GENEL - 05 Ekim 2017 Perşembe 16:57

Mezitli’de yapılacak Akabe Camisi’nin temeli törenle atıldı

A
A
A
Mezitli’de yapılacak Akabe Camisi’nin temeli törenle atıldı

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde yapılacak Akabe Camisi’nin temeli törenle atıldı.

Mersin’in merkez Mezitli ilçesinde yapılacak Akabe Camisi’nin temeli törenle atıldı. Mersin Valisi Ali İhsan Su, “Camilerimiz dil, ırk, renk, cinsiyet, sosyal statü gözetmeksizin tüm inanların tam bir eşitlik içerisinde buluştuğu Allah’ın evi olarak atfedilen İslam dinimizin mukaddes mekanlarıdır” dedi.


Mezitli ilçesi Yenimahalle’de yapılacak olan Akabe Camisi’nin temel atma törenine, Valisi Ali İhsan Su’nun yanı sıra, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mezitli Kaymakamı Emin Sait Karahaliloğlu, Mersin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun ve vatandaşlar katıldı.


Kuran-ı Kerim okunması ile başlayan törende bir konuşma yapan Vali Su, cami yaptırmanın önemine dikkat çekerek, “Camilerimiz dil, ırk, renk, cinsiyet, sosyal statü gözetmeksizin tüm inanların tam bir eşitlik içerisinde buluştuğu Allah’ın evi olarak atfedilen İslam dinimizin mukaddes mekanlarıdır. Peygamber efendimizin izinden giden milletimiz de cami ve ibadethane inşa etmeye ve yaşatmaya gayret göstermiştir. Bu camimizde emeği geçen herkese teşekkür ederiz” diye konuştu.


“Hangi inanç ve görüşten olursak olalım bir olmalıyız”


Mezitli Belediye Başkanı Tarhan ise günümüzde en büyük ihtiyacın hangi inanç ve görüşten olursa olsun insanların bir arada olması olduğunu vurgulayarak, cami yapımı süreciyle ilgili bilgiler verdi. Tarhan, “Belediyelerin asli görevi demokratik bir biçimde halkın ortak olan taleplerini değerlendirmek ve uygulamaktır. Yenimahalle’de yaşayan vatandaşlarımızdan cami talepleri oldu. Benden önceki dönemlerde de bu talep olmuş fakat uygulamaya geçirilememiş. Biz göreve geldikten sonra 2017 Haziran ayında 2 bin 610 metrekarelik belediyemize ait bu alanı cami yeri olarak ayırdık” ifadelerini kullandı.


Pek çok farklı konuda olduğu gibi halkın taleplerini her zaman dinlediklerini ve ellerinden geldiği kadarıyla yerine getirmeye gayret gösterdiklerini belirten Tarhan, “Daha dün bir halk günümüzde orada yaşayan vatandaşların çocuklarının okula gitmemesinden şikayet etmesi üzerine çalışmalara başladık. Okul müdürü, İlçe Milli Eğitim Müdürüm ve İl Milli Eğitim Müdürümle bu konuyu görüşüyor ve çözüm odaklı bir sonuç için çalışıyoruz. Bugünlerde birlik ve beraberlik içerisinde olmamız gerekiyor. Mezitli zaten bu konuda barışçıl ve örnek bir ilçe. Bunun tüm Türkiye’de böyle olmasını diliyorum. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.


Kaymakam Karahaliloğlu ve Müftü Coşkun’un da birer konuşma yaptığı törende, daha sonra protokol üyeleri cami inşaatına ilk harcı attılar.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Dede Korkut hikayeleri Türklerde kadının konumunu ortaya koyuyor Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Türk Kültüründe Dede Korkut Kitabı” adlı konferansında Dede Korkut hikayelerindeki kadının konum ve önemine değindi. Prof. Dr. Şenesen, Çukurova Üniversitesi Türkoloji Araştırmaları Merkezi’nde (ÇÜTAM) verdiği konferansta, Dede Korkut Hikayelerinde genel olarak Oğuzların birtakım mücadelelerinin yer aldığını ifade ederek, “Bu mücadelelerin ikisi Oğuzların kendi aralarında yaptıkları mücadelelerdir. Bunlardan birinde Dirse Han ve oğlu Boğaç Han arasında geçer. Bir başka mücadele ise İç Oğuz ve Taş Oğuz karşılaşır” dedi. Prof. Dr. Şenesen, şunları kaydetti: “Dede Korkut Hikayelerinde sağlam temellere oturtulmuş bir sosyal yapıyla karşılaşırız. Eski kültür hayatımızı ile ilgili zengin bilgiye bu hikayelerde rastlıyoruz. Hikayelerde toplumun başında hanlar hanı diye gösterilen Begil oğlu Emren Hikayesinde padişah olarak ifade edilen Bayındır Han vardır. Bayındır Han’ın hikayelerindeki rolü beylere akın izin vermek, divanı toplamak, yılda bir defa büyük bir ziyafet vermektir. Hikayelerde kahraman olarak görünmez.” Dede Korkut Hikayelerinde hemen hemen tüm hikayelerde kadının önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ç.Ü. Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Refiye Şenesen, “Kadın bir güzellik sembolü olmanın yanında sosyal hayat içinde erkeğin yanında onun eşi ve ortağı olarak yer alır. Kadın sosyal hayat içinde düşüncesi alınan, eş seçiminde özgür, vefa duygusu gelişmiş, anne, iffet sahibi, saygı duyulan biridir. Bu özelliklerinin yanı sıra ata biner, kılıç kullanır, ok atar ve erkeklerle yarışır” şeklinde konuştu. Konferans sonunda Prof. Dr. Refiye Şenesen’e teşekkür belgesi verilirken hatıra fotoğrafı çekimi de gerçekleştirildi.