YEREL HABERLER - 02 Nisan 2012 Pazartesi 09:51

KANSERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

A
A
A
KANSERDE ERKEN TANI HAYAT KURTARIYOR

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Çağlar Çatak, dünyada en sık ölüme yol açan ikinci hastalık olan kanserde, erken tanı ve tedavinin hayat kurtardığını bildirdi.
İl Sağlık Müdürü Çatak, 1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısı ile yazılı bir açıklama yaptı. Kanserin, günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna dikkat çeken Çatak, tüm dünyada kalp ve damar hastalıklarının ardından en sık ölüme yol açan ikinci hastalığın kanser olduğunu vurguladı. Sıklığı giderek artan ve öldürücülüğü yüksek olan bu hastalığa Türkiye`de her yıl 150 bin kişinin yakalandığının tahmin edildiğini belirten Çatak, vücudun tüm doku ve organlarında görülebilen kanserin, vücudu oluşturan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu kaydetti.
Açıklamasında kanserin belirtilerine de yer veren Çatak, uzun süre kapanmayan yaralar, uzun süren ses kısıklığı veya öksürük, ciltteki siğil veya benlerin hızla büyümesi ve değişiklik göstermesi, devamlı hazımsızlık ve yutkunma zorluğu, herhangi bir doku veya organda el ile hissedilebilen şişlikler ve dışkılama alışkanlığında değişikliklerin her zaman kanseri göstermemekle beraber; olası bir kanserin ilk belirtilerinde olabileceğinden bu belirtilerin varlığında vakit kaybetmeden doktora başvurulmasını istedi. Bunun yanında hızlı kilo kaybı ve iştahsızlık, sürekli ateş, idrar ve dışkıda kan gelmesi ile anormal kanamaların da kanser açısından uyarıcı olabileceğine işaret eden Çatak, en çok görülen kanser türlerini ise akciğer, meme, cilt, kolon, mide, prostat, troid, mesane, lösemi ve pankreas kanserleri olarak sıraladı.
Kanserin neden olan faktörlerle ilgili de bilgi veren Çatak, dengesiz beslenme, sigara, alkol, çevresel kirlilik, besinlerdeki katkı maddeleri, uzun süre güneşe maruz kalmak, radyasyon, hepatit
gibi virüslerin yol açtığı bazı hastalıklar ve genetik yatkınlığın kanseri oluşturan başlıca nedenler olduğunun altını çizdi. Sigaranın, tüm kanserlerin 1/3`ünden sorumlu tutulduğuna vurgu yapan Çatak, ``Yapılan araştırmalarda günde iki paket sigara içen bir kişinin akciğer kanserine yakalanma riskinin yüzde 80`nin üzerinde olduğu saptanmıştır. Sigara aynı zamanda böbrek, idrar kesesi, ağız boşluğu, yemek borusu, pankreas ve rahim ağzı kanserleri için de önemli bir risk faktörüdür. Kanser gelişimi için en önemli risk faktörlerinden biride genetik yatkınlıktır. Aile ve akrabalarınızda özellikle meme ve kalın bağırsak kanseri öyküsü olan kişiler kanser gelişimi açısından dikkatli olmalı ve kanser tarama testlerini düzenli olarak yaptırmalıdır. Yüksek yağ içerikli, lif yönünden fakir kanserojen katkı maddeleri içeren besinlerden zengin, tuz içeriği fazla kanser riskini artıran faktörler arasındadır`` dedi.
``ERKEN TANI HAYAT KURTARIR``
Kanserden korunma ve tedavide erken teşhisin önemi üzerinde duran Çatak, erken teşhis ve tedavi ile son yıllarda bu alanda yaşanan büyük gelişmeler sayesinde kanserden yüzde 48`e varan oranlarda korunma sağlanabildiğini ifade etti. Vatandaşları erken tanı konusunda uyaran Çatak, şöyle devam etti. ``Kanserden korkma! Kanserde erken tanı; tedavi şansını artırır, tedaviyi kolaylaştırır, doku ve organ kaybını önler, tedavi giderlerini azaltır ve hayat kurtarır. Doğru beslenme, sigara ve alkolün bırakılması, güneş ışınlarına aşırı maruz kalmaktan kaçınma, kanser gelişim riskini önemli ölçüde azalttığı gibi, özellikle belli yaşlardan sonra düzenli olarak yapılan kanser tarama testleri de kanserin erken dönemde tanınmasını sağlayarak erken tedavi ile tamamen iyileşme şansını artırmaktadır. Kanser Teşhis için biyopsi ve patolojik tanı gereklidir. Bıçak değerse yayılır fikrine itibar edilmemelidir. Unutulmamalıdır ki günümüzde kansere yakalanan birçok hasta erken tanı ve doğru tedavi sayesinde, şu anda tamamen sağlıklı bir yaşam sürüyor.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Galatasaray: 0 - Fenerbahçe: 0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında Galatasaray, sahasında Fenerbahçe ile karşılaşıyor. Müsabakanın ilk yarısı golsüz eşitlikle tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 18. dakikada sol kanattan topla ilerleyen Fred, pasını ceza sahası dışındaki Szymanski’ye aktardı. Bu oyuncunun hafif sağ çaprazdan yerden çektiği sert şut yandan auta gitti. 20. dakikada sağ çaprazdan ceza alanına girmeye çalışan Szymanski’nin çizgi üzerinden yaptığı plase vuruş kalenin hemen yanından dışarı çıktı. 21. dakikada Galatasaray’da hızlı çıkmak isteyen Toreira, orta sahada Djiku’nun müdahalesiyle yerde kaldı. Hakem Arda Kardeşler, bu faul sonrası Djiku’yu ikinci sarı karttan kırmızı kartla oyundan ihraç etti. 35. dakikada sol kanattan Ziyech’in kullandığı serbest vuruşta ceza sahasına gelen ortaya iyi yükselen Barış Alper’in altıpas önündeki kafa vuruşu üstten auta gitti. 41. dakikada hızlı gelişen Fenerbahçe atağında Szymanski’nin kendi yarı sahasından verdiği pasla sol kanattan ilerleyen Mert Hakan Yandaş ceza alanına ortasını yaptı. Arka alanda boş durumdaki Fred’in tek vuruşunda top kalenin sol yanından dışarı çıktı. Hakemler: Arda Kardeşler, Mehmet Emin Tuğral, Süleyman Özay Galatasaray: Fernando Muslera, Kaan Ayhan, Victor Nelsson, Davinson Sanchez, Derrick Köhn, Lucas Toreira, Kerem Demirbay, Hakim Ziyech, Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz, Mauro Icardi Yedekler: Günay Güvenç, Abdülkerim Bardakcı, Serge Aurier, Eyüp Aydın, Berkan Kutlu, Tete, Sergio Oliveira, Carlos Vinicius, Kerem Aktürkoğlu, Wilfried Zaha Teknik Direktör: Okan Buruk Fenerbahçe: Dominik Livakovic, Bright Osayi-Samuel, Çağlar Söyüncü, Jayden Oosterwolde, Ferdi Kadıoğlu, Alexander Djiku, Fred, Sebastian Szymanski, Mert Hakan Yandaş, Dusan Tadic, Michy Batshuayi Yedekler: İrfan Can Eğribayat, Mert Müldür, Leonardo Bonucci, Yusuf Akçiçek, Miha Zajc, Zeki Dursun, Efekan Karayazı, Edin Dzeko, Joshua King, Serdar Dursun Teknik Direktör: İsmail Kartal Kırmızı kart: Alexander Djiku (dk. 21) (Fenerbahçe) Sarı kartlar: Dries Mertens, Barış Alper Yılmaz (Galatasaray), Bright Osayi-Samuel, Michy Batshuayi (Fenerbahçe)