EKONOMİ - 04 Aralık 2018 Salı 14:25

Türkiye’de arı ölümleri arttı

A
A
A
Türkiye’de arı ölümleri arttı

Dünyanın en önemli bal üretim merkezlerinden birisi olan Türkiye’de bu yıl yaşanan arı ölümlerinin küresel iklim değişikliği ve zirai ilaçlamalardan kaynaklandığı açıklandı.

Dünyanın en önemli bal üretim merkezlerinden birisi olan Türkiye’de bu yıl yaşanan arı ölümlerinin küresel iklim değişikliği ve zirai ilaçlamalardan kaynaklandığı açıklandı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birilik Başkanı Ziya Şahin, arı ölümleri ile ilgili saha çalışması yaptırdıklarını ve ortaya konulan raporları Tarım ve Orman Bakanlığı’na sunduklarını açıkladı.



Adana, Urfa ve Trakya’daki arı ölümleri


Son günlerde yaşanan arı ölümlerine değinen Şahin, arı ölümlerinin iki önemli faktörü bulunduğunu belirtti. Şahin, “Birincisi pestisit (ilaç kalıntısı) tehditlerden kaynaklanan arı ölümleri. Pestisitlerden kaynaklanan arı ölümleri artık laboratuvar analizleri artık belirlenmiş durumdadır. Bu özellikle Adana Çukurova’daki mısır ekim sahalarında, Trakya’daki ayçiçeği ekim sahalarında ve Urfa’daki pamuk ekim sahalarında pestisitlere dayalı çok ciddi arı ölümlerimiz var. Bütün dünyada pestisitlerin kullanımı yasaklanmıştır ama ülkemizde fütursuzca kullanılmaktadır. Bu konu ile ilgili Tarım ve Orman Bakanlığımız ile ortaklaşa bir çalışmamız var. Bakanlığımıza müracaatlarımız ve bu konuda çalışmalarımız var. Türkiye arıcısı ümit ediyor 2019 yılında bu saydığım bölgelerde ekiliş alanlarında arılarımız ölmeyecek. Bu konuda Bakanlığımızın önlemler alacağına inancımız sonsuz” dedi.



Bingöl, Malatya, Elazığ ve Tunceli’deki arı ölümleri


Arı ölümlerinin ikincisinin ise küresel iklim değişikliğinden kaynaklandığını belirten Ziya Şahin, “Ağustos ayında özellikle Bingöl, Malatya, Elazığ ve Tunceli bölgesinde arı ölümleri oldu. Bu ölümler de küresel iklim değişikliğine bağladığımız iklimsel değişiklikler nedeniyle oldu. Çok yoğun yağmurlar nedeniyle bitkinin tam özümlenmeden, gelişmeden birden sıcakların bastırması sebebiyle sahalarımızda özellikle Orta ve Doğu Anadolu’da bitkisel bir döngü yaşandı. Buralarda yeterli polen ve bal üretilmemiştir. Dolayısıyla bırakın bal üretmeyi, arının yaşamını devam ettireceği gerek nektar kaynakları, gerekse polen kaynakları olmaması nedeniyle Ağustos ayında yavru düşümü rastlanmış, Eylül ayında da arı ölümleri ile karşı karşıya gelinmiştir” dedi.



Raporlar Bakanlığa sunuldu


Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik Başkanı Şahin, arı ölümlerine yönelik arı sağılığı konusunda uzman hocalara saha çalışması yaptırdıklarını belirterek, “Hem yetiştirici hocalarımızı, hem de arı sağlığı hocalarımızı saha çalışmaları nedeniyle bir rapor hazırlattırdık. Raporlarda çıkan sonuçlar, birincisi küresel iklim değişikliği nedeniyle arılarımızın dirençsiz oluşları, ikincisi aynı arılarımızın besleme yetersizliği nedeniyle veya yanlış besleme nedeniyle bu ölümlerin yoğun olduğu belirtilmektedir. Tabi ki burada ’Varroa’yu da unutmamak lazım. Arı ne zaman dirençten düştü o zaman da Varroa yükselecektir. Bu raporların hepsini toparlayarak 10 Eylül 2018 tarihinde Bakanlığımıza müracaatlarımızı yaptık. Bizim talebimiz arı sağılığı ile ilgili özellikle Varroa ile ilgili toplu mücadele etkinliklerinden arıcılarımıza toplu mücadele ilaçlarının desteklenmesini talep ettik. İkincisi de polen ikamesi yemlerin verilmesi konusunda da arıcılarımıza beslenme desteği talep ettik” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Adana’da bisiklet tutkunları ‘Sağlığın keyfini bisikletle sürelim’ sloganıyla pedalları çevirdi Adana’da ’Sağlıklı yaşamın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla 11. Geleneksel Yeşilay Bisiklet Turu gerçekleştirildi. Yeşilay’ın öncülüğünde Gençlik ve Spor Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen bisiklet turunda il protokolü ve bisikletçiler Merkez Park’ta toplandı. Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım ile Gençlik ve Spor İl Müdürü Muzaffer Çintimar’ın da bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet sürdüğü etkinlik 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Merkez Park’ta start verilen bisiklet turu, yaklaşık 10 kilometrelik güzergahın tamamlanmasının ardından bisikletlilerin yeniden Merkez Park’ta bir araya gelmesiyle sona erdi. 750 bisikletli bir araya geldi Etkinliğin farkındalık oluşturmaya yönelik olarak 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirildiğini belirten Yeşilay Adana Şube Başkanı Yunus Emre Yıldırım, "’Sağlığın keyfini birlikte sürelim’ sloganıyla başlayan etkinliğimize yoğun bir katılım var. Şu an kontrol ettiğimizde katılım kayıtlarında 500’ün üzerinde bir katılım olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı bisikletlilerle birlikte 750’yi bulacağız. Bugün burası bir renk cümbüşü, bir bayram havası. Bütün bisikletlileri ağırladığımız ve bu güzergahta sağlığın keyfini birlikte süreceğimiz bir etkinlik. Kazasız belasız olmasını temenni ediyoruz" dedi. Bisiklet tutkunları ile birlikte bisiklet süren Yüreğir Kaymakamı Mehmet Aksu da "Bugün Gençlik ve Spor Bakanlığımız ile Yeşilay iş birliğinde yapılan 11.Yeşilay Bisiklet Turu vesilesiyle bir aradayız. ’Sağlığın keyfini birlikte sürüyoruz’ sloganıyla bugün buradayız. Biz de Yüreğir Kaymakamlığı olarak arkadaşlarımızla ilçemizi burada temsil ediyoruz. Katılım çok güzel, umarım bir farkındalık oluşturma noktasında önemli bir katkı sunar" temennisinde bulundu. "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi" Etkinliğin önemli bir sosyal mesaj verdiğine dikkat çeken bisiklet tutkunu Onur Navruz ise, "Etkinlik sosyal mesaj olarak gayet iyi. Etkinliğin güzel yönü tüm bisiklet gruplarını bir araya getirmesi. Böyle bir etkinliğin farkındalık amacıyla insanlara duyurulması güzel. Biz de mutluyuz, isteriz ki devamlılığı getirilsin. Hem sağlık, hem ulaşım açısından gayet güzel şeyler, biz de bununla alakalı bu farkındalık turundayız. Umarım devamı gelir" ifadelerini kullandı.
Hatay Depremzede vatandaşlar, ilçe değişikliği için sandık başında Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı olan ve ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Uzunkavak Mahallesi sakinleri, 3 kilometre mesafedeki Kumlu ilçesine bağlanmak için sandık başına gitti. Hatay’ın Reyhanlı ilçesine bağlı Uzunkavak Mahallesi, ilçe merkezine 30 kilometre mesafede uzaklıkta. Zaman zaman kamu kurumlarındaki işlerini halletmek için 30 kilometre mesafeyi kat etmek zorunda kalan depremzede vatandaşlar, bu durumun önüne geçmek için 3 kilometre mesafedeki Kumlu ilçesine bağlanmak istediler. Hatay Valiliği’ne yapılan başvurular sonrası mahalle sakinleri, saat 09.30 itibarıyla sandık başına gittiler. 31 Mart Yerel Seçimlerinin üzerinden 35 gün gibi kısa bir sürenin ardından yeniden sandık başına giden vatandaşlar, saatlerin 17.30 olmasıyla oy verme işlemini tamamlayacak. Uzunkavak Mahallesi’nde 780 seçmen bulunurken, sandıktan yüzde 50’nin üzerinde çıkan karara göre mahallenin bağlı olacağı ilçe belirlenecek. "Kumlu’ya bağlanmak için mahallemizde referandum gerçekleştiriyoruz" Uzunkavak Mahalle Muhtarı Mehmet Albayrak, ilçe değişikliği için sandık başına gittiklerini belirterek, "Bugün Uzunkavak Mahallesi’nde referandum seçimini gerçekleştiriyoruz. Biz yaklaşık 80 yıldır bize 30 kilometre uzaklıkta olan Reyhanlı ilçesine bağlı olmanın birçok yönden sıkıntısını yaşadık. Bu seçim sonrası inşallah hemen yanımızda olan Kumlu ilçesine bağlanacağız. Birçok sıkıntımızı ise geride bırakmış olacağız. Bunun için şu an mahallemizde referandumu gerçekleştiriyoruz. Burada 780 seçmenimiz var ve yüzde 51 yeterli oluyor. Yaklaşık 400 oy almamız bizi sonuca ulaştıracak" ifadelerini kullandı. Kumlu ilçesine bağlanmak istediklerini dile getiren Enver Kara, "Burada bir referandum gerçekleştiriyoruz. Kumlu ilçesiyle bitişiğiz ama Reyhanlı bize 30 kilometre uzaklıkta oraya bağlıyız bundan dolayı çok sıkıntılarımız oluyor. Kumlu ilçesine katılmak istiyoruz. En ufak bir imzamız oluyor Reyhanlı’ya gidiyoruz. Biz sürekli Kumlu’nun içerisindeyiz" dedi.