GÜNDEM - 11 Ocak 2026 Pazar 10:48

Mersin’de görme engelliler için empati parkuru kuruldu

A
A
A
Mersin’de görme engelliler için empati parkuru kuruldu

Mersin Büyükşehir Belediyesi, ‘7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ kapsamında farkındalık oluşturmak amacıyla empati parkuru kurdu. Sayapark AVM’de düzenlenen etkinlikte vatandaşlar, göz bandı ve beyaz baston kullanarak görme engelli bireylerin kent yaşamında karşılaştığı zorlukları deneyimledi.


Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığı ile bir sivil toplum örgütü iş birliğinde gerçekleştirilen etkinlikte, hissedilebilir yüzeyden oluşan parkurda yürüyen vatandaşlar, görme engelli bireylerin günlük hayatta yaşadığı güçlükleri birebir yaşama fırsatı buldu.



Gözler kapandı, empati arttı


Kurulan farkındalık parkurunda katılımcılar göz bandı takarak beyaz baston eşliğinde hissedilebilir zemin üzerinde yürüdü. Uygulamalı etkinlik sayesinde hissedilebilir yüzeylerin şehir yaşamındaki önemi anlatılırken, katılımcılar görme engelli bireylerin karşılaştığı engelleri daha yakından anlama imkanı buldu.



"Vatandaşlar, görme engellilerin yaşadığı zorlukları deneyimledi"


Sağlık İşleri Dairesi Başkanlığında görevli sosyolog Onur Örbük, Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası dolayısıyla farkındalık etkinliği düzenlediklerini belirterek, "Görme engelli bireylerimizin şehir hayatında yaşadığı sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla bir farkındalık parkuru kurduk. Parkuru deneyimleyen vatandaşlar, daha önce böyle bir deneyim yaşamadıklarını ve görme engellilerin yaşadığı zorlukları daha iyi anladıklarını ifade etti" dedi.



Vatandaşlar parkurda zorlandı


Etkinliğe katılan vatandaşlardan Ebru Bölük, parkurda yürürken zorlandığını belirterek, "Bu etkinlik gerçekten çok anlamlı. Gözlerim kapalıyken yürümek benim için çok zordu. Empati duygusunun artması için bu tür çalışmalar çok önemli" ifadelerini kullandı.


Levent Özkurt ise hissedilebilir yüzeylerin önemini etkinlikte daha iyi anladığını söyleyerek, "Şehirde gördüğümüz sarı bantların ne kadar önemli olduğunu bugün yaşayarak öğrendim. Görme engelli bireyler için büyük bir kolaylık sağlıyor. Bu tür çalışmaların yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyorum" dedi.



Mersin’de görme engelliler için empati parkuru kuruldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Meteoroloji’den Erzincan, Erzurum ve Bayburt için kuvvetli kar ve fırtına uyarısı Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi, Erzincan, Erzurum ve Bayburt çevreleri için kuvvetli kar yağışı ve fırtına uyarısında bulundu. Yapılan son değerlendirmelere göre, 12 Ocak 2026 Pazartesi günü Erzurum çevrelerinde güney yönlerden kuvvetli rüzgar ve fırtına bekleniyor. Rüzgarın hızının 50-70 kilometre/saat, yüksek kesimlerde ise yer yer 80-90 kilometre/saate ulaşacağı tahmin ediliyor. Erzincan ve Bayburt çevrelerinde ise 11 Ocak 2026 Pazar akşam saatlerinden itibaren kuvvetli kar yağışı etkili olacak. Bölgede 10-20 santimetre kar örtüsü, yer yer ise 20 santimetrenin üzerinde yoğun kar yağışı beklenirken, kuvvetli rüzgar ve fırtınanın yağışlarla birlikte etkisini artıracağı bildirildi. Yağışların 13 Ocak 2026 Salı günü öğle saatlerine kadar aralıklarla devam etmesi öngörülüyor. Meteoroloji yetkilileri, beklenen olumsuz hava koşulları nedeniyle ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don olayları, yüksek kesimlerde tipi, eğimli ve kar örtüsünün fazla olduğu alanlarda çığ riski, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi ile soba ve doğalgaz kaynaklı baca gazı zehirlenmelerine karşı vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiğini vurguladı. Yetkililer, özellikle sürücülerin ve yüksek kesimlerde yaşayan vatandaşların meteorolojik uyarıları yakından takip etmelerini istedi.