GENEL - 23 Ocak 2020 Perşembe 10:54

Mersin’in belleği, 100 yıllık çınar Av. Şinasi Develi vefat etti

A
A
A
Mersin’in belleği, 100 yıllık çınar Av. Şinasi Develi vefat etti

MERSİN (İHA) – Mersin’in tarihine ışık tutan, ‘Mersin’in belleği’, ‘Mersin’in hafızası’ olarak nitelendirilen Araştırmacı Yazar Av.

MERSİN (İHA) – Mersin’in tarihine ışık tutan, ‘Mersin’in belleği’, ‘Mersin’in hafızası’ olarak nitelendirilen Araştırmacı Yazar Av. Şinasi Develi, 100 yaşında hayatını kaybetti. Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Şinasi Develi, çok başarılı bir hukukçu olmasının yanı sıra araştırmacı ve yazar kimliğiyle de Mersin’in tarihine ışık tutan, Mersin tarihinin hafızasıdır” dedi.


1964-1974 döneminde Mersin Barosu Başkanı olarak görev yapan Şinasi Develi’nin vefatı, kentte büyük üzüntüyle karşılandı. 100 yıllık çınar Develi’nin vefatı nedeniyle bir açıklama yapan Mersin Barosu Başkanı Bilgin Yeşilboğaz, “Duayenimiz, ağabeyimiz, 100 yaşındaki Av. Şinasi Develi’nin hayatını kaybetmesinin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Çok başarılı bir hukukçu olmasının yanı sıra araştırmacı ve yazar kimliğiyle de Mersin’in tarihine ışık tutan, Mersin tarihinin hafızası olan Şinasi Develi, meslek ilkelerinden ödün vermeden, laik ve demokratik bir ülke için adalet ve hukuk mücadelesi vermiştir. Baro başkanlığı döneminde de meslektaşlarımızın ve baromuzun güçlenmesine öncülük etmiştir” dedi.


Mersin Barosu’nda 4 Nisan 2019 tarihinde kendisine meslekte 71. yıl plaketini takdim etmenin onurunu yaşadıklarını ifade eden Yeşilboğaz, “100 yaşında olmasına ve sağlık sorunu olmasına rağmen, hiçbir koşul onu baromuzdan ve meslektaşlarımızdan ayırmadı; çünkü mesleğine aşık birisiydi. Av. Şinasi Develi, baromuzda en son yaptığı konuşmasında, avukatlık mesleğinin, mesleklerin en güzeli olduğunu söylemişti. ‘Oğlumu ve torunumu avukat yaptım. 10 çocuğum olsaydı, hepsini de avukat yapardım. Sizlerden en büyük beklentim, birbirinizi sevin, birbirinize sarılın’ demişti. Meslekte ve yaşamı boyunca başarılı olmasının formülü de buydu. Kendisi, mesleki bilgilerin yanı sıra kentimizin tarihi ve yaşam mücadelesi adına çok şey öğrendiğimiz öğretmenimizdi. Bizlere, ‘1948 yılında girdiğim Mersin Barosunu hiçbir zaman unutmadım, hiçbir zaman da unutmayacağım’ demişti. Bizler de kendisini unutmayacağız. 100 yıllık çınarımız, duayenimiz Av. Şinasi Develi’ye Allah’tan rahmet, meslek camiamıza değerli ailesine, Mersin’e, tüm sevenlerine sabır ve başsağlığı dilerim. Mekanı cennet olsun” ifadesini kullandı.



01.07.1920 tarihinde Karaman’da dünyaya gelen Av. Şinasi Develi, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olup, 6 Nisan 1948’de avukatlık mesleğine başlamıştır. Av. Şinasi Develi 24 Ocak Cuma günü saat 11.00’da Mersin Adliyesi’nde düzenlenecek cenaze töreninin ardından, öğle namazını müteakiben Müftü Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Akbelen Mezarlığı’nda defnedilecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da gece yarısı korku dolu anlar: Kırsal mahallede iki ev alevlere teslim oldu Samsun’un Vezirköprü ilçesine bağlı Kızılkese Mahallesi’nde gece saatlerinde çıkan yangın, kısa sürede büyüyerek iki ahşap evi küle çevirdi. Yangın, mahalle sakinlerinin ve itfaiye ekiplerinin yoğun çabasıyla çevredeki evlere sıçramadan kontrol altına alındı. Vezirköprü’ye yaklaşık 59 kilometre uzaklıktaki Kızılkese Mahallesi’nde, henüz belirlenemeyen nedenle bir evde yangın çıktı. Gece geç saatlerde başlayan yangın, hızla büyüyerek çevresinde bulunan ve kullanılmayan başka bir eve sıçradı. Ahşap evleri saran yangında alevler göğe yükseldi, geceyi aydınlattı. Alevleri fark eden vatandaşlar, tankerlerle yangına müdahale ederek büyümesini önlemeye çalıştı. Yangın vanası yardımıyla yapılan ilk müdahale sayesinde alevlerin diğer evlere yayılması engellendi. İhbar üzerine bölgeye sevk edilen Samsun Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri, yangına müdahale ederek söndürme ve soğutma çalışması gerçekleştirdi. Ekiplerin yoğun çalışması sonucu yangın saat 03.00 sıralarında kontrol altına alındı. Kızılkese Mahallesi Muhtarı Ramazan Karataş, yangının İsmail Ay’a ait evde başladığını, oturulmayan ve Ahmet Öztürk’e ait olan eve sıçradığını belirtti. Karataş, vatandaşların tankerlerle müdahalesinin ardından itfaiye ekiplerinin olay yerine gelerek yangını tamamen söndürdüğünü ve çevredeki evlerin zarar görmesinin önüne geçildiğini ifade etti. Yangın sonucu iki ahşap ev tamamen yanarak kullanılamaz hale geldi. Olayla ilgili inceleme başlatıldı.