ÇEVRE - 09 Nisan 2026 Perşembe 17:29

Mersin Lojistik Merkezi hizmete açıldı

A
A
A
Mersin Lojistik Merkezi hizmete açıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen Mersin Lojistik Merkezi, tır parkı, nakliyeci ofisleri, sosyal tesisler, çocuk kampüsü ve okuma salonuyla hizmete açıldı. Başkan Vahap Seçer, merkezin hem lojistik altyapıya güç katacağını hem de sosyal yönüyle kente değer sağlayacağını söyledi.


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’e yeni bir soluk getirecek olan ve Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen ‘Mersin Lojistik Merkezi’nin açılışına katıldı. Mersin’e lojistik, ulaşım ve sosyal yaşam alanlarında yeni bir soluk kazandıracak projeyle birlikte şehir, modern ve kapsamlı bir ticaret altyapısına kavuştu. Mersin Büyükşehir Belediyesinin Lojistik Merkezi, tır parkı, nakliyeci ofisleri, sosyal tesisler, çocuk kampüsü ve okuma salonu gibi birçok farklı alanı bir arada barındırıyor. Özellikle şehir merkezinde yetersiz kalan eski nakliyeciler sitesinin yerine geçen proje, hem sektör temsilcilerine daha iyi çalışma şartları sunacak hem de bölgedeki tır yoğunluğu nedeniyle oluşan ulaşım sorunlarının önüne geçecek.


Akdeniz ilçesi Huzurkent Mahallesi’ndeki konumu ve otoban bağlantısı sayesinde ulaşım kolaylığı sağlayan merkez, lojistik faaliyetlerinin daha verimli yürütülmesine katkı sunacak. Merkez bünyesinde yer alan çocuk kampüsü ve okuma salonu sayesinde ise bölgedeki çocuklara ve gençlere eğitim, gelişim ve sosyal etkinlik imkânları sunulacak. Proje, hem ekonomik hem de sosyal yönüyle Mersin’e değer katan çok yönlü bir yatırım olarak kente değer katacak.



"Kenti, kentlilerle beraber yönetmek o şehir için en hayırlısıdır"


Merkezin açılışında konuşan Başkan Seçer, kamunun ve vatandaşın yararlanacağı her hizmetin kente değer kattığını söyledi. Lojistik Merkezi düşüncesinin 4 yıl öncesine dayandığını söyleyen Seçer, Karacailyas’ta bulunan mevcut nakliyeciler sitesinin yetersiz kaldığı gerçeğinden yola çıkarak MTSO ile iş birliği içerisinde böyle bir merkezin yapılmasına karar verildiğini kaydetti. Kente yapılacak her hizmette sivil toplum örgütleri ile iş birliği içerisinde olduklarının altını çizen Seçer, "Belediyecilik ya da belediye başkanlığı, ‘Benim her dediğim, her kararım doğrudur. Ben ne bilirsem onu yaparım, kent buna uymak zorundadır’ anlayışı değildir. Bunun yanlış bir anlayış olduğunu, kenti başta sivil toplum örgütleri, odalar ve vatandaşlarla beraber yönetmenin o şehir için en hayırlısı olduğunu kanıtlamak için bunu yaptık" dedi.


Yeni Lojistik Merkezinin hem fiziki şartlarının çok daha iyi olduğunu hem de lokasyon olarak uygun bir yerde bulunduğunu kaydeden Seçer, "Merkez, Huzurkent’te otoyol bağlantısına çok yakın. Huzurkent kuzey yolu üzerinden bir otoban bağlantısı yapıldı ama yolu henüz yapılmadı. Umut ediyoruz hem OSB’ye hem lojistik merkezimize hitap edebilecek yolu da yakın zamanda hayata geçirirler. Buraya öncelik vermeleri lazım" diye konuştu. Seçer, açılışa katılan Mersin milletvekillerinden de bu konuda destek istedi.



"Mersin Büyükşehir, her kesimden insana hizmet eden bir anlayışa sahip"


Alanın yaklaşık 75 bin metrekare olduğunu belirten Seçer, bunun 27 bin metrekarelik yüzölçümlü kısmı üzerine 17 bin 618 metrekare bir yapı alanı, 48 bin metrekarelik yüzölçümlü kısmı üzerine de 180 araçlık tır parkı yapıldığını belirtti. Seçer, "Burada 122 adet bağımsız bölümden oluşan, nakliyecilerimizin ofisleri, idari bina, restoran, kahvehane, mescit, banka, servis atölyesi ile çocuk kampüsü ve okuma salonu yer alıyor. Çocuk kampüsü ve okuma salonu olması size ilginç gelebilir ama Huzurkent her gün gelişen bir bölgemiz. Burada binlerce evladımız, çocuğumuz var. Onlara çok güzel çocuk atölyelerinin olduğu bir kompleks yaptık. Burada 256 kişilik çok amaçlı kullanılabilecek salon, 50 öğrencimizin bir arada ders çalışabileceği okuma salonu yaptık" ifadelerine yer verdi.


Nakliyeciler Sitesinin bu yönü ile sosyal bir yapı da olduğunu kaydeden Seçer, "Mersin Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’de sosyal belediyecilik anlayışıyla bilinen bir belediye. Mersin Büyükşehir Belediyesi, nakliyeciye de iş insanına da sanayiciye de işçiye de çiftçiye de kadına da çocuğuna da her kesimden insana hizmet eden bir anlayışa sahip" diye konuştu.



Seçer, Lojistik Merkezi hakkında teknik bilgileri paylaştı


Merkezin inşaatına bugünkü güncel rakamlarla başlanmış olunsaydı, 1,5 milyar TL gibi bir para harcamaları gerektiğini ifade eden Seçer, nakliyeci ofislerinin 10 blok ve 100 adet ofisten oluştuğunu kaydederek, bu ofislerin tamamını nakliyeci esnafının mülk edindiğini söyledi. Karacailyas’taki Nakliyeciler Sitesinin Büyükşehir Belediyesinin kiraladığı ofislerden oluştuğunu da hatırlatan Seçer, şu anda ise nakliyeci esnafını ofis sahibi yapmış olduklarına değindi. Merkezde yer alan sosyal tesislerin içerisinde 16 adet iş yeri bulunduğunu kaydeden Seçer, bunların içinde de lokantaların, bankanın, mescidin ve erkek berberinin yer aldığını söyledi. Servis Bakım Atölyesinin içerisinde de lastikhane, kaportahane, 2 adet servis-tamir ve yıkama alanları olduğunu ifade eden Seçer, 2 adet güvenlik binası olduğundan da söz etti. Lojistik Merkezinin daha rahat bir lokasyonda yer aldığından da bahseden Seçer, "Kamyon ve tır trafiği ile şehri de rahatsız etmiyoruz, onun dışındayız, otoyola rahat ulaşabiliyoruz. Kimseye bir rahatsızlık vermiyoruz. Çevreyi kirletmiyoruz ve rahatsız etmiyoruz" dedi.



Büyükşehir Belediyesinin, çocuk kampüsleri için bütün ilçelerde hazırlıkları devam ediyor


Merkezin içerisinde yer alan çocuk kampüsü ile ilgili de bilgiler veren Seçer, toplam 2 kattan oluştuğunu söyleyerek, "Bin 300 metrekare alan içerisinde, günlük kapasite 4 seansta 5-14 yaş arası 500 çocuğumuza hitap ediyor. 9 farklı gelişim atölyemiz var. Bizde yeni konsept, çocuk kampüsleri. Bu açacağımız çocuk kampüsü, bugüne kadar Toroslar, Mezitli, Silifke’den sonra 4. çocuk kampüsü olacak. Şu anda Tarsus’ta, Anamur’da ve Bozyazı’da başlıyoruz. Yine diğer bütün ilçelerimizde hazırlıklarımız ve çalışmalarımız devam ediyor" diye belirtti.



Mersin Türkiye’nin Akdeniz’deki lojistik üssü"


"Mersin Türkiye’nin Akdeniz’deki lojistik üssü" diyen Seçer, 12 milyon TEU gibi devasa bir kapasiteye sahip olması hedeflenen Ana Konteyner Limanının Mersin’de yapılması gerektiğini, başka bölgelere kaydırılmasının Mersin’in hakkının elinden alınması olacağını belirterek, "Yatırım programında görünüyor, bu konuda çalışmaların da yapılması gerektiğini düşünüyoruz" dedi. Mersin Büyükşehir ve MESKİ ile kenti daha güzel bir hale getirmek için çalıştıklarını söyleyen Seçer, "Ciddiyetle, samimiyetle zamanı ve imkanlarımızı, kaynaklarımızı en azami şekilde kullanarak hizmet etmeye gayret ediyoruz. Daha temiz, yolları çok daha güzel, yeşil alanları, insanların sosyalleşebileceği alanlar, mutlu bir Mersin olsun istiyoruz. Gelir düzeyi düşük insanlarımız kendini tek başına, yalnız hissetmesin. ‘Belediyem var, devletim var’ desin diye gayret ediyoruz. Her geçen gün altyapı, üst yapı noktasında muazzam çalışmalar oluyor. MESKİ 20 milyar liralık yatırım ile tüm dönemlerin en büyük yatırımlarını yapıyor. Arıtmasıyla, kanalizasyonuyla, içme suyu şebekeleriyle muazzam çalışma içerisinde" diye konuştu.


Başkan Seçer ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından açılış gerçekleştirdikten sonra, merkez gezildi. Çocuk Kampüsünü de ziyaret eden Seçer, merkezdeki çocukların atölye etkinliklerine katıldı. Seçer’in, okuma salonunu da ziyaret etmesinin ardından program sona erdi.



Mersin Lojistik Merkezi hizmete açıldı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta "askıda çiriş otu" uygulaması Baharın gelişiyle tezgâhlarda yerini alan çiriş otu, Muş’ta başlatılan "askıda" uygulamasıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılıyor. Muş’ta baharın habercisi olan çiriş otu tezgâhlarda yerini alırken, yöresel ürün satışı yaparak geçimini sağlayan Yunus Kaya (Yunus Emmi), ihtiyaç sahiplerine destek olmak amacıyla "askıda çiriş otu" uygulamasını başlattı. Kentte her yıl bahar aylarında yoğun ilgi gören çiriş otu, başlatılan uygulama ile dikkat çekti. Yunus Kaya tarafından başlatılan uygulama kapsamında, çiriş otlarını ihtiyaç sahipleri için "askıya" bırakıyor. Tezgâha gelen dar gelirli vatandaşlar ise bu ürünlerden ücretsiz şekilde faydalanabiliyor. Öte yandan çiriş otu, sağlık açısından da birçok fayda sunuyor. Lif açısından zengin olan bu bitki sindirim sistemini desteklerken, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı oluyor. Uygulamanın kısa sürede ilgi gördüğünü belirten Kaya, amaçlarının hem geleneksel bir ürünü yaşatmak hem de ihtiyaç sahiplerine katkı sunmak olduğunu ifade etti. Kaya, "Muş’un geleneksel yemeklerini, kültürünü, örf ve adetlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Muş’un dağlarında kendiliğinden yetişen şifalı otları toplayarak ülkemizin dört bir yanına gönderiyoruz. Burada hem doğal ürünlerimizi hem de yöresel lezzetlerimizi tanıtıyoruz. Aklıma gelmişken böyle bir uygulama başlattım. Bazı insanlar dağlara çıkıp çiriş otu toplayamıyor, bazıları da maddi durumları nedeniyle satın alamıyor. Bu yüzden ’askıda çiriş otu’ uygulamasını hayata geçirdik. Akşam dükkanı kapattıktan sonra ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız gelip askıya bıraktığımız çiriş otlarını alabiliyor. Bu durum bizleri gerçekten çok mutlu ediyor. Ne mutlu bize ki böyle güzel bir memlekette yaşıyoruz. Muş’un yemekleri hem çok lezzetli hem de oldukça sağlıklıdır. Biz de gücümüz yettikçe bu kültürü yaşatmaya ve tanıtmaya çalışıyoruz. Çiriş otunun da birçok faydası var. Özellikle sindirim sistemine ve bağırsaklara iyi geldiği söyleniyor. Üstelik yemekleri de oldukça lezzetli oluyor" dedi.
Bolu Trendyol 1. Lig: Boluspor: 1 - Sivasspor: 2 Trendyol 1. Lig’in 34. haftasında Boluspor sahasında Özbelsan Sivasspor’a 2-1’lik skorla mağlup oldu. Maçtan dakikalar 3. dakikada Murat Paluli’nin ortasında ceza sahası içinde Avramovski’nin şutunda top filelere gitti. 1-0 28. dakikada ceza sahası içerisinde yaşanan karambolde topu önünde bulan Okoronkwo, kafayla topu ağlara gönderdi. 2-0 31. dakikada sağ kanattan Lima’nın ortasında ceza sahası içinde Doğan Can vuruşunda top filelerle buluştu. 2-1 Stat: Bolu Atatürk Hakemler: Burak Demirkıran, Harun Reşit Güngör, Batuhan Bıyıklı Boluspor: Türker Dırdıroğlu, Ömürcan Artan, Lucas Lima, Işık Kaan Arslan, Loic Kouagba, Devran Şenyurt, Barış Alıcı, Doğan Can Davas (Alexandru Baluta dk. 83), Harun Alpsoy, Mario Balbudia, Arda Usluoğlu Yedekler: Bartu Kulbilge, Mert Çetin, Abdulsamet Kırım, Gökhan Akkan, Onur Öztonga, Erdem Dikbasan, Burak Topçu, Mustafa Çaylı, Can Arda Yılmaz Teknik Direktör: Nevzat Dinçbudak Sivasspor: Göktuğ Bakırbaş, Aaron Appindangoye, Okan Erdoğan, Murat Paluli, Uğur Çiftçi, Kamil Fidan (Mert Çelik dk. 75), Daniel Avramovski (Özkan Yiğiter dk. 87), Cihat Çelik, Jonathan Okoronkwo, Aly Malle (Emre Gökay dk. 76), Valon Ethemi (Feyzi Yıldırım dk. 65) Yedekler: Arda Erdursun, Gökhan Akkan, Kerem Atakan Kesgin, Savaş Ala, Aliou Badji, Bekir Böke Teknik Direktör: İsmet Taşdemir Goller: Avramovski (dk. 3), Okoronkwo (dk. 28) (Sivasspor), Doğan Can Cavas (dk. 31) (Boluspor) Kırmızı kart: Balbudia (dk. 90+1) (Boluspor) Sarı kart: Yusuf Cihat Çelik (Sivasspor)
Mersin Bakan Bak Akkuyu NGS’de konuştu: "Büyüyen, gelişen, güçlü bir Türkiye var" Mersin’de yapımı süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni (NGS) mühendis adaylarıyla ziyaret eden Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "İran ile İsrail ve Amerika arasındaki savaş sürecinde Hürmüz Boğazının kapatılması, dünyada enerji güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu ifade eden bir süreç oldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz; gerçekten bugüne kadar ne kadar önemli adımlar attığını görüyoruz "dedi. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, ’Genç Enerji-Akkuyu Nükleer Programı’ çerçevesinde Gülnar ilçesinde yapımı devam eden Akkuyu NGS’yi, Diyarbakır’dan gelen mühendislik fakültesi öğrencileri ile gezdi. Akkuyu Eğitim Merkezinde bilgi alan Bakan Bak, öğrencilerin izlenimlerini de sordu. Öğrenciler, Türkiye’nin enerji ihtiyacının yüzde 10’unun karşılayacak NGS’yi ziyaret edip önemli bir tecrübe elde etme fırsatı yakaladıklarını söyledi. Daha sonra santralin seyir terasına geçen Bak, Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdürü Sergei Butckikh ve diğer yetkililerle görüştü, öğrencilere katılım belgesi vererek onlarla özçekim yaptı. Bugün gençlerle beraber Türkiye’nin nükleer yatırımlarının en önemlisi olan Akkuyu Santralini ziyaret ettiklerini belirten Bakan Bak, "Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak Enerji Bakanlığımızla beraber ortak yürüttüğümüz ’Genç Enerji’ projesi çerçevesinde geçen yıldan itibaren üniversitelerden yaklaşık 200 öğrenci nükleer santrali ziyarete getirilmişti. Bu yılki yapılan planlamada ülkemizin mühendislik bölümlerinde okuyan yaklaşık 500 öğrencimizi buraya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı. "Cumhurbaşkanımızın ne kadar önemli adımlar attığını görüyoruz" Çukurova Basketbol Takımının Avrupa Kupası finalini de Mersin’de izleyeceklerini belirten Bakan Bak, "Hem onu izlemeye geldik hem de gençlerimizle beraber buradaki çalışmaları yerinde görmeye geldik. Gerçekten ülkemiz açısından da önemli. Ben de tabii kendim makine mühendisiyim. O zaman okuduğumuz yıllarda nükleer enerji kürsüsü vardı bizim Teknik İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Fakültesi’nde. Oraya gitmiştim nükleer kürsüye, sormuştuk; ’İşte nükleer çalışmak istiyorum, santral var mı?’. Tabii ülkemizde santral olmadığı için ben fikrimi değiştirmiştim o zaman otomotiv ve endüstri mühendisliği üzerine çalışmaya karar vermiştim. Ama şimdi çok şükür gençlerimizin heyecanını gördük, burada onlara santralin nasıl işlediğini anlattılar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür ediyoruz; gerçekten bugüne kadar ne kadar önemli adımlar attığını görüyoruz" diye konuştu. "Büyüyen, gelişen, güçlü bir Türkiye var" Dünyada yaşanan krizlerde de enerji arzının ne kadar önemli olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Bak, "İran ile İsrail ve Amerika arasındaki bu savaş sürecinde Hürmüz Boğazının kapatılması, dünyada enerji güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu ifade eden bir süreç oldu. Ülkemizin yaklaşık elektrik ihtiyacının yüzde 10’u gibi bir kapasitesini karşılayacak olan tesisi canlı olarak görmek de çok heyecan verici bir mühendis olarak. Bütün gençlerimizi heyecanlandırdı. Onların soruları oldu, ilgililerden cevaplarını aldılar, kafalarında enerjiyle ilgili konular ortaya çıktı. Bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var. Büyüyen, gelişen, güçlü bir Türkiye var. Savunma sanayinden teknolojiye kadar pek çok alanda. Ama enerji konusunda da çok büyük yatırımlar yapıldı. Hem hidrolik yatırımlar hem güneş enerjisi hem rüzgar başta olmak üzere yatırımlar yapıldı. Bu da nükleer kısmı. Bundan sonraki süreçte inanıyoruz ki dünyada da bir trend var malumunuz nükleer enerjiye dönüşle alakalı. Almanya’da da bunu görüyoruz. Ama her şeyin özeti şu. Biz gençlerimizin çok iyi yetişmesini istiyoruz. Bu süreçte onlarca, yüzlerce gencimiz Moskova’ya gitti, orada eğitimler aldılar. Siz de onları takip edeceksiniz, gelecekte de bu yapılacak olan santrallerin ülkemizde enerji konusunda sizler görev alacaksınız, sizler yapacaksınız. Ama bu bir hatıra, bu bir tarihi bir gün sizler açısından da. Bunları arkadaşlarınıza, çevrenize anlatın. Türkiye’nin enerji macerasını, nükleer enerji macerasını yaşamış oluyorsunuz" diye konuştu. "Türkiye bu bölgede güçlü olmaya devam edecek" Savunma sanayiinde ve enerji alanında da güçlü bir Türkiye olduğuna değinen Bakan Bak, "Her zaman söylüyorum yaptığımız çalışmalar, Türkiye bir enerji köprüsü, pek çok boru hattının, enerji hattının aktığı bir köprü. Bunu da çok iyi şekilde değerlendirmemiz lazım. Türkiye bu bölgede güçlü olmaya devam edecek. Cumhurbaşkanımıza liderliği için teşekkür ediyoruz, Enerji Bakanlığımıza da bu projedeki çabalarından dolayı teşekkür ediyoruz. Gençlerimize güveniyoruz, size inanıyoruz" diyerek sözlerini tamamladı. Programda Bakan Bak’a, Vali Atilla Toros, AK Parti Mersin milletvekilleri Ali Kıratlı, Hasan Ufuk Çakır ve AK Parti İl Başkanı Adem Aldemir’de eşlik etti.