ASAYİŞ - 11 Şubat 2025 Salı 08:55

Ölümden saniyeyle kurtuluş: O anlar kamerada

A
A
A

Mersin’in Erdemli ilçesinde motosiklette bulunan 2 kişi kamyonetin altında kalmaktan saniyeyle kurtuldu. Yaralı olarak hastaneye kaldırılan sürücü ve arkadaşının durumunun iyi oluğu öğrenildi. O anlar ise güvenlik kamerasına saniye saniye yansıdı.

Kaza, ilçeye bağlı Kocahasanlı Mahallesi Kerim Kiya ile Kamil Cırık caddelerinin kesiştiği noktada meydana geldi. Alınan bilgiye göre, E.T. idaresindeki 33 VEK 62 plakalı kamyonet Mersin-Antalya D-400 karayolu istikametine doğru döndüğü sırada karşı caddeden gelen A.B.K., yönetimindeki 33 ATD 871 motosikleti panikle kaydırdı. Kayan motosiklet, kamyonetin arka kısmına çarptı. Kazada motosiklet sürücüsü ve arkasında bulunan E.K. yere savrularak yaralandı. Ölümden kıl payı kurtulan motosiklettekilerin o anları ise güvenlik kamerasına anbean yansıdı. Kazayı görenlerin haber vermesi üzerine olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. 2 yaralı ambulansla Erdemli Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınırken, durumlarının iyi olduğu bildirildi.

Halil İbrahim Varlı

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Silivri’ye inşa edilen duruşma salonu havadan görüntülendi Silivri’de bulunan Marmara Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü içerisinde inşaat süreci devam eden yeni duruşma salonu havadan görüntülendi. 11 bin 549, 25 metrekare alana inşa edilen salonun 555 sanık, bin 268 avukat, 472 izleyici olmak üzere toplam 2 bin 295 kişi kapasiteli olacağı öğrenildi. Duruşma salonun önümüzdeki günlerde açılarak, çeşitli davaların görülmesine başlanması bekleniyor. Marmara Ceza İnfaz Kurumları Silivri Kampüsü içerisinde yer alan ve inşaat süreci devam eden yeni duruşma salonu havadan görüntülendi. Görüntüler Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından paylaşıldı. 11 bin 549, 25 metrekare alana inşa edilen salonun 555 sanık, bin 268 avukat, 472 izleyici olmak üzere toplam 2 bin 295 kişi kapasiteli olacak. Zemin kat dahil toplam 3 kattan oluşacak. Betonarme ve kompozit çelik sistemle inşa edilen salonun, ısıtma ve soğutma sistemlerinin iklimlendirme klima santralleri ile sağlanacak. Duruşma salonu yerleşim planının detayları ortaya çıktı İnşaatı devam eden duruşma salonun yerleşim planının detayları da ortaya çıktı. Edinilen bilgiye göre, 7 bin 238 metrekare alana sahip zemin katta fuaye alanı, duruşma solunu, mahkeme heyeti odaları, toplantı odası, jandarma bekleme alanı, jandarma odası, sanık odaları, gizli tanık odası, güvenlik odası, izleme odası, server odası, kazan dairesi, elektrik odası, revir odası, dikte odası, rack kabin odası, rezerv oda, seyirci kafeteryası, kantin, çay ocağı, bay, bayan ve engelli lavaboları, temizlik odaları, asansörler, yangın merdivenleri ve normal merdivenler olacak. Salonun 1’inci katında ise, 4 bin 150 metrekare alana sahip olacağı öğrenilirken, bu katta da; mahkeme heyeti odaları, toplantı odası, hakim-savcı kafeteryası, idari ofis, arşiv, kalem odası, sanık odaları, jandarma bekleme alanı, iklimlendirme klima santral odası, bay-bayan mescit ve abdesthaneler, avukat kafeteryası, kantin, rezerv odalar, sanık odaları, çay ocağı, bay-bayan ve engelli lavaboları, temizlik odaları, asansörler, yangın merdivenleri ve normal merdivenler yer alacak. Duruşma salonun önümüzdeki günlerde açılarak, çeşitli davaların görülmesine başlanması bekleniyor.
Kayseri Sahte yapay zeka araçları bilgi çalıyor Bilişim Uzmanı Hakan Topuzoğlu, insanların alternatif yapay zeka araçları ararken sahte uygulamalar kullandığını ve kişisel bilgilerinin çalındığını söyledi. İnsanların alternatif ararken sahte yazılımlarla karşılaştığını söyleyen Hakan Topuzoğlu, "Yapay zekanın kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte haliyle bir takım risk ve sıkıntılar da ortaya çıkıyor. Son dönemde de karşılaştığımız olay şu şekilde özetlenebilir, sahte yapay zeka araçları. Yani insanlar meraklı olduğu ya da alternatif aradıkları için farklı yapay zeka araçlarını kullanabilir miyim diye incelemelere girdikleri için de haliyle yapay zeka görünümünde ancak sizin bilgilerinizi çalan bir takım yazılımlarla karşılaşmaktayız. Öncelikle bir yapay zeka aracını kullanırken yine herhangi bir siteyi kullandığımızda olduğu gibi haliyle çok önemli bilgileri vermememiz lazım. Bir akademisyensek ilk defa yayınlanacak bir buluşumuz varsa bunu yapay zeka ile paylaşmak zaten doğru değil ama hiç bilmediğiniz bir yapay zeka aracına bunu verip de incelemesini istemek aslında bunun ifşa olmasının ya da yaygınlaşmasının yolunu açacaktır. O yüzden bizim bu konuda biraz daha araştırma yapıp uzman önerilerini de dikkate almamız gerekiyor" dedi. Topuzoğlu, verilen bilgilerin kötü amaçlarla kullanılabileceğini veya veri tabanı oluştutulabileceğini söyleyerek, "Yapay zeka aracını kullanırken bir konu danışıyoruz. Bazen her ne kadar doğru olmasa da paylaşıyoruz. Bu özel bilgileri verdiğimiz anda bunlar kayıt altına alınıp bir zaman sonrasında aleyhimize kullanılabilir ya da bu bilgiler işlenerek farklı amaçlarla da kötü kişilerin elinde bir veri tabanı haline getirilip daha kötü kurumlara ve insanlara pazarlanabilir" ifadelerini kullandı.
Ankara Sincan Belediyesi, atık yağları geri dönüşüme kazandırıyor Sincan Belediyesi, 7 yıldır yürüttüğü proje ile birlikte atık yağları geri dönüşüme kazandırıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 2015 yılında başlattığı proje ile birlikte, atık yağların lavaboya ve kanalizasyona dökülmesini yasaklayan ‘Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’nde değişiklik hazırlığı yapıyor. Bu proje ile birlikte, özellikle hanelerden kaynaklanan bitkisel atık yağların lavabolara dökülmesi sonucu oluşan çevre kirliliğinin önüne geçmek ve atık yağ toplama noktalarının artırılmasının hedeflendiği belirtildi. Yeni kararla birlikte, bu projenin çevre kirliliğinin azaltılması açısından önemli bir adım olarak görülmesi beklenirken, yerel yönetimlerin bu alandaki öncü çalışmaları da dikkat çekiyor. Bu noktada Sincan Belediyesi uzun yıllardır sürdürdüğü atık yağ toplama sistemi ile projeye örnek oluyor. 5 litre atık yağ getirene 2 litre bulaşık deterjanı hediye Sincan Belediyesi, 2019 yılından bu yana atık yağların toplanması konusunda kapsamlı ve istikrarlı bir çalışma yürütüyor. Belediye, vatandaşları teşvik etmek amacıyla geliştirdiği sistemle 5 litre atık yağ getirenlere 2 litre bulaşık deterjanı hediye ettiğini açıkladı. Bu uygulama sayesinde hem çevre bilincinin artırılması, hem de atık yağların geri dönüşüme kazandırılmasının sağlanacağı ifade edildi. Ayrıca Sincan Belediyesi’nin, bu uygulamayı 7 yıldır kararlılıkla sürdürdüğü belirtildi. Belediye ekipleri adreslere giderek yağları teslim alıyor Belediye ekipleri, evinde topladığı 5 litre atık yağı, Sincan Belediyesi’ne teslim etmek isteyen vatandaşların, 444 4 762 numaralı Çözüm Merkezi’ni arayarak başvuru oluşturabileceğini belirtti. Talep doğrultusunda harekete geçen ekipler, adreslere giderek yağları teslim alıyor. Ayrıca adreslerden alınan yağların Sincan Belediyesi Atık Getirme Merkezi’nde toplandığı açıklanırken, bu yağların bitkisel atık yağ geri dönüşümü yapan lisanslı firmalara teslim edildiği, burada yeniden dönüştürülen yağların ekonomiye kazandırıldığı vurgulandı.