TEKNOLOJİ - 24 Aralık 2023 Pazar 12:27

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi öğrencilerin ilgi odağı oluyor

A
A
A
Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi öğrencilerin ilgi odağı oluyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi öğrencileri, ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni ziyaret ederek, merkezdeki çalışmalarla ilgili bilgi aldılar.


Çilek Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezinde LGS hazırlığı gören öğrenciler, İklim ve Çevre Bilim Merkezi ile buluştu. Merkeze, Çilek Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezinden toplam 120 LGS hazırlık öğrencisi gelerek, 6 gruba ayrıldı ve her bir gruba birer eğitmen eşlik etti. Eğitmenler; iklim, bilim ve çevre ile ilgili düzenekler hakkında öğrencileri bilgilendirirken, deney olanakları da sundular. İlk olarak planetaryumda astronotla alakalı film izleyen öğrenciler, ardından deney alanlarını gezdi. Öğrenciler böyle bir deneyime ortak olmanın mutluluğunu yaşarken, merkezi de çok beğendiklerini ifade etti.



Merkez, bugüne kadar toplam 17 bin 100 kişiyi ağırladı


Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı bünyesinde 1 Kasım 2023 tarihinde kapılarını açan ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’, bugüne kadar toplam 17 bin 100 kişiyi ağırladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan merkez, cumhuriyetin 100. yılında gençlere ve çocuklara armağan edilmişti. Gençler ve çocuklar, ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ sayesinde, bilimin ışığında deneyimler elde etmeyi sürdürüyor.


İklim ve çevre temasıyla çocuklara çevre konusunda bilinç kazandırılması hedeflenen merkez; 70’den fazla interaktif deney düzeneğinin yanı sıra, Türkiye’nin en büyük kapasiteli ve en büyük perde çapına sahip planetaryumuna sahip. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in öncülüğünde açılan bilim merkezi, randevu sistemi ile öğrencileri ağırlamaya devam ediyor.



“Öğrencilerimizin hayatlarında, bu alanda bir durum değişikliği oluşturmayı hedefliyoruz”


Mersin Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı İklim ve Çevre Bilim Merkezi Şube Müdürü Onur Sevin, “İklim ve Çevre Bilim Merkezimizde bugüne kadar 17 bin 100 misafirimizi ağırlamış bulunuyoruz. Bunlardan 12 bini çocuk yaş gruplarında olup, yaklaşık 5 bin kişi de yetişkin vatandaşlarımızdan oluşuyor” dedi. Merkezde öğrencilere interaktif deney düzenekleriyle beraber, hayatlarında ve okul aşamalarında öğrendikleri deneyimleri somutlaştırarak öğretmeyi hedeflediklerinden söz eden Sevin, “Bilim merkezi olarak temel hedefimiz; öğrencilerimizin çıktıktan sonra buradaki öğrendikleri bilgilerle, hayatlarında bu alanda bir durum değişikliği oluşturmayı hedefliyoruz. İklim ve Çevre Bilim Merkezimize ziyaretler devam ediyor. Randevulu sistemle hafta sonu vatandaşlarımız ve öğrenci gruplarımızı alıyoruz. Hafta içinde de okul gruplarımızı, yine randevulu bir şekilde ağırlamayı sürdürüyoruz” diye konuştu.



“Öğrenciler merkezde, yerinde gözlem yaparak öğreniyor”


Mersin Büyükşehir Belediyesi Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi Sorumlusu Umut Demirkan, öğrencilerin bilimle daha yakından ilgilenmeleri amacıyla onları ‘Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ne getirdiklerini belirterek, “Biz bunu düzenli bir şekilde yapacağız. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak öğrencilerimizin sadece okullardaki ödevlerine yardımcı olmakla kalmıyor ya da onları sadece sınavlara hazırlamıyoruz, aynı zamanda akademik farkındalık kazandırmak da istiyoruz. Bu bağlamda da merkezimize getirdik. Merkezimizde planetaryum var. Burada öğrencilerimiz çeşitli gösterimlere tabi oluyor ve bunlarla beraber uzay hakkında bilgi sahibi oluyor. Aynı zamanda güncel sorunları ve soyut olan bazı konuları deneysel aktivitelerle somutlaştırarak, yerinde gözlem yaparak öğreniyorlar” ifadelerini kullandı.



LGS hazırlık öğrencileri merkezde hem eğlendi hem de bilgi sahibi oldu


Merkezi ziyaret eden öğrencilerden Emine Eroğlu, Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezini oldukça eğlenceli ve teknolojik bulduğunu ifade ederek, “Burada iyi bir eğitim veriyorlar ve neler yapılması gerektiğini söylüyorlar. Gökyüzünü izlerken çok etkilendim ve daha önce uzayı hiç bu kadar detaylı görmemiştim. Filmde de anlatılması gerekenlerin çok iyi anlatıldığını düşünüyorum” dedi. Deney alanlarını oldukça faydalı bulduğunu söyleyen Eroğlu, “Plastik atık, kâğıt ve evde kullandığımız bitkisel yağların nereye gittiğini ve nasıl dönüştüğünü öğrendik. Buraya ilk kez geldim ve çok etkilendim” şeklinde konuştu.


Öğrencilerden Ruşen Akbağ ise merkez sayesinde hem eğlendiklerini hem de bilgilendiklerini ifade ederek, “Astronotları izledik. Yeni deneyler gördük. Bence çok bilgilendiriciydi. Çok etkiledi beni. Astronotların neler yaptığını gördük” diye konuştu.



Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi öğrencilerin ilgi odağı oluyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Gülşah Durbay’ın ismi Yunusemre’de yaşatılacak Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, Atatürk Mahallesi’nde yapımı tamamlanma aşamasına gelen Yunusemre Belediyesi Kadın Kafe’de incelemelerde bulundu. Başkan Balaban, kısa süre önce hayatını kaybeden Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ın isminin bu anlamlı mekanda yaşatılacağını açıkladı. Vatandaşlara yeni sosyal yaşam alanları kazandırmayı sürdüren Yunusemre Belediyesi, kadınlar ve çocuklara yönelik önemli bir projeyi daha hayata geçiriyor. Kadınların çocuklarıyla birlikte güvenli, nitelikli ve keyifli vakit geçirebileceği Kadın Kafe’de çalışmalar sona yaklaşırken; Belediye Başkanı Semih Balaban projeyi yerinde inceleyerek yetkililerden bilgi aldı. İnceleme sırasında Başkan Balaban’a MAYEB Genel Müdürü İlhan Düzenli de eşlik etti. Kadın Kafe’nin yalnızca bir kafe olarak değil, çok yönlü bir yaşam alanı olarak tasarlandığını vurgulayan Başkan Balaban, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bu alanı, kadınlarımızın sosyalleşebileceği, çocuklarıyla birlikte huzur içinde vakit geçirebileceği, dayanışmanın ve paylaşımın güçleneceği bir yaşam merkezi olarak planladık. Yunusemre’de sosyal belediyeciliğin en güzel örneklerinden birini daha hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz." İsmi yaşatılacak Kafenin ismiyle ilgili de önemli bir açıklama yapan Başkan Balaban, geçtiğimiz günlerde yakalandığı amansız hastalığa yenik düşen Şehzadeler Belediye Başkanı Gülşah Durbay’ın ismini bu projede yaşatacaklarını belirterek şunları söyledi: "Gülşah Başkanımız, Manisa’da toplumun her kesimi için verdiği mücadeleyle çok kıymetli bir iz bıraktı. Onun adını, kadınlara ve çocuklara dokunan böyle anlamlı bir projede yaşatmak bizim için hem bir vefa borcu hem de büyük bir onurdur. Gülşah Durbay’ın ismi Yunusemre’de yaşamaya devam edecek."
Ankara Başkentte etkili olan kar yağışı Eymir Gölü’nde kartpostallık görüntüler oluşturdu Ankara’da dün gece saatlerinde etkili olan kar yağışı, Eymir Gölü’nü beyaza bürüdü. Yılbaşı tatilini fırsata dönüştüren vatandaşlar, karın keyfini çıkarmak için Eymir Gölü’nü ziyaret etti. Ankara yeni yıla kar ile merhaba dedi. Dün gece etkili olan kar yağışı Başkenti beyaza bürüdü. Yılbaşı tatilini kar ile doyasıya geçirmek isteyen Başkentliler ise soluğu parklarda, piknik alanlarında ve kayak merkezlerinde aldı. Arazisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde (ODTÜ) yer alan Eymir Gölü ise, dün gece etkili olan kar yağışının ardından bembeyaz oldu. Beyaza bürünen Eymir Gölü ve çevresinde kartpostallık görüntüler oluştu. Kar yağışını ve yılbaşı tatilini fırsata dönüştürmek isteyen Başkentliler, yeni yıl sabahının ilk ışıklarıyla birlikte Eymir Gölü’nü ziyaret etti. Fotoğraf çektiren, koşu yapan ve göl etrafındaki cafeteryalarda sıcak içeceklerini içen yerli ve yabancı turistler, karın yağışının devam etmesini diliyor. "Kar benim için mükemmel bir şey" Sabahın ilk saatlerinde Eymir Gölü’ne koşu yapmaya gelen Rus bir turist, yeni yılda dünyaya barış mesajı vererek, "Çok mutluyum, çünkü karı çok seviyorum. Sibiryalıyım ve benim için kar mükemmel bir şey. Herkese mutlu yıllar diliyorum. Benim çocuklarım var ve bugün kayak yapacağız. Bugün buraya tekrar geleceğiz. Keşke her zaman kar yağsa. Yılbaşı herkese sağlık ve mutluluk getirsin. Yeni yıla girerken uyudum. Yeni yıldan barış istiyorum. Bence ne kadar barış olursa, insanlar o kadar mutlu olacak. Herkese mutluluk diliyorum" ifadelerini kullandı. "Umarım bu yıl çok iyi geçer" Kar yağışını fırsata dönüştüren Amerikalı turist Cehat Raseksina ise, kar yağışının her tarafı güzelleştirdiğini belirterek, "Kar yağışı baya güzel oldu. Yollarda ve dağlarda güzel görüntüler oluştu. Koşuya çıktık. Umarım güzel bir koşu olur. Bugün amacımız yarı maratona ulaşmak, planımız bu. Sonrasında eve gidip film izleyeceğiz. Yeni yılda dünyaya mesajım, umarım bu yıl çok iyi ve mutlulukla geçer" diye konuştu. "Teksaslıyım orada çok kar yok" Amerikalı turist Kevin Druce ise, yeni yılda dünyaya sevgi mesajı vererek, "Bugünün eğlenceli geçirmeyi umuyoruz. Hayattayız ve mutluyuz. Teksaslıyım ve Teksas’ta çok kar yok. Buraya kar yağdığını görünce bu fırsatı değerlendirmek ve eğlenmek istedim. Yeni yıl mesajım birbirinizi sevin" şeklinde konuştu.
İstanbul Aralık ayında İstanbul’un yıllık enflasyonu yüzde 37,68 oldu İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) açıkladığı verilere göre, İstanbul’da Aralık ayında perakendefiyatlar aylık yüzde 1,23 artarken, yıllık bazda ise yüzde 37,68 arttı. İstanbul’un Aralık ayı enflasyonu belli oldu. Aralık ayında İstanbul’da perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksi aylık artışı yüzde 1,23 olarak gerçekleşti. 2024 Aralık ayına göre 2025 Aralık ayında İstanbul’da yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İTO 2023=100 bazlı İTO İstanbul Tüketici Fiyat İndeksinde yüzde 37,68 olarak gerçekleşti. 2025 Aralık ayında İstanbul Tüketici Fiyat İndeksinde; bir önceki aya göre lokanta ve oteller harcama grubunda yüzde 3,24, sağlık harcamaları grubunda yüzde 2,93, çeşitli mal ve hizmetler harcama grubunda yüzde 2,25, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 2,00, konut harcamaları grubunda yüzde 1,90, gıda ve alkolsüz içecekler harcama grubunda yüzde 1,65, eğlence ve kültür harcamaları grubunda yüzde 1,38, haberleşme harcamaları grubunda yüzde 0,58, alkollü içecekler ve tütün harcama grubunda yüzde 0,13, eğitim harcamaları grubunda 0,09 artış, giyim ve ayakkabı harcamaları grubunda yüzde -0,77, ulaştırma harcamaları grubunda yüzde - 0,69 azalış izlendi. İstanbul’da 2025 Aralık ayı fiyat indeksinin belirlenmesinde; lokanta ve otel harcamaları grubunda piyasa koşullarına bağlı izlenen fiyat değişimleri, sağlık harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerde kamu kaynaklı yapılan fiyat düzenlemeleri, konut, ev eşyası ve çeşitli mal ve hizmetler harcama gruplarında yer alan bazı ürün ve hizmetlerdeki fiyat değişimleri, gıda harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerde kış mevsimsel etkisinin devam etmesi ile giyim ve ayakkabı harcamaları ile ulaştırma harcamaları gruplarında piyasa koşullarına bağlı olarak izlenen aşağı yönlü fiyat değişimleri etkili oldu. 2025 Aralık ayında en yüksek grup artışı Lokanta ve Oteller harcama grubunda (yüzde 3,24), en yüksek grup azalışı ise Giyim ve Ayakkabı Harcamaları grubunda (-0,77) izlendi. Toptan Eşya Fiyatları İndeksi Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2025 Kasım ayında yüzde 2,14 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi 2025 Aralık ayında yüzde 0,93 oranında arttı. 2025 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı yüzde 23,25, yıllık ortalama değişim oranı ise yüzde 26,95 oldu. Aralık 2025’te toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; madenler grubunda yüzde 11,81, gıda maddeleri grubunda yüzde 0,81, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 0,74, artış; kimyevi maddeler grubunda yüzde -0,05, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde -0,57 ve işlenmemiş maddeler grubunda yüzde -0,84 azalış gözlenirken; mensucat grubunda herhangi bir değişim gözlenmedi. Yıllık ortalama bazda 2025 Yılı Aralık ayı gruplar itibariyle artışlar sırasıyla; inşaat malzemelerinde yüzde 45,01, mensucatta yüzde 34,18, gıda maddelerinde yüzde 28,84, işlenmemiş maddelerde yüzde 22,56, yakacak ve enerjide yüzde 20,55, madenlerde yüzde 19,13, kimyevi maddelerde yüzde 17,09 artış gerçekleşti.