ÇEVRE - 03 Şubat 2026 Salı 09:47

Mersin’de selin izleri sahillerden siliniyor

A
A
A
Mersin’de selin izleri sahillerden siliniyor

Mersin’de geçtiğimiz hafta cuma günü etkili olan aşırı yağışların ardından sahillerde ve dere yataklarında oluşan sel kaynaklı atıklar, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin koordineli çalışmasıyla temizlenirken, tahrip olan alanlarda yenileme çalışmaları sürüyor.


Mersin Büyükşehir Belediyesi, 30 Ocak’ta aşırı yağışların bazı derelerin taşmasına sebep olduğu olumsuzlukları gidermek için çalışmaya devam ediyor. Şiddetli yağışların etkisiyle ve bu yağışların yüksek kesimlerdeki karları eritmesi sonucu bazı derelerde taşkınlar yaşanması sonrası ekipler, selin getirdiği tüm atıkları temizleyerek bölgeyi güvenli hale getiriyor.



Mersin sahillerinde selin izleri siliniyor


Mezitli ilçesi Tece sahili ile Akdeniz ilçesi Kazanlı sahili arasını kapsayan bölgede sel sularının sürüklediği ağaç, odun, çakıl ve süprüntü atıkları, ekiplerin koordineli çalışmasıyla temizleniyor. Temizlik ve müdahale çalışmaları, Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı koordinasyonunda, Yol Yapım Bakım ve Onarım Dairesi, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi ile Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ) ekiplerinin iş birliğiyle sürdürülen çalışmalar hafta boyunca devam edecek.



Taşkın sularıyla denize ulaşan 150 kamyona yakın kütük, ağaç ve çalı toplandı


Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ise Adnan Menderes Bulvarı Kültür Park ve çevresinde, taşkın sonrası yüzey akıntısı ile denize ulaşan atıkların temizliğini sürdürüyor. Kayalıklardan toplanan atıklar iş makinaları aracılığıyla taşınırken, tazyikli su ile yürüyüş alanlarının temizliği de sağlanıyor. Temizlik çalışmaları sırasında atıklar arasında mahsur kalan canlılar ise kurtarılarak, doğal yaşam alanlarına sevk ediliyor. Çalışmalar kapsamında sahillerde, taşkın sularının denize taşıdığı kütük, ağaç ve çalılardan oluşan yaklaşık 150 kamyon dolusu atık temizlendi. 8 kilometrelik sahil bandında süren çalışmaların kısa süre içinde tamamlanması hedefleniyor. Kuvvetli yağışlar nedeniyle tahrip olan parklarda ise yenileme çalışmaları devam ediyor.



"Kuvvetli yağışların sebep olduğu olumsuzlukların büyük bölümü giderildi"


Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Vedat Doğan, denizde ve sahil bandında yürütülen çalışmalara dair bilgi vererek, vatandaşların refahı için yağışların ilk gününden itibaren görevde olduklarını belirtti. Kuvvetli yağışların sebep olduğu olumsuzlukların büyük bölümünün giderildiğinin altını çizen Doğan, "Yapmış olduğumuz çalışmalarla tüm olumsuzlukları gidererek, halkımızı daha rahat, müreffeh ve temiz bir ortamla buluşturmayı hedefledik ve amacımıza ulaştık. İlk günden itibaren Kültür Park içerisindeki 8 kilometrelik mesafede toplam 350 bin metrekarelik alanı, yürüyüş ve gezinti yollarını temizleyerek vatandaşlarımızın kullanımına açtık. Şu anda herhangi bir olumsuzluk yok. Vatandaşlarımız piknik alanlarımızı, yürüyüş ve gezinti yollarını gayet rahat bir şekilde kullanabilirler. Aşırı yağışların vermiş olduğu tahribatları da bakım, tamir ve boyama işlemleriyle gidermekteyiz" dedi.



"Ekiplerimiz Tece’den Kazanlı sahiline kadar temizlik çalışmalarına devam ediyor"


Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığına bağlı Temizlik Hizmetleri Şube Müdürü Gökhan Kutkan da temizlik çalışmaları hakkında bilgi vererek, "30 Ocak tarihinde gerçekleşen sel sonrası tüm ekiplerimiz, Mezitli sahil tarafında temizlik çalışmalarına devam ediyor. Selden kaynaklı ağaç ve süprüntü atıklarının sahile taşınması nedeniyle, temizleme ve tesviye çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Ekiplerimiz Tece’den Kazanlı sahiline kadar temizlik çalışmalarına devam ediyor. Çevre Koruma Kontrol Dairesi Başkanlığımız koordinesinde ilgili birimlerimizin de desteğiyle loder, ekskavatör, kepçe ve kamyonlarımızla gerçekleştirdiğimiz temizlik çalışmamız hafta boyunca devam edecek" ifadelerine yer verdi.



Mersin’de selin izleri sahillerden siliniyor

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın öldüğü asansör kazası olayında tüm sanıklar tahliye edildi Aydın’ın Efeler ilçesinde öğrenci yurdunda meydana gelen ve üniversite öğrencisi Zeren Ertaş’ın ölümüyle sonuçlanan asansör kazasında karar çıktı. Mahkeme tüm sanıklar hakkında tahliye kararı verdi. Geçtiğimiz 25 Ekim 2023 tarihinde Efeler ilçesi Işıklı Mahallesi KYK Güzelhisar Kız Öğrenci Yurdu’nda yaşanan asansör kazasında 22 yaşındaki üniversite öğrencisi Zeren Ertaş hayatını kaybetmişti. Yaşanan olay sonrası Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen soruşturmada asansör bakım firması yetkilisi M.B. ile montaj yapan firma sahibi H.T. tutuklanmıştı. Savcılık tarafından derinleştirilen soruşturma sonrasında firmanın mühendisleri R.H.A. ve U.İ. de yakalanarak tutuklanmış, firmanın elektrik mühendisi N.M. ise tutuksuz yargılanmıştı. Olayla ilgili görülen davada asansör bakım firması yetkilisi M.B.’ye, taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçundan 5 yıl 6 ay 20 gün hapis ve 2 yıl meslekten men cezası, montaj yapan firmanın sahibi H.T., makine mühendisleri R.H.A. ve U.İ. hakkında ise taksirle bir kişinin ölümüne neden olma suçundan ise 2 yıl 11 ay hapis cezası verilmişti. Hakkında kast ve taksirin bulunmaması nedeniyle tutuksuz yargılanan elektrik mühendisi N.M.’nin ise beraatına karar verilmişti. Ayrıca kamu görevlileri hakkında da ayrı bir soruşturma başlatılmış, dönemin Aydın Gençlik ve Spor İl Müdürü C.F., Yatırım İnşaat Müdürü M.B., KYK Müdürü A.K., Efeler Gençlik ve Spor Müdürü M.Y. ile Güzelhisar KYK Müdürü E.Ç. hakkında, "taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma" suçlamasıyla 2 yıldan 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlanmıştı. Davada karar çıktı Aydın 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden davanın bugün görülen son duruşmasında karar çıktı. Duruşmada konuşan Baba Akın Ertaş; "Sanıkların ceza almalarını talep ediyorum. Keşke burada olsalardı da yüzlerine söyleseydik" dedi. Anne Serpil Ertaş ise "Sanıkların neden burada olmadıklarına anlam veremiyorum. Geldiğim zaman yüzleşecek kimsenin olmaması beni derinden üzüyor. Ben çocuğumu kaybettim ve geri gelmeyecek. Lütfen emsal karar verilsin" şeklinde konuştu. Sanık avukatlarının savunmalarının alınmasının ardından mahkeme heyeti, tüm sanıkların üzerine atılı suçların beraatına karar verdi.
Kayseri Büyükşehir’den üniversite öğrencilerine uygulamalı organik tarım eğitimi Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Doğal Ürünler Bahçesi’nde Kayseri Üniversitesi öğrencilerine yönelik uygulamalı tarım eğitimiyle doğal üretimin yaygınlaştırılmasına katkı sağladı. Kayseri’de Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi ile üniversite iş birliğiyle hayata geçirilen uygulamalı eğitim çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Anadolu Harikalar Diyarı içerisinde yer alan Doğal Ürünler Bahçesi’nde gerçekleştirilen program kapsamında, Kayseri Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı programı öğrencileri sahada eğitim aldı. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Daire Başkanlığı’na bağlı Hobi Bahçeleri Şube Müdürlüğü koordinasyonunda düzenlenen uygulamada öğrenciler, teorik bilgilerini pratiğe dökme fırsatı buldu. Kayseri Üniversitesi Safiye Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Bahçe Tarımı Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zekiye Kocakaya, ‘’Bugün burada öğrencilerimizin teorik bilgilerini uygulama becerilerine dönüştürmek üzere Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan doğal ürünler bahçesine uygulama yapmak üzere geldik. Öğrencilerimiz almış oldukları teorik bilgileri uygulamaya dönüştürmek üzere domates fidelerinde ayrıca biber fidelerinde şaşırtma işlemi yapmak için buraya geldiler. Büyükşehir Belediyesi’ne bizlere destek verdikleri için teşekkür ederiz’’ diye konuştu. Eğitimde öğrencilere bahçenin işleyişi hakkında bilgiler veren Bahçe Sorumlusu Ziraat Teknikeri Ömer Coşkun da uygulamaya eşlik etti. 10 öğrencinin katıldığı çalışmada toplam 150 adet viyolde şaşırtma işlemi gerçekleştirildi. Uygulama sayesinde öğrenciler, teorik bilgilerini sahada deneyimleme imkânı bulurken, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ne desteklerinden dolayı teşekkür etti. Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin, doğal üretimin yaygınlaştırılması ve organik tarım uygulamalarının artırılması amacıyla eğitim ve destek çalışmalarını sürdüreceği belirtilirken Büyükşehir, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç yönetiminde çevreci ve ekonomik üretim modelleriyle örnek projelere imza atmaya devam ediyor.
Erzurum Onlarca ülkeden öğrenci kayakla tanıştı Kış turizminin önemli destinasyonlarından biri olan Palandöken Kayak Merkezi Erzurum’da okuyan misafir öğrencileri ağırladı. Şehrimize okumaya gelen yaklaşık doksan ülkeden on iki bin uluslararası öğrenci bulunmakta. Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesinde eğitimlerine devam eden uluslararası öğrenciler kış turizminin önemli merkezlerinden biri olan Palandöken Dağında kayak sporuyla tanıştılar. Etkinliğe onlarca ülkeden yaklaşık iki yüz uluslararası öğrenci katıldı. Farklı zamanlarda sekiz grup halinde kayağa giden öğrenciler yanlarında bulunan hocalarının eşliğinde kayak yapmanın zevkine vardılar. Daha önce karla tanışmayan özellikle Afrika kıtasından gelen öğrenciler kayak sporuna büyük ilgi gösterdiler. Kayak ekipmanlarını alan uluslararası öğrenciler önce ayakta durmayı öğrendiler. Acemi pistinde kaymaya başlayan öğrencilerin heyecanları yüzlerinde okundu. İlk defa karla, kayakla tanışan öğrencilerden Moritanyalı Hassen Ghaly "Doğduğum , büyüdüğüm şehre kar yağmıyor. Karla ilk defa Erzurum’da tanıştım. İlk önce çok korktum. Gökten karın geldiğini görünce çok korktum. Daha sonra arkadaşlarım korkulacak bir şey olmadığını aksine çok güzel zevkli bir hava olayı olduğunu anlattılar. Karda yürüyüş yapmayı karla oynamayı çok seviyorum. Bu yıl derneğimiz, Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneğinin yardımlarıyla Palandöken Dağına gitme şansım oldu. Burada kayakla tanıştım.Çok zevkli bir spor. acemi pistlerden kaydıktan sonra uzun pistlerden yavaş yavaş kaymayı öğrendim. Bizlere bu fırsatı veren derneğimize teşekkür ederim" dedi. Erzurum Uluslararası Öğrenci Derneği başkanı Ertan Halit Aksakal, "Yıl içerisinde birçok faaliyet yapıyoruz. Kışın gelmesi ile beraber öğrencilerimizi Palandöken Dağına götürdük. Onları kayakla tanıştırdık. yaklaşık iki yüz öğrencimiz bu sporu beğenerek yaptı. Bizlere bu fırsatı veren Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Mehmet Sekmen Bey’e teşekkürlerimi sunuyorum. Destekleriyle birçok alanda olduğu gibi kayakta da öğrencilerimizi yalnız bırakmadık" dedi.
İzmir İzmir’in çevre ilçelerine 115 yeni taksi geliyor İzmir Büyükşehir Belediyesi, 19 çevre ilçede 29 yıllığına faaliyet gösterecek 115 taksi plakası için 7 Mayıs’ta ihaleye çıkıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Aliağa, Bayındır, Bergama, Beydağ, Çeşme, Dikili, Foça, Karaburun, Kemalpaşa, Kınık, Kiraz, Menderes, Menemen, Ödemiş, Seferihisar, Selçuk, Tire, Torbalı, Urla olmak üzere 19 çevre ilçede 29 yıl süreyle hizmet verecek yeni taksi plakaları için ihale sürecini başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından geçtiğimiz ay onaylanan çalışma kapsamında ihale, 7 Mayıs 2026 Perşembe günü saat 14.00’te belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilecek. Başvurular 5 Mayıs’a kadar İhaleye katılmak isteyenler, 5 Mayıs 2026 Salı günü saat 12.00’ye kadar başvurularını Gaziemir Semt Garajı’nda bulunan Toplu Ulaşım Hizmetleri Şube Müdürlüğü Ruhsat Birimi’ne yapabilecek. Şartname bedeli 1000 TL olarak belirlendi. Detaylı bilgiye 0 (232) 293 11 85 numaralı telefondan ulaşılabilecek. Merkez ihalesi 30 Nisan’da İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin; Balçova, Bayraklı, Bornova, Buca, Çiğli, Gaziemir, Güzelbahçe, Karabağlar, Karşıyaka, Konak ve Narlıdere olmak üzere kent merkezindeki 11 ilçede 29 yıl süreyle hizmet verecek 100 taksi plakası için yapacağı ihale ise 30 Nisan 2026 Perşembe günü saat 14.00’te belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilecek. Başvurular 28 Nisan 2026 Salı günü saat 12.00’ye kadar alınacak.