GENEL - 02 Aralık 2019 Pazartesi 21:54

Bodrum’un sel kapanı ihalesi aralık ayında yapılıyor

A
A
A
Bodrum’un sel kapanı ihalesi aralık ayında yapılıyor

Bodrum Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısı, Belediye Başkanı Ahmet Aras başkanlığında gerçekleştirildi.

Bodrum Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısı, Belediye Başkanı Ahmet Aras başkanlığında gerçekleştirildi.


7 gündem maddesinin görüşüldüğü toplantıda, Başkan Aras Bodrum’un Sel Kapanı ihalesinin önümüzdeki günlerde yapılacağını müjdelerken, kuvvetli ve sağanak yağışlarda taşkın sorunlarıyla yüz yüze kalan Bitez Mahallesindeki menfez çalışmalarının da en kısa sürede başlayacağını duyurdu. Bodrum Belediye Meclisi Aralık ayı olağan toplantısında Bodrum’un 2020 yılı Evsel Katı Atık Tarifesi oy çokluğu ile kabul edilirken, Bodrumspor’un Futbol A.Ş. olarak tescillendiği de kamuoyuna resmen açıklandı.


Bodrum Belediyesi Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Aralık ayı olağan meclis toplantısında konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye’nin son bir aylık dönemde sürdürdüğü hizmetlere ilişkin çalışmaları başlıklar halinde anlattı. Kış aylarında yaşanan taşkınlara önlem amacıyla kanal ve yağmur drenajlarının bakım ve onarım işlemlerine ara vermeden devam ettiklerini kaydeden Başkan Aras, dere ıslah çalışmalarını sürdüreceklerini belirtti. Bodrum’da su taşkınlarının önüne geçebilmek için DSİ ile sürekli istişare halinde olduklarını söyledi. 2019 Aralık ayı içerisinde sel kapanı ihalesinin gerçekleştirileceği müjdesini verdi. İlk sel kapanı çalışmasının Gökçeler Deresi’nin üst kodlarında başlayacağını kaydetti. Alyen deresinin olduğu bölgede Karayolları Genel Müdürlüğü ile koordineli olarak çalışıldığını belirtti. Başkan Aras, burada menfez genişletme çalışması yapılacağını, Gazderesi’nde de ıslah uygulamasının MUSKİ ekipleri ile işbirliği içinde sürdürüleceğini açıkladı.



Bitez Taşkınlardan Kurtulacak


Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, kuvvetli yağışlarda taşkın tehdidi ile karşı karşıya kalan Bitez Mahallesi’nde de çalışmaların en kısa sürede başlayacağını belirtti. Bitez Mahallesi’nin içinden geçen Atatürk Bulvarı’nı işaret eden Aras, “Buraya büyük bir kanal projemiz vardı. Şimdi imalata başlıyoruz. Bir iki ay zarfında bu bölgeyi tümüyle toparlayacağız. 800 metrelik bir alanda 2 ye 2, üstü ızgaralı açık bir menfez yapıyoruz. Bitez’i sel baskınlarından kurtaracağız ve o görüntüleri artık Bitez’in gündeminden çıkaracağız. Bu büyük bir çalışma. Yaklaşık 1,5 milyon TL’lık bölümünü belediye bütçemizden karşılayacağız. Aynı zamanda Muğla Büyükşehir Belediyemiz bize araç, gereç, personel desteği veriyor. Hep birlikte Bodrum için çalışıyoruz” dedi.



Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, 3-4 Aralık 2019 tarihinde Herodot Kültür merkezinde yapılacak olan Bodrum Belediyesi’nin ilk kez düzenlediği 1. Bodrum Tarımsal Çalıştayı’na da tüm vatandaşları davet etti. Bodrum’un temiz gıda potansiyelini değerlendirmeyi hedeflediklerini anlatan Aras, “Mandalinamızı, zeytinimizi, balıkçılığımızı kalkındıracağız, Karaova’da üretip, Bodrum’da satabiliriz” diye konuştu.


Son günlerde Bodrum kamuoyunda tartışılan dükkan kiraları ve ihaleler ile ilgili bilgiler de veren Başkan Aras İhale şartnamelerini büyük bir titizlikle hazırladıklarını söyleyerek, vatandaşların mağduriyet yaşamadan ve kamuya da zarar vermeden süreci sağlıklı bir şekilde tamamlayacaklarını belirtti.



Başkan Aras’ın bir diğer gündem maddesi de, bazı yerel internet sitelerinde yayınlanan ve Bodrum Belediyesi’nin bazı yöneticilerini hedef alan haberlerdi. Başkan Aras, “Bazı çalışma arkadaşlarımız hakkında suç duyurusu yapıldığı yönünde haberler çıktı. Bu haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Bize intikal eden resmi bir konu yoktur. Cumhuriyet savcılığından gelen bir talep de bulunmamaktadır. Gelirse gereğini yaparız. Bizim bütün çabamız kamunun malını, mülkünü korumaktır. Buna sahip çıkmaktır. Kamu malına zarar verecek ne varsa karşısındayız. İsim isim belirlenip birilerinin hedef gösterilmesi çok doğru bir şey değil” diye konuştu .



Başkan Aras, geçtiğimiz hafta Ankara’da gerçekleştirdiği temaslar hakkında da halkı bilgilendirdi. Başkent’te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nı ziyaret ederek bakanlarla görüştüğünü belirten Başkan Aras, “ Özellikle İmar planlarımız doğrultusunda Kültür ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız ile görüştük. Her şeyin temeli planlama. Bodrum’un geleceğini düşünürken, planlarken imar planlarının ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz Bodrum’da yapılaşma yavaşlasın, konut sayısı artmasın diye düşünürken, üst ölçekli planlarda 2025 nüfusunun 420 binlerle telaffuz edildiğini ve bu şekilde tahminler yapıldığını görüyoruz. Ziyaretlerimizde, bu nüfus planlamasının gerçekçi olmadığını ve imar planlarına yansıtılmaması gerektiğini ifade ettik. Kaynaklarımız yetersiz, alt yapımız suyumuz yetersiz. Biz tüm çalışmalarımızı yapıyoruz. Yeni toplu konut alanlarının daha fazla açılmaması için gereken girişimlerde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.



Belediye Başkanı Aras, Bodrum Belediyesi Bodrumspor Kulübü ile ilgili atılan adımları da anlattı. Bodrumspor’un sadece futboldan ibaret olmadığını kaydeden Aras, kulübün yelken, basketbol voleybol, yüzme gibi birçok branşlarda faaliyet gösterdiğini hatırlatarak şöyle devam etti:


“Biz kulübümüzü mali açıdan nasıl kimseye muhtaç olmadan yönetebileceğimizi planladık. Ve bunun sonucunda, Futbol bölümünün Anonim Şirket olması gerektiğinde mutabık kaldık. Artık Bodrum Belediyesi Bodrumspor Futbol AŞ olarak tescillenmiştir. Diğer branşların hepsi Bodrumspor Derneği bünyesinde devam edecektir. Anonim Şirketlerde, belli bir bölüm hisse satışa çıkarılabiliyor. Bu şekilde sıkıntılar aşılarak, kulüp hak ettiği seviyede faaliyetlerini sürdürebiliyor. Bodrumspor, bu kadar zorluklara rağmen galibiyetler ve aldığı beraberliklerle gururumuzdur. Biz, takımımıza sahip çıkacağız. Yönetim kurulumuzun kararı ile arkadaşlarımız şirketleştiler ve şimdi hisselerinin satışı çıkması gündemde. Ben de bütün Bodrum’dan bu konuda destek istiyorum. Bu hisseleri yakında satışa sunacağız. Bodrumspor’u seven, kendini Bodrumsporlu gören ve destek olmak isteyen bütün vatandaşlarımdan bütün hisseleri satın almalarını istiyorum. Tabi bu hisseler Bodrumspor’un karına da zararına da ortak olacağınız anlamına gelmiyor. Hisseniz var diye size herhangi bir borç rücu edilmeyecek. Ama Bodrumspor’a çok büyük bir destek vermiş olacaksınız. Bu hisseler, şirketin yüzde 51’i Bodrum Belediyesi’nde kalacak şekilde kamuoyuna arz edilecek.”



Bodrum Belediyesi Aralık ayı olağan meclis toplantısında 7 madde ve bir ek madde görüşülerek meclis üyelerinin oylarına sunuldu. Gündemin ikinci maddesinde yer alan Atıksu Altyapı ve Evsel Katı Atık Bertaraf Tesisleri Tarifelerinin Belirlenmesinde Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik gereğince hazırlanan “2020 yılına ait Bodrum Evsel Katı Atık Tarife Raporu ve Tarife Ücretleri” de oylamaya sunuldu. Plan ve bütçe komisyonunun hazırladığı rapor, oy çokluğu ile kabul edildi.


Buna göre, Bodrum’un 2019 yılı evsel katı atık miktarı yılda 238 bin 620 ton olarak hesaplandı. 171.850 kışlık, 1.118.029 yazlık nüfus tahminlerine göre katı atık yönetim sisteminin toplam maliyeti ise yıllık 49 milyon 771 bin 095 TL olarak öngörüldü.


Atık miktarının yüzde 38.05’inin konut, yüzde 61,95’inin ise konut dışı kaynaklandığı vurgulanan raporda, Bodrum’da bir kişinin bir günde ürettiği evsel katı atık miktarının 1,1 kilogram olduğu hesaplandı.


Belirlenen tarifeye göre, Bodrum’da "kirleten öder" prensibine dayalı olarak; Konut başına evsel katı atık giderinin yılda 150 TL olarak uygulanmasına, Okullarda ise bu giderin yılda 319.646 TL (indirimli fiyat) olmasına karar verildi.



Kamu binalarının atık miktarı da göz önünde bulundurularak yılda kişi başına 171.120 TL, 4 ve 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinin yatak sayısı, atık oluşumu ve bir ton atık maliyeti de göz önünde bulundurularak yatak başına 209 TL evsel katı atık gideri ödemesi öngörüldü.


Böylece Bodrum’daki 4 ve 5 yıldızlı otel ve tatil köyleri ile diğer konaklama tesislerinden yılda 17.581.811 TL evsel atık katkı payı tahsil edilmesi öngörüldü. Hastaneler yılda toplam 62.595 TL, restoran, yeme içme, eğlence mekanları, spor ve oyun salonları ile spor tesisleri ise yılda toplam 3.287.605 TL katkı miktarında bulunacak.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Amasyalı öğrenciler okulda ata tohumu ekip fide yetiştirdi Amasya’nın Taşova ilçesinde Emine Bursalı İmam Hatip Ortaokulu öğrencileri ve öğretmenleri okulda ektikleri ata tohumlarından fide yetiştirdi. Çileklerin ve diğer sebzelerin hasadı yapılırken ata tohumu domates fideleri de okul bahçesinde oluşturulan seraya dikildi. "Ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz" Fen ve teknoloji laboratuvarında yetiştirilen ata tohumları, ‘Eğitimde Rehberlik ve Destekleme Modeli (ERDEM) Destek 2022 Programı’ çerçevesinde sağlanan 25 bin liralık destekle okul bahçesinde oluşturulan 25 metrekarelik seraya taşınarak öğrencilerin elinde toprakla buluştu. Çok heyecanlandıklarını belirten 7. sınıf öğrencisi Abdullah Ensar Sarıbaş, “Getirdiğimiz ata tohumlarını burada yetiştiriyoruz. Burada çilek, marul, maydanoz gibi bir sürü çeşit bitki bulunuyor” dedi. Arkadaşı Tuğçe Naz Aşık da, “Köyümüz uzak olduğu için git, gel yapamıyoruz. Okulumuzda bunun gibi sera olduğu için tarımdan da yararlanabiliyoruz. Laboratuvarda üretiyoruz. Sonra gelip buraya dikiyoruz” diye konuştu. "Amacımız akademik başarının yanı sıra evlatlarımızı hayata da hazırlamak" Çalışmanın öğrencilerinin gelişimi için fırsat olduğuna işaret eden Fen Bilimleri Öğretmeni Bayram Atalay, “3 sene önce kurulan serada çilek, domates, salatalık, karnabahar, roka yetiştiriyoruz. Çocuklara eğitim, öğretim faaliyetinin haricinde yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi de öğretiyoruz” şeklinde konuştu. Amaçlarının akademik başarının yanı sıra evlatlarını hayata da hazırlamak olduğunu vurgulayan Okul Müdürü Ali Buğalı ise, “Son yıllarda küresel ısınmayla beraber gıdaya erişim konusundaki sıkıntıları göz önüne aldığımızda toplumumuzun üreten, kendi kendine yeten bir toplum olması açısından tarım faaliyetlerine yönelip her türlü sebze ve meyveyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Onlara da örnek olmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
Ankara TESK Genel Başkanı Palandöken: “İş sağlığı ve güvenliği en temel haklardan biridir” İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin sadece yasal bir zorunluluk değil insanın en temel haklarından biri olduğunu vurgulayan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizde, iş sağlığı ve güvenliği konusunda önemli adımlar atılmakla birlikte hala iyileştirilmesi gereken alanlar bulunmaktadır. İş sağlığı ve güvenliği en temel haklardan biridir” dedi. İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası vesilesiyle yazılı bir mesaj yayınlayan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “ILO verilerine göre 2023 yılında Türkiye, ölümcül olmayan mesleki yaralanmalar bakımından dünyada 11. sırada, ölümlü iş kazası sayısı bakımından ise 15. sırada yer alıyor. İş kazaları üzerine veriler toplayan ve paylaşan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre 2023 yılında en az bin 929 işçi hayatını kaybetti. Bir ülkede meydana gelen iş kazalarının sayısının azalması, o ülkenin iş sağlığı ve güvenliği açısından ne kadar başarılı olduğunun bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. İş sağlığı ve güvenliği yönetiminin uygulanabilirliği ile iş kazalarının önceden engellenmesi oldukça önemlidir. Unutulmamalıdır ki her iş kazası önlenebilir nitelikte bir risktir ve bu konuda alınacak önlemler hayati önem taşır. Herkesin sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamına sahip olması, daha verimli ve mutlu bir işgücü oluşturmaya yardımcı olur” ifadelerini kullandı. İş sağlığı ve güvenliği konusunun seçenek değil zorunluluk olduğunu belirten Palandöken, “Çalışanların daha güvenli bir ortamda çalışmalarını sağlamak, hem işverenlerin hem de çalışanların ortak sorumluluğudur. İşverenlerin ve çalışanların iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinçlenmeleri, uygun ekipmanların kullanımı, risklerin değerlendirilmesi ve önleyici tedbirlerin alınması önemlidir. Sağlıklı çalışma ortamları oluşturarak, çalışanların daha mutlu, daha sağlıklı ve daha verimli olmalarını sağlamak hem işletmelerin hem de toplumun yararınadır. Esnaf ve sanatkarlar için iş sağlığı ve güvenliği konularına uyum sağlamak, yasal sorunlardan kaçınmak ve işletmelerini güvende tutmak açısından hayati öneme sahiptir. İşletmelerin itibarını korumak için düzenli olarak iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınmalı ve çalışanlara gerekli eğitimler verilmelidir. Bu vesile ile 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası’nda tüm işletmelere kazasız bir çalışma hayatı dilerken, bu konuda daha bilinçli, duyarlı ve sorumlu olmamız gerektiğinin altını çiziyorum” dedi.
Isparta Isparta’yı bu yıl gül kokusu erken sardı Türkiye’nin gül bahçesi Isparta’da yağışların az olması ve havaların sıcak gitmesiyle gül hasadı erken başladı. 12 bin ton rekoltenin beklendiği şehirde gül turizmi açısından da beklenti oldukça yüksek. Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan Isparta’da bu yıl havaların sıcak gitmesiyle gül hasadı 15-20 gün erken başladı. Gül çiçeklerinin açmasıyla şehri gül kokusu sararken, sabahın erken saatlerinde gül bahçelerinde hummalı çalışmalar başlıyor. Özenle toplanan güller bölgedeki tesislere ulaştırılarak dev imbiklerde damıtılarak gül yağına ve gül suyuna dönüştürülüyor. Yaklaşık 4 ton gül çiçeğinden 1 kilogram gül yağı elde ediliyor. Gül yağının büyük bir kısmı ise ihraç ediliyor. Isparta’da bu yıl 12 bin ton gül çiçeği rekoltesi bekleniyor. Ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunan gül hasat döneminde ağırladığı ziyaretçilerle de bölge halkı için önemli bir turizm getirisi sağlanıyor. Bu yıl gül hasadının 45 gün sürmesi bekleniyor. Şehirde güllerin açtığı yerlerden birisi de Keçiborlu ilçesine bağlı Ardıçlı köyü. Ardıçlı köyünde sabahın erken saatlerinde toplanan güller çuvallara konularak, fabrikalara ulaştırılıyor. İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Ardıçlı köyü eski muhtarı ve üretici Yakup Yolcu, mevsim dolayısıyla hasadın erken başladığını belirterek, “Yağışlar olmaması sebebiyle gülün yoğunluğu tarla tarla değişiklik gösterdi iklim şartlarından dolayı. Bazı tarlalarda 3 metrede gül çiçeği varken 5 metrede yok. Şu günlerde yağış gösteriyor, eğer yağış olursa hasat uzun sürecek; sürmezse bu sene gülün erken bitme ihtimali çok yüksek. İnşallah iyi ve bereketli bir sezon olur. Çiftçimizin yüzü güler” dedi. Gül hasadının erken başlamasının turizmi de etkilediğini belirten Yolcu, “Turizmciler programlarını gül hasadının normal tarihine aldılar ama bizim mevsim dolayısıyla hasat erken başladı bu sebeple turizm biraz durgun. İnşallah ilerleyen zamanlarda yoğun geçer. Bütün üreticilere bereketli ve hayırlı kazançlar dilerim” şeklinde konuştu. Ardıçlı köyünde 100 dekar alanda 20 yıldır üreticilik yapan Tolgahan Sarıkaya ise babasından kalan mesleği devam ettirdiğini belirterek, gül çiçeği hasat yoğunluğunun erken başladığını söyledi. Sarıkaya konuşmasının devamında, “Gülcülük iyi bir meslek, sadece son dönemlerde işçilerle alakalı sıkıntılarımız oluyor. Gül tarlası önceden bu kadar çok yoktu. Piyasamızda modern tarımsal aletler eksik olduğu için herkes bu kadar çok gül işi yapmıyordu. Herkes az bir dekar alanda iş yapıyordu. Teknolojinin gelişmesiyle insanlar 50-100 dekar alanda üretim yapıyor artık, bu sebeple işçi bulma sıkıntısı yaşıyorduk. Onun haricinde bir problemimiz yok” açıklamalarında bulundu. Bir başka üretici Yusuf Yıldırım ise sezonun iyi başladığını söyleyerek, “Bu sene 20-25 güne yakın erken başladı. Verim gayet iyi şükürler olsun” dedi. Yıldırım konuşmasının devamında üreticilerin masraflarının fazla olduğunu söyleyerek, “Mazot olsun, ilaçlar olsun, işçilik olsun ağır olduğu için üreticiler çok da bir şey kazanmıyor. Çok kazanıyor diye bir şey yok yani anca işte ucu ucuna emeğini koruyor” açıklamalarında bulundu.
Kocaeli İstinat duvarındaki 241 yıllık tarih Kocaeli’nin İzmit ilçesinde bir binanın istinat duvarına gömülü şekilde bulunan tarihi çeşme, 241 yıldır ayakta duruyor. Tarihi Kapanca Sokak’ta yer alan Zeliha Hanım Çeşmesi, 1783 yılında hayırsever Zeliha Hanım tarafından yaptırıldı. Bir binanın istinat duvarına gömülü halde bulunan çeşme, uzun yıllar bölgedeki vatandaşların su ihtiyacını karşıladı. Susayan herkesin durak noktası olma özelliğini taşıyan 241 yıllık Zeliha Hanım Çeşmesi, 3 Temmuz 1987’de İstanbul 2 nolu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun kararıyla tescillendi. Tarihi çeşmenin kitabesinde ise, "Maşallah. Bu çeşme haznesi tecdidin eyleyen merhum İnce El-Hac Mehmed Ağa zevcesi Zeliha’dır. Deyince besmele her derde ider derman. Hayat-ı cümle-i eşya kamu mine’ l-ma’ dır. Sene Hicri 1198 Miladi 1783" ifadeleri yer alıyor. "Evler restore edildikten sonra mahalle turist alan bölge haline geldi" Uzun yıllardır Kapanca Sokak’ta ikamet eden Zerrin Sakçı, "Burası eski, köklü bir yer. Hatta mübadelede İzmit’e yerleşenlerin oturduğu ilk yer olarak bilinir. Mahallemiz birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapıyor. Terk edilmiş evler restore edildikten sonra turist alan bölge haline geldi" dedi. "Çeşmenin 241 yıllık tarihi var" Zeliha Hanım Çeşmesi’nin yıllar boyunca kullanıldığına dikkat çeken Sakçı, "Çocukluğumuzda çeşmenin suyundan içerdik. Bir dönem çeşme kullanılmaz duruma geldi. Sonradan İzmit Belediyesi tarafından onarıldı. Yolu kullanan insanlar çeşmedeki suyla elini yüzünü yıkıyor, suyundan içiyor. Tarihi sokak ve çeşme düğünlerde ve nişanlarda gelin ile damadın fotoğraf çekim mekanı olarak kullanılıyor. Çeşmenin 241 yıllık tarihi var. Kendimi bildim bileli bu çeşme kullanılıyor. Tarihimizin bilinmesini, bizden sonraki nesle geçmesini arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.