EKONOMİ - 11 Ekim 2018 Perşembe 09:49

Zeytinyağında 25 bin ton rekolte bekleniyor

A
A
A
Zeytinyağında 25 bin ton rekolte bekleniyor

Türkiye’nin zeytinyağı ihtiyacının yüzde 13’ünü karşılayan Mersin’in Mut ilçesindeki fabrikalarda sızma zeytinyağı sezonu başladı.

Türkiye’nin zeytinyağı ihtiyacının yüzde 13’ünü karşılayan Mersin’in Mut ilçesindeki fabrikalarda sızma zeytinyağı sezonu başladı. Her geçen yıl zeytin üretiminin arttığı ilçede, 2018 yılında 400 bin ton zeytin ve 25 bin ton zeytinyağı rekoltesi bekleniyor.


Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, bu yıl zeytinyağı rekoltesinin 25 bin tonların üzerine çıkacağını belirterek,


“Türkiye’de zeytinyağı ihtiyacının yüzde 13’ünü tek başına Mut ilçesi karşılıyor. Bu yıl geçen yıla göre hem rekolte yüksek hem de yağ olarak tonaj farklı” dedi.


Geçen yıl alınan zeytinlerin firmaların elinde kaldığının söylendiğini ifade eden Başkan Yılmaz, "Buradan çiftçilerimize bu yılda yağ çıkararak zeytinlerini değerlendirmelerini öneriyoruz. Her ne kadar piyasada bugünlerde zeytin fiyatları ucuz gibi gözükse de bugün itibarıyla yağ firmalarında yağın kilosu 15 lira 50 kuruş. Firmalar bunu birde tüketiciye veya büyük firmalara aktarıyor. 15 lira 50 kuruşu yağ üzerinden ele aldığımızda yağlık zeytinin 3 lira ile 4 lira arasında ortalamasının olduğunu gözlemliyoruz. Ama en kötü şartlarda ilçedeki zeytin 4 liranın altında gitmeyecek gidiyorsa da insanlarımıza yeşil olarak değil yağ olarak sıktırmalarını ve bu şekilde bütçelerine katkı yapmalarını istiyoruz” dedi.


İlçedeki zeytin ve zeytinyağının diğerlerinden ayıran özelliğinin hem asidinin düşük hem de aromasının yüksekliği olduğunu söyleyen Yılmaz, "En önemli konuda altını çizerek söylüyorum organik olmasıdır. Yani Türkiye’de ilaçsız zeytinciliğin başkenti Mut. Bunu bir kez daha vurgulayorum" diye konuştu.


Zeytinyağı işletmecisi Muhammet Acar ise, 3-4 kilo zeytinden 1 kilo yağ aldıklarını belirterek, yağ rekoltesi beklediklerinden iyi olduğunu söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırıkkale Kuraklığa karşı yeni tedbir, barajlarda tasarruf dönemi: 35 milyon metreküp su tutuldu Türkiye’de son aylardaki yağışların azlığı sebebiyle kuraklık riskine karşı alınan yeni tedbirler arasında barajlarda su tasarrufu dönemine girildiği belirtildi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda Vali Mehmet Makas’a bilgiler aktaran DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu, barajdaki suyu tribün yerine dipsavaktan bıraktıklarını belirterek, bu sayede 35 milyon metreküp su tasarrufu ettiklerini söyledi. Kırıkkale İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Mehmet Makas başkanlığında gerçekleştirildi. 2024 yılı için planlanan projelerle ilgili kurum müdürlerinden bilgi alan Vali Makas, Kırıkkale’ye hizmet için var olduklarını söyledi. Vali Makas, "Oturduğumuz koltuklar aziz milletimize ait koltuklar. Dolayısıyla işimizi takip edeceğiz. Bunun siyasi kimliği olsun, atanmış bürokrat arkadaşımız olsun, lütfen sadece norm hukuk kapsamında kalmayın, takibini yapın. Kurumlarınızın işini ’ben yazıştım’ şeklinde bakmayın, takip edin" dedi. Koordinasyon toplantısına katılan DSİ 5. Bölge Müdürü İbrahim Yaroğlu da içme ve tarım arazilerinde kullanılan su hakkında Vali Makas’a bilgiler aktardı. Yaroğlu, yaptığı açıklamada, barajlardan 35 milyon metreküp su tasarrufu yaptıklarını belirtti. İçme suyu noktasında sıkıntının olmadığını ifade eden Yaroğlu, tarım arazilerinde yapılan sulamada ise disiplinli gittiklerini kaydetti. "Disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacaklarını anlatan Yaroğlu, "Sulamada şöyle sıkıntımız olmayacak; Biz biraz disiplinli gidiyoruz. Her gelen talebe hemen olumlu cevap vermiyoruz. Burada bazı yerlerde kısıtlı sulama yapacağız. 15 Mayıs’tan önce Hirfanlı Barajı’ndan suyu bırakmayacağız. Bu tarihi, yağış durumuna göre ne kadar öteleyebilirsek de öteleyeceğiz. Dolayısıyla burada disiplini elden bırakırsak suyumuz yetmeyecek" diye konuştu. "35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" Bölge Müdürü Yaroğlu, "Buradaki barajlarımız sadece Kırıkkale topraklarını sulamıyor. Çorum ve Sinop’a kadar bu vadiyi, Kızılırmak havzasını suluyor. Daha önceden tribünlerden enerji üretip bırakılan su saniyede 50 metreküptü bu sene ilk defa dipsavaktan 15 metreküp su bıraktık ve 35 milyon metreküp suyu tasarruf ettik" şeklinde konuştu. "Disiplini de bozmazsak sulamada sıkıntı yaşamayacağız" Su tasarrufu konusunda disiplinli olunması gerektiğini savunan Yaroğlu, "Dolayısıyla burada da disiplinli gitmemiz lazım sulama noktasında. Bu sene yağış durumuna göre bu disiplini de bozmazsak sulamada da sıkıntı yaşamayacağız. Türkiye olarak su zengini de değiliz, su fakiri de değiliz. Türkiye’nin kategorisi su stresi çeken ülkeyiz. Bakanlığımızın da öncülüğünde ’suda tasarruf’ diye. Böyle gidersek nüfus ve sanayimizde artıyor. 2030’dan sonra gerekli önlemler alınmazsa su fakiri olabiliriz" değerlendirmesini yaptı.