GENEL - 08 Kasım 2018 Perşembe 13:31

Milas el halıcılığı yeniden canlandırılacak

A
A
A
Milas el halıcılığı yeniden canlandırılacak

Muğla’nın Milas ilçesinde el halılarının coğrafi işaret haklarını devralan Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), pazarı giderek daralan el halıcılığını yeniden canlandırmak istiyor.

Muğla’nın Milas ilçesinde el halılarının coğrafi işaret haklarını devralan Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO), pazarı giderek daralan el halıcılığını yeniden canlandırmak istiyor.


Milas el halıcılığını canlandırmak için MİTSO, Milli Eğitim ve İŞKUR işbirliğinde halıcılık kursları açılacak. Kurslara katılanlara MİTSO tarafından ücretsiz halı ipi, İŞKUR tarafından da 35 TL günlük harçlık verilecek, sigorta yaptırılacak.


Yüzyıllarca Milas’tan ihraç edilen ve Avrupa’nın saraylarını, şatolarını, kiliselerini süsleyen el dokuması Milas halıcılığı yeniden canlandırılacak. Milas Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Milas halılarının coğrafi işaret haklarını devralınmasından sonra Milas’ta el halıcılığını yeniden canlandırmak için girişim başlatıldı. Milas geleneksel el halılarının coğrafi işaret standartlarında dokunmasını sağlamak için halıcı köylerde MİTSO, Milli Eğitim ve İŞKUR işbirliğinde kurslar açılacak.


Kurs hakkında görüşmeler için MİTSO’da düzenlenen toplantıya MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas İlçe Halk Eğitimi Müdürü Tunahan Bayram ve İŞKUR Milas Hizmet Merkezi Müdürü Levent Karataş katıldı. Toplantıda Milas’ın halıcılık geleneğini sürdüren mahallelerde dokunmakta olan el halılarının coğrafi standartlara uygun şekilde dokunmasını sağlamak amacıyla kurslar açılmasının ayrıntıları değerlendirildi. Buna göre Milas’ın halıcılık geleneğinin hala sürdürülmekte olduğu mahallelerde dokunmakta olan halıların coğrafi işaret standartlarına uygun şekilde dokunmasının öğretilmesi amacıyla kurslar açılacak. İlk kurs, Milas’ın önde gelen halıcı mahallelerinden olan Karacahisar’da düzenlenecek. 35 gün sürecek kursa katılacak olanlara İŞKUR tarafından günde 35 TL. harçlık verilecek ve sağlık sigortası, iş kazası ve meslek hastalığı sigortası yaptırılacak. MİTSO ise kursa katılacakların kullanacakları halı ipini ücretsiz olarak sağlayacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ise Halk Eğitimi’nden öğretici halıcı görevlendirecek. Kurslar daha sonra halı geleneğini sürdüren diğer köylerde de açılacak.


MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, amaçlarının Milas’ın yüzlerce yıllık kültür mirası olan geleneksel el halıcılığını yeniden canlandırmak olduğunu belirterek; “Bu amaçla Milas el halılarının coğrafi işaret haklarını devraldık. Şimdi, halı dokuma geleneğini hala sürdürmekte olan mahallelerimizde dokunmakta olan el halılarının coğrafi işaret standartlarında renk, desen ve dokuma özelliklerine uygun şekilde dokunmasını ve bu şekilde halıcılığımızın kalitesinin korunmasını amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda MİTSO, İŞKUR ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde kurslar açacağız. Biz de MİTSO olarak kurslarda katılacaklara ücretsiz olarak halı ipi sağlayacağız” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Drakula’nın hapishanesi Tokat Kalesi’nde 15 yıldır restorasyon sürüyor Tokat Kalesi, film ve romanlara konu olan Drakula olarak bilinen Eflak Voyvodası’nın 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkıyor. 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle kale kapılarına zincir vurulduğunu söyleyen tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Fatih’in elinde Drakula’nın kellesinin bulunduğu heykel ile restorasyonun tamamlanarak bu kalenin yeniden açılmasını bekliyoruz” dedi. Drakula olarak bilinen ve film ile romanlara konu olan Eflak Voyvodası 3’üncü Vlad Dracul’un 15’inci yüzyılda 4 yıl boyunca esir tutulduğu iddialarıyla tarihi ve eşsiz bir yapı olarak öne çıkan Tokat Kalesi’nde, 2009 yılında başlanan restorasyon çalışmaları nedeniyle ziyaretçilerine kapılarını kapattı. Aradan geçen 15 yıla rağmen restorasyon çalışmalarında bir ilerleme olmayınca tarihi kale açılacağı günü bekliyor. “Drakula’nın esir tutulduğu yer Tokat Kalesi’dir” Eflak Voyvodası Vlad Tepeş’in Tokat Kalesi’nde esir tutulduğunu ve Drakula efsanesinin kaynağının buradan geldiğini vurgulayan tarih araştırmacısı Aybike Gamze Gazioğlu, “Eflak vilayetinin beyinin oğlu Vilad Tepeş’in bulunduğu Tokat Kalesi’ndeyiz. Namı değer Kazıklı Voyvodadır. Biliyorsunuz Fatih Sultan Mehmet Han ile aynı sarayda büyümüştür. Ve ihanet sonucunda bu zindanlarda tutulmuştur. Bu zindanların altında geçitler mevcuttur. Fatih Sultan Mehmet Han o dönemde Kazıklı Voyvoda Vilad Tepeş’i buraya getirdiğinde şehre doğrudan götürmüyor. Buradaki mağara ve geçitleri kullanarak şehrin içinde gezdiği de söyleniyor. Vilad Drakula’nın esir tutulduğu kale Tokat’tadır. Bu adam vampir film, hikâye ve romanlarına esin kaynağı olmuştur. Bu esin kaynağının sebebi de o dönemde yaşayan Türk atalarını kazığa germiştir ve kanlarını içmiştir. Bu durum neticesinde de Fatih Sultan Mehmet Han onun kellesini alarak İstanbul’da gezdirmiştir. Tokat Kalesinde 8 yıldır süren restorasyon çalışmasından ötürü kaleye bir türlü gelemiyoruz. Geldiğimiz neticede kapıları da görüyorsunuz zincirli buluyoruz. Restorasyonun bir an önce başlayarak bitmesi için mücadele ediyoruz. Buradan Vakıflar Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı ve bu alanda görevli olan mercilere sesleniyorum. Bizim tarihimiz Fatih’tir, Osmanlı’dır. Biz bu tarihimizin yaşatılmasını istiyoruz. Kont Drakula Tokat Kalesi’nde esir tutulmuştur. Biz tarihimize sahip çıkıyoruz ve biz tarihimizle güçlü bir milletiz ve güçlü olmaya da devam edeceğiz” dedi. Gazioğlu, Tokat Kalesi’nin dünya çapında bir özelliği olduğunu belirterek, Drakula’nın burada esir tutulduğunun ve atalarına verdiği zararın bedelinin ödenmesi gerektiğini vurguluyor. Restorasyonun bir an önce tamamlanmasını isteyen vatandaşlar; bu tarihi yapının dünya genelinde daha fazla dikkat çekici hale getirilmesini istiyor.