EKONOMİ - 24 Mayıs 2022 Salı 16:21

‘Örnek Köy’ Darısekisi’nde “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” başladı

A
A
A
‘Örnek Köy’ Darısekisi’nde “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” başladı

MERSİN (İHA) – Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğiyle köy kültürünü korumak ve kadınları üretime daha fazla dahil etmek için hayata geçirilen ‘Darısekisi Örnek Köy’de “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” başladı.

MERSİN (İHA) – Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi iş birliğiyle köy kültürünü korumak ve kadınları üretime daha fazla dahil etmek için hayata geçirilen ‘Darısekisi Örnek Köy’de “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” başladı. İki gün boyunca birbirinden renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan Darısekisi Örnek Köyü, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer birlikte gezdi.


Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Mersinden Kadın Kooperatifi el birliği ile ‘Örnek Köy’ olarak yeniden yapılandırılan Darısekisi’nde Toros Üniversitesinin de katkılarıyla “Yörük Kültürü ve Gastronomi Günleri” etkinliği başladı. Etkinliğin açılış programına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer ile birlikte katıldı. Etkinliğe, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli ile çok sayıda vatandaş katıldı.


Açılış programı öncesinde köyü gezen Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer, mahalle sakinleriyle sohbet etti. Program başlarken Başkan’a Yörük kültürünü temsil eden yağlık bağlandı. Başkan Seçer ve Meral Seçer, programda bir gösteri sunan Mersin Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğuna da eşlik ederek birlikte oynadı.



“Darısekisi milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma”


Başkan Seçer, açılışta yaptığı konuşmada, Yörük kültürünün önemine dikkat çekerek, Yörüklerin, Anadolu topraklarının temel taşı olduklarını söyledi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Yörüklerle ilgili sözünü hatırlatan Seçer, “Gidin Toros dağlarına, bir Yörük çadırı görürseniz ve dumanı tütüyorsa bu ülkenin başına hiçbir sorun gelmez, bu ülke emin ellerdedir” dedi.


Kadim Yörük kültürünü korumak için Darısekisi Örnek Köy projesini geliştirdiklerini anlatan Seçer, “Yörüklerimiz dünyasını, hayatını sırtında taşıyan insanlarımız, canlarımız. Çalışkan, emeği, alın terini, doğayı, insan sevgisini, paylaşımı, birlikteliği, birbirine müsamaha göstermeyi temel prensip edinip bir potada eritmiş muazzam bir kültür Yörük kültürü. Biz de bölgemizde yüzyıllardır, binyıllardır var olan bu insanlarımızın kadim kültürünün yaşaması, daha sonraki kuşaklara aktarılması için böyle bir çalışmayı yaptık. Darısekisi Örnek Köyü adından da anlaşılacağı gibi çok örnek bir çalışma, çok örnek bir köy oldu. Burada çok değerli çalışmalar yapıldı, bir emek var. Herkesin iyi niyetle, samimiyetle, hüsnüniyetle yaptığı ve bölgemize kazandırdığı, benim milyonlarca lira yatırımın çok daha ötesinde değer atfettiğim bir çalışma. Emeği geçenlere sonsuz teşekkürler ediyorum” diye konuştu.



“Afetevleri Sokağı muazzam olmuş, o evlerdeki insanların mutluluğu da rengarenk olmuş”


Projeye destek veren kurum ve kuruluşları tek tek sayarak teşekkür eden Seçer, projenin detaylarını anlatarak, “Bu çalışmada bizimle beraber olan, hatta zaman zaman bizim birkaç adım önümüze geçen Mersinden Kadın Kooperatifi’ne, ona emek veren her bir üyesine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Muhtarımla ve köy halkıyla beraber burada çok değerli, çok önemli çalışmalar yaptılar. Eğitim Merkezi ile Kadın Atölyeleri oluşturdular. Şimdi Çocuk Atölyeleri oluşturacaklar. Afetevleri Sokağı muazzam olmuş, rengarenk; o evlerde yaşayan insanların mutluluğu da rengarenk olmuş, bir renk cümbüşü oluşturmuş. Zaten amacımız da bir damla mutluluk. Bütün çabalarımız da onun için” ifadelerini kullandı.



“Renklerimiz bizim zenginliğimiz”


Seçer, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan tüm insanların ortak kaygısının ve beklentisinin mutluluk olduğunu belirterek, “Beklentimiz kimseye muhtaç olmadan, mutlu, özgür bir şekilde yaşamak. Biz Türkiye’ye bu anlayışı egemen kılabilirsek ne mutlu bize. O zaman gözlerimiz açık gitmez. Biz böyle bir ülke hayal ederek yaşıyoruz. Biz bu ülke için birlik ve beraberlik içerisinde dünyada daha saygın bir millet olmak için çalışmaya devam edeceğiz. Sakın aramıza nifak sokmak isteyenlere, din, milliyet istismarı yapmak isteyenlere prim vermeyin. Bizim için esas olan birliğimiz. Renklerimiz bizim zenginliğimiz. Bizim Atatürk’ümüz var, bayrağımız var. O al bayrak altında, Atatürk’ün izinde sonsuza kadar bu ülkeyi yaşatacağız” dedi.



“Bütün yapılanlar bu çevrede bir kırsal kalkınmayı öne çıkarmak için”


Seçer, Darısekisi’nde çok güzel bir seyir terasının hazırlandığını ifade ederek, “Ben daha önce buraya geldim. Üreticilerimize nergis soğanı dağıttık. Şimdi sanki bütün bu hizmetler Darısekisi Köyüne yapılmış gibi değerlendirilebilir. Hayır. Bakın burası bir merkez. Burada Musalı, Evrenli, Doruklu, Dalakderesi, Gözne, Soğucak, Kepirli, Korucular ve Çamlıdere’nin tüm bu bölgelerin kırsal kalkınması hedefleniyor. Onun için atölyeler bir yerde, çalışma alanları bir yerde. Burada bütün yapılanlar, topyekun bu çevrede bir kırsal kalkınmayı öne çıkarmak, tarımın farkındalığını oluşturmak, gastronomiyi, turizmi geliştirmek için. İnsanlar gelsin ekoturizmle o bölgenin doğası ile tanışsın, o bölgenin insanlığıyla, gastronomisiyle, kültürüyle, alışkanlıklarıyla karşılaşsın. Darısekisi Örnek Köy projesinin temelinde yatan bu amaç. İnşallah bunu burada bırakmayacağız. Daha farklı bölgelerde de çalışıyoruz” şeklinde konuştu.


Silifke Uzuncaburç’ta da Arkeo Köy projesi olduğunu söyleyen Seçer, projeyi Mersin Üniversitesinden hocaların yürüttüğünü ve geçtiğimiz günlerde de kendilerine bir sunum yapıldığını anlattı.


Darısekisi’nde akşam saatlerine kadar etkinliklerin süreceğini kaydeden Başkan Seçer, seyir terasının da mutlaka ziyaret edilmesini önerdi. Darısekisi’ndeki kalıcı yerel ürün stantlarını anlatan Seçer, “Bu bölgedeki yöresel üretimlerin kadın emeği ile ekonomik değere dönüşmesi için bu imkanlarımızı da Kadın Dairemizin, Tarım Dairemizin ve diğer bütün dairelerimizin katkılarıyla yaptığı bu çalışmalarla değerlendirebileceğiz. Biz burada daha önce organik tarım eğitimi de verdik ve devam ediyor. Organik tarım, katma değeri yüksek tarım. Tarım, ekoturizm bunlar pandemiden sonra çok değer kazandı. Bizim bundan sonraki hedefimiz bölgede bu tip çalışmaları yoğunlaştırmak. Sadece Toroslar ilçemizde Darısekisi ve çevresindeki yerleşim yerleri ile kalmayacağız” ifadelerini kullandı.


Mersinden Kadın Kooperatifi ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin Silifke Gazi Çiftliğinde de çok değerli bir çalışma yaptığını anımsatan Seçer, Mut Çömelek’te ‘Jeo Köy’, Tarsus Taşkuyu’da da ‘Eko Köy’ projelerinin bulunduğunu, İhsaniye Melemez’de ise ‘Kültür Köy’ için ön çalışmaları başlattıklarını söyledi.


Meral Seçer de kooperatif ortağı olan ve organik tarım yapan Ebru Tugay aracılığıyla Darısekisi’ne geldiğini belirterek, “Daha sonra Darısekisi’nin yayla güzergahı üzerinde olması, kente olan ulaşımının yakınlığı ve kolaylığı, konaklama imkanlarının yakında olması vesilesi ile Örnek Köy anlamında buranın uygun olacağını düşündük” diyerek, çevre köylere yakınlığının sağladığı avantajla birlikte çalışmaların başladığını anlattı.


Darısekisi Mahallesi Muhtarı Yakup Yetkin de emeği geçenlere teşekkür etti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul OYAK Çimento’dan DOST Tiyatro etkinliği OYAK Çimento, iş sağlığı ve güvenliği (İSG) kültürünü güçlendirmek ve çalışanlarına yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla bir kez daha yenilikçi bir adım attı. ‘Davranış Odaklı Saha Turları’ (DOST) projesi kapsamında düzenlenen DOST Tiyatro etkinliği, iş güvenliği alanında farkındalık oluşturmayı ve kalıcı bir güvenlik kültürü oluşturmayı hedefliyor. OYAK Çimento’nun sıfır iş kazası vizyonu, DOST Projesi kapsamında yapılan saha turları ve güvenlik görüşmeleri ile somut bir şekilde hayata geçiriliyor. 2023 yılında şirket güvenlik kültürünü güçlendirmek için başlatılan DOST Projesi; iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışanların farkındalığını artırmayı, çalışanların güvenli davranışlarını pekiştirmeyi, güvensiz davranışlarını değiştirmeyi veya dönüştürmeyi ve güvenlik performansını en üst düzeye çıkarmayı hedefliyor. DOST Tiyatro: Eğlenerek öğrenmek DOST Tiyatro etkinliği, İSG kültürünü çalışanların günlük davranışlarına etkili bir şekilde yansıtmayı amaçlıyor. İnteraktif bir platform sunan tiyatro ve drama atölyesi, çalışanların iş güvenliği prensiplerini sanatın gücüyle deneyimlemesine olanak sağlıyor. Şirkete ait 7 fabrika ve 1 tesiste tamamlanan DOST Tiyatro turnesi, katılımcıların iş güvenliği konusundaki farkındalığını artırmakla kalmıyor, aynı zamanda eğlenceli ve etkileşimli bir ortamda öğrenmelerini sağlıyor. Etkinlik kapsamında gerçekleştirilen oyunlar ve drama atölyeleri, güvenlik kültürünün oluşturulmasında çalışanların rolünü vurgulayarak, işyerinde güvenli davranışların önemini vurguluyor. Çalışanlar, DOST Tiyatro etkinliği kapsamında güvenlik zinciri, bilinç koridoru ve İSG buketi başlıklı çeşitli temalarla güvenlik kültürünü derinlemesine keşfediyorlar. DOST Tiyatro etkinliği, OYAK Çimento’nun İSG kültürüne sanat dolu bir destek sağlayarak, çalışanların güvenlik bilincini artırmasına ve kalıcı bir güvenlik kültürü oluşturmasına katkıda bulunuyor.
İstanbul Eyüpsultan’da Hıdırellez coşkuyla kutlandı Türk kültür coğrafyasında baharın habercisi olarak kabul edilen Hıdrellez, Eyüpsultan Belediyesi’nin düzenlediği törende coşkuyla kutlandı. Baharın müjdecisi olarak birçok farklı coğrafyada yüzyıllardır kutlanan Hıdırellez, bu yıl da tüm Türk coğrafyasında büyük bir coşkuyla karşılandı. Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen’in katılımıyla Osmanlı Park’ta düzenlenen Hıdırellez şenliğine vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Muhteşem bir görsel şölene sahne olan şenlikte halk oyunları, dans ve müzik gösterileri sergilendi. Türkçe şarkıların yanı sıra Balkanlardan ve dünyanın farklı coğrafyalarından şarkılar söylendi. Çalınan eğlenceli şarkılar eşliğinde gönüllerince dans eden vatandaşlar unutamayacakları bir gün yaşadı. Şenliğe katılan her yaştan vatandaş, Hıdırellezi kutlamak ve tuttukları dileklerin kabul olması için, şenlik alanının yanına yakılan ateşten üçer kez atladı. Etkinlikte ayrıca vatandaşlara sucuk ekmek, etli pilav, patlamış mısır, pamuk şeker gibi ikramlarda bulunuldu. Öte yandan, şenlik alanına kurulan stantlarda vatandaşlar ellerine Hint kınası ile motifler yaptırdı. “Tek dileğimiz hepinizin gönüllerinde, Eyüpsultan’da çiçekler açsın” Şölende yaptığı konuşmaya güzel ve aydınlık bir bahar dileyerek başlayan Başkan Özmen, “Komşularımın, dostlarımın arasındayım. Hıdırellezin keyfini, güzelliğini, baharın gelişini hep beraber kutluyoruz. Çok güzel, pırıl pırıl, aydınlık bir bahar olsun. Tek dileğimiz, tek umudumuz hepinizin gönüllerinde, Eyüpsultan’da çiçekler açsın. Barışa dair, umuda dair, huzura dair, Eyüpsultan’ın güzelliğine, iyiliğine dair, kendimize dair, gönlümüzden geçen, iyiliği ve güzelliği çağırdığımız her şey gönlümüzce olsun inşallah. İyi eğlenelim, güzel eğlenelim” dedi.