GENEL - 16 Temmuz 2019 Salı 10:50

Yüzlerce Çerkes, yaz şenliğinde buluşup atalarını andı

A
A
A
Yüzlerce Çerkes, yaz şenliğinde buluşup atalarını andı

MERSİN (İHA) – Mersin’de yaşayan Çerkesler, Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin geleneksel hale gelen Yaz Şenliğinde buluşarak hem atalarını andı hem eğlendi.

MERSİN (İHA) – Mersin’de yaşayan Çerkesler, Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği’nin geleneksel hale gelen Yaz Şenliğinde buluşarak hem atalarını andı hem eğlendi. Şenliğe, çevre iller ve Suriye’den gelen Çerkeslerle birlikte yaklaşık 500 kişi katıldı.


Çerkesler, anavatanları Kafkasya’dan sürgün edilmelerinin 155’inci yıl dönümü kapsamında, Mersin’in Çerkes köyü olarak bilinen, merkez Toroslar ilçesine bağlı Atlılar (Sadiye) köyünde yaz şenliğinde buluştu. Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği ile Sadiye Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği işbirliğinde düzenlenen ve gelenekselleşen yaz şenliğine Mersin’in yanı sıra başta Adana ve Kayseri olmak üzere çevre illerden ve ülkelerindeki savaş nedeniyle Mersin’e göç etmek zorunda kalan Çerkesler de katıldı. Genç, yaşlı, çocuk yüzlerce Çerkes, Kafkas müzikleri ve danslarla atalarını anarak duygu dolu anlar yaşadı. Kültürlerini yaşatmak adına bir araya gelen Çerkesler, çeşitli aktivitelerin de yapıldığı organizasyonda birlikte yemek yiyerek, eğlenceli vakit geçirdiler.


Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Güner Savrum, şenlikte kısa bir konuşma yaparak, duygularını dile getirdi. Savrum, “Bu alanı, bu sevdayı, gönül birliğini, kalplerinizdeki coşkuyu, gözlerinizdeki ortak pırıltıyı görünce sadece şunu söylemek istiyorum; hoş buldum, hoş bulduk. Bir araya gelip kültürümüzü yaşatmak ve bizlerden sonra gelen nesillere kültürümüzü aktarabilmemiz için Mersin Kafkas Kültür ve Dayanışma Derneği olarak her yıl düzenlediğimiz ve artık geleneksel hale gelen Yaz Şenliği faaliyetimizi bu yıl da yine bizleri büyük bir memnuniyetle misafir eden Sadiye köyümüzde gerçekleştiriyoruz. Emeği olanlara, katkı sunanlara teşekkür ediyoruz” dedi.


Etkinlikte, Başkan Savrum, organizasyonun sponsorluğunu üstlenen Haluk Bito, Sadiye Köyü Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yusuf Duman ve Sadiye Köyü Muhtarı Mutlu Özdemir’e katkı ve desteklerinden dolayı birer plaket verdi.


Konuşmaların ardından ceug (Çerkes düğünü) eğlencesi ile şenlik devam etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Aksaray’da mandıra çöktü: 750 küçükbaş hayvan göçük altında kaldı Aksaray’da şiddetli yağış nedeniyle mandıra çöktü. 750 küçükbaş hayvanın göçük altında kaldığı mandıra enkazında kurtarma çalışması başlatıldı. Aksaray’da 3 gündür aralıklarla devam eden şiddetli yağış birçok olumsuzlukları da beraberinde getirirken, sel ve su baskınlarının ardından bugün de içerisinde 750 küçükbaş hayvanın bulunduğu bir mandıra çöktü. Aksaray’ın merkeze bağlı Yeşilova beldesinde yaşanan göçük nedeniyle vatandaşların 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermesi üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Aksaray Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü ve jandarma ekipleri sevk edildi. Kısa sürede olay yerine intikal eden ekipler iş makinelerinin de desteğiyle kurtarma çalışması başlattı. Mandıra enkazında kurtarma çalışmaları halen devam ederken İl Afet Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, “Yeşilova beldemizde aşırı yağışlar sonucu bir ahırın çöktüğü ihbarı üzerine iki ekiple olay yerine geldik. Şu anda telef olan hayvanlar var. Toplam hayvan sayısının 750 olduğu söyleniyor. Kurtarma çalışmaları devam ediyor. Kurtarma operasyonumuz bittikten sonra net sayı belli olacak” dedi. Yeşilova Köseli Mahalle Muhtarı Kemal İlgün ise “Bölgede 3 gündür yağış devam etmekte. Bizim burada mandıramızın çökmesinden dolayı 750’ye yakın küçükbaş hayvanımız göçük altında kaldı. Ağıl altında kalan hayvanlardan ne kadar zayiat verdiğini bilmiyoruz. Zayiat sabah sayımında çıkacak. Allah izin verirse burayı kurtarmaya çalışıyoruz. Yağışlardan dolayı mandıra çöktü” diye konuştu.