EKONOMİ - 14 Şubat 2020 Cuma 09:02

84 çiftçiye 3 bin 300 memecik zeytini fidanı dağıtıldı

A
A
A
84 çiftçiye 3 bin 300 memecik zeytini fidanı dağıtıldı

Milas Ziraat Odası işbirliğinde ve Kristal Yağları katkılarıyla gerçekleştirilen “Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi” kapsamında başvuruda bulunan 84 çiftçiye ücretsiz olarak toplam 3 bin 300 memecik türü zeytin fidanı dağıtımı yapıldı.

Milas Ziraat Odası işbirliğinde ve Kristal Yağları katkılarıyla gerçekleştirilen “Bölgesel Lezzetleri Koruma Projesi” kapsamında başvuruda bulunan 84 çiftçiye ücretsiz olarak toplam 3 bin 300 memecik türü zeytin fidanı dağıtımı yapıldı.


Milas Ziraat Odası’nın bahçesinde düzenlenen fidan dağıtım törenine; Milas Tarım ve Orman Müdür Vekili Ümit Özgüç, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Milas Ziraat Odası Meclis Başkanı Halis Şahin, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Kristal Yağları Firması’ndan Ziraat Mühendisleri Ahmet Sarıkaya ve Abidin Sezen, Kristal Yağları Pazarlama İletişim Yöneticisi Elçin Özgün, Milas Gençlik Merkezi Müdürü Aşkın Binbir, Kredi ve Yurtlar Kurumu Milas Müdürü Serkan Acarsoy, Milas’ın memecik zeytinini tanıtan ödüllü zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe, çiftçiler ve aileleri katıldı.



Törenin açılış konuşmasını yapan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, memecik türünde ve bu miktarda ilk kez fidan dağıtımı gerçekleştirildiğini belirtti.


Başkan Atıcı, “Milas’taki zeytinlerin yüzde 99’u memeciktir. Biz de buradan hareket ederek sayın Kristal firması yetkilisi arkadaşlarla bir görüşme yaptık. Onlar dediler ki, ‘Biz Milaslı çiftçiye fidan dağıtmak istiyoruz. Yerel değerlerin, yerel cinslerin, yerel fidanların yaşaması bakımından böyle bir girişimde bulundular. Biz de kendilerine böyle bir organizasyonu yapacağımızı söyledik. Sizin sponsor olduğunuz, getirdiğiniz fidanları çiftçilerimize veririz dedik. Ve ekim ayında böyle başladı. Biz bir tespit yaptık. 84 çiftçimiz talepte bulundu. Dediler ki ‘biz fidan istiyoruz. Biz onlara bakarız. Toprakla buluştururuz’ işte o gün bugün, desteklerinden ötürü Kristal firmasına, Ankara’da bulunan Maya Global şirketine ve Öz Ege Fidancılık’a teşekkür ediyorum. Fidanların takibini yapacağız, bakımları konusunda çiftçilerimize yardımcı olacağız. Memecik türü fidanlarımız hayırlı olsun” diye konuştu.



Milas Tarım ve Orman Müdürü Vekili Ümit Özgüç ise Milas’ın çok değerli bir ürünü olan memecik zeytininin meyvelerinin hem aroması, hem kalitesi ile eşsiz olduğunu belirterek, bu türün bölgenin dağlık olması itibariyle susuzluğa da dayanıklı olduğunu söyledi.


Özgüç, “Memecik çok cefakar ve vefakar bir çeşidimiz. Bu yaptığınız faaliyetten dolayı firma temsilcilerimize ve Ziraat Odası Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” dedi.



Kristal Yağları Firması’ndan Ziraat Mühendisi Ahmet Sarıkaya da bir konuşma yaparak proje hakkında bilgi verdi.


80 yıllık geçmişi bulunan Kristal Yağları’nın özellikle kaliteli zeytinyağının tüketiciye ulaşmasını görev edindiğini ifade eden Sarıkaya, “Kristal Zeytinyağları, kaliteli Türk zeytinyağını dünyada tanıtılmasını destekleyen bir kuruluştur. 5 yıl önce başlattığımız bölgesel yağların korunması kapsamındaki projenin bu 2. Aşaması. Özellikle Ege bölgesinde hakim olan 2 çeşitten bir tanesi, önemli bir çeşidimiz memecik. Bununla ilgili olarak da; üreticilerimize destek olunması amacıyla memecik çeşidinin yağının kalitesinin artmasına yönelik ve memecik ağaç varlığının artmasına yönelik böyle bir proje başlattık. ‘Kristal-üretici el ele’ projesi. Bu sayede bizlere destek olan Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı’ya, yönetim kuruluna ve tüm çalışanlarına ve talepte bulunan çiftçilerimize teşekkür ederiz” diye konuştu.


Konuşmaların ardından Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, Kristal Yağları Kristal Yağları Firması’ndan Ziraat Mühendisleri Ahmet Sarıkaya ve Abidin Sezen’e teşekkür plaketi takdim etti.


Daha sonra katılımcılarla birlikte, Milas Ziraat Odası’nın Yüksek Ziraat Mühendisi Yusuf Ören, memecik zeytini fidanının nasıl dikileceğini uygulamalı olarak gösterdi.


Fidan bakımı hakkında da bilgi veren Ören, bu tüp fidanların bekletilmeden toprakla buluşturulması ve poşetinden çıkarıldıktan sonra dışarıya çıkan sert köklerin kesilerek dikilmesi uyarısında bulundu.


Fidan dağıtımına katılan ve memecik zeytinin babası lakabıyla anılan Milaslı ödüllü zeytinyağı üreticisi Ali Osman Menteşe de Milas’ta memecik türü fidan dağıtımının ilerisi için büyük bir şans olduğunu söyledi ve Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı ile Kristal Yağları firması yetkililerine teşekkür etti.


Fidanları teslim alan diğer çiftçiler de projede emeği geçen herkese teşekkür etti.


Fidan dağıtımı töreni, çiftçilere fidan takdimi ile davam etti. Törene katılan gazetecilere de hatıra olarak fidan takdim edildi.


Etkinlik, hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır 62 yaşındaki emekli polis, pars yakın müdafaa sporuyla sağlığına kavuştu Diyarbakır’da yaşayan emekli polis memuru, kalp ve bel fıtığı gibi sağlık sorunlarındaki düzelmeleri, 62 yaşında tanıştığı pars yakın müdafaa sporuyla başardı. 2019 yılında Diyarbakır’da emekli olan polis memuru Sabri Yatkın, 2017-2018 yıllarında bel fıtığı ve kalp rahatsızlığı yaşayarak anjiyo oldu. Emekli olduktan sonra pars yakın müdafaa hocası Mücahit Yılmaz ile tanışan Yatkın, bu spor alanında yaşını bir kenara bırakarak yaptığı antrenmanlar ile sağlığında düzelmeler yaşadı. Sabri Yatkın, 2019 yılında Mücahit Yılmaz ile tanıştıktan sonra kendisinin pars yakın müdafaa savunma uzmanı olduğunu öğrendiğini söyledi. O tarihten beri de belirli aralıklarla yanına gedip bu sporu yapmaya çalıştığını belirten Yatkın, sporu yaptıktan sonra vücudunda da çok farklı değişikler meydana getirdiğini gördüğünü ifade etti. O tarihten beri Mücahit hocayı bırakmadığını aktaran Yatkın, “Sürekli peşine takıldım ve bu sporu yapmaya devam ettim. Kalp rahatsızlığımdan dolayı daha sağlıklı olmaya başladım. Bel fıtığımda düzelmeler oldu. Bu yaşımda bile rahatlıkla sporumu yapabiliyorum. Yaşım elverdiği sürece bu sporu yapmaya devam edeceğim” dedi. Uluslararası Kendini Koruma ve Mücadele Organizasyonu Genel Sekreteri, Pars Yakın Müdafaa Eğitmeni Mücahit Yılmaz, Sabri Bey’in ilk geldiği zaman kendilerine rahatsızlıklarından bahsettiğine değinerek, kendisine bu sporun engel olmadığını ve sağlık problemlerinde kurtulabilmesine destek sağlayacağını söylediklerini kaydetti. Küçük küçük antrenmanlara davet ettiklerini aktaran Yılmaz, “Kendisi de programına düzenli bir şekilde geldi ve etkin sonuç almaya başladı. Sonuç artıkça bağımlılığı daha fazla arttı. Şu anda çok şükür sağlığına kavuşmuş bulunmakta. Bizimle aktif olarak gençler gibi spor yapabilme durumuna kavuşmuş bulunmaktadır. Biz, 7’den 70’e herkesi pars yakın müdafaa sistemine davet ediyoruz” diye konuştu. “İlk etapta psikolojik olarak yapamayacağını düşünüyordu” Pars yakın müdafaa sisteminin, sağlık açısından en iyi program olduğunu öne süren Yılmaz, “İnsanları hem sokakta korumaya yönelik, hem de sağlık açısında korumaya yönelik dünyanın en iyi sistemi diyebiliriz. İlk etapta psikolojik olarak yapamayacağını düşünüyordu. 2019 yılında emekliye ayrıldıktan sonra bizimle aktif olarak çalışmalara katılmaya başladı. İlk etapta antrenman sıklığımız haftada bir gün iken, şu anda haftada 3 gün aktif olarak antrenmana gelebilmekte. Burada yaşam kalitesi arttı” şeklinde konuştu.
Hatay Depremzede kadının yeni yuvasında ilk yemeği sarma oldu Hatay’da asrın felaketinde evi yıkılan Hatice Ücel, TOKİ tarafından yapımı tamamlanan evine kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Ücel’in yeni yuvasında ilk yemeğiyse yaprak sarması oldu. Kahramanmaraş merkezli depremlerde yerle bir olan Hatay’da 25 bine yakın insan vefat etmişti. Deprem sonrası bölgenin yeniden ayağa kalkması için çalışmalara kısa sürede başlanmıştı. Depremin hemen ardından TOKİ tarafından yapımına başlanan afet konutları, hak sahiplerine teslim edilmeye başlanmıştı. Payas ilçesinde çevre düzenlemeleri tamamlanan konutlarda vatandaşlar yaşamaya başladı. Asrın felaketi olarak nitelendirilen depreme Payas’ın Sincan Mahallesi’nde yakalanan 60 yaşındaki Hatice Ücel, hak sahipliğini kazandığı evine zaman kaybetmeden yerleşti. Deprem sonrası çocuklarıyla zor günler yaşayan Ücel, şimdi ise yeni evinde çocuklarıyla yeni bir hayata başladı. Yeni evinde ilk yemeğini pişirmenin mutluluğunu yaşayan depremzede Ücel’in yeni mutfağında yaptığı ilk yemekse sarma oldu. "Allah bir daha o günleri yaşatmasın, çok zor günler geldi geçti" Asrın felaketi sonrası zor günler geçirdiğini dile getiren depremzede Hatice Ücel, "Depremde çok kötü günler yaşadık. Evimizin son durumu ağır hasar oldu ve sonunda yıktılar. Yeni evimiz çok güzel. Çocuklarımızla oturuyoruz ve kalkıyoruz. İyi bir şey oldu. Benim kızım Şanlıurfa’dan geldi ve yerleştirdi geri gittiler. Çocuklar yardımcı oldular ve yerleştirdik. Mutluyum şükür, Allah bizi daha bozmasın. Allah bir daha o günleri yaşatmasın. Çok zor günler geldi geçti. Çocuklarım çadırda kaldı, kızım Şanlıurfa’ya gitti. Ben orada kaldım bir aydan fazla ve ondan sonra geldim. Oğlanın biriyle bir odanın içinde kaldım. Bir odada ben, iki odada oğlan kendi kaldı. Beraber oturalım dedi. Beraber de olmuyor oğlum gelinlerle olmadığı için sürekli yaşayamıyorsun. Şimdi mutluyuz. Yeni ev de güzel bana yeter iki artı bir odalı ev" ifadelerini kullandı.
Kütahya Kütahya’da 2022, 2023 ve 2024 yıllarındaki idari yaptırımlar açıklandı Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü Kimlik Bildirme Büro Amirliği tarafından 2022, 2023 ve 2024 yılında (İlk 4 ay) uygulanan işlemler açıklandı. Yapılan açıklamaya göre, Kimlik Bildirme Büro Amirliği tarafından 2022 yılında Kimlik Bildirime Kanununa Muhalefet etmekten 10 işletmeye (Pansiyon-Apart-Günübirlik) 160 bin 700 TL idari para cezası, gece saat 22.00’den sonra alkol satışı yapan 12 tekel bayisine 1 Milyon 159 bin 128 TL idari para cezası, yetkili olmadıkları halde alkol sunumu yapan 3 kahvehaneye 14 bin 172 TL idari para cezası verildi. Uyuşturucu madde bulundurmaktan toplam 9 işletme 2559 PVSK’nın Amir hükmü gereğince Valilik Makamının olurları ile 30 gün süreyle faaliyetten men edildi. Kapalı alanda tütün mamullerinin tüketildiği tespit edilen toplam 103 ihlal İl Sağlık Müdürlüğüne bildirildi. “2023 Yılı” 2023 yılında Kimlik Bildirme Kanununa Muhalefet etmekten 13 işletmeye(Pansiyon-Apart-Günübirlik) 480 bin 282 TL idari para cezası, 2 işletme (pansiyon) ruhsat iptali, 4 işletmeye (araç kiralama firması) 157 bin 857 TL idari para cezası, gece saat 22.00’den sonra alkol satışı yapan 17 tekel bayisine 3 Milyon 660 bin 729 TL idari para cezası, yetkili olmadıkları halde alkol sunumu yapan 2 kahvehaneye 21 bin 100 TL idari para cezası verildi. Uyuşturucu madde bulundurmaktan toplamda 4 işletme 2559 PVSK’nın Amir hükmü gereğince Valilik Makamının olurlarıyla 30 gün süreyle faaliyetten men edildi. Kapalı alanda tütün mamullerinin tüketildiği tespit edilen 67 ihlal İl Sağlık Müdürlüğüne bildirildi. “2024 Yılı” 2024 yılı (ilk 4 ayda) Kimlik Bildirime Kanununa Muhalefet etmekten toplamda 5 İşletmeye 331bin 153 TL idari para cezası, gece saat 22.00’den sonra alkol satışı yapan 6 tekel bayisine 2 Milyon 47 bin 338 TL idari para cezası, uyuşturucu madde bulundurmaktan toplamda 3 işletme 2559 PVSK’nın Amir hükmü gereğince Valilik Makamının olurları ile 30 gün süreyle faaliyetten edildi. Kapalı alanda tütün mamullerinin tüketildiği tespit edilen 8 ihlal İl Sağlık Müdürlüğüne bildirildi.