YEREL HABERLER - 22 Ocak 2014 Çarşamba 09:41

Artık Mersin'in Kanı Mersin'e Yetiyor

A
A
A
Artık Mersin'in Kanı Mersin'e Yetiyor

Mersin Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, 2013 yılındaki hedeflerin tutturularak 55 bin ünite kan topladıklarını ifade ederek, "Şu anda Mersin'deki bütün hastanelerin kan ihtiyacını biz karşılıyoruz. 2014 yılındaki hedefimiz ise 60 bin ünite kan toplamaktır" dedi.
Mersin’deki kan bağışı ile ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Dr. Saltuk Buğra Özcanlı, Türk Kızılay’ı olarak ‘Kan Acil Değil Sürekli İhtiyaçtır’ sloganıyla çıktıkları ve şu anda devam ettikleri süreçte Mersin Kızılay Kan Merkezi olarak Mersin il genelinde ve ilçelerinde bütün hastanelerin kan ihtiyaçlarını karşıladıklarını kaydetti. 2013 yılında 55 bin ünite kan bağışı aldıklarını ve hastanelere dağıttıklarını belirten Özcanlı, "2014 yılında ise 60 bin civarında kan alıp hastanelere dağıtmayı düşünüyoruz. Bu şekilde gönüllü kişilerden kan bağışı alıp, hastanelere dağıttığımızda hem acil kan ihtiyacı ortadan kalmış olacak hem de artık hasta yakınları sağa sola koşturup kan aramayacaklar. Yani hasta yakınları artık sıkıntı çekmeden kan bulabilecekler" diye konuştu.
"BAĞIŞLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMASI GEREKİYOR"
Mersin Kızılay Kan Merkezi'nin artık devlet, üniversite, diğer ilçe hastaneleri ve özel hastanelerin tümünün kan ihtiyacını karşıladığına vurgu yapan Özcan, "Tabi bunu bu bağışları ancak devam ettirerek sürdürebiliriz. Çünkü önemli olan bir kan sayısına ulaşmak değil bunu sürdürmektir. Bizim görevimizde sadece istenilen kan sayısına ulaşmakla bitmiyor bunu ömür boyu sürdürmekle görevliyiz. O yüzden hedefimizi her zaman artırıp, düzenli bir şeklide kan bağışına insanlarımızı davet edeceğiz ve kan bağışı programlarımızı düzenleyeceğiz. 2013 yılı içerisinde TIR'larımızla, araçlarımızla, çadırlarımızla ve şu an Mersin Forum Alışveriş Merkezi bahçesine yaptırdığımız yeni bir prefabrik kan alma evimizle faaliyet göstermekteyiz. Amacımız o şirin olan kan bağış evini tüm Mersin geneline yaymak ve her yerde bunun gibi kan bağış evleri yaptırmaktır. Artık ilçe ekiplerimiz büyüdü. Kan alma festivalleri düzenledik. Çok başarılı sonuçlar elde ettik. Burada başta Sayın Valimize, belediye başkanlarımıza, kamu kurum ve kuruluşlarına ama en önemlisi değerli halkımıza çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.
2014 yılı çalışmalarına da çok hızlı bir şekilde başladıklarının altını çizen Özcan, "Artık birçok ilçeye eskiden haftada bir giderken bazı ilçelere artık her gün gidebiliyoruz. Anamur, Mut gibi uzak ilçelere eskiden ayda bir gidiyorduk ama artık haftada bir gidiyoruz. Artık ilçe ekiplerimizde bu anlamda güçlendi ve organizasyonlarımızı yapmaya devam ediyoruz. Tabi Mersin halkı çok bağış sever bir halk. Mersin halkına bundan önceki bağışları için çok teşekkür ediyorum. Bundan sonra da kan bağışlamaları yönünde onları bekliyoruz. Bağışlarını bizlerden esirgemesinler. Acil kanın acil ihtiyacının ortadan kalması için sürekli bir bağış olması lazım. Depolarımızın dolu olması lazım ve hastaların sıkıntı çekmemesi için bu sirkülasyonun devamlı devam etmesi lazım" ifadelerini kullandı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bitlis Tatvan’da toplantı ve gösteri yürüyüşleri 7 gün süreyle yasaklandı Bitlis’in Tatvan ilçesinde toplantı, gösteri yürüyüşleri ve basın açıklaması gibi eylem ve etkinliklerin düzenlenmesi, Valilik kararıyla 7 gün süreyle yasaklandı. Valilikten yapılan açıklamada, “Tatvan ilçe mülki sınırları içerisinde 03.06.2024 tarihi saat 00.00’dan 10.06.2024 tarihi saat 23.59’a kadar 7 gün süreli yasaklama kararı aşağıdaki şekilde düzenlenmiştir. Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın 03.06.2024 tarihinde gözaltına alınmasıyla ilgili sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımda ’tüm belediyeler önünde nöbet eylemlerine halkı ve demokratik kitle örgütlerini davet edileceği, ayrıca tüm Türkiye’de il içi örgütleri tarafından organize edilerek protesto eylemleri yapılacağı’ tespit edilmiştir. Bu çerçevede ilimizde konu ile ilgili protesto eylemleri yapılacağı değerlendirildiğinden, Tatvan Mülki sınırları içerisinde 03/06/2024 tarihini saat 00.00’dan 10/06/2024 tarihi saat 23.59’a kadar 7 gün süre ile, Valilik ve Kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu hükümlerine göre düzenlenecek gösteri yürüyüşü, açık hava toplantıları ve kapalı yer toplantılarının 2911 Sayılı Kanun’un ilgili hükümlerine istinaden yasaklanması, valilik ve kaymakamlık makamlarınca uygun görülenler hariç olmak üzere, basın açıklaması, oturma eylemi ve anket yapılması, çadır ve stant kurulması/açılması, imza kampanyası düzenlenmesi, bildiri, broşür ve el ilanı dağıtılması ve her türlü protesto eylemi şeklindeki faaliyetlerin de 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11. Maddesinin (a) ve (c) fıkra hükümleri gereğince belirtilen tarihler arasında yasaklanması, yine yukarıda belirtilen tarihler arasında, ilçelerimizden veya çevre illerden bireysel veya toplu olarak veya ilimiz güzergâhını kullanarak, başta yukarıda belirtilen örgütsel çağrılarda bahsedilen konu ve benzer konulara ilişkin her türlü kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılım sağlanmasının önlenmesi amacıyla, kanuna aykırı eylem/etkinliklere katılması muhtemel şahıs/şahıslar/grup/grupların 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11. Maddesinin (c) fıkra hükümleri gereğince, Tatvan ilçelerimize girişlerine, buralardan bireysel veya toplu olarak çıkışlarına izin verilmemesi kararı alınmıştır” denildi.
Aksaray Aksaray’da kadına şiddette yürekleri sızlatan görüntü Aksaray’da araçtan inip kaçmak isteyen eski karısını refüjde yakalayan şahıs, ağlayarak “Bırak beni” diye yalvaran kadını sürükleye sürükleye zorla arabaya bindirdi. Şahıs gözaltına alınırken, kadın koruma altına alındı. Olay, akşam saatlerinde Hacılar Harmanı Mahallesi Toptancılar Sitesi yakınlarında yaşandı. Edinilen bilgiye göre, eski eşi olduğu öğrenilen D.E. (42) isimli kadın ile görüşmek üzere buluşan Ö.F.B. (45) bir süre konuştuktan sonra kadın araçtan inmek istedi. Kadını araçtan indirmediği iddia edilen eski koca, aracın kapılarını kilitleyip hareket ederek kadının inmesine engel oldu. Bir süre sonra kırmızı ışıkta duran araçtan inmeyi başaran kadın, kaçmak isterken eski kocası tarafından refüjde yakalandı. Darp etmeye çalıştığı kadını kollarından tutarak zorla durdurmaya çalışan Ö.F.B., ağlayarak “Bırak beni” diye yalvaran kadını yine zorla araca götürmeye çalıştı. Kadın direndikçe sokak artasında kadını zorla götürmeye çalışan eski koca, giysilerinin açılmasına bile aldırış etmeden kadını zorla sürükleye sürükleye 68 ES 022 plakalı araca doğru götürdü. Yaşananlar bir vatandaşın cep telefonu kamerasına yansırken, çevredeki vatandaşlar durumu hemen 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. Kısa sürede olay yerine gelen İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri şahsı kıskıvrak yakaladı. Gözaltına alınan şahıs ve koruma altına alınan kadın, ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Olayla ilgili tahkikat başlatıldı.