TEKNOLOJİ - 11 Haziran 2024 Salı 09:26

Gübre kaplama ve katkı maddelerinde yerli ürün arayışı

A
A
A
Gübre kaplama ve katkı maddelerinde yerli ürün arayışı

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) yürütülen proje ile gübrede yaşanan ’kekleşme ve tozlaşma’ sorunu için yeni malzemelerin sentezlenmesi ve patentli yerli ürünlerin elde edilmesi amaçlanıyor. Halihazırda kekleşme ve tozlaşma sorununa karşı kullanılan ithal ürünlere bağımlılığın azaltılarak, elde edilecek yerli ürünlerin kullanılması hedefleniyor.


Üniversite-Sanayi iş birliği kapsamında Toros Tarım ile yürütülen "Gübrelerin Üretim Sonrasında Fiziksel Özelliklerinin Korunması Amacıyla Alternatif Kimyasal Ürünlerin Sentezi, Karakterizasyonu ve Proses Optimizasyonu" başlıklı proje, Sanayi Doktora Programı çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Bahadır Kürşad Körbahti’nin yöneticiliğini yaptığı projeyle gübrede yaşanan ’kekleşme ve tozlaşma’ sorunu için yeni malzemelerin sentezlenmesi ve patentli yerli ürünlerin elde edilmesi amaçlanıyor.



"Gübrelerle ilgili önemli iki sorun var"


Tarımda sürdürülebilirliğin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Körbahti, sürdürülebilir tarım alanında gerek Türkiye’de, gerekse dünyada gerçekleştirilen Ar-Ge faaliyetleri ile elde edilen; insan, hayvan ve çevre sağlığına olumsuz etkileri olmayan yöntem ve ürünlerin önem kazandığını söyledi. Yürüttükleri proje ile gübrelerin üretim sonrasında fiziksel özelliklerinin iyileştirilmesine yönelik yeni katkı maddeleri ve kaplama malzemeleri üzerine çalışma yaptıklarını ifade eden Körbahti, gübrelerle ilgili önemli iki sorun olduğunu belirtti. Bunların ’kekleşme ve tozlaşma’ olduğuna dikkat çeken Körbahti, üretim sonrası gübrenin toprağa ulaşıncaya kadar birçok dış müdahaleye maruz kaldığını, bunun da topaklanma olarak bilinen ’kekleşme’, dağılmasıyla da ’tozlaşma’ yaşandığını kaydetti. Bunun da gübrede verim kaybına neden olduğuna işaret eden Körbahti, amaçlarının bu verim kaybını yerli ürünlerle minimize etmek olduğunu kaydetti.



"Amacımız, ulusal kaynakları kullanarak yeni katkı maddeleri ve kaplama malzemeleri geliştirmek"


Gübrelerin tarımsal verim ve tarımsal üretim için önemli kimyasal maddeler olduğunu belirten Körbahti, şöyle devam etti:


"Gübreler iki özellikleriyle belirleniyor. Bunlar kimyasal özellikleri ve fiziksel özellikleri. Kimyasal özellikleri gübrenin bitkiye yarayışlılığıyla ilgili bir özellik. Fiziksel özelliği ise depolama, taşıma ve muhafaza etme aşamasında gübrenin özelliklerini korunmasıyla ilgili bir nitelik. Çalışmamızda, NPK gübreler, azotlu gübreler ve organomineral gübrelerle ilgili kekleşme ve tozlaşma sorununa yönelik katkı maddeleri ve yeni kaplama maddeleri geliştirmek."


Üzerinde çalıştıkları ürünlerin ithal edildiğini vurgulayan Körbahti, amaçlarının ulusal kaynakları kullanarak patentlenebilecek yeni katkı maddeleri ve kaplama malzemeleri geliştirmek olduğunu kaydetti.



"Projenin iki önemli çıktısı var"


Dünyada yıllık 150-200 milyon ton civarında, Türkiye’de ise yıllara göre değişkenlik gösterse de ortalama 6 milyon ton gübre tüketiminin söz konusu olduğunu ifade eden Körbahti, "Bu kaplama malzemeleri ton başına 1-2 kilogram kullanılıyor. Yüzde 10 kadar verim kaybını göz önünde bulundurursak, bu 600 bin ton kadar bir ürün kaybı anlamına geliyor. Bu nedenle yapacağımız çalışmanın önemli olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Projenin iki önemli çıktısı olduğunu dile getiren Körbahti, şöyle devam etti:


"Bu çıktılardan birincisi ulusal kaynaklarımızla yeni ürünler geliştirmek. İkinci çıktısı ise sanayinin ihtiyacı olan doktoralı yetişmiş personel tedariki sağlamak. 11. ve 12. kalkınma planlarını incelediğimiz zaman farklı çalışma grupları tarafından hazırlanan, Cumhurbaşkanımız tarafından da onaylanan bu planlarda özellikle sanayi için yetişmiş doktoralı elemanların teşvik edilmesi ve bu konuda üniversite sanayi iş birliği çalışmalarının yapılmasına yönelik yaklaşımlar mevcuttu. Dolayısıyla biz bu her iki alanda da ülkemize katkı yapmayı hedefliyoruz."



"Bir kaplama malzemesi geliştirdik"


Projenin 7 yıllık olduğunu belirten Körbahti, 2019 çağrısıyla projeye başvurduklarını, 2020’de desteklendiğini ve 2021 yılında da sözleşme imzaladıklarını kaydetti. Şu anda projenin 4. yılında olduklarını ifade eden Körbahti, "4 yıllık süre aslında bursiyerlerimizin doktora eğitiminin tamamlanması, daha sonraki kısım ise özel sektörde istihdam aşaması olmak üzere 7 yıllık bir süreyi kapsıyor" diye konuştu. Devam eden çalışmada 3 bursiyerin görev yaptığını aktaran Körbahti, şöyle devam etti:


"Bursiyerlerimizden biri NPK kompoze gübreler üzerine çalışmasını yaptı. Bir kaplama malzemesi geliştirdik. Kendisi projemizden nisan ayında mezun oldu. Diğer 2 öğrencimizin çalışmaları devam ediyor. Organomineral gübrelerin tozlaşmasına yönelik katkı maddeleri geliştirilmesi ve azotlu gübrelerle ilgili kaplama malzemesi geliştirilmesiyle ilgili çalışmalarımız halihazırda devam ediyor. Tahminen 2025 yılının Ağustos ayında tamamlamayı planlıyoruz."



Gübre kaplama ve katkı maddelerinde yerli ürün arayışı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun OMÜ Sterilizasyon Ünitesi kapılarını açtı Dünya Sterilizasyon Bilimleri Günü kapsamında Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Merkezi Sterilizasyon Ünitesi, düzenlenen etkinlikle personeli ağırlayarak sterilizasyon süreçlerinin hayati önemine dikkat çekti. Günün ilk yarısında Hemşirelik Hizmetleri ile koordineli olarak düzenlenen organizasyonda, hastane personeli gruplar halinde üniteye konuk oldu. Ziyaretçilere, cerrahi güvenliğin temel taşı olan ünitenin işleyişi, kullanılan modern teknolojileri ve sterilizasyonun hassas aşamaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Saha turunun ardından eğitim salonuna geçen katılımcılar, süreçleri detaylandıran kısa bir film izledi. Görsel sunum, eş zamanlı yapılan teknik anlatımlarla pekiştirilerek sterilizasyonun önemi bir kez daha vurgulandı. Etkinliğin öğleden sonraki bölümünde ise Üniteyi; Başhekim Prof. Dr. Ünsal Özgen, Sterilizasyon Ünitesi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Fatih Temuçin, Başhekim Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Mehmet Çelebi, Hastane Yöneticileri ve ameliyathane çalışanları ziyaret etti. "Bu anlamlı günü yeni ünitemizde kutlamanın heyecanını yaşıyoruz" Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı aynı zamanda Sterilizasyon Ünitesi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Fatih Temuçin yaptığı konuşmada; sterilizasyon ekibinin hastane işleyişindeki kilit rolüne ve arka planda yürüttükleri özverili çalışmalara dikkat çekti. Bu özel günü, en güncel standartlarla donatılmış yeni sterilizasyon ünitemizde kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, başhekim Prof. Dr. Ünsal Özgen’e kendilerine olan inancı, kararlılığı ve sürecin en başından itibaren gösterdiği destek için teşekkürlerini iletti. "Ameliyathane ve sterilizasyon, hiç durmaması gereken bir kavşak gibidir" Başhekim Prof. Dr. Ünsal Özgen ise konuşmasında sterilizasyon süreçlerinin hastane dinamiğindeki hayati önemini bir metaforla vurguladı. Sterilizasyon ünitesi ve ameliyathanelerin entegre işleyişini, trafiğin sürekli akması gereken ve hiç durmayan bir kavşağa benzeten Prof. Dr. Özgen; bu kesintisiz ve kusursuz hizmetin sürdürülmesindeki yoğun emeklerinden dolayı tüm sterilizasyon çalışanlarına teşekkür etti. Samimi bir atmosferde gerçekleşen etkinlik, günün anısına çekilen hatıra fotoğrafları ve ikramların ardından sona erdi.
Bursa Karacabey’de hamam ve sauna kompleksinin temelleri atıldı Karacabey Belediyesi, ilçeye modern bir sosyal yaşam alanı kazandıracak Hamam-Sauna, Kafeterya ve Fitness Kompleksi projesinde ilk adımı attı. Karacabey Belediyesi, ilçenin sosyal yaşamına değer katacak önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Kültürpark içerisinde inşa edilecek olan Hamam - Sauna, Kafeterya ve Fitness Kompleksi için temel atma töreni gerçekleştirildi. Karacabey Belediye Başkanı Fatih Karabatı, AK Parti Karacabey İlçe Başkanı Gültekin Saygısever ve başkan yardımcılarının katılımıyla düzenlenen programda projenin ilk adımı atıldı. Başkan Karabatı, temel atma düğmesine basarak çalışmaları resmen başlattı. Canbalı Mahallesi’nde, Karacabey Belediyesi mülkiyetinde bulunan alanda hayata geçirilecek proje, toplam bin 35 metrekare kapalı alan üzerine kurulacak. Etüd Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında tesis; hamam, sauna, kafeterya ve fitness alanlarını tek çatı altında buluşturacak. Proje, vatandaşların konforu ve ihtiyaçları göz önünde bulundurularak planlandı. Kompleks içerisinde; kadın ve erkekler için ayrı soyunma alanları, hamam bölümü (sıcaklık/hararet alanı, göbek taşı ve kurna alanları), duş alanları, dinlenme alanları, kapalı kafeterya ve fitness salonu yer alacak. Projenin en önemli hedeflerinden biri, Kültürpark’ın kullanım çeşitliliğini artırmak ve bölgeyi daha cazip bir yaşam alanına dönüştürmek. Aynı zamanda ilçe halkına modern hamam ve sauna hizmeti sunularak sosyal donatı ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor. Temel atma töreninde konuşan Belediye Başkanı Fatih Karabatı, projenin ilçe adına önemli bir ihtiyacı karşılayacağını vurgulayarak, "Uzun süredir hemşehrilerimizden gelen talepler doğrultusunda şekillendirdiğimiz bu projeyle, hasıl olan ve gerçekten ihtiyaç duyulan bir hizmeti hayata geçirecek olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Sadece bir yapı değil, içerisinde sosyal yaşamı, sağlıklı yaşamı ve dinlenme imkânlarını barındıran kapsamlı bir yaşam alanını ilçemize kazandırıyoruz. Önemsediğimiz ve titizlikle planladığımız bu projeyle Karacabey’imizin sosyal donatılarını güçlendiriyor, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmayı hedefliyoruz. İlçemize değer katacağına inandığımız bu yatırımın Karacabey’imize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerine yer verdi. Karacabey Belediyesi’nin vizyon projeleri arasında yer alan Hamam - Sauna ve Yaşam Kompleksi’nin tamamlanmasıyla birlikte hem vatandaşların dinlenme ve sosyalleşme ihtiyaçlarına cevap verilmesi hem de ilçenin gelişim kapasitesinin artırılması hedefleniyor.
Antalya Binanın teras katında çıkan yangında yaşlı bina sakinleri, kapıları çalan kuryelerin yardımıyla tahliye edildi Antalya’da 9 katlı apartmanın son katında bulunan dubleks dairenin terasında çıkan yangın, ev sahibi ile site sakinlerini sokağa döktü. Büyük çapta hasara yol açan yangında apartmandaki yaşlı bina sakinleri, kapıları çalan kuryelerin yardımıyla tahliye edilirken, ev sahibi, "Evin üstü komple yanmış, evde kayınvalidem, eşim ve kızım vardı. Şükür ki, onlara hiçbir şey olmadı, sağlıkları yerinde. Şu anda tek tesellimiz o" diyerek ailesinin sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Olay, Muratpaşa ilçesi Fener Mahallesi 1964 Sokak üzerinde bulunan bir sitedeki 9 katlı apartmanın son katında yer alan dubleks dairenin teras katında, saat 13.00 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, henüz bilinmeyen bir nedenle çıkan yangını fark eden ev sahipleri, yükselen dumanların ardından durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. Teras katı büyük çapta zarar gördü İhbar üzerine olay yerine Antalya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ekipleri ile emniyet güçleri sevk edildi. Kısa sürede adrese ulaşan ekipler, yangına hem apartman dışından 30 metrelik merdivenli araçla hem de daire içinden müdahale etti. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle alevler dakikalar içinde kontrol altına alınarak söndürüldü. Çıkan yangında dubleks dairenin teras katında büyük çapta hasar meydana geldi. Yangın sırasında sitede oturan vatandaşlar paniğe kapılarak apartmandan aşağı inerken, ev sahiplerinin de yangından son anda haberdar olduğu belirtildi. "Herhangi bir kaynak ya da ateşle ilgili bir şey olmuş olabilir" Ev sahibi Erdal Atılgan, yangının çıkış nedenini bilmediklerini belirterek, "Kahvaltı yaptıktan sonra olaydan yaklaşık 1 saat önce evden ayrıldım. Evden çıktıktan 45 dakika sonra eşim ‘Ev yanıyor’ diye aradı, çatıdan başlayan bir yangın. Nereden çıktı, nasıl çıktı bilmiyorum. Hala da muallakta. Geldikten sonra gördüm ki evin üstü komple yanmış, evde kayınvalidem, eşim ve kızım vardı. Şükür ki onlara hiçbir şey olmadı, sağlıkları yerinde. Şu anda tek tesellimiz o. Evdeki hasar, maddi hasar. Nereden çıktığını, nasıl çıktığını bulacaklardır. 26 senedir bu sitede oturuyorum, hiç böyle bir olay yaşanmadı. Kimsenin günahını almak istemiyorum ama belki bir çalışma yapılabilir. Herhangi bir kaynak ya da ateşle ilgili bir şey olmuş olabilir, onu araştırıp bulacaklardır" dedi. Kuryeler kapıları çalıp bina sakinlerini uyardı Yangın sırasında siteye sipariş getirdiğini söyleyen Erol Keklik ise, "Kuryeyim, buraya sipariş getirdim. Baktığımda yangın vardı sonra itfaiyeyi çağırdık. İnsanlar panik içerisindeydi, kapıları çaldım. Yaşlı bir teyze vardı, onları indirdim. Alevler yükselmeye başlamıştı, herkese geçmiş olsun" şeklinde konuştu. Apartmana yemek siparişi getiren bir diğer kurye Yavuz Pirbudak da dumanların kısa sürede yoğunlaştığını belirterek, "Bir baktım yangın, dumanlar artmaya başladı. Serice 4’üncü kattan başlayarak 5’inci, 6’ncı katlara çıktım. Kapıları çaldık, yaşlı bir teyze ve amca vardı onları arkadaşım ile birlikte çıkardık. İtfaiyecilere yardım etmek için hortumları çektik. Durum bundan ibaret. Herkese çok geçmiş olsun" ifadelerini kullandı. Emniyet güçleri olay yerinde geniş çaplı güvenlik önlemi alırken, yangının kesin çıkış nedeninin belirlenmesi için inceleme başlatıldı.
Adana Adana’da 4 ve 5. sınıf öğrencilerine uluslararası standartlarda ücretsiz deneme sınavı Uluslararası öğrenci değerlendirme programı olan PISA yaklaşımı baz alınarak hazırlanan yeni nesil ölçme ve değerlendirme uygulaması, İstanbul Lider Koleji Adana Kampüsü’nde ve kolejin tüm kampüslerinde eşzamanlı olarak 28 Nisan saat 10.00’da ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. İstanbul Lider Koleji’nin PISA yaklaşımından ilham alınarak hazırladığı yeni nesil ölçme ve değerlendirme uygulamasında, öğrencilerin yalnızca bilgi düzeylerinin değil; analitik düşünme, problem çözme ve bilgiyi gerçek yaşam durumlarında kullanabilme becerilerinin de ölçülmesi hedefleniyor. Kolejin programının, PISA ölçme ve değerlendirme yaklaşımı üzerine çalışan uzman eğitimciler ve uluslararası standartlarda soru geliştirme deneyimine sahip kaynak yazarlarının katkılarıyla hazırlandığı açıklandı. Bu sayede öğrencilerin, dünya genelinde uygulanan yeni nesil değerlendirme anlayışına yakın bir ölçme deneyimi yaşayarak üst düzey düşünme becerilerini geliştirme fırsatı bulacağı ifade edildi. Konuyla ilgili açıklamada bulunan İstanbul Lider Kolejleri İcra Kurulu Başkanı Filiz Kepme, "İstanbul Lider Koleji olarak amacımız; ezberi değil, düşünmeyi, analiz etmeyi ve üretmeyi merkeze alan bir eğitim anlayışıyla öğrencilerimizi geleceğin dünyasına en güçlü şekilde hazırlamaktır" dedi. Sınav, Türkiye genelindeki İstanbul Lider Koleji kampüslerinde eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek. Adana Kampüsü’nde ise 28 Nisan Salı günü saat 10.00’da yapılacak sınava 4 ve 5’inci sınıf öğrencileri ücretsiz katılabilecek.