiler de veren Koçan, “Göçebe kültürünün zorlukları olsa da bu şekilde yaşamaktan mutluyuz. Yazın yaylalarda geçirdiğimiz zamandan keyif alıyoruz. Nisan aylarında Toroslar’da, 2 bin 336 rakımdaki bu kır alanına geliyor, karın başlamasıyla birlikte merkeze geçiyoruz. Günlük yaşamımızda çobanlarımız koyun, keçi otlatıyor ve besliyorlar. Güneş enerji paneli taktırarak güneşten elektrik üretiyoruz. Buzdolabımız ve çamaşır makinemiz çalışıyor. Eski hayatımıza göre şimdiki hayatımız çok ilerledi ve değişti” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Şiddetli yağış Aksaray’da sele neden oldu Aksaray’da akşam saatlerinde başlayan sağanak yağış sele neden oldu. Tarım arazileri sular altında kalırken, taşan Melendiz Çayı park ve kafeleri yıktı. Teyakkuzda olan Aksaray Belediyesi mobil vidanjörlerle müdahale ederek olumsuzluğa geçit vermedi. Aksaray’da gün boyu aralıklarla devam eden yağmur yağışı akşam saatlerinde yerini sağanak yağışa bıraktı. Saatlerce devam eden şiddetli yağış nedeniyle birçok belde ve köyde tarım arazileri sular altında kaldı. Ihlara Vadisi içerisinden geçen Melendiz Çayı taştı, bölgede bulunan turistlik alanlar, park ve bahçeleri sular altında kaldı. Sel, Melendiz Çayı etrafından bulunan birçok kamelyayı da yıktı geçti. İl Jandarma Komutanlığı belde ve köylerde güvenlik önlemleri alırken İl Afet Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ekipleri hummalı bir çalışma başlattı. Şehir merkezinde de etkili olan sağanak hayatı olumsuz etkiledi. Bazı yollarda su birikintileri oluşurken trafikte de kısmen aksamalar yaşandı. Meteorolojinin uyarısı üzerine hazır kıta halinde teyakkuzda bekleyen Aksaray Belediyesi, 8 ayrı mobil vidanjörler ile şehir genelinde hummalı bir çalıma yaptı. Yollardaki sular çekilerek herhangi bir olumsuzluğa geçit verilmezken, belediye ekipleri ayrıca 2 ayrı binanın bodrum katındaki su basma olayına da müdahale ederek vatandaşlara yardımcı oldu. Şehir genelinde yağış halen devam ederken ekiplerin çalışmaları da aralıksız devam ediyor.
Erzincan Vali Aydoğdu: “Emekçinin gücü, toplumun yüreğidir” Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayarak, “Emekçinin gücü, toplumun yüreğidir” dedi. Vali Aydoğdu, mesajında şu ifadelere yer verdi: “Alın terinin damlaları, yarının umutlarını yeşertir; emekçinin gücü, toplumun yüreğidir. Bugün, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü, alın teri ve emekleriyle büyük ve güçlü Türkiye idealimize katkı sağlayan emekçi kardeşlerimizin günüdür. Bir yandan evlerine helal lokma götürmeye çalışırken aynı zamanda ülkemizin kalkınması ve refahı için çaba sarf eden gayret gösteren tüm çalışanlarımızın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü tebrik ediyorum. Her bir çarkın dönüşüyle, her bir makinenin çalışmasıyla, ülkemizin sanayi ve ekonomik yapı taşları daha da sağlamlaşmaktadır. Bugün savunma sanayinden yerli otomotive, ulaşımdan enerji tesislerine, şehir hastanelerinden hayatımızı kolaylaştıran pek çok teknolojik ürün ve alete kadar göğsümüzü kabartan bütün eserlerde işçilerimizin, çalışanlarımızın emekleri ve alın teri vardır. Üreten emek veren ve gayret gösteren işçilerimizin bu özverili çalışmaları sayesinde ülkemiz her alanda daha da güçlü bir konuma ulaşacaktır. Devletimiz, emeğin kıymetini bilen yaklaşımları ve sürekli geliştirdiği politikalarla çalışma hayatını iyileştirmek için kararlı adımlar atmaktadır. Özellikle son yıllarda yapılan reformlar, iş güvenliği ve çalışma şartlarını önemli ölçüde iyileştirmiştir. İşçi kardeşlerimizin yanında yer almak, onların refahını ve güvenliğini sağlamak, devletimizin önceliklerinden olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, bu özel günün bir bayram havasında geçmesini temenni ediyor, tüm çalışanlarımıza aileleriyle birlikte sağlık, huzur ve bereket dolu bir yaşam diliyorum.”