YEREL HABERLER - 11 Ocak 2012 Çarşamba 15:02

CİHAN PEHLİVANI MERSİNLİ AHMET`İN HAYATI KİTAP OLDU

A
A
A
CİHAN PEHLİVANI MERSİNLİ AHMET`İN HAYATI KİTAP OLDU

Türkiye’ye güreşte ilk olimpiyat madalyasını kazandıran Cihan Pehlivanı Mersinli Ahmet’in hayatı kitap oldu.
1936 Berlin Yaz Olimpiyatları’nda üçüncü olarak serbest güreşte Türkiye’ye ilk olimpiyat madalyasını kazandıran ve 1948 Londra Olimpiyat Oyunları’nda grekoromende ağır sıklette altın madalya kazanan Ahmet Kireçci’nin hayatını anlatan 320 sayfalık ’Cihan Pehlivanı Mersinli Ahmet’ adlı kitap, İçel Sanat Kulübü’nde düzenlenen toplantıyla kamuoyuna tanıtıldı.
Kitabı hazırlayan Gazeteci Kemal İstek, kent değerlerine sahip çıkmanın önemine işaret ederek, 10 yıldan fazla üzerinde çalıştığı kitabı yayımlamanın mutluluğunu yaşadığını söyledi. 2004’de Akdeniz Belediyesi Kültür Yayınların’dan 175 sayfa olarak çıkan kitabı geliştirdiğini ifade eden İstek, "Kargıpınarı Belediyesi Kültür Yayınlarından çıkan 320 sayfalık kitabımda kentimizin ve ülkemizin yetiştirdiği önemli sporcu Mersinli Ahmet’in hayatı yer alıyor. Türkiye’nin güreşte ilk olimpiyat madalyasını almasının yanında birçok ilkleri gerçekleştiren Mersinli Ahmet’i gelecek kuşağa anlatmanın önemli bir görev olduğuna inandım ve bunu kentime bir borç kabul ettim" dedi.
Mersinli Ahmet’in öyküsünün kitaplara sığmaz bir başarının öyküsü olduğu kadar yalnızlığın da bir öyküsü olduğunu dile getiren İstek, "Önümüzde çok az bir zaman kaldı. 2013’de Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapacağız. Kentimize gelen sporcular ve kafileler ilk önce Mersin’in yetiştirdiği sporcuları merak edeceklerdir. Onlara Mersinli Ahmet’i anlatmak isteyeceğiz. Değerlerimizi geleceğe taşımak ve bugünün gençlerine anlatmak ancak yazacağımız kitaplarla mümkün olacaktır. Ben üzerime düşen görevi elimden geldiğince yapmaya çalıştım. Herkesi konuya duyarlı olmaya davet ediyorum" diye konuştu.
İçel Sanat Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Alkar da, Mersinli Ahmet’in sadece kent için değil, ülke için önemli bir değer olduğunu söyledi. Kemal İstek’e ortaya koyduğu emekten dolayı teşekkür eden Alkar, "Mersin’in yetiştirdiği milli güreşçilerimizden Mersinli Ahmet’in hayat öyküsünü içeren kitabın, kent kültürünün gelişimine katkı yapacak nitelikte olması memnuniyet verici" şeklinde konuştu.
MERSİNLİ AHMET
27 Ekim 1914 tarihinde Mersin’de dünyaya gelen Ahmet Kireççi, spora 17 yaşında boks ve atletizm branşlarında başladı. Olimpiyat tarihinde dereceye giren ilk iki Türk sporcudan biri olan Kireççi, sakatlanması üzerine atletizmi bırakarak İstanbul’da Kumkapı Güreş Kulübü’ne katıldı. İlk kez 1933’te İzmir’de düzenlenen Balkan Oyunları’nda güreşen Kireççi, grekoromende 1933, 1937 ve 1940’da üç kez birinci oldu. 1936 Berlin Yaz Olimpiyatları’nda serbest güreşte üçüncülük elde ederek güreşte Türkiye’ye ilk olimpiyat madalyasını kazandıran Kireççi, 1948 Londra Olimpiyat Oyunları’nda da grekoromende ağır sıklette altın madalya kazandı.
1949’da güreşi bırakan Kireççi, 17 Ağustos 1979’da doğduğu kent olan Mersin’de bir trafik kazasında hayatını kaybetti.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz’dan TFF’nin belirlediği seçim tarihine destek Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz, Türkiye Futbol Federasyonu’nun seçim için belirlediği 18 Temmuz tarihine destek vererek, "Seçim tarihini doğru buluyorum. Burada yaşanacak kaos sürecinin milli takımımıza da yansıyacağı gerçeğini görmezden gelmememiz gerekiyor. Sorumluluğumuzun farkında olmamız ve Türk futbolu adına bu bilinçle hareket etmeliyiz" dedi. Gaziantep FK Başkanı Memik Yılmaz, Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) seçimli genel kurulu 18 Temmuz’da yapma kararını desteklediklerini söyledi. Sürecin sağlıklı bir şekilde tamamlanması konusunda tüm kulüplere büyük sorumluluk düştüğünü belirten Yılmaz, "Sezon boyunca futbolu futbol yapan tüm hataları arkada bırakıp, gelecek güzel yarınlar için ortak payda da hareket etmemiz gerekiyor. Bu iklimin oluşturulması adına en büyük görev de tüm futbol paydaşlarımıza düşmektedir. Başkanımız Mehmet Büyükekşi göreve geldiği günden bu yana sadece günü kurtarmak adına değil yarınlar adına da büyük çaba ve hizmetler de bulunmuştur. Göreve gelir gelmez başladığı ilk nokta altyapılar ve akademi üzerine olması bile bazı şeyleri özetlemektedir. Maddi konularda bu kadar zor günler geçiren kulüpler için önemli bir yayın anlaşmasına imza atmayı başarmıştır. Bununla birlikte yabancı fonundan kulüplerin aldığı pay, vergi ve sosyal güvenlik primini düzenli ödeyen kulüplere geri ödenmektedir. Bu da özellikle alt yaş gruplarımızın gelişimi adına sevindirici bir yenilik olmuştur. Sponsorluk anlaşmalarıyla da kulüplerimiz bir nebze de olsa nefes alabilir hale gelmiştir. Önümüzdeki süreçte Avrupa Şampiyonası’na katılacağımızı da göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Seçim tarihini doğru buluyorum. Buradaki yaşanacak kaos sürecinin milli takımımıza da yansıyacağı gerçeğini görmezden gelmememiz gerekiyor" ifadelerini kullandı. "Sorumluluğumuz çok büyük" Süper Lig’deki tüm kulüp başkanlarının büyük bir sorumluluk içerisinde olduğunu ifade eden Yılmaz, Türk futbolunun gelişmesi için kaostan uzak durulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: "Hepimizin istediği şey adalet. Ama bunu ararken bir diğerimizin hakkının yenilmesi bizleri mutlu etmemeli. Sorumluluğumuz çok büyük, sorumluluğumuzun farkında olmamız gerekiyor ve Türk futbolu adına bu bilinçle hareket etmeliyiz. Tüm kulüplerimize, hakemlerimize ve federasyonumuza geride kalan dört maçlık süreçte gönülden başarılar dilerim. Türk futbolunun yarınlarına dair kulüplerimiz 18 Temmuz’da karar vermelidir."