EKONOMİ - 02 Mart 2021 Salı 09:15

Akkuyu NGS’de 3’üncü ünitenin temeli için hazırlıklar tamamlandı

A
A
A
Akkuyu NGS’de 3’üncü ünitenin temeli için hazırlıklar tamamlandı

MERSİN (İHA) – Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) yeni bir aşamaya daha geçiliyor.

MERSİN (İHA) – Mersin’in Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) yeni bir aşamaya daha geçiliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 10 Mart’ta video konferansla temelini atacağı 3’üncü reaktör için tüm hazırlıklar tamamlandı. Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat Bölümü Müdürü Maksim Kucherenko, “Üçüncü ünitede inşaat demiri kurma işlemini tamamladık, beton dökme işlemi için hazırlığımızı yapıyoruz” dedi.


Mersin’in Gülnar ilçesi Büyükeceli Mahallesi’nde yapımı devam Türkiye’nin ilk nükleer santrali olacak Akkuyu NGS’de birçok alanda inşaatlar hız kesmeden devam ediyor. Akkuyu Nükleer A.Ş., bir taraftan birinci ve ikinci ünitenin kurulumunu sürdürürken bir taraftan da 10 Mart’ta gerçekleştirilecek 3’üncü ünitenin temel atma törenine hazırlanıyor. Tören öncesinde gazetecilerle bir araya gelen Akkuyu Nükleer A.Ş. İnşaat Bölümü Müdürü Maksim Kucherenko, inşaat sahasındaki çalışmalar ve son duruma ilişkin bilgi verdi.



“Bu yıl 3’üncü ünitede de çalışmalarımıza başladık”


Bu günlerde Akkuyu NGS inşaat sahasında çok fazla alanda çalışma yürütüldüğünü belirten Kucherenko, “Sadece birinci ve ikinci ünitelerde değil, aynı zamanda bu yıl üçüncü ünitede de çalışmalarımıza başladık. Aynı şekilde yardımcı ve genel santral tesislerinin inşaatını da yürütüyoruz. Ayrıca, ileride işletme aşamasında nükleer güç santraline deniz suyu temin edecek hidroteknik yapılar diye tabir ettiğimiz tesislerin inşaatını da sürdürmekteyiz. Bu hidroteknik yapılar, çok yüksek teknolojiyle inşa edilen tesislerdir. Şu an deniz kenarına sıfır bir pompa istasyonunun inşaatını da yürütüyoruz. Bu pompa istasyonunu inşa ederken en son modern teknoloji kullanıyoruz, çünkü binanın deniz seviyesinden derinliği 16 metre, - 16 metre kotundan başladık inşaatımıza. Aynı zamanda özel beton antifer dediğimiz blokları kullanarak kıyı şeridinin güçlendirilmesini yapıyoruz, Bu bloklar, denizin kıyıya zarar vermesine engel olacak. Su alma tesisinin inşaatı için deniz dip tarama çalışmaları da devam ediyor. Orası çok büyük derinliği olacak bir yer olacak ve oradan soğutma sisteminde kullanılmak üzere santral için deniz suyu alınacak. Öte yandan, şu anda deniz deşarj sisteminin boru hatları için temeli hazırlanıyor ve o borularla soğutma sisteminde kullanılan su denize deşarj edilecek” diye konuştu.



“Bu yıl en önemli aşamalardan biri olan reaktör basınç kabının kurulumunu yapacağız”


Sahada inşaatı devam eden reaktörlerle ilgili de bilgi veren Kucherenko, birinci ünitede şu anda iç koruma binasının üçüncü katmanının kurulumu için hazırlık yaptıklarını söyledi. Buna paralel olarak aynı anda ünitenin dış duvarlarının yapımının sürdüğünü dile getiren Kucherenko, “Reaktörün yerleştirileceği kovanın kurulumu yapılıyor. Bu yıl en önemli aşamalardan biri olan reaktör basınç kabının kurulumunu yapacağız. Bu yıl içerisinde ayrıca buhar üreteçlerini, acil durum soğutma tanklarını ve ana sirkülasyon pompa hatlarının kaynak işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Birinci ünitenin türbin binasında da şu an duvarların, kolonların, sütunların kurulumu yapılıyor. Birinci ünitenin yanında bulunan bütün yardımcı tesislerin inşaatı da devam ediyor. Sıfır kotundan yukarıya doğru yükselmekte şu an” ifadelerini kullandı.



“İkinci ünitede bu yıl içerisinde iç koruma binasının iki katmanı daha kurulacak”


İnşaat Bölümü Müdürü Maksim Kucherenko, ikinci ünitede de yardımcı bina ve tesislerin sıfır kotundan yukarıya doğru inşaatlarının devam ettiğini kaydetti. Türbin binasında duvarların, kolonların yapımını sürdürdüklerini ifade eden Kucherenko, daha sonra duvarın üzerinde ekipmanların kurulumunun yapılacağını söyledi. Kucherenko, “İkinci ünitede reaktör bölümünde iç koruma binasının birinci katmanının kurulumunu yaptık. Bu yıl içerisinde iç koruma binasının iki katmanı daha kurulacak” şeklinde konuştu.



“İkinci ünitede çok önemli bir aşamayı gerçekleştirdik ve konsol kirişinin montajını yaptık”


İkinci ünitede çok önemli bir aşamayı daha gerçekleştirdiklerinin altını çizen Kucherenko, şu bilgileri verdi:


“Konsol kirişinin tasarlanan yerinde montajını yaptık. Bu konsol kirişi diye tabir ettiğimiz ekipman, daha sonra üzerinde destek plakası ve ardından da destek kirişinin montajı yapılacak. Onların üzerinde de artık reaktör basınç kabının kurulumu yapılır. Bu konsol kirişi, nükleer santrallerin güvenlik sistemlerinin çok önemli unsurlarından biridir. Onun için montajı yapacak personelde çok yüksek ve sert şartlar aranıyordu. Özel bir komisyon kuruldu. Bu komisyon öncelikle montaj işleminin başlamasına izin vermişti. Kurulumu yapıldıktan sonra da bir komisyon kabulünü yaptı. Bunlar dahilinde görsel kontrolü yapıldı, kaynak çalışmalarının kalitesi teyit edildi. Önemli olan da bütün bu aşamalarda Rusya’da eğitim görerek şu an Akkuyu Nükleer A.Ş.’de çalışmakta olan genç uzmanların da katılıyor olması.”



“3’üncü ünitenin temeli için hazırlığımızı yapıyoruz. 4’üncü ünitenin temelini de bu yıl atmayı planlıyoruz”


Kucherenko, 10 Mart’ta Türkiye ve Rusya liderlerinin temelini atacağını 3’üncü reaktör için hazırlıklarını tamamladıklarını belirterek, “Üçüncü ünitede şu an itibariyle ana tesislerin ve binaların inşaat demiri kurma işlemini tamamladık ve beton dökme işleri için hazırlığımızı yapıyoruz. Dördüncü ünitede ise bugün itibariyle hem türbin adası hem nükleer adasının temel çukurunda kazı yapmaya hazırız. Temel kazısı yapıldıktan sonra bir beton altı tabakasını oluşturacağız ki, o da kaya üzerinde yapılıyor ve nükleer santral binalarını dış etkenlerden koruyacak. 4’üncü ünitede ana yapıların betonarme işlerine başlayacağız. Türkiye Nükleer Düzenleme Kurumundan inşaat lisansı verildikten sonra 4’üncü ünite için bu yıl içerisinde temele beton dökme işlemine de başlamayı planlıyoruz” dedi.


Akkuyu NGS inşaat sahasında yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığını, bunların yüzde 80’inin de Türk vatandaşı olduğunu vurgulayan Kucherenko, 4’üncü ünitede inşaat ve montaj işleri başladığında sahada çalışacak işçi ve uzman sayısının 12 bine kadar çıkacağının altını çizdi.



“Ülkelerinde bir ilk olan çok yüksek teknolojiyle kurulan bir tesisin yapımında yer alıyorlar”


Rusya’da üniversite eğitimi aldıktan sonra Akkuyu NGS’de çalışmaya başlayan Türk mühendislere ilişkin de açıklama yapan Kucherenko, bu mühendislerin yabancı bir ülkede çok kaliteli bir eğitimden geçerek, şu an ülkelerinde bir ilk olan ve çok yüksek teknolojiyle kurulan bir tesisin yapımında yer aldıklarına dikkat çekti. Bu anlamda genç Türk mühendislerin sorumluluklarının çok yüksek olduğunu vurgulayan Kucherenko, “Mümkün olduğunca farklı uzmanlardan bilgi edinmeye çalışıyorlar, çünkü santral devreye girdikten sonra onlar burada kendi memleketlerinde bir nükleer santrali işletmek durumunda olacaklar. Onlar çok fazla çalışıyorlar, çalışmalarına çok özen gösteriyorlar ve biz de yardımcı olmak için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu.


Genç Türk uzmanların Rusya’daki eğitimlerinin çok zorlu bir süreç olduğuna işaret eden Kucherenko, şunları söyledi:


“Öncelikle Moskova, St. Petersburg olmak üzere Rusya’da nükleer alanında eğitim veren üniversitelerde teorik eğitim görüyorlar. Buna paralel olarak Akkuyu NGS’nin Rusya’daki referans santrali olan Novovoronej NGS’de pratik staj eğitimlerini görüyorlar. Ayrıca Rosatom Teknik Akademisinde de eğitim görüyorlar ki, aldıkları temel teorik eğitimi geliştirme fırsatı buluyorlar. Rusya’da bütün nükleer santrallerin işletmeci kuruluşu olarak kabul edilen Concern Rosenergoatom A.Ş.’de de staj yapıyorlar. Rosenergoatom bünyesindeki neredeyse bütün nükleer santrallerde bir simülasyon merkezi mevcuttur. O simülasyon merkezlerinde tıpkı nükleer santralde olduğu gibi aynı yönetim panoları, aynı kontrol odaları mevcuttur. Genç uzmanlar, bu merkezlerde sürekli eğitimden geçerek, farklı durumlarda nasıl davranmaları gerektiği konusunda çok iyi bilgi ediniyorlar, çünkü santralde çalıştıklarında buna alışık olmalılar.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Kapalıçarşı soruşturmasında 1 tutuklama, 2 adli kontrol İstanbul’da suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanmasının önlenmesine yönelik yürütülen Kapalıçarşı soruşturması kapsamında Samsun’da gözaltına alınan 3 kişiden 1’i tutuklanırken, 2 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturma kapsamında ’suçtan elde edilen mal varlığı değerlerinin aklanması’ suçuna yönelik İstanbul, Samsun, Ankara, Adana, Bursa, Gaziantep, Rize, Şırnak, Şanlıurfa, Osmaniye, Manisa, Sakarya, Kayseri, Kırıkkale ve Muğla olmak üzere 15 ilde 80 şüphelinin yakalanmasına yönelik salı sabahı eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyon kapsamında Samsun’da 1’i kadın olmak üzere 3 kişi, Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından gözaltına alınmıştı. KOM Şube Müdürlüğü’ndeki işlemleri tamamlanan 3 şüpheli, dün Samsun Adliyesi’ne sevk edilmişti. Ancak Samsun Adliyesi’nde İstanbul’daki adliyeye Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla ifade vermesi beklenen şüphelilerin yoğunluktan dolayı ifadeleri alınamamıştı. Bunun üzerine şüpheliler yeniden Samsun Emniyet Müdürlüğüne götürülmüştü. Bugün yeniden Samsun Adliyesi’ne getirilen E.İ., F.E. ile E.T. adlı kadın, SEGBİS üzerinden İstanbul’daki savcıya ve nöbetçi mahkemeye ifade verdi. E.İ.‘nin tutuklanmasına karar verilirken, F.E. ile E.T. adlı kadın ise mahkemece adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Mauro Icardi: "Kazanmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" Galatasaray Kaptanı Mauro Icardi, Turkcel Süper Kupa’nın hem kulüp hem de taraftar için önemli olduğunu belirterek, kazanmak için her şeyi yapacaklarını söyledi. Turkcell Süper Kupa finalinde Galatasaray yarın saat 18.45’te Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda Fenerbahçe ile mücadele edecek. Bu maç öncesinde Türkiye Futbol Federasyonu’nun Riva’da bulunan Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulunan Galatasaray Kaptanı Mauro Icardi, finallerin önemli olduğunu söyleyerek, "Son yıllarda birçok şampiyonluk yaşadık. Yarın da şampiyonluk yaşamak istiyoruz. Güzel bir maç olmasını diliyorum. Bu kupa hem kulübümüz hem de taraftarımız için çok önemli. Kazanmak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" şeklinde konuştu. "Kolektif oynadığınız zaman bireysel ödülleri kazanıyorsunuz" Bireysel performanstan daha çok takım oyununa vurgu yapan Icardi, "Ben forvetim ve işim gol atmak. Kaptan olduğum için çok onur duyuyorum ve şanslı hissediyorum. Türkiye’ye geldiğimden beri takımıma yardımcı olamaya çalıştım. Futbol, kolektif bir oyun. Kolektif oynadığınız zaman onun sonucunda bireysel ödülleri kazanıyorsunuz" ifadelerini kullandı. Türkiye’deki derbilerle ilgili sorulan soruya 32 yaşındaki futbolcu, "Arjantinli olarak futbolun tutkusunu dünyanın her yerinde çok iyi biliyorum. 4 yıl önce geldiğimiz zaman da Arjantinli olarak yaşadığım atmosfere şaşırmıştım. Özellikle derbilerdeki atmosfer, çok iyi ve çok farklı. Taraftarımız için bu tür maçlar çok önemli. Onları yarın tekrardan çok mutlu etmek istiyoruz. Zaten birçok kupa kazandık. Daha fazlasını da kazanmak istiyoruz" diye cevap verdi.
İstanbul Okan Buruk: "Çok çekişmeli bir maç bizi bekliyor" Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Turkcell Süper Kupa finalinde Fenerbahçe oynayacakları maçın çok çekişmeli olacağını söyledi. Turkcell Süper Kupa finalinde Galatasaray yarın saat 18.45’te Atatürk Olimpiyat Stadyumu’nda Fenerbahçe ile karşılaşacak. Bu müsabaka öncesinde Galatasaray Teknik Direktörü Okan Buruk, Türkiye Futbol Federasyonu’nun Riva’da bulunan Hasan Doğan Millî Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’nde düzenlenen ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Fenerbahçe ile birlikte bu toplantıyı yaptıkları için mutlu olduğunu söyleyen Buruk, "Bir önceki Süper Kupa finalinde bir arada olamamıştık. Geçekten şu anda bir arada olduğumuz için Fenerbahçe yönetimine, teknik direktörüne ve oyuncusuna teşekkür ederim. Vereceğimiz mesajlar çok önemli. Sadece bir final oynamıyoruz. Bu sene sahadaki rekabetin çok yüksek olduğu ama dışarıdaki dostluk, birliktelikle vereceğimiz mesajların önemli olduğu bir yoldan geçiyoruz. Dışarıdaki insanların tepkilerine çok fazla yol açmadan bu rekabetin saha içinde devam etmesi en büyük dileğim. Yarın da böyle bir maç olacak. İnşallah güzel bir maç olsun. Yarı finallerde bunu gördük. İki finali hak eden takım karşı karşıya gelecek. Bu maçı kazanan olan sadece kupa kazanacak. Ligdeki yarışımız sürüyor. Psikolojik anlamda avantaj olarak faydasını görüyorsunuz. Burada dostluk içerisinde Olimpiyat Stadyumu’nda güzel bir gece olsun. En büyük dileğim bu" şeklinde konuştu. Maçın oynanacağı stadyumla ilgili sorulan soruya deneyimli teknik adam, "Bu saatten sonra bunu konuşacak durumda değiliz. Yarın bu statta oynayacağız. İki takım buna olarak hazır. Psikolojik ve fiziksel anlamda hazırız" diye cevap verdi. "Çok çekişmeli bir maç bizi bekliyor" İki takımın da yarı final maçlarında Süper Kupa’yı ne kadar çok istediğini sergilediği oyunla gösterdiğini ifade eden Okan Buruk, sözlerine şöyle devam etti: "Her takım kazanmak için sahaya çıkıyor, berabere kalmak için, zevksiz bir futbol için sahaya çıkmıyor. Maç içerisinde sizin planlarınız dışında, oyuncuların da kaybetmemeye odaklandığı birçok maç gördük. Yarın bu anlamda iki takım da oyuna odaklanacak, kazanamaya odaklanacak. Çok çekişmeli bir maç bizi bekliyor. Yarı finale baktığımızda yarınki seyir zevkinin daha yüksek olacağını bekliyorum." Çok iyi bir oyuncu grubuna sahip olduklarını hatırlatan Buruk, "Yarın maça başlayacağımız, devam edeceğimiz önemli oyuncularımız var. Bu dönemler eksiklerimiz, Afrika Kupası’nda Osimhen ve Jakobs var. Onun dışında Singo olmayacak. Diğer oyuncularımız derbiyi oynamak için hazırlar" ifadelerini kullandı. "Doğru zamanda doğru oyuncuları takımımıza getireceğiz" Transfer çalışmalarının devam ettiğini belirten sarı-kırmızılıların teknik direktörü, "Transfer sadece sizin isteğinizle olmuyor. Ya çok yüksek paralar vereceksiniz ya da burada sözleşmeyle ilgili daha kolay çıkabilecek oyuncuları tercih etmek zorundasınız. Bu oyuncuları, Şampiyonlar Ligi’nde oynatamayacağımız için biraz daha istediğimiz oyuncular için zamana ihtiyacımız olduğunu biliyoruz. Doğru zamanda doğru oyuncuları takımımıza getireceğiz. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz. Devamlı oyuncu izliyoruz. Başkanımız, yönetim kurulumuz, futboldan sorumlu Abdullah Kavukcu bu anlamda önemli çalışma içerisinde. En kısa zamanda istediğimiz oyuncuları kadromuza katacağız. Bu konuda kimsenin soru işareti olmasın" değerlendirmesinde bulundu. "Derbileri seven, derbilerde iyi oynayan bir takıma sahibim" Derbileri seven ve iyi oynayan bir takıma sahip olduğunu aktaran Okan Buruk, "Planlarımız var. Planlarımızı uygulamaya çalışıyoruz. Bunu da oynayacak iyi oyuncu grubuna sahibim. Odaklandığımız, daha fazla önemsediğimiz maçlar da oluyor. Planlarımızı yapıyoruz ama oyuncu kalitemiz, profilimiz bu derbileri oynamaya çok müsait. İyi oyuncular sayesinde bu derbileri kazanıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı.