ÇEVRE - 09 Haziran 2025 Pazartesi 09:12

Tatilciler, mağarada Akdeniz fokuyla karşılaştı

A
A
A
Tatilciler, mağarada Akdeniz fokuyla karşılaştı

Mersin’de tekne turuna çıkan tatilciler, koydaki Güvercin Mağarası’nda nesli tükenme tehlikesi altındaki Akdeniz foklarından biriyle karşılaştı.


Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre nesli kritik derecede tehdit altında olan, tüm dünyada yaklaşık bin, Türkiye kıyılarında ise 120’nin üzerinde bireyin bulunduğu tespit edilen Akdeniz fokları zaman zaman görüntüleniyor. Akdeniz foklarından genç bir birey ise bu kez Mersin’in Silifke ilçesi sınırlarında bulunan bir koydaki Güvercin Mağarası’nda kayda alındı. Tekneyle tatilcileri gezdiren kaptan Adnan Vurur, mağranın su seviyesinin üzerindeki gişirinden baktığında foku gördü. Tatilciler ve Vurur bir süre izledikleri foku cep telefonu kamerasıyla görüntüledi. O anlarda fok da kendini izleyenlere baktıktan sonra dibe doğru dalarak mağaranın su altındaki çıkışına yönelip bölgeden uzaklaştı.


Yapılan çalışmalarda Akdeniz’e 321 kilometre kıyısı bulunan Mersin sınırlarında 25’in üzerinde fok olduğu tespit edilmişti.



Tatilciler, mağarada Akdeniz fokuyla karşılaştı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ağrı Kar ve soğuğa rağmen Ağrı Kadın Futbol Takımı’ndan 4 gollü galibiyet TFF Kadınlar 2. Ligi’nde mücadele eden Ağrı Kadın Futbol Takımı, yoğun kar yağışı ve dondurucu soğuklara rağmen sahasında Kahramanmaraş Anadolu Spor Kadın Futbol Takımı’nı 4-1 mağlup etti. Ağrı’da dünden itibaren etkili olan kar yağışı nedeniyle Vali Lütfü Yiğenoğlu Stadı karla kaplandı. Maçın oynanabilmesi için Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Spor Hizmetleri Müdürü Cemil Budak koordinesinde sabah erken saatlerde başlatılan çalışmalarla saha zemnindeki kar kütlesi temizlendi. Yaklaşık 3 saat gecikmeli başlayan karşılaşma, olumsuz hava şartlarına rağmen oynandı. Kar yağışının ardından etkisini artıran dondurucu soğuk, futbolcuları zorladı. Karşılaşma boyunca sahadaki oyuncular kadar yedek kulübesindeki futbolcular da soğuktan korunmak için battaniyelere sarıldı. Zorlu hava şartlarında oynanan mücadelede ev sahibi ekip, oyunun kontrolünü elinde tutmayı başardı. Ağrı Kadın Futbol Takımı’na galibiyeti getiren golleri İrem, Esma, Müjde ve Hasret (penaltıdan) kaydetti. Konuk ekip Kahramanmaraş Anadolu Spor Kadın Futbol Takımı’nın tek golü ise birinci yarıda geldi. Karşılaşmayı Şeker Fabrikası Müdürü Kürşat Erdoğan, Gençlik ve Spor İl Müdürü Ahmet Çelebi, Ticaret Borsası Başkanı Ömer Yıldırım ve Ağrı 1970 Spor Kulübü Asbaşkanı Tekin Yuşan tribünden takip etti. Maçın ardından açıklamada bulunan Ağrı Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Önder Tunay, zorlu şartlara rağmen sahada mücadeleyi bırakmayan futbolcularını tebrik etti. Tunay, hava koşullarının oyunu zorlaştırdığını ancak takımının gösterdiği performanstan memnun olduğunu ifade etti. Futbolcular ise karşılaşma sonrası yaptıkları açıklamada, havanın çok soğuk olduğunu ancak sahadan galibiyetle ayrıldıkları için mutlu olduklarını dile getirdi.