GENEL - 24 Eylül 2017 Pazar 12:02

Türk dünyası, Türk Birliği istiyor

A
A
A
Türk dünyası, Türk Birliği istiyor

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.

Gaziantep Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Bay, ekibiyle yapmış olduğu ‘Türk Dünyası Birliği Algı’ araştırmasının sonuçlarını paylaştı.


3 yıldır Türk dünyasına ilişkin çalışmalar yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Bay, dünyanın farklı yerlerinde yaşayan Türklerin, Türk Birliğine ilişkin algılarını, tutumlarını ortaya koymayı amaçladıklarını kaydetti. Doç. Dr. Bay’ın verdiği bilgilere göre, Balkanlar ve Orta Asya’daki araştırma, Balkanlar ve Orta Asya’daki 232 erkek, 178 kadın toplam 415 Türk akademisyen üzerinde geçekleştirildi.



Katılımcılar Türk Birliği’nden yana


Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 93’ü Türk Dünyası Birliği’nin kurulması gerektiği görüşünü savunuyor. Türk dünyası vatandaşlığının oluşturulması gerektiğini savunanların oranı yüzde 91 olarak görülüyor. Türk dünyası vatandaşlığı ise Türk dünyası fertlerinin ortak paydada hareket edebilmesi olarak algılanıyor. Katılımcıların yüzde 89’u da Türk dünyası ile övündüklerini belirtiyor. Övündükleri şeylerde ilk sıralarda ise tarih ve kültürel özellikler geliyor. Bilim alanındaki başarıların, güçlü ekonomi ve siyasi yapının ise daha düşük oranda olması dikkat çekiyor.



Türk Dünyası Birliği’nin gücü


Araştırmada, kurulacak olan Türk Dünyası Birliği’nin Avrupa Birliği ile eşit güçte olabileceği ama Çin, Rusya ve Birleşik Devletler’den daha güçlü olacağı düşünülüyor. Araştırmada katılımcılar Türk dünyasının şu anki imajını ise az gelişmiş olarak değerlendiriyor. Araştırmanın sonucuna göre, Türk dünyası dendiğinde akla en çok yüzde 75 oranında ortak Türk medeniyeti geliyor. Bunu da sırayla ‘Türk Birliği ve Dil Birliği’ takip ediyor.



Türk Dünyası Birliği’nde başarılı olmanın yolu


Araştırmada, Türk Dünyası Birliği’nin birlik ve beraberlik içerisinde başarılı olabilmesinin birinci yolu olarak ‘ortak eğitim’ politikası ve uygulamaları olması gerektiği belirtiliyor. Daha sonra kültür ve dil alanında yapılacak çalışmaların başarıya katkı sağlayacağı düşünülüyor. Doç. Dr. Bay da bu konuda İsmail Gaspıralı’nın ‘Dilde, İşte ve Fikirde Birlik’ anlayışının ancak ortak eğitim yoluyla olabileceğine vurgu yapıyor. Ortak eğitim politikalarının belirlenmesi hususunda da çok dikkatli olunması gerektiğine dikkat çekiyor.



Evlilik tercihinde Türkiye ilk sırada


Araştırmada ilginç sonuçlar da yer alıyor. Katılımcıların eş tercih etme oranları bunun en çarpıcı örneklerinden. Genel olarak en çok Türkiye Türkleri ile (yüzde 36) evlenilmek istendiği belirlendi. Araştırma sonuçlarına göre, Kazaklarla en çok Makedonya’daki Türkler, Özbekistanlılar ile Azerbaycan Türkleri, Kırgızlarla en çok Bulgaristan Türkleri ve Türkiye Türkleri, Türkiye Türkleri ile Bulgaristan Türkleri ve Kosova Türkleri, Türkmenistan ile Türkiye Türkleri evlilik tercihinde bulunuyor. Suriyelilere yönelik tepkilerin olduğu süreçte Türk dünyasından Suriyelilerin kendi ülkelerine yerleşmesine olumlu bakanların oranı ise kayıtlara yüzde 81 olarak geçiyor.



“Türk dünyasına daha çok yönelmek gerek"


Türkiye olarak Türk dünyasına daha çok yönelim gösterilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Bay, “Cumhurbaşkanımızın Türk dünyası açılımını, Devlet Bahçeli’nin çıkışı ve zamanlaması önemli ve anlamlıdır. Ancak Türk dünyasıyla ilişkilerde dikkatli olunmalıdır. Aynılıklar, benzerlikler ve farklılıklar doğru tespit edilmeli ve günlük stratejiler kullanılmamalı” ifadelerini kullandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara AJet’in Ankara-Erzincan seferi yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara’ya geri döndü AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan uçağı bomba ihbarı nedeniyle Ankara Esenboğa Havalimanına geri döndü. Edinilen bilgilere göre AJet’in VF4150 numaralı Ankara-Erzincan seferini yapan Boeing 737 tipi uçakta bomba ihbarı yapıldı. Ankara Esenboğa Havalimanından saat 23.55’te kalkan uçak, ihbar nedeniyle yaklaşık 40 dakika sonra Ankara Esenboğa Havalimanına döndü. Yolcuları tahliye edilerek güvenli bölgeye alınan uçakta güvenlik güçleri tarafından arama yapıldı. Yarım saat süren incelemenin ardından ihbarın asılsız olduğu öğrenildi. Uçakta bulunan yolculardan Murat Bozdelen ise o anları, “AJet firmasından Erzincan için biletimizi aldık. Saat 23.55’te bindik. Biz 40 dakikada indiğimizi sandık. Bize bilgilendirme yapılmadı. İndikten sonra sadece, kadınlar ve çocuklar çıksın, dediler. Biz de internete girip öğrendik ki bomba ihbarı varmış. Sonra buraya geldik, mağdur olduk. Bana kalsa ben biletin parasını isterim ama öyle bir şey yapmıyorlar. 7 gün bekletiyorlarmış” şeklinde anlattı. Uçakta bulunan başka bir yolcu Ayhan Akkaya ise “Saat 12’ye beş kala bindik. Uçak Ankara’ya geri indi. Bize hiçbir şey söylenmedi. 2 saat uçağın içerisinde bekledik. Yetkililerden cevap alamadık. Biz neden beklediğimizi sorduk. Pilot bey bilgi verecek, dediler ama bilgi veren olmadı. Güvenlik güçleri silahları ile gelince biz tedirgin olduk zaten. İlk önce bayanları aldılar. Sonra bizi aldılar. Buraya getirdiler bizi ama burada da yetkili bulamıyoruz” dedi.
Bayburt Bayburt’ta basit yaralama suçunda taraflar TSK’ya bağış yapma şartıyla uzlaştılar Bayburt’ta ’Basit Yaralama’ suçunda taraflar Türk Silahlı Kuvvetlerine (TSK) 10 bin lira bağış yapılması noktasında anlaştılar, dosya mahkemeye intikal etmeden çözülerek kapatıldı. K.A ve B.N.K isimli iki arkadaş dışarıda vakit geçirdikleri sırada araçla yanlarına gelen H.A ve R.A isimli şahıslar tarafından darp edildiler. Darp edildikleri iddiasıyla emniyete başvuran iki arkadaş H.A ve R.A’dan şikayetçi oldular. Mağdurların şikayeti üzerine şüpheliler H.A ve R.A hakkında ’Basit Yaralama’ suçundan soruşturma başlatıldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosyadaki suçun uzlaştırmaya uygun bir suç olduğu belirlendi, dosya Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosuna gönderildi. Uzlaştırma bürosu ekipleri, mağdur taraflarla uzlaşma şartlarını görüşmek için bir araya geldiler. Mağdur K.A ve B.N.K, TSK’ya bağış yapılması şartıyla şüphelilerle uzlaşacağını uzlaştırma bürosu ekiplerine bildirdiler. K.A’nın ve B.N’K’nın uzlaşma talebini kabul eden şüpheliler, TSK’ya 10 bin lira bağışta bulundular. Uzlaştırma Bürosu görevlilerinin titizlikle yürüttüğü çalışmalar sonucunda dosya mahkemeye intikal etmeden, çözüme kavuşturularak kapatıldı. Bununla birlikte, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, taraflarla görüşme sağlayan uzlaştırmacılara titiz çalışmalarından ötürü teşekkür ederek, kişi onarıcı adalet anlayışına hizmet etme gayreti içerisinde olduklarını, kamuya yararlı edimleri Uzlaştırma Bürosu ekipleriyle birlikte gerçekleştirdiklerini ve çalışmaların özenle yürütüldüğünü vurguladı.
Bayburt Uzlaştırma Büro ekiplerince bir dosya daha çözüme kavuşturuldu Bayburt’ta özel bir diş kliniğine tedavi olmak için başvuran H.H.O isimli hasta, kendisine yanlış tedavi uygulandığı gerekçesiyle B.S.G isimli doktordan şikayetçi oldu. Mağdur H.H.O, şikayetçi olduğu doktorla Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı’na (TEMA) bağış yapma şartıyla uzlaşmaya vardı. Anlaşma sağlanan dosya ise Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin çalışmaları sonucunda kapatıldı. H.H.O isimli bir vatandaş, tedavi olmak için gittiği özel diş kliniğinde diş hekimi B.S.G’nin kendisine yanlış tedavi uyguladığı iddiasıyla doktordan şikayetçi oldu, B.S.G, hakkında ’Taksirle Bir Kişinin Yaralamasına Neden Olma’ suçundan soruşturma başlatıldı. Dosyanın Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığına intikal etmesi sonucunda dosya incelendi, suçun uzlaştırmaya tabi olduğu belirlendi. Devreye giren Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu ekipleri, mağdur H.H.O ile görüşme sağladılar. Mağdur H.H.O, şüpheli B.S.G’den TEMA Vakfı’na 150 fidan bağışta bulunmasını istedi. Daha sonra şüpheli B.S.G ile bir araya gelen uzlaştırma bürosu ekipleri, H.H.O’nun talebini B.S.G’ye ilettiler. H.H.O’nun isteğini kabul eden doktor ise, 150 fidan karşılığında TEMA Vakfı’na 12 bin 800 lira bağışta bulundu. Mahkemelerin iş yükünün azaltılması amacıyla yapılan uzlaşma görüşmeleri sonucunda, taraflar edimli olarak uzlaşmayı kabul etmiş oldular. Uzlaştırma Bürosu ekiplerinin özverili çalışmalarıyla bir dosya daha sonuca vardırılarak, kapatıldı. Öte yandan, Uzlaştırma Bürosunda görevli Cumhuriyet Savcısı Asya Büşra Alim, kamu yararı gözeten çalışmaların özenle devam ettiğini bildirerek, Uzlaştırma Bürosu ekiplerine çalışmalarından ötürü teşekkürlerini iletti. Önceliklerinin kamu yararı olduğunun altını çizen Savcı Alim, Bayburt Cumhuriyet Başsavcılığı Uzlaştırma Bürosu olarak çalışmaları özenle ve önemle yürüttüklerini söyledi.