GENEL - 21 Mayıs 2018 Pazartesi 10:12

"Kerebiç" Ramazan’da sofraların vazgeçilmez tatlısı oldu

A
A
A
"Kerebiç" Ramazan’da sofraların vazgeçilmez tatlısı oldu

Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen ’kerebiç’, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu.

Mersin yöresine özgü bir tatlı çeşidi olan ve genellikle Ramazan ayında daha fazla imal edilerek tüketilen ’kerebiç’, bu sene de sofraların vazgeçilmezi oldu. 25 kadın, Ramazan’ın ilk gününden bugüne kadar sabahın erken saatlerinden akşam saatlerine kadar kerebiç yapıyor.


Mersin’de uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışını yapan Kerebiççi Oğuz, Ramazan ayında üretimi 2 kat artırdı. Her gün 25 kadın sabahın erken saatlerinde başladıkları kerebiç yapma işlemini, akşama kadar sürdürüyor. Kerebicin yanında mamul üretimi de yapan kadınlar, günde binlerce kerebiç yapıyorlar. Üretimi yapan 25 kadından biri olan ve 9 yıldır kerebiç işini yapan Suna Kurucu, Ramazan ayı dolayısıyla çalışmalarının 2 katına çıktığını söyledi. Kerebicin Mersin’e özgü bir tatlı olduğunu, çok eskiden kerebicin sadece Ramazan aylarında yapıldığını kaydeden Kurucu, “Ancak bir süredir artık yılın 12 ayı yapıyoruz. Kerebiç diğer tatlılara göre daha doğal. Çöven otundan yapılan bir kaymağı var. Kebeçin içinde de irmik, sıvı yağ, karbonat var. Bunları yoğuruyoruz. İçine fıstık veya ceviz katıyoruz. Her şey doğal yani. Doğallığı ve diğer tatlılar gibi ağırlık yapmıyor. O yüzden farklı” şeklinde konuştu.



"Sevmeyen, yemeyen biri bile Ramazan ayında mutlaka bir kere kerebiç alır, evine götürür"


Ramazan’ın dışında da bu tatlıyı ürettiklerini vurgulayan Kurucu, “Ramazan ayının dışında sabah 07.30’da çalışmaya başlayıp, 15.00 gibi bitiyoruz. Tabi Ramazan ayında sabah 7.30 başlıyoruz ve akşam 22.00, 23.00’lere kadar yapıyoruz. Siparişe göre daha erken veya daha geç bitirdiğimiz de oluyor. Bu tatlı Mersin’in vazgeçilmezi. Hiç yemeyen, hiç sevmeyen bile Ramazan ayında mutlaka bir kere alır ve evine götürür. Kerebiçin özelliği bu. Ramazan tatlısı diye gelmiş ama artık yavaş yavaş senenin 12 ayına yayılmış" ifadelerini kullandı.


Kerebicin sağlığa da faydalı olduğunun altını çizen Kurucu, "Diğer tatlılar gibi çok şekerli olmadığı için özellikle oruç tutan vatandaşlarımızın şekerini birden yükseltmiyor. Zaten her şeyi doğal olduğu için de vücuda faydalı. Günlük 100 ile 120 dava arasında üretim yapıyoruz. Her bir dava 184 tane kerebiç alıyor. Bu da 20 bin ile 22 bin arasında kerebiç üretimi yapıyoruz anlamına geliyor. Tabi bu tatlı sadece Ramazan ayında değil tüm yıl boyunca üretim sürüyor. Sadece bu ay sofraların vazgeçilmez tatlısı olduğundan dolayı üretimi fazla yapıyoruz" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir’de pedallar bağımlılıktan uzak nesiller için çevrildi Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisini Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirdi. İzmir’deki etkinliğe yaklaşık 250 kişi katılım sağladı. Yeşilay’ın, bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam hedefiyle sürdürdüğü çalışmalardan biri olan Bisiklet Turu’nun 11’incisi Türkiye’nin ve dünyanın birçok noktasında aynı gün gerçekleştirilirken, sabah saatlerinde düzenlenen İzmir’deki programa yaklaşık 250 kişi katıldı. Spor gibi sağlıklı yaşama yönelik faaliyetlerin bağımlılıktan uzak bir yaşama büyük katkı sağladığını belirten İzmir Şube Başkanı Prof. Dr. Dilek Takımcı şunları ifade etti: “Yeşilay olarak; beş bağımlılık alanında yüz yılı aşkın süredir aralıksız mücadele ediyor, her bireyin iyi ve sağlıklı yaşaması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm insanlarımızın bağımlılıklardan uzak sağlıklı bir yaşam konusunda farkındalık sağlamasını amaçlıyoruz. Bu konuda spor etkinlikleri düzenlemeye de büyük önem veriyor; artık geleneksel hale gelen Yeşilay Bisiklet Turu ile her yıl hep birlikte pedal çevirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu faydalı amaç için büyük bir heyecanla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılan tüm hemşerilerimize teşekkür ediyoruz.”
Samsun Büyükşehir standına yoğun ilgi Samsun’da bu yıl 8’incisi gerçekleştirilen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda yer alan Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin standı yoğun ilgi gördü. 2 - 5 Mayıs 2024 tarihleri arasında TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi’nde 8. kez düzenlenen Yapı, İnşaat Malzemeleri, Asansör, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı’nda Samsun Büyükşehir Belediyesi de kurduğu stantla yer aldı. Gürcistan, Azerbaycan, Rusya, Ukrayna, Orta Doğu ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere birçok ülkeden ziyaretçinin de ağırlandığı fuarda Büyükşehir Belediyesi’nin standı ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi’nin Doğaltaş Elemanları Üretim Fabrikası’nda üretilen ürünleri oldukça dikkat çekti. Fuarda yer alan ürünlerle ilgili bilgi veren Samsun Büyükşehir Belediyesi Doğal Taş Elemanları Üretim Tesisi Şube Müdürü Emre Şirin, "TÜYAP’ta standımızda granitten ürettiğimiz kent mobilyaları, yer döşemeleri, hayrat çeşmeleri, peyzaj ürünleri şeklindeki ürünlerimiz ile yer aldık. Büyükşehir Belediyesi olarak kendi maden sahamızda kendi işçilerimiz ile Doğaltaş Elemanları Üretim Tesisimizde 2 boyutlu olarak ürettiğimiz ürünleri burada sergiledik. Çok geniş bir ürün gamımız var. Yaklaşık 40 çeşit ürün üretiyoruz. Fuarı ziyaret eden vatandaşlarımızın standımıza çok güzel bir ilgisi oldu” diye konuştu.