KÜLTÜR SANAT - 18 Aralık 2017 Pazartesi 14:23

Arkeolog adayları Stratonikeia Antik Kenti’ni gezdi

A
A
A
Arkeolog adayları Stratonikeia Antik Kenti’ni gezdi

Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi’nin arkeoloji bölümünde okuyan yaklaşık 100 öğrenci, Muğla’daki Stratonikeia Antik Kenti’ni gezerek incelemelerde bulundu.

Denizli’deki Pamukkale Üniversitesi’nin arkeoloji bölümünde okuyan yaklaşık 100 öğrenci, Muğla’daki Stratonikeia Antik Kenti’ni gezerek incelemelerde bulundu.


Muğla’daki gezi programına katılmak üzere kente gelen arkeoloji bölümü öğrencileri, Yatağan ilçesine bağlı Eskihisar Mahallesi’ndeki Stratonikeia Antik Kenti’ne geldi.


Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt eşliğinde kenti gezerek fotoğraf çeken öğrenciler, yaklaşık 3 bin yıllık bir geçmişe sahip dünyanın en büyük antik mermer kenti olarak kabul edilen Stratonikeia hakkında Söğüt’ten bilgi aldı.


Kenti gezen öğrenciler arasında daha önce buradaki kazı çalışmalarına katılanların da olduğunu aktaran Söğüt, derslerde gösterdiklerini burada uygulamalı gösterdiklerini söyledi.


Söğüt, kenti gezen öğrencilerin farklı dönemlere ait yapıları bir arada gördüklerini ve restorasyon çalışmalarını görme şansı yakaladıklarını kaydederek, “Öğrenciler gruplar halinde devamlı geliyorlar. Biz sadece üniversiteler değil esasında Yatağan ilçesinde, Muğla ilinde de tüm ilkokul öğrencilerimizi de gruplar halinde buraya getirmek ve burada insanların yaşadıkları alanlarında ki tarihi, kültürü, doğayı ve bu dokuyu görebilmek istiyoruz” dedi.


Stratonikeia’nın yılın her döneminde misafirlerini ağırladığını anlatan Söğüt, şunları söyledi:


“Arkeoloji bölümü öğrencileri bunu yapmak durumunda ama onun öncesinde bu aşamada onların yaşayarak öğrenmiş olmaları gelecekte daha doğru kararlar vermelerini sağlayacaktır. Ufukları gelişecek, uygulamaları görecekler ki onlar için bunlar güzel bir birikim. Ama biz bunların tamamını arkeoloji öğrencilerine değil ilkokuldan itibaren tüm öğrencilerimize birebir uyguluyoruz ve uygulamak da istiyoruz. En azından her okuldan bu kentlere gelip buradaki tarihi dokuyu kendi yaşadıkları alanın tarihini bilsinler istiyoruz.”


Öğrencilerden arkeoloji bölümü ikinci sınıf öğrencisi Tuğba Tuğral, Stratonikeia’nın kendilerini büyülediğini belirterek, “Pamukkale Üniversitesi Arkeoloji bölümü ikinci sınıf öğrencileriyiz. Geçen sene Stratonikeia Antik Kenti’nde çalışmalarda bulunduk. Bu antik kentin çok harika ve mitolojik bir görüntüsü var. Okuduktan sonra bu antik kenti daha fazla merak ettim. Buraya geldiğimiz zaman buradaki mimari örnekleri çok güzel. Hem çalıştık hem öğrendik hem de eğlendik. Hocalarımız hepsi yardımcı oldular biz. İnşallah yeni sezonda da burada çalışmayı tekrar düşünüyorum” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Lalenin el sanatlarındaki yolculuğu Lalenin başkenti olarak bilinen Manisa’da, farklı illerden gelen 73 ayrı sanatçının son 600 yılda lalenin el sanatlarındaki yolcuğunu anlatan eserleri Sultan Camii Külliyesi içinde yer alan Bimarhane’de sergilendi. Farklı illerden gelen ve arasında Manisalı sanatçılarında yer aldığı, el sanatları alanında uzmanlaşan ve uluslararası dereceye girmiş olan toplamda 73 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu GESA (Geleneksel Sanatlar Sanatçı Gurubu), ilk sergisini Manisa’da açtı. Manisalı sanatçıların ev sahipliği yaptığı sergi, tarihi Sultan Camii külliyesinde yer alan ve halk arasında Bimarhane olarak bilinen CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi’nde gerçekleştirildi. Sergide, Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sanatçılar tarafından sergiyi gezenlere anlatıldı. Sergiyi Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel de ziyaret ederek, sanatçılardan eserleri hakkında bilgiler aldı. Sergi hakkında açıklama yapan ve GESA kurucusu olan Minyatür Sanatçısı Arya Kamalı, sanatçıları bir araya getirme çalışmalarına yaklaşık 3 yıl önce başladığını belirtti. Projeyi ülkenin her iline yaymayı hedeflediklerini belirten Kamalı, ”Topluluğumuzun ilk sergisini Manisa’da yapmayı planlamıştık ve Manisalı 6 sanatçı arkadaşımızın girişimleriyle Mesir Festivali kapsamında tarihi binada açmış olmaktan dolayı tüm sanatçı arkadaşlarımız adına Manisa’nın yöneticilerine ve emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Sergimizde Ebru, Çini, Hat, Minyatür, Kaligrafi, Kalem İşi, Naht ve Tezhip dallarında her sanatçı arkadaşımız resmettiği bir eser ile lalenin yolculuğu sergisine katkı sağladı. Bu serginin ilk olması ve Manisa’da açılması bizim için çok anlamlı” dedi. Mesir Festivali boyunca eserlere Manisalıların büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Kamalı, sergiye katkı sağlayan CBÜ Manisa ve Yöresi Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Adamaz’a teşekkür ederek, serginin diğer illerde de hayat bulacağını sözlerine ekledi.