GENEL - 25 Eylül 2017 Pazartesi 15:17

Mersin’in tarihi yerlerine hayran kaldılar

A
A
A
Mersin’in tarihi yerlerine hayran kaldılar

Tarihi Kentler Birliği’nin Mersin buluşmasının ikinci gününde gerçekleştirilen kent gezisinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, Mersin’e hayran kaldı.

Tarihi Kentler Birliği’nin Mersin buluşmasının ikinci gününde gerçekleştirilen kent gezisinde Türkiye’nin dört bir yanından gelen katılımcılar, Mersin’e hayran kaldı.


Mersin’in binlerce yıl öncesinden gelen tarihi mekanlarından Soli Pompeipolis Antik Kenti ile gezilerine başlayan katılımcılar, Soli Liman Kenti’nin geçmişte onlarca uygarlığa ev sahipliği yapmış ve izlerini bugünlere bırakan tarihine yolculuk yaptı. Tarihi Soli sütunlarını inceleyen katılımcılar, Büyükşehir’in kazılara verdiği destek sayesinde Soli Antik Kenti’nin ayakta kaldığını öğrenince Büyükşehir Belediyesi’ni bir kez daha takdir etti. Mersin Arkeoloji Müzesi ile turlarına devam eden misafirlerin sonraki durağı antik çağın metropolleri arasında yer alan ve Mısır’ın ünlü kraliçesi Kleopatra’nın geçtiği Tarsus ilçesi oldu. Hz. Danyal Peygamberin Kabri ile Tarsus turuna başlayan katılımcılar, Tarsus’un tarihini Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’dan dinledi. Nusrat Mayın Gemisi, Tarsus Ulu Cami ve tarihi Kırkkaşık Bedesteni’ni gezen misafirler, Kırkkaşık Bedesteni içerisinde yöresel bir tat olan kaynarı da tatma imkanı buldu. Tarsus’un binlerce yıllık geçmişine hayran kalan katılımcılar, binlerce yıl öncesinin mistik havasını hissederek, tarihi Tarsus evleri ile Mersin gezisini sonlandırdı.


Tarihi Kentler Birliği toplantısının çok verimli geçtiğini ve Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yaptığı çalışmalardan, ev sahipliğinden oldukça memnun kaldıklarını söyleyen Kayseri Talas Belediyesi Meclis üyesi Yasemin Görücü, “Ben Mersin’e 3 yıldır geliyorum ama tatile geliyorum. Tatil niyetiyle çıkıp bu güzellikleri görmeden geri döndüğüm için bugün mahcup oldum ve üzüldüm. Bu yerleri görmemek bizim için çok ciddi bir eksiklik. Bugün gezip gördüğümüz yerler çok güzel, çok etkilendim. Tarsus’a ilk defa geldim. Burhanettin Kocamaz Başkan’ın tarihe sahip çıkmasından ve bir sonraki nesillere aktarmak için canhıraş bir şekilde çalışmasından dolayı hem takdir ediyorum hem de teşekkür ediyorum. Bizden sonraki nesillere inşallah biz bunu aktarabiliriz. Gençlerimiz kendi tarihine hakkıyla sahip çıkar” dedi.


Bursa Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler personeli Saffet Yılmaz ise "Gezimiz çok güzeldi. Mersin’deki tarihi eserlerin çok diri olduğunu fark ettim. Kazı ve restorasyon çalışmalarının akademi çevresi ile çok sağlıklı yürüdüğüne şahit oldum. Yolda tarihi Nusrat Gemisi’ni gördük ve hikâyesini öğrenince insanın gözleri doluyor. Genel olarak şehirdeki tarihi mirasın iyi bir şekilde ihya edildiğini gördüm. Sayın Başkanımız Burhanettin Kocamaz bu değerleri, varlığı olarak kabul etmiş ve sahip çıkıp, çok başarılı çalışmalar yapmış. Bunu gezi esnasında birçok kez hissediyorsunuz. Başkanımızı tebrik ediyorum" diye konuştu.


Mersin’e ilk kez geldiğini ve güzelliği karşısında şaşırdığını belirten Tokat Erbaa Belediyesi Meclis üyesi Seval Erek de “Mersin’in bu kadar güzel bir şehir olduğunu bilmiyordum. Ben Başkanımızı çok takdir ettim. Yapılanları anlatıldıktan ve yerinde gördükten sonra olması gereken bu dedim ve tebrik ettim. Çok güzel işler yapılmış. Keşke bütün belediye başkanları tarihi değerler için bu kadar kaynak yaratıp önem verebilseler. Toplantıda da söylendiği gibi Anadolu’nun her yerinden tarih fışkırıyor. Ama birçok yerde kazılar yapılmıyor. Üzerlerinde yerleşim yerleri var. Terk edilmiyor, terk ettirilmiyor, hiçbir şekilde ödenek ayrılmıyor ama burada çok güzel işler yapılmış" şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gümüşhane Gümüşhane’nin yüksekleri 5 Mayıs’ta beyaza büründü Gümüşhane il genelinde dün etkili olan yağmur yağışı yüksek kesimlerde gece yerini kar yağışına bıraktı ve günler sonra yüksek kesimler yeniden beyaza büründü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerinde sarı uyarı verdiği Gümüşhane’de beklenen kar yağışı gerçekleşti. Kentin yüksek kesimleri beyaz gelinliğini yeniden giydi. Dün akşama kadar devam eden ve kent merkezinde metrekareye 26 kilogram yağışın düştüğü Gümüşhane’de sabaha karşı yağmur yağışı yerini kar yağışına bıraktı. Bazı noktalarda kar kalınlığı 5 santimetreyi geçerken, kar yağışının bu gece de devam etmesi bekleniyor. Merkeze bağlı Yağmurdere Vadisi’nde yer alan köylere ulaşımı sağlayan 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı geçidinde kar ve tipi etkili olurken denizden 2 bin 24 metre yükseklikte yer alan Limni Gölü Tabiat Parkı’nda ise kar kalınlığı 5 santimetreye ulaştı. Torul ilçesine bağlı Zigana köyü sınırlarındaki “Zigana’nın nazar boncuğu” olarak nitelendirilen Limni Gölü’nde yağışın ardından gölün etrafını sarmalayan çam ağaçları beyaz örtüyle kaplanırken eşsiz bir manzara oluştu. Tesis işletmecisi Mustafa Eroğlu, her yıl olduğu gibi Hıdırellez gününe denk gelen 5 Mayıs tarihinde yine kar yağışı gerçekleştiğini belirterek, “Akşamdan itibaren şiddetli yağışın ardından gerçekleşen kar yağışıyla beyaz örtüye büründü. Her yıl Gümüşhane’nin yüksek kesimleri ve Limni Gölü böyle bir kar yağışı gerçekleşiyor. Bu yıl da yine aynısı oldu. Kar yağışının ardından ortaya çıkan güzel görüntüyü gelen turistler görebiliyor” dedi.
Bingöl Karataş: “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor, İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti” Bingöl Üniversitesi tarafından düzenlenen panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Karataş, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti” dedi. Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çiftci ve Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Veysel Turan, Prof. Dr. Mustafa Karataş, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, Dr. Ömer Korkmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış ve selamlama konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, “Bugün aramızda çok saygın hocalarımız var. Türkiye’nin ve İslam dünyasının tanıdığı hocalarımızla beraberiz. Ben kendilerine çok teşekkür ediyorum. Üniversitemiz tabii birçok alanda çalışıyor ama kültürel faaliyetleri de ihmal etmemeye çalışıyoruz. Türkiye ve dünya üniversiteleri içerisinde yerimizi daha yüksek noktalara taşımaya çalışırken kültürel faaliyetleri de ihmal etmeden sürecimizi devam ettiriyoruz” dedi. Moderatörlüğünü Dr. Ömer Korkmaz’ın üstlendiği panelde Prof. Dr. Mustafa Karataş, ‘Gazze direnişinden Müslümanların dirilişine’, Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu ise ‘Kur’an ve Sünnete göre insan ve toplum’ başlıklı birer sunum yaptı. Prof. Dr. Mustafa Karataş panelde yaptığı konuşmasında, “Gazze imtihan olmuyor, İslam dünyası imtihan oluyor. İslam dünyası imtihanı maalesef kaybetti. Özellikle devletler, hükümetler bu imtihanı kaybetti. Müslümanları yönetenler bu imtihanda başarısız oldu. Ne dersek diyelim çabaladılar, bir şeyler yapmaya çalıştılar. Fakat orada hala bedel ödeyen çocuklar var, şehitler var. Bunun karşısında biz hala ne yapacağımızı bilememenin acziyeti içerisindeyiz. Ayağa kalkma konusunda Batı bizden daha önde gidiyor. Bu cesareti, bu korkaklığı, ihaneti bir an önce üzerimizden atmamız lazım. Bu anlamda bunlara kafa yormamız lazım. İş işten geçmeden Filistin ve Gazze konusunda duyarlılığımızın artması gerekiyor. Bu imtihanı kaybedenlerden olmayalım, bu konuda siz gençlerden ümidimiz var” ifadelerini kullandı. Panel soru cevap faslı, plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.