KÜLTÜR SANAT - 21 Kasım 2023 Salı 16:16

Cam füzyon kursuna katılan kadınlar, atık şişeleri sanat eserine dönüştürüyor

A
A
A
Cam füzyon kursuna katılan kadınlar, atık şişeleri sanat eserine dönüştürüyor

Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları Merkezi’nde (TORTEK) cam füzyon kursuna katılan kadın kursiyerler, atık cam şişeleri birer sanat eserine dönüştürüyor. Kurs sayesinde meslek edinen kadınlar aynı zamanda aile bütçelerine de katkıda bulunuyor.


Mersin’de sürdürdüğü ’Sıfır Atık’ çalışmalarıyla “Sıfır Atık Şehri Toroslar” markasını oluşturan Toroslar Belediyesi, TORTEK bünyesinde bulunan cam füzyon atölyesini de geri dönüşümün bir parçası haline getirdi. Osmaniye Mahallesi’nde bulunan TORTEK atölyesinde usta öğreticiler eşliğinde cam ve atık şişeleri eriterek çeşitli aşamalardan geçiren kursiyerler, atık camlardan süs eşyaları, ayna süslemeleri ve çeşitli tablolar üretiyor. Kursiyerlerin ürettikleri ürünler, kentte düzenlenen sergilerde ve fuarlarda alıcısını buluyor.


“TORTEK ile 6 bin 278 vatandaşımıza mesleki eğitim verdik"


Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, 56 farklı branştaki teknik ve mesleki eğitim kursları ile 6 bin 278 vatandaşa mesleki eğitim verdiklerini ve bununla birlikte kadınların üretim sürecini desteklediklerini söyledi.


El becerilerini geliştirmek, yeteneklerini profesyonel seviyeye taşımak ve hobisini mesleği haline getirmek isteyenler için hazırladıkları cam füzyon kursunda ise atık camlardan üretilen ürünlerle sanata renk katmaya devam ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, “Bu atölyemizde atık cam şişeler, kursiyerlerimizin maharetli ellerinde birer sanat eserine dönüşürken, geri dönüşüme de katkıda bulunuyoruz. Çöpe atılan cam soda, kola ve su şişelerinin burada değerlendirilmesi bizleri de mutlu ediyor. Kursiyerlerimiz yeteneklerini sergilemelerinin yanı sıra sanat eserleri ile ev ekonomisine de katkı sağlıyorlar. En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. ’Daima üreten Toroslar’ hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Öğrenmenin yaşı yok. Meslek edinmek isteyen herkesi kurslarımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.



Cam füzyon kursuna katılan kadınlar, atık şişeleri sanat eserine dönüştürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Milk belgeseli ilk kez Türkiye’de Emzirme hakkında farkındalık oluşturmayı hedefleyen Kanadalı yönetmen Noémi Weiss’in doğum ve emzirme ile ilgili “Milk” isimli belgesel filmi Liv Hospital Gaziantep’te gösterime girdi. Emzirme hakkında farkındalık oluşturmayı hedefleyen Kanadalı yönetmen Noémi Weiss’in doğum ve emzirme ile ilgili “Milk” isimli belgesel filmi Türkiye’de ilk defa Liv Hospital Gaziantep’te gösterime girdi. Deprem bölgesindeki uzmanların erişimine de sunulacak olan film, özellikle afet durumlarında bebek beslenmesinin önemine dikkat çekiyor. Film Blanc, Telus Fund ve La Leche League Türkiye işbirliğiyle düzenlenen etkinlikler, film gösterimlerinin yanı sıra uzmanlar tarafından yönetilen Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ- WHO) onaylı doğal afet (deprem vs.) durumlarında bebek beslenmesi ile ilgili uluslararası protokoller ve bilimsel kaynakların (rehberlerin) anlatıldığı etkinlik de (workshop) oldu. "Lohusa kadınlar ve yeni doğan bebekler özel bakıma muhtaçtır" Konu ile ilgili konuşan Gaziantep Ebeler Derneği Başkanı Doç. Dr. Ali Ovayolu, “Bizim için önemli olan emzirme konusunda yapılan bir belgeseli sunum için buradayız. Filmde özellikle doğal afetlerde yaşanan önemli bir sorunu gündeme getiriliyor. Lohusa kadınlar ve yeni doğan bebekler özel bakıma muhtaçtır. Afet durumlarında kadın ve bebeğin özel bakımı için neler yapılabilir. Bu konuda daha önce farklı konularda neler yapılmış bunları anlatan bir belgeseldir. Bu belgeselde alternatif beslenme önerileri ve aynı zamanda alternatif barınma yöntemleri gösteriliyor. Bizim bölgemizde yakın zamanda gerçekleşen büyük bir doğal afet olan depremden sonra yaşadığımız sıkıntıları düşünerek bu filmin bölgemiz için anlamlı olacağını düşündük. Türkiye’de ilk kez Liv Hospital Gaziantep’te gösterime giriyor” dedi.