GENEL - 08 Şubat 2023 Çarşamba 17:28

Mersin’de depremzedeler sıcak yuva ortamında misafir ediliyor

A
A
A
Mersin’de depremzedeler sıcak yuva ortamında misafir ediliyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, soğuk kış günlerinde evleri yıkılan ya da evlerine giremeyen depremzedelere kapılarını sonuna kadar açtı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, soğuk kış günlerinde evleri yıkılan ya da evlerine giremeyen depremzedelere kapılarını sonuna kadar açtı. Depremin yaralarını sarmak için ilk anlardan itibaren canla başla seferber olan Büyükşehir Belediyes, afet bölgesinden gelen depremzedeleri yurt ve otellerde sıcak bir yuva ortamında misafir ediyor.


Kendi bünyesindeki yurtlar haricinde, Mersin’deki birçok otelle de anlaşma sağlayan Büyükşehir Belediyesi, depremzedeleri ağırlamak için çalışmalarına devam ediyor. Mersin Büyükşehir Belediyesinin otobüsleriyle kente gelen 500’e yakın depremzedenin konaklama ihtiyacı, anlaşma sağlanan otel ve yurtlarda karşılanıyor.


Büyükşehir Belediyesi, evleri yıkılan veya hasardan dolayı evlerine giremeyen depremzedelerin barınma, gıda ve su gibi en önemli ihtiyaçlarını sıcak bir ortamda gideriyor. Yüksek Öğrenim Erkek Öğrenci Yurdu, Gülnar Öğrenci Yurdu ile Tarsus Bungalov ve Konaklama Tesisinde 7’den 70’e tüm depremzedelere kapılarını açan Büyükşehir Belediyesi, Merci Öğrenci Danışmanlık Merkezi psikologları ve PDR uzmanlarının verdiği psikolojik destekle de depremin izlerini ve kaygılarını azaltmayı amaçlıyor.



“Yanlarında olduğumuzu göstermek için gerekli çalışmaları yapmaktayız”


Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığına bağlı Merci Öğrenci Danışmanlık Merkezinde psikolog olarak görev yapan Asena Akatürk, “Bugün burada afet bölgelerinden gelen vatandaşlarımız için Erkek Öğrenci Yurdunu hizmete açmış bulunmaktayız. Burada ailelere barınma, yeme-içme noktasında destek vermekteyiz. Aynı zamanda psikolojik destek de vermekteyiz. Burada aileler ve çocuklar çok kaygılı. Özellikle çocuklar yaşadıkları durumdan çok etkilenmiş durumdalar. Onların bu kaygılarını anlamaya yönelik ve yanlarında olduğumuzu göstermek için gerekli çalışmaları yapmaktayız” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Eskişehir Şehir Hastanesi Davranışsal Bağımlılıklar Polikliniği hizmete başladı Eskişehir Şehir Hastanesi’nde yeni açılan Davranışsal Bağımlılıklar Polikliniği’nde görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Nihal Türkel, ’davranışsal bağımlılık’ kategorisinde yer alan kumar ve oyun bağımlılığı gibi hastalıklarla ilgili bilgilendirmede bulundu. Eskişehir Şehir Hastanesi Davranışsal Bağımlılıklar Polikliniği, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla hizmete başladı. Poliklinikte görevli Psikiyatri Uzmanı Dr. Nihal Türkel, uzun süreli takiplerle hastalara psikoterapi hizmeti sunmayı planladıklarını belirterek davranışsal bağımlılıklarla ilgili detaylara değindi. Dr. Türkel, "Kumar, internet, sosyal medya, oyun, alışveriş ve sürekli yeme ’davranışsal bağımlılık’ kategorisinde yeni yeni değerlendirilmeye başlanmış bir alan. Aynı zamanda, önümüzdeki yıllarda psikiyatri literatüründe daha fazla araştırmaya açık bir alan. Ancak bu yeni olmasına karşın toplumda sıklığı da o derecede artmış bir durumda" dedi. "Uzun süreli takiplerle hastalarımıza psikoterapi hizmeti sunmayı planlıyoruz" Kumar bağımlılığının ’davranışsal bağımlılık’ kategorisinde yer aldığını söyleyen Dr. Türkel, "Yakın dönemde psikiyatrik bir hastalık sınıfına girmeye başladı. İnsanların mesleki ve sosyal hayatını bozacak derecede kumar oynama/arama davranışı bir bağımlılık sınıfına girer. Kumar bağımlılığının ana mekanizması dopamin sistemi üzerinden çalışan ödül haz mekanizmasına dayalıdır. Bu konuda belirgin bir farmakolojik tedavi bulunmamakla birlikte, psikoterapinin etkili olduğu gözlenmiştir. Zaten biz de Davranışsal Bağımlılık Polikliniğimizde uzun süreli takiplerle hastalarımıza psikoterapi hizmeti sunmayı planlıyoruz" ifadelerini kullandı. "Oyun oynamak tek başına zararlı bir alışkanlık değil, hatta faydaları var" Sözlerinin devamında oyun oynama bağımlılığına da değinen Dr. Türkel, şöyle konuştu: "Aslında oyun oynama 1960’lardan beri bilgisayarların gelişmesiyle başlamakla birlikte, son yıllarda konsol oyunlarındaki yükselişle arttı. Oyun oynamak tek başına zararlı bir alışkanlık değil, hatta pek çok açıdan kişinin dikkat süresinin gelişimi ve strateji geliştirme adına faydaları da olan bir şey. Ancak oyun oynama davranışı ve buna yönelik arayış süresi kişinin işlevselliğini bozacak noktaya geldiyse diyoruz ki, artık bu bir bağımlılık."