KÜLTÜR SANAT - 11 Kasım 2023 Cumartesi 09:34

Antik kentte heyecanlandıran keşif: İlk defa bir kadın heykeli bulundu

A
A
A
Antik kentte heyecanlandıran keşif: İlk defa bir kadın heykeli bulundu

Mersin’de yer alan Anemurium Antik Kenti’nde kazı çalışmalarını her yıl düzenli olarak aralıksız bir şekilde sürdüren ekipler, Liman Hamamı olarak adlandırılan yapının hemen yanındaki bölümde yaptıkları kazı çalışmalarında 1800 yıl öncesine (MS 2. YY) ait olduğu değerlendirilen ve önemli birini temsil ettiği düşünülen kadın heykeli buldu. Anemurium Antik Kenti’nde 1500 yıl önce yaşanan büyük bir depremle yıkılarak toprak altına kaldığı değerlendirilen heykelin çıkarılması tüm ekip başta olmak üzere ilçedeki herkesi heyecanlandırdı.


Anamur ilçesinde Akdeniz kenarında yaklaşık 600 dönümlük bir arazide yer alan Anemurium Antik kentinde Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Konya Selçuk Üniversitesi adına Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak başkanlığında birçok farklı disiplin ve üniversitelerden akademisyen ile öğrencilerden oluşan ekip tarafından kazı, araştırma ve restorasyon çalışmaları yıl boyunca aralıksız sürüyor. Tarihi dokusu ile 2000 yıl öncesine ait birçok iz barındıran kentte ekipleri heyecanlandıran yeni keşifler de yaşanıyor. Son olarak antik kentin liman hamamı ve çevresinde yürütülen arkeolojik kazılarda Roma Dönemi’ne ait giyimli bir kadın heykeli bulundu. Heykelin vücut bölümünün tamamen iyi korunduğu yapılan ince kazıyla ortaya çıkarıldı. Altta khiton, onun üstünde himation olmak üzere iki farklı kıyafetin işlendiği giyimli kadın heykelinin bin 800 yıl öncesine ait bir tanrıça, imparatoriçe veya burada yaşamış aristokrat yada önemli bir aileye mensup hayırsever kadınları temsil ettiği belirtildi. Yaklaşık 1500 yıl önce bölgede yaşanan büyük bir depremle toprak altında kaldığı değerlendirilen heykelin çıkarılması için ekipler gün boyu çalıştı. Son olarak ta alana vinç yanaşamaması nedeniyle heykel küçük bir iş makinesi yardımı ile Antalya Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğünden gelen alanında uzman bir konservatör-restoratör ve kazı ekibi tarafından büyük bir titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda yerinden çıkarılarak üzerinde bilimsel araştırma, temizlik, konservasyon ile restorasyon çalışmaları yapılmak üzere koruma altına alındı.



"Zaman kapsülü gibi"


İHA muhabirine açıklama yapan Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak, "Burası Anemurium antik kenti. Mersin’in Anamur ilçesinde yaklaşık kent merkezine 10 kilometre uzaklıkta, ağırlıklı M.S. 2. yüzyıldan 6. yüzyıla kadar yapımların yoğun bulunduğu bir kent. Biz burayı şöyle adlandırıyoruz, adeta bir zaman kapsülü gibi. Buraya girdiğiniz an tam 1800 yıl öncesine ışınlanıyorsunuz. Kentin kuruluş tarihçisiyle ilgili farklı rivayetler olmakla beraber biz arkeologlar işe elimizdeki somut bilgilere bakarak konuşuruz. Elimizdeki veriler kentteki mimari kalıntıların en erken MÖ 2. Yüzyıla, buluntuların ise MÖ 5. Yüzyıla kadar gittiğini göstermektedir. Yani, kentin 2500 yıl öncesinde varlığını net olarak biliyoruz. Hititlere kadar gittiği de söyleniyor ama bununla ilgili henüz bir bilgimiz yok" dedi.



"Heykel, gerçekten yaşamış birine ait bir portre de olabilir"


İçinde bulundukları yerin aşağı şehir olarak adlandırdıkları kamusal binaların çokça olduğu bir alan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Tekocak,"Burası Liman Hamamı olarak adlandırdığımız yapının hemen bitişiğindeki bir alan. Biz ilk olarak Liman Hamamı’na ait mekanların nitelik ve işlevlerini tespit etmek amacıyla bu yapıda kazılara başladık. Daha sonra hemen yanı başındaki bu alanında hamamla bir ilişki olup olmadığını anlamak için burada da bir kazılara başladık ve açtığımız sondajlarda çok ilginç kalıntılarla ve buluntularla karşılaştık. Buranın "nymphaeum" yani antik çağda bir çeşme anıtı olabileceğini düşünüyoruz. Ve bu çeşme anıtını süsleyen çok güzel bir kadın heykeliyle karşılaştık. Kadın heykeli diyorum çünkü, kime ait olduğunu bilmiyoruz henüz başını bulamadık. Şuan ayakta duran, giyimli M.S. 2’inci yüzyıla ait bir kadın heykeli var. Başı, kolları ve ayak kısmı henüz eksik. Kollarının birisini daha sonra bulduk çalışmalar devam ediyor, ümit ediyorum ki başını ve diğer eksik kısımlarını da bulacağız. M.S. 2. yüzyılda gerçekten yaşamış birine ait bir portrede olabilir ki eğer öyleyse biz 1800 yıl önce burada yaşamış ilk defa birisinin silueti ile, resmiyle, heykeliyle karşılaşmış olacağız. Roma çağında bu tür portre sanatı gelişmiştir" ifadelerini kullandı.



İlçe protokolünü de heyecanlandırdı


Bulunan heykelin antik kent için özel olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Tekocak, "Anemurium Antik Kentin de birinci dönem kazıları diyelim, yani bizden önceki ekipler tarafından yapılan kazılarda da böyle bir heykel bulunmadı. Yani şuan bizim en anıtsal buluntumuz bu yapı içinde çıkmış durumda. İlk defa bulundu, ilk kez. Zaten bizi heyecanlandıran o. Tüylerim diken diken oldu. Çünkü çok güzel bir duygu. Buraya gelip ilk gördüğümde de oturup saatlerce izledim. Tabi ki bizim için bütün buluntular tarihi açıdan çok önemli ama böyle anıtsal olduğu zaman ve bir de insanla alakalı daha fazla veri verecek bir şey olduğu zaman bizim için çok daha büyük önem arz ediyor" diyerek sözlerini tamamladı.


Heykelin çıkarılma aşamasını yerinde takip eden Anamur Kaymakamı Bilal Bozdemir, "Bir kadın heykeli kazı çalışmaları sırasında bulundu. Bugün de belediye başkanımızla, kazı başkanımız, Kültür Bakanlığımız temsilcilerimizle birlikte heykeli yerinden alıp, müzeye göndereceğiz. Bu kadın heykelinin bulunmasından dolayı çok mutluyuz, heyecanlıyız" diye konuştu.


Heykelin turizm açısından önemine değinen Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç da, "Anamur turizmine çok büyük katkısının olacağına inanıyoruz. Anamur gerçekten tabiatıyla güzel bir memleket. Ama tarihiyle de güzel olduğunu biliyorduk, fakat yeni çıkan eserlerle Anamur’un öneminin daha da artacağını çok iyi biliyoruz" şeklinde konuştu.



Antik kentte heyecanlandıran keşif: İlk defa bir kadın heykeli bulundu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ümraniye’de 23 Nisan coşkusu yaşandı Ümraniye Belediyesi’nin düzenlediği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinliklerinde çocuklar doyasıya eğlendi. Etkinlikte konuşan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, "Çocuklar geleceğimizin teminatı, Türkiye bu çocuklarla ayakta kalacak" dedi. Ümraniye’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı büyük coşkuyla kutlandı. Ümraniye Belediyesi tarafından 15 Temmuz Şehitler Meydanı’nda düzenlenen programa çocuklar ve aileleri yoğun ilgi gösterdi. Etkinlik alanında kurulan oyun parkurları, atölyeler ve etkinlik stantlarında çocuklar gün boyunca eğlenerek bayramın tadını çıkardı. Programda çocuklara balon ve çeşitli ikramlar dağıtılırken, yüz boyama etkinlikleri de renkli görüntüler oluşturdu. Sahne gösterileri ve 23 Nisan Korosu’nun gerçekleştirdiği konserle meydandaki coşku daha da arttı. Aileleriyle birlikte etkinliğe katılan çocuklar, bayram sevincini doyasıya yaşadı. Programda gerçekleştirilen etkinlikler, gün boyu devam ederken, ortaya renkli ve keyifli anlar çıktı. Etkinlikte konuşan Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım, 23 Nisan’ın Ümraniye’de büyük bir coşkuyla kutlandığını belirterek, "Sabahleyin etkinliğimiz vardı. Bir yavrumuz geldi, onu belediye başkanı sıfatıyla makamda ağırladık. Sonrasında bir okulumuzda kaymakam beyle bir etkinlik yaptık. Şimdi de 15 Temmuz Şehitler Meydanı’mızda çocuklarla birlikte hep beraberiz. Çok güzel koromuz var" dedi. "Çocuklar geleceğimizin teminatı, Türkiye bu çocuklarla ayakta kalacak, hepsi pırıl pırıl" Dünyada başka bir çocuk bayramı olmadığını kaydeden Başkan Yıldırım, "Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşlarının bu çocuklara armağan ettiği ve ikinci meclisimizde alınan kararla 1920’de Türkiye Büyük Meclisi’nde (TBMM) bağımsızlığımızı kazanmış olduk. Çocuklarımıza da 1924’de bu imkan sağlanmış oldu. 102 yıldır çocuk bayramı, 106 yıldır da Türkiye Büyük Millet Meclisi açılışıyla birlikte Cumhuriyetimizin ilelebet payidar olacağı hep beraber tescilleniyor. Çocuklar geleceğimizin teminatı, Türkiye bu çocuklarla ayakta kalacak, hepsi pırıl pırıl" diye konuştu.
Trabzon Trabzon’da minik yüreklerin sesi: Medical Park Karadeniz Hastanesi’nden unutulmaz 23 Nisan kutlaması 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Trabzon Zorlu Grand Otel’de düzenlenen ve kalplere dokunan çok özel bir etkinliğe sahne oldu. Medical Park Karadeniz Hastanesi Tüp Bebek Merkezi tarafından organize edilen kutlamada, çocuk korosu izleyenlere duygu dolu anlar yaşattı. Umut dolu notalar Medical Park Karadeniz Hastanesi’nin tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelen çocukların oluşturduğu koro, sahnede sergiledikleri performansla hem ailelerine hem de davetlilere büyük gurur yaşattı. "Bilimin ve Sevginin Eseri" Etkinliğin açılış konuşmasında, Op. Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Yılmaz tarafından çocukların her birinin büyük bir mücadelenin meyvesi olduğu vurgulanarak, "Bugün burada, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın coşkusunu, çok özel bir anlamla birlikte yaşıyoruz. Çünkü karşımızda, her biri ayrı bir umut, ayrı bir mücadele ve büyük bir sevginin eseri olan çocuk korosu var. Bu güzel çocuklar, tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelmiş; sabrın, inancın ve bilimin bir araya gelerek yazdığı en anlamlı hikayelerin kahramanlarıdır. Her biri, ailelerinin kalplerinde büyüttüğü bir hayalin gerçeğe dönüşmüş halidir. Onların varlığı, sevginin ne kadar güçlü, umudun ne kadar vazgeçilmez olduğunu bizlere bir kez daha hatırlatıyor. 23 Nisan, çocuklara armağan edilmiş tek bayramdır. Bu bayram, sizlerin ne kadar değerli olduğunu, yarınların sizlerle şekilleneceğini anlatır. Sizler büyüdükçe; bilimin ışığında ilerleyecek, sevgiyle büyüyecek ve dünyayı daha güzel bir yer haline getireceksiniz" denildi. Ailelerin sabrı ve bilimin başarısı Medical Park Karadeniz Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nin başarısını ve ailelerin kararlılığını simgeleyen gecede, ebeveynlerin gösterdiği fedakarlıklar takdir topladı. Op. Dr. Hasan Tahsin Sanisoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Yılmaz, ailelerin bu süreçteki inancının herkese ilham verdiğini belirterek, 23 Nisan’ın yarınları şekillendirecek olan çocuklara verilmiş en büyük değer olduğunu hatırlattı. Medical Park Karadeniz Hastanesi Genel Müdürü Tuğba Altın ise yaptığı konuşmada, "23 Nisan, umudun ve geleceğin simgesidir. Karadeniz Medical Park olarak, tüp bebek tedavisiyle dünyaya gelen çocuklarımız ve aileleriyle bir araya gelmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Uzun yıllardır aynı hekim kadrosuyla sürdürdüğümüz güçlü yapımızı, son teknoloji laboratuvar altyapımızla destekleyerek yüksek başarı oranlarına ulaşıyoruz. Her bir çocuğumuz, bilimin ve emeğin en değerli sonucudur. Tüm çocuklarımızın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum" dedi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının saygıyla anıldığı tören, çocukların neşe içinde söylediği şarkılarla sona erdi. Etkinlik, toplu fotoğraf çekimi ve kutlamalarla son buldu.
İstanbul Tuzla İshakpaşa Parkı yenilenen yüzüyle hizmete açıldı Tuzla Orta Mahalle’de kapsamlı yenileme çalışmalarının ardından modern ve çok amaçlı yapıya kavuşan İshakpaşa Parkı düzenlenen törenle hizmete açıldı. 32 bin metrekarelik alanda yenilenen parkta spor alanları, sosyal donatılar ve güvenlik altyapısı dikkat çekti. Tuzla Belediyesi tarafından yenilenen parkta aydınlatma sistemleri, güvenlik kameraları, halı sahalar, basketbol sahası ve amfi tiyatro alanı oluşturuldu. Gençlerin, çocukların, kadınların ve ailelerin güvenle vakit geçirebileceği şekilde düzenlenen parkta çardaklar, dinlenme alanları ve sosyal kullanım alanları da yer aldı. Açılışta konuşan Tuzla Belediye Başkanı Av. Eren Ali Bingöl, Orta Mahalle’nin denize ve merkezi noktalara uzak mahallelerden biri olduğunu belirterek, mahalle içindeki ihtiyaçları karşılayacak yatırımların önemine dikkat çekti. Bingöl, bu kapsamda 32 bin metrekarelik İshakpaşa Parkı’nı baştan sona yenilediklerini söyledi. Parkın akşam saatlerinde de güvenle kullanılabilecek yapıya kavuşturulduğunu ifade eden Bingöl, "Aydınlatması, güvenlik kamerası, halı sahaları, basketbol sahası ve amfi alanıyla çocukların, gençlerin ve ailelerin rahatça vakit geçirebileceği bir alan inşa ettik" dedi. Park bünyesindeki çay bahçesinin de genişletildiğini belirten Bingöl, vatandaşların yaz ve kış aylarında faydalanabileceği yiyecek ve içecek alanlarının da oluşturulduğunu kaydetti. Yenilenen İshakpaşa Parkı’nın mahalle sakinleri için önemli bir sosyal yaşam alanı olması hedefleniyor.