KÜLTÜR SANAT - 21 Kasım 2023 Salı 16:16

Cam füzyon kursuna katılan kadınlar, atık şişeleri sanat eserine dönüştürüyor

A
A
A
Cam füzyon kursuna katılan kadınlar, atık şişeleri sanat eserine dönüştürüyor

Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi Teknik ve Mesleki Eğitim Kursları Merkezi’nde (TORTEK) cam füzyon kursuna katılan kadın kursiyerler, atık cam şişeleri birer sanat eserine dönüştürüyor. Kurs sayesinde meslek edinen kadınlar aynı zamanda aile bütçelerine de katkıda bulunuyor.


Mersin’de sürdürdüğü ’Sıfır Atık’ çalışmalarıyla “Sıfır Atık Şehri Toroslar” markasını oluşturan Toroslar Belediyesi, TORTEK bünyesinde bulunan cam füzyon atölyesini de geri dönüşümün bir parçası haline getirdi. Osmaniye Mahallesi’nde bulunan TORTEK atölyesinde usta öğreticiler eşliğinde cam ve atık şişeleri eriterek çeşitli aşamalardan geçiren kursiyerler, atık camlardan süs eşyaları, ayna süslemeleri ve çeşitli tablolar üretiyor. Kursiyerlerin ürettikleri ürünler, kentte düzenlenen sergilerde ve fuarlarda alıcısını buluyor.


“TORTEK ile 6 bin 278 vatandaşımıza mesleki eğitim verdik"


Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz, 56 farklı branştaki teknik ve mesleki eğitim kursları ile 6 bin 278 vatandaşa mesleki eğitim verdiklerini ve bununla birlikte kadınların üretim sürecini desteklediklerini söyledi.


El becerilerini geliştirmek, yeteneklerini profesyonel seviyeye taşımak ve hobisini mesleği haline getirmek isteyenler için hazırladıkları cam füzyon kursunda ise atık camlardan üretilen ürünlerle sanata renk katmaya devam ettiklerini belirten Başkan Yılmaz, “Bu atölyemizde atık cam şişeler, kursiyerlerimizin maharetli ellerinde birer sanat eserine dönüşürken, geri dönüşüme de katkıda bulunuyoruz. Çöpe atılan cam soda, kola ve su şişelerinin burada değerlendirilmesi bizleri de mutlu ediyor. Kursiyerlerimiz yeteneklerini sergilemelerinin yanı sıra sanat eserleri ile ev ekonomisine de katkı sağlıyorlar. En önemli yatırım insana yapılan yatırımdır. ’Daima üreten Toroslar’ hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Öğrenmenin yaşı yok. Meslek edinmek isteyen herkesi kurslarımıza bekliyoruz” şeklinde konuştu.



Cam füzyon kursuna katılan kadınlar, atık şişeleri sanat eserine dönüştürüyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara TİKA, Pakistan’da el yazması ve nadir eserler kütüphanesini yeniledi Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Pakistan’da Yazma Eserlerin Korunmasına Yönelik Program kapsamında 22 binden fazla el yazması eserin yer aldığı Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ni yeniledi. TİKA tarafından gerçekleştirilen proje kapsamında Pencap Üniversitesi El Yazması ve Nadir Eserler Kütüphanesi’nin arşiv bölümünde kompakt dolap sistemi, ışıklandırma ve iklimlendirme çalışmaları yapılarak, modern temizlik ekipmanları temin edildi ve kütüphane yazma eserlerin korunması için uygun hale getirildi. Kütaphanenin açılış töreni, Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Ali Erbaş, Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Mamud, TİKA İslamabad Koordinatörü Muhsin Balcı, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı Kitap Şifahanesi ve Arşiv Daire Başkanı Dr. Nil Baydar, öğretim üyeleri ve basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin Lahor Başkonsolos Vekili Erbaş, törende yaptığı konuşmada Pencap Üniversitesi’nin nadir el yazmaları koleksiyonuna sahip olduğunu belirterek, proje ile yazma eserlerin korunması ve dijitalleştirilmesinin İslam medeniyetine ait bilinmeyen birçok eserin gün yüzüne çıkmasına katkı sağlayacağını ifade etti. Pencap Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmud ise, 22 bin el yazması ile Pakistan’ın en büyük koleksiyonuna sahip olduklarını belirterek, projeyle eserlerin korunmasına verdikleri destek için TİKA’ya teşekkür etti.